Tests

Volkswagen Golf R vs Renault Megané RS

Volkswagen Golf R vs Renault Megané RS

De nieuwe Volkwagen Golf R: 270 pk, viercilinder tweeliterturbo, vierwielaandrijving. Zijn uitdager? De kakelverse Renault Mégane RS: 250 pk, viercilinder tweeliterturbo, voorwielaandrijving, sperdifferentieel. Twee gelijkwaardige auto’s, twee totaal verschillende karakters, één groot feest!

Met het heengaan van de VR6 zal ‘t nooit meer hetzelfde zijn. Geen huilende, snerpende zescilinder meer die je ’s nachts wakker kon houden door zijn naslepende symfonieorkest in je hoofd. Niet meer de dagelijkse ronde langs de lokale pomp voor wat peut en een pakje shag. Neen, een Volkswagen Golf R met een viercilinder zal je nimmer kunnen infecteren met diezelfde euforisch, verliefde prikkels als de VI dat deed. Dat kan gewoonweg niet. Dat is geen vaststaand feit, maar een radicale geloofsovertuiging. Uit Volkswagen´s mond zal je dit nooit horen, maar stiekem beamen ze dit dogma. Het moest nou eenmaal anders. Want, de vorige generatie R was te zwaar in vergelijking met de concurrentie. Vervolgens zijn er nog de zogenaamde ‘boomknuffelaars’. De freaks die al bij het zien van een uitlaatpijp met een diameter van meer dan drie centimeter een dreigbrief richting VROM-minister Huiziga zenden. Voor zij die zich in deze aangesproken voelen: we kunnen alvast verklappen dat de Golf R nog steeds zuipt als een tempelier als je ´m op zijn donder geeft. Zijn Franse tegenstrever doet het niet voor minder. Eerder meer. So what?! Had er maar niet zoiets als testosteron moeten bestaan. Sorry ladies, dit zijn auto’s voor mensen met piemels. 

Noem één argument 
Smijt ze in een kooi en zonder elkaar meteen naar de haren te vliegen is te constateren dat beide kemphanen een totaal andere krijgskunst beheersen. Met een gladgeschoren lijf is de Volkswagen discreet als altijd; in Deep Black als een ninja in de nacht. Louter twee kachelpijpen en de Talladega-wielen – straks helaas onder ieder 1.6-je – geven het wapenarsenaal prijs. Het 19 inch verdient weliswaar niet de originaliteitprijs, oogverblindend zijn ze absoluut. De meerprijs bedraagt slechts € 895,- en getint glas achter doet de dealer er dan bij. In het interieur is de decoratie aan feestartikelen nog spaarzamer. Op hier en daar een in kapitaal afgebeelde ‘R’ en de blauwe wijzernaalden na betreft het een smetteloze dark room. De Golf R is de welbekende wolf-in-schaapskleren, een timide virtuoos die een doelgroep met eenzelfde attitude aanspreekt. Daar is op zich niets mis mee, maar is dit de belichaming van een hot hatch?! Is het stereotype beeld niet zoals de uitmonstering van de Renault? Spieren die zowat van het bot lijken los te raken en een dosis amfetamine die zo hoog is toegediend dat het vel ervan begint te scheuren. Letterlijk, aangezien de bodykit bij de RS zeker niet overal even keurig aansluit. Goh, waar hebben we dat eerder gezien? Het zal één van de weinige argumenten zijn waarom de Golf R dertien(!) duizend euro duurder is dan de Mégane RS.

Wilde gok
Op papier geven de RS en R elkaar geen duimbreed toe. De Fransoos raffelt het populaire traject naar 100 km/h in 6,1 seconden af, terwijl de Duister hier 5,7 seconden over doet als we de fabriek moeten geloven. De praktijk leert echter een overenthousiaste Volkswagen en een bescheiden Renault; een conclusie die is getrokken na enkele beproevingen met de Mégane RS. Die is namelijk voorzien van een 0-100 km/h-stopwatch. Met een kletsnatte ondergrond toonde het display nadien 5,6. In de tweede poging exact 6,0 seconden rond. Zowaar een gemiddelde tijd van 5,8 seconden. Op droog terrein kan dit alleen maar sneller zijn. Voltrek deze meting met de Golf R aan je zijde en we durven onze spaarcenten niet op de theoretische winnaar te zetten. Wie beslist de RS een hak wil zetten moet de DSG-transmissie aanvinken; die schakelt 0,2 seconden van de tijd af. Voor ons doet het er niet toe. Beide auto’s zijn bloedsnel. Een topsnelheid van 250 km/h bij beide bevestigen dit nogmaals.

Op rails
4-Motion is altijd een krachtig strijdmiddel bij de über-Golf geweest. Het geeft de Golf R toegevoegde waarde ten opzichte van de tweewielaangedreven GTI en een groter vertrouwen onder bepaalde omstandigheden. Keerzijde van deze medaille is de zwaardere techniek met als gevolg een hoger wagengewicht, een fundamentele factor voor de rij-eigenschappen. Door de 3.2 liter VR6 te verruilen voor een tweeliter viercilinder turbomotor heeft de R weliswaar aan vet verloren, maar nog altijd is de ‘ie zestig kilogram zwaarder dan de RS. Het voordeel van de extra pk’s mag dan als opgaande rook worden beschouwd. Hoewel 42 kilogram gewin op de R32 nu niet meteen een verschil om naar huis te schrijven is, is zeker vooruitgang geboekt in de som der delen. De derde generatie R laat zich makkelijker positioneren en eenmaal in de bocht heeft hij minder moeite daaruit te komen. Twijfels over grip en tractie is onnodig. De vierwielaandrijving in samenwerking met een haldex-koppeling nemen deze volledig weg. Er zijn wel haast suïcidale capriolen voor nodig om hem uit zijn rails te laten ontsporen.

Smeekbede
Als een kogel schiet de Volkswagen uit zijn 235-brede sloffen. Tunnel view is het menselijke effect. De weg voor ons is strak als een biljartlaken. Het optionele Dynamic Drive Control staat in de meest sportieve stand, maar is toch voelt de Golf nog ietwat onzeker aan. Op pieksnelheden dribbelt hij een beetje en de trage besturing werkt ook niet mee. Dat is met het Mégane RS Cup wel anders. Die kent nauwelijks een veerweg. De besturing is alert en gedetailleerd. In situaties waar een gebed vooraf gaat aan iedere bocht is dit essentieel. Voor veiligheid en rijgenot.

Masochist
Op een steenworp afstand van de redactie ligt een hemels stukje asfalt door ons omgedoopt als Baarlo, vernoemd naar het vlakbij gelegen gehucht. Het is het terrein van de Fransman. Slechts enkele kilometers is het lang, maar met verraderlijke glooiingen in het smalle wegdek kan een rit over dit slingerende traject tot een langdurige, helse ervaring maken. De krachtontwikkeling voelt nog heftiger dan de Volkswagen. Ondertussen vereist het stuurwiel een stevige greep. Het koetswerk blijft evenwijdig aan het hobbelige wegdek. Vanuit de Golf R erachter is dit ´roddeleffect´ goed waar te nemen. Kort daarna gelooft de Duitser ´t wel en moet hij zijn meerdere erkennen in de RS. Die vraagt juist nogmaals om een duwtje tegen het gaspedaal en stuift weg. ‘RS’ staat voor Renault Sport, maar had – net als bij Ford – een afkorting van Rally Sport kunnen zijn. Pijn is fijn bij de RS; een masochist hongerig naar kwelling en sensatie.

Schakelen!

Nog intenser bij de RS is remmen. Met geventileerde schijven en klauwen van expert Brembo kan dit belachelijk laat. Doseren kan slechts centimeters. Daarna word het pedaal hard en is het beslissen. Oef, gelukkig zijn er Recaro´s om alles op één plek houden. Met dodelijke precisie is de coupé te zetten. Hij doet wat je handen en voeten doorspelen. De turbomotor briest en blaast. Vlak voordat de toerenbegrenser erin klapt gaat er een waarschuwingssignaal. Gedwongen schakelen we over. Het feest kan opnieuw beginnen.

Hoogtepunt

Complimenten ook voor de Golf´s 2.0 liter TFSI. Werkelijk een fantastische machine. Met een onuitputtelijke adem minstens zo smeuïge als de uitgezwaaide zescilinder “Reihenmotor”. De manier waarop het speelt met wrijving is echt ontzagwekkend. De punch komt erin bij 3.000 tpm om aansluitend in één lange haal diep in het rode gebied op de toerenblokkade te stuiten. En warempel, de grootste verrassing is zijn sound. Weliswaar niet zo fraai als de huil van de R32, maar compleet verdwenen is die evenmin. Haal de motor helemaal door tot het einde en hij tracteert je op een oorstrelend gejank met een climax bij 6.000 tpm.

Eindoordeel
Wordt ´t de Volkswagen Golf R of de Renault Mégane RS? Helaas, zo werkt ´t niet. In ieder geval niet vanuit onze optiek. De ene is niet beter dan de andere. Hooguit sportiever. En daar waren we in deze naar op zoek. In dat geval gaan alle stemmen beslist naar de Mégane RS. Hij overtreft de Golf R ruimschoots in termen als opwinding en extase. De Fransman is rauwer, vinniger en biedt meer satisfactie. De Volkswagen is eerlijk gezegd niets meer dan een opgefokte GTI. Hij is ingetogen, zakelijk verantwoord en nimmer schreeuwerig. In rechte lijn wellicht ongenaakbaar en onverslaanbaar, maar ook een auto waarmee iedereen (snoei)hard kan rijden. Daar spreekt hij een heel andere doelgroep mee aan. Ga je voor fun dan zijn er slechts een handjevol auto´s die zoveel bang for the buck bieden dan de Mégane Renault Sport. Ook heer en meester van de hot hatches, de Ford Focus RS, niet.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Golf R vs Renault Megané RS
Volkswagen Golf R vs Renault Megané RS
Volkswagen Golf R vs Renault Megané RS
Volkswagen Golf R vs Renault Megané RS
Volkswagen Golf R vs Renault Megané RS
Volkswagen Golf R vs Renault Megané RS
Volkswagen Golf R vs Renault Megané RS
Volkswagen Golf R vs Renault Megané RS
Volkswagen Golf R vs Renault Megané RS
Volkswagen Golf R vs Renault Megané RS
Volkswagen Golf R vs Renault Megané RS
Volkswagen Golf R vs Renault Megané RS
Volkswagen Golf R vs Renault Megané RS
Volkswagen Golf R vs Renault Megané RS
Redactie
Door Redactie

Zoeken