Tests

Mercedes-Benz E 63 AMG

Mercedes-Benz E 63 AMG

Adembenemend! Andere superlatieven zijn er niet te bedenken. Die doen namelijk teniet wat voor gevoel de nieuwe E 63 AMG van Mercedes weet op te wekken. Vanaf het moment dat je de startknop hebt ingedrukt beginnen al je zintuigen in de opperste staat van paraatheid te functioneren. En dat is nodig ook, anders kan het geweld van de E 63 AMG niet door die zintuigen worden bijgebeend.

Mercedes-AMG, gevestigd in het Duitse Affalterbach, weet keer op keer verbazingwekkende superlatieven te bouwen. De snelste vierdeurs sedan ter wereld, de krachtigste open sportauto ter wereld, de sportiefste SUV ter wereld, enzovoorts, enzovoorts. Bij AMG halen ze het sportiefste uit elke Mercedes. En ook de E 63 AMG valt in dergelijke krachttermen uit te drukken. Hij is namelijk niet alleen de snelste in zijn klasse, maar ook de zuinigste.

Visueel
De visuele aspecten zetten de superlatieven keer op keer kracht bij. Een fors aangedikte voorbumper met drie grote luchtinlaten zorgen voor de nodige overtuigingskracht als de E 63 AMG in je binnenspiegel opduikt. De LED-dagrijverlichting in de bumper doet daar nog eens een schepje bovenop. Van opzij zijn het niet alleen de skirts die de auto optisch lager doen lijken, hij is ook daadwerkelijk dichter bij het asfalt komen te liggen dan een standaard E-klasse. De imposante 18 inch lichtmetalen wielen vullen de wielkasten volkomen op. Is de E 63 AMG je eenmaal voorbij gestoven – en die kans is zeer groot – dan worden je oren gestreeld door de machtige brom die de vier uitlaatpijpen aan de achterzijde weten voort te brengen.

One men, one engine
Die vier rechthoekige chromen pijpen aan de achterzijde worden gevoed door een motorblok dat een artikel op zich waard kan zijn. De 6.2 liter metende V8 wordt bij AMG geheel met de hand gebouwd door slechts één persoon. Die is geheel verantwoordelijk voor elke schroef, pakking, zuiger en veer die in beweging komt na het indrukken van de geborsteld aluminium startknop op je dashboard. Een hele eer om dit machtige stukje techniek in elkaar te mogen schroeven en nadien zelfs je handtekening op het typeplaatje te mogen plaatsen. Wanneer alle acht cilinders op volle kracht zijn wekt het blok maar liefst 525 pk en 630 Nm op. En dat is goed voor een 0-100 km/h acceleratie in 4,5 seconden. De topsnelheid is zoals altijd begrensd op 250 km/h, maar het behoeft geen betoog dat die zonder begrenzer de 300 km/h met gemak zal overschrijden.

Anti-climax
En dan komt het moment dat je oog in oog staat met deze indrukwekkende limousine. Een moment waar je na het zien van de eerste foto’s en specificaties al op kunt verheugen. In gedachten zie je jezelf keer op keer schitterende bochtweggetjes nemen en na het uitkomen van de bocht alle 525 pk’s loslaten op het 285 mm brede rubber. De klanken van de indrukwekkende V8 komen al brullend door de vier uitlaatpijpen naar buiten terwijl je dieper en dieper in de machtige sportstoelen wordt gedrukt. Bij de volgende bocht die je instuurt blazen de wangen van de AMG sportstoelen zich op om je op je plek te houden. Een paar honderd meter later duikt een bijna haakse bocht op en bewijzen de machtige remmen zich. Met de AMG Speedshift-versnellingsbak in Sport+ schakelt de bak vanzelf een aantal stappen terug en laat daarbij een verslavend tussengas ten gehore brengen. Heerlijk! De directe besturing maakt het mogelijk om de E prachtig in de bocht te zetten en zodra het einde van de bocht zich aandoet gaat het gaspedaal weer volledig naar beneden. Plots schrik je wakker en hoor je een sneeuwschuiver door de straat gaan. Oh ja, helemaal vergeten: Koning Winter heeft Nederland in zijn greep. En hoe! Een week lang valt er sneeuw uit de lucht die we niet gewend zijn. En waar de E 63 AMG een broertje dood aan heeft. Want die eerder genoemde brede sloffen hebben niet weinig grip in de sneeuw, maar simpelweg geen grip. Al bij stationair-toerental krijg je te maken met wielspin. En je begrijpt maar al te goed dat je bij de minste of geringste beroering van het gaspedaal te maken krijgt met een glibberende achterpartij.

Testrijders
En dat maakte onze rij-impressie met de E 63 AMG tot een heel andere ervaring dan gedroomd. Over de wegligging kunnen we jullie dan ook geen objectief uitsluitsel geven. Dat hebben we simpelweg niet kunnen ondervinden. De ruwe cijfers van de E 63 AMG hebben we wel kunnen ervaren. Want op schone stukken weg was het gerust mogelijk om even vanuit stilstand vol op het gas te gaan. Aangezien het continue nat was kwam de achterzijde al kwispelend in beweging, maar dat mag de pret niet drukken. Het daarmee gepaard gaande geluid is een ware sensatie. Mooier dan je durft te dromen. Zodra je het gaspedaal richting de AMG-matten laat schieten begint de motor gemeen te grommen, het uitlaatsysteem te roffelen en wordt je met een adembenemende kracht in de sportstoelen gedrukt. De AMG Speedshift MCT zeventraps bak schakelt vervolgens razendsnel en nagenoeg schokloos op terwijl de achtcilinder er lustig op los roffelt. Een geluid dat enkel uit zo’n blok te halen is. Met ruim zes liter inhoud een unicum heden ten dage. En dat is bij een auto als deze misschien al wel genoeg. Geloof ons maar, de auto heeft ongetwijfeld ongekend ver liggende grenzen. Daar hebben de testrijders op de Nürburgring hun aandacht wel aan besteed.

Voor alledag
Wie de E 63 AMG op zijn oprijlaan heeft staan mag zich een gelukkig mens noemen. Want behalve de sublieme prestaties verwent de auto zijn inzittenden met elke denkbare vorm van luxe en comfort. Het begint al bij het openen van de portieren en je – vooral ’s avonds – wordt verwelkomt door een schitterend verlicht interieur. Het prachtige leer, geborstelde aluminium en de vele chromen details zijn op smetteloze wijze gemonteerd. Entertainment ontbreekt evenmin. Via het Comand-systeem kunnen de functies van het heerlijke klinken Harman Kardon-audiosysteem ten gehore worden gebracht, maar worden ook het navigatiesysteem, de vele instellingen van de auto en de climate control bediend. Als de achterinzittenden warm nog koud worden van de sensatie – en dat kunnen wij ons niet voorstellen – dan kan de achterbankverwarming worden ingeschakeld. Ons testmodel was voorzien van elke denkbare vorm van luxe die je je maar wensen kunt. De lijst met extra’s telt dan ook maar liefst 45.000 euro waarmee de prijs van de door ons getest E 63 AMG uitkomt op € 189.818,-.

Resumé
Adembenemend! In de inleiding haalden we het al aan, andere superlatieven zijn simpelweg niet krachtig genoeg om de E 63 AMG uit te drukken. Sterker nog, de beleving is eigenlijk niet in woorden uit te drukken. Het is een high performance sportsedan die je moet ervaren en vervolgens nooit meer zult vergeten. Try before you die!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes-Benz E 63 AMG
Mercedes-Benz E 63 AMG
Mercedes-Benz E 63 AMG
Mercedes-Benz E 63 AMG
Mercedes-Benz E 63 AMG
Mercedes-Benz E 63 AMG
Mercedes-Benz E 63 AMG
Mercedes-Benz E 63 AMG
Mercedes-Benz E 63 AMG
Mercedes-Benz E 63 AMG
Mercedes-Benz E 63 AMG
Mercedes-Benz E 63 AMG
Mercedes-Benz E 63 AMG
Mercedes-Benz E 63 AMG
Redactie
Door Redactie

Zoeken