Tests

Audi A8

Audi A8

Onder de topklasse limousines neemt Audi met de A8 een geheel eigen positie in. Ondanks dat het model in niets onderdoet voor de BMW 7-serie of Mercedes S-klasse geeft Audi haar topper een relatief bescheiden uitstraling mee. En dat scoort, zeker in deze tijden van zuinigheid en bezinning.

Audi A8
Audi heeft in de topklasse een lange weg afgelegd. In de jaren zestig werd het merk gezien als een eigenzinnige, weinig serieuze aanbieder dat alleen door excentriekelingen werd gereden. In de jaren zeventig en vooral de jaren tachtig vond Audi de weg naar boven en de eerste echte topklasser was de V8; onder meer standaard met vierwielaandrijving. Op dit concept borduurde het merk voort en zo ontstond de eerste A8 uiteraard met een volledig aluminium carrosserie volgens het spaceframe principe. De vorige generatie was merkbaar sportiever, maar qua uitstraling bleef de grootste Audi bescheiden.

Audi-DNA
En nu staat de nieuwe, derde generatie voor onze neus. Als we snel even rond de auto lopen, kunnen we meteen concluderen dat er eigenlijk weinig spectaculairs aan is. Het is een echte Audi, die duidelijk het design van de huidige A4 volgt. Geen schreeuwerig geheel met dik uitgebouwde spatborden of andere designgeintjes die de algehele rust verstoren. Maar gewoon een auto die in alle details het Audi-DNA uitstraalt. Zoals gebruikelijk is de afwerking van de carrosserie van grote klasse. In dat kader valt het eigenlijk op dat de sluitranden van de motorkap en het kofferdeksel relatief breed zijn.
Wat direct in het oog springt bij de A8 is de verlichting. Inmiddels heeft iedere Audi LED-dagrijverlichting in een voor het model specifieke vorm, maar het blijft een waar designhoogstandje om te zien. Ook de achterlichten vormen een waar kunstwerk waarbij de verschillende lichtfuncties laagsgewijs zijn opgebouwd.
 
Sfeerverlichting
En dan openen we een willekeurig portier. Op het gebied van interieurdesign, materiaalkwaliteiten en afwerking behoort Audi al langere tijd tot de absolute wereldtop. Op al deze terreinen overtreft het merk zichzelf met deze nieuwe A8. Wat een pracht en praal, maar dan op een ingetogen manier. De detaillering is uitermate verfijnd en tot in de kleinste details perfect: de aluminiumkaders rond ventilatieroosters en de houten panelen, het geruisloos uit de middenconsole omhoog klappende navigatiescherm, de fraaie drukknoppen, maar bijvoorbeeld ook de bescheiden gedimensioneerde pook van de automaat. Natuurlijk worden de achterpassagiers niet vergeten, in veel gevallen zit daar immers de eigenaar van de auto. In de rugleuning van de voorstoelen zijn eveneens houten accenten verwerkt, ook hier met een aluminium afwerkrandje. In het donker valt de sfeerverlichting in de auto op. Audi liep daarin al voorop, maar tilt de nieuwe A8 naar een wederom hoger niveau.
 
Touch pad
De keuze aan materialen en kleuren is enorm, zodat zelfs de meest verwende automobilisten wel een prachtige combinatie kunnen samenstellen. De elektronica is alom aanwezig, dat was te verwachten. Ondanks dat alles tegenwoordig al uitgevonden lijkt te zijn, heeft Audi toch weer nieuwe elementen weten toe te voegen. Innovatief is het touch pad dat is toegevoegd aan de bediening van Audi’s MMI-systeem. Voortaan hoeft de bestuurder bijvoorbeeld zijn navigatiebestemming niet meer bladerend door een toetsenbord in te geven, maar kan op het paneeltje naast de grote draaiknop zijn bestemming gewoon schrijven. Wel een voorziening die even wennen is en als we alle mogelijkheden op en rond de console bekijken, kunnen we ons voorstellen dat de kersverse eigenaar of zijn chauffeur in het begin geregeld het instructieboekje zal raadplegen. Internet doet ook zijn intrede in de topklasse van de automarkt en zo zijn in de A8 onder meer de kaarten van Google Maps beschikbaar. Uiteraard profiteert de nieuwe A8 van alle reeds bekende voorzieningen zoals achteruitrijcamera, radar in de grille en het systeem dat de dode hoeken in de gaten houdt alsmede een voorziening die waarschuwt als een streep op de weg wordt gepasseerd zonder richting aan te geven.
 
Utopie
Ruimte, tja, wie zou het anders verwachten, dat is er in de nieuwe A8 volop aanwezig en dan moet Audi zelfs nog de lange versie lanceren. In sommige markten is die versie goed voor het leeuwendeel van de verkopen. De stoelen en achterbank geven een prima ondersteuning. De verstelbaarheid laat niets te wensen over, dat betekent dus lange ritten zonder vermoeidheid. De vergaande verstelmogelijkheden worden gedeeltelijk via het MMI geregeld.
 
Motoren
Zijn uiterlijk en innerlijk op het netvlies gebrand, dan wordt het tijd om de motor te starten. Uiteraard heeft Audi niet één motor voor de A8 gepland. De zescilinder benzine moet nog komen en ook mogen we 12 cilinder geweld verwachten, maar de nieuweling trapt af als V8, ook hier met een keuze uit benzine en diesel. De benzine V8 is de vertrouwde 4.2 liter uiteraard uitgerust met directe brandstofinspuiting. Nog steeds een machtige machine die zonder tussenkomst van turbo’s een vermogen levert van 372 pk en een koppel van 445 Nm. Wel heeft Audi voor de A8 een nieuwe 8-traps automaat, want dat is in dit segment inmiddels de norm. Dankzij de volledig aluminium carrosserie blijft het gewicht van deze grote jongen beperkt tot 1.835 kg en dan is het niet vreemd dat de motor zonder extra assistentie tot uitstekende prestaties in staat is: soepel en lekker stil staat na 5,7 seconden de 100 km/h al op de teller en is de bekende begrensde top van 250 km/u mogelijk. Wie zich dan ook nog eens aan de EU-cyclus houdt, die komt qua brandstofverbruik net boven de 1 op 10 uit, maar dat lijkt eerder een utopie.
 
Overcapaciteit
De tweede V8 is de eveneens 4.2 liter metende TDI die met 350 pk redelijk in de richting gaat van zijn benzinebroer, maar deze door het koppel van 800 Nm volledig in zijn schaduw zet. Hier helpen overigens wel twee turbo’s mee aan de feestvreugde: 0-100 in 5,5 seconden! Natuurlijk ook hier de 8-traps automaat en het spreekt voor zich dat Audi vrijwel alle uitvoeringen van de A8 standaard voorziet van quattro vierwielaandrijving. De 3.0 liter V6 TDI met quattro kan ook al snel na de lancering worden geleverd. Dat zal in ons land beslist de hardloper worden, mede dankzij een bescheiden verbruik. Later komt Audi nog met dezelfde diesel gecombineerd met voorwielaandrijving. Ook prima, want laten we eerlijk zijn, de overcapaciteit van de V8-en is natuurlijk wat overdreven. Onder welke omstandigheden ook, als het gas wordt ingetrapt krijg je een duw in de rug, die niet afkomstig is van de massagestand van de stoelen, maar puur door de manier waarop de motoren aan de techniek trekken.
 
Prijzen
Het leidt geen enkele twijfel dat Audi met zijn A8 naadloos zijn positie binnen het topsegment voortzet. Prijstechnisch kan de nieuweling uitstekend met zijn tegenstrevers mee. De 4.2 FSI quattro begint bij € 113.900,- en wie gaat voor de krachtige diesel is € 117.500,- kwijt. De V6 TDI heeft met quattro voor € 95.200,- een sympathieker prijskaartje.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi A8
Audi A8
Audi A8
Audi A8
Audi A8
Audi A8
Audi A8
Audi A8
Audi A8
Audi A8
Audi A8
Audi A8
Audi A8
Audi A8
Audi A8
Audi A8
Audi A8
Audi A8
Audi A8
Audi A8

Zoeken

Merk- & modeldossiers