Tests

Kia Venga

Kia Venga

Het optimaal benutten van de binnenruimte is voor alle autofabrikanten een eindeloze expeditie. De Zuid-Koreaanse constructeur Kia doet met haar nieuwste creatie een interessante poging. Ruimte genoeg voor een gezin met bagage? Wij nemen de proef op de som!

Het merk Kia is allang geen onbekende meer op de Europese wegen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf exporteert sinds 1993 haar vierwielers naar ons continent en mag zichzelf sindsdien één van de snelst groeiende autoconcerns noemen. Dankzij de samenwerking met Hyundai - die dateert uit 1998 - groeit het marktaandeel gestaag verder zodat Kia Nederland in 2008 de grens van 100.000 verkochte modellen passeerde. En het einde van de groei is nog niet in zicht, mede door de compleet nieuwe lijn die het Zuid-Koreaanse merk de afgelopen tijd geïntroduceerd heeft. De vernieuwde C’eed, de nieuwe Sorento, Sportage en deze Venga zijn Kia´s nieuwe wapens in de strijd om de consument.

Nieuwe designtaal
Het ontwerpen van een fraaie, ruime en hoge gezinsauto behoort tot de meest ingewikkelde ondernemingen die een designer voorgeschoteld kan krijgen. Een taak die Peter Schreyer, Chief Design Officer van Kia, graag op zich neemt. De Duitser die ook verantwoordelijk is voor het ontwerp voor de originele Audi TT heeft de huidige designtaal van Kia geïntroduceerd. Het nieuwe design-DNA, inclusief de herkenbare ‘tiger-nose’-grille, voert het Koreaanse merk langzaam door op alle modellen. En niet zonder succes. Het ontwerp van de Venga is opnieuw modern, speels en oogt vrolijk. Exact een goede combinatie voor een gezinsauto anno 2010.

Krasgevoelig dashboard
Het is duidelijk te zien dat Kia de vrolijke noot in het interieur wilde doortrekken. Dit is echter maar ten dele gelukt, want erg origineel is het ontwerp niet. De kleine details zoals de rond ontworpen klimaatcontrole en het fraaie instrumentarium zorgen toch voor een speelse tint. Het geheel wordt door onze ogen positief ontvangen, maar bij aanraking zijn we minder positief. Het materiaalgebruik blijft namelijk echt achter bij de concurrentie. Geen zachte materialen die in te drukken zijn, maar harde, en vooral ook krasgevoelige delen plastic sieren het dashboard. Op dit gebied heeft Kia de boot gemist helaas. Een schrale trots; Kia heeft de essentiële delen (stuur, pook) wel bekleed met leer. Geen klachten op het gebied van de ergonomie, alle bedieningelementen werken logisch en zijn binnen handbereik. Slechts de ruitbediening valt op, want door het inschakelen van de raambeveiliging achter heeft ook de bestuurder geen macht meer over die ruiten.

Genoeg lucht
Voordat we de Kia-sleutel omdraaien stellen we ons opnieuw de hamvraag; biedt de Venga ruimte genoeg voor een gezin met bagage? Laten we voor de verandering eens achterin beginnen waar we een ruime kofferbak aantreffen. Standaard voorzien van 440 liter lucht, maar door het verplaatsen van de instelbare laadvloer kan dit worden vergroot naar 570 liter. Deze onderste laadruimte biedt normaal plaats voor klein materiaal en zorgt ervoor dat de tildrempel niet overdreven groot wordt. Daar heeft Kia goed over nagedacht! Net als over de achterbank, die zowel te verschuiven is als neer te klappen, waardoor er een maximale ruimte van 1.253 liter ontstaat. Plek genoeg voor de bagage dus, maar ook de passagiers hebben geen reden tot klagen. Zowel op de (verschuif- en verstelbare) achterbank als voorin biedt de Venga genoeg ruimte. Alle vijf inzittenen kunnen hun ledematen kwijt en hebben wat de hoofdruimte betreft meer dan voldoende bewegingsvrijheid. 

Volwassen
‘Niet alleen praktisch voor het gezin, maar ook leuk voor de bestuurder’. Het lijkt de jeugddroom van elke huisvader, maar vaak raakt deze marketingtechnische uitspraak - die vele brochures siert - kant noch wal. Dat is bij Kia wel anders. Rijden in de Venga is helemaal niet saai en gezapig. Het stuurwiel geeft de bestuurder genoeg gevoel waardoor het rijden aanvoelt als een normale middenklasser. De hoge zitpositie doet hier enigszins afbreuk aan. Prettig voor wie moeite heeft met een lage instap, maar wij prefereren de zit iets dichter bij het asfalt. Toch wist Kia ons positief te verbazen met het rijgedrag van de Venga. Het valt op hoe volwassen de auto zich laat sturen, zowel op de nationale snelwegen als op regionale binnenwegen.

Zuinige inborst
Vlak achter de kenmerkende H-grille prijkt een 90 pk sterke 1.4 liter benzinemotor. Voldoende vermogen om de 1.153 kg wegende Venga vlot en soepel door het verkeer te bewegen. Vlot inhalen vraagt een switch in de overbrengingen, maar dat is dankzij een fijne transmissie en stevige pook geen probleem. Het verbruik van de Venga blijft ten alle tijde dicht in de buurt van de fabrieksopgave van 5,9 liter per 100 kilometer liggen. Opmerkelijk omdat het ISG-systeem door de lage temperaturen in een winterslaap verkeert. Gedurende de testperiode behalen we een gemiddeld verbruik van 6,3 liter per 100 km. Erg netjes. Minder te spreken zijn we over het rijgeluid van de Venga. Alhoewel het motorgeluid op de achtergrond blijft loopt de hoeveelheid wind- en bandengeluid exponentieel op met de gereden snelheid. Het geruis is afkomstig uit de wielkasten en wordt niet direct als hinderlijk ervaren, maar het komt de rust aan boord niet ten goede.

Scherp geprijsd
Kia staat sinds jaar en dag bekend als prijsvechter en dat imago bevalt het Zuid-Koreaanse merk prima. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de instapversie van de Venga zich onderaan het prijsvergelijk met de concurrentie bevindt. Het meest gunstigste prijskaartje vermeldt een bedrag van € 15.895,- in tegenstelling tot de € 18.995,- van de Citroën C3 Picasso, de € 16.000,- van de Nissan Note en de € 15.995,- van de Renault Modus. Voor deze zuur verdiende centen krijg je bij Kia de Venga met door ons geteste 1.4 liter motor in de X-pect uitvoering. Standaard voorzien van 6 airbags, Kia stabilisatiesysteem inclusief hillholder, elektrisch bedienbare ramen voor en een geïntegreerde radio/CD-speler, maar zonder cruise controle en airconditioning. Twee zaken die wel op de door ons gereden X-ecutive gemonteerd waren. De € 3.300,- duurdere uitvoering beschikt daarnaast over elektrische ramen rondom, stof/lederen stoelkleding, parkeersensoren achter en 16 inch lichtmetaal. Dieselen kan vanaf € 18.395,- met de 75 pk sterke 1.4 CRDi X-pect.

Resumé
Ondanks het speelse uiterlijk is de Venga geen opvallende auto. Het model heeft geen schreeuwerig karakter, opvallende features en/ of ongewone eigenschappen. Jammer, want dankzij de prima prijs-kwaliteit kan de Kia alle aandacht gebruiken. Met de standaard zeven jaar garantie ben je verzekert van vele jaren plezier met de ruime, prettige sturende en zuinige Venga. De kleine minpuntjes zoals de gebruikte materialen, windgeruis en eigenzinnige ruitbeveiliging vergeven we de Kia maar al te graag. De keuze voor de no-nonsense huisvader is volgens ons een stuk makelijker geworden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Kia Venga
Kia Venga
Kia Venga
Kia Venga
Kia Venga
Kia Venga
Kia Venga
Kia Venga
Kia Venga
Kia Venga
Kia Venga
Kia Venga
Kia Venga
Kia Venga
Redactie
Door Redactie

Zoeken