Tests

Peugeot 5008

Peugeot 5008

Je zult maar moeten kiezen. Er was geen periode dat het segment der MPV’s zo uitpuilde als nu. En ze beloven allemaal hetzelfde: een flinke dosis leefruimte en bruikbaarheid met de rij-eigenschappen van een normale personenauto. De nieuwe Peugeot 5008 is hierop geen uitzondering. Dus waarom zouden we voor deze Fransoos moeten gaan? Ja, waarom eigenlijk...

Ineens was ‘ie daar. We waren de 3008 nog aan het wegkauwen en Peugeot presenteerde plotseling opnieuw een people carrier. Lang hebben ze langs de zijlijn toegekeken hoe de overige grote fabrikanten de behoefte aan deze ruimtewonders op lucratieve wijze wisten te bevredigen. Peugeot stond erbij en keek ernaar. En nu ineens zijn er twee MPV-achtigen in huize Peugeot. Opmerkelijk, in de eerste plaats omdat Peugeot juist een fabrikant is die regelmatig vooroploopt als het om nieuwe concepten gaat; denk maar eens aan de CC-modellen, de 407 Coupé en een buitenbeentje als de 3008. Die laatste roept meteen het tweede vraagteken op. Eéntje die overigens onherroepelijk door de importeur de kop wordt ingedrukt. “Van een ogenschijnlijk kannibalisatie is geen sprake, hoor! Degene die het liefst van meerdere walletjes eet geniet de 3008. En de rest? Die overtuigen we met de 5008." Met inmiddels 3.200 verkochte exemplaren van de 3008 (sinds april 2009) en nu al 910 gesleten 5008’s lijkt hij waarheid te spreken. Het winkelende publiek in het MPV-segment vertrouwt dus blindelings op de debutant en dat moet ongetwijfeld iets zeggen. Maar voordat wij deze conclusie trekken bekijken, rijden en ervaren we de nieuwe Peugeot 5008 liever eerst zelf.

13-in-dozijn
We beginnen traditiegetrouw met het exterieur. Zo eigenaardig als de 3008 er uit ziet, zo conservatief is het ontwerp van de 5008. Dit komt omdat het concept van de "Multi Purpose Vehicle" inmiddels zo is uitgekauwd dat het daarbij horende ontwerp volledig is geoptimaliseerd met als gevolg dat alle MPV’s erg op elkaar lijken. Voortgekomen uit de ontwerpkamers van PSA deelt de 5008 veel van zijn technieken met de Citroën C4 Grand Picasso. Daar heeft ‘ie dan ook veel van weg. Van een onderscheidend design moet de 5008 het dus niet hebben. Dat wil niet zeggen dat de 5008 een saaie uitstraling heeft. Peugeot heeft de auto gewoon eigen gemaakt, in lijn met het overige gamma gebracht en daarmee een keurige MPV neergezet. Wil je toch ‘anders’? Vink dan de juiste kleur aan; het Rouge Babylone op onze testauto bijvoorbeeld.

Verbeterpuntje
Het dashboard van de 5008 komt op enkele aanpassingen na regelrecht uit de 3008. Dat betekent dat het dezelfde positieve en negatieve eigenschappen heeft. Prettig vinden we de licht naar de bestuurder gedraaide cockpit die daarnaast een gevoel van bescherming opwekt dankzij de hoge middentunnel. Bij de 3008 loopt deze op gelijke hoogte door, terwijl het bij de 5008 vlak na de versnellingspook de daling inzet. Het opbergvak in de middentunnel (10,5 l) dat volgt bevat hierdoor minder volume, maar is nog altijd groot genoeg om een stapel wegenkaarten in op te bergen. Jammer is dat Peugeot niet de tuimelschakelaars van de 3008 heeft overgenomen. We hadden dit mooie detail graag teruggezien. De klokkenwinkel met randjes van chroom en het gelakte plastic is wel teruggekeerd, net als de gebruikte materialen die vertellen dat de 5008 solide is gebouwd en daardoor een kwalitatieve indruk achterlaat. Een verbeterpuntje, maar pas storend als je er tegenaan stoot, is de bouwkwaliteit van het gedeelte waar de elektronische handrem is opgenomen. Gepaard gaande met krakende geluiden wordt het paneel dan iets uit zijn positie gedrukt.

Lichtopbrengt
Bij de aanschaf van een MPV speelt het hebben en het overbrengen van ruimte(gevoel) een cruciale rol. De Peugeot 5008 scoort erg hoog op dit onderdeel. Dankzij de ver doorlopende voorruit, het gigantische glazen panoramadak en het grote glasoppervlak in het algemeen dringt er enorm veel licht in het interieur binnen. Deze openheid creëert een sterk gevoel van ruimte. Dat dit niet alleen maar een gemoedstoestand is bewijzen de vele opbergvakken en de bewegingsvrijheid op de zitrijen. Bij zowel de 5-persoons- als de 7-persoonsuitvoering is er voorin en op de achterbank dan wel tweede zitzij voldoende been- en hoofdruimte. Stoel zes en zeven zijn aanzienlijk kleiner uitgevoerd en ook gezien de ruimte in dat compartiment wil je daar alleen kinderen laten plaatsnemen. Uiteraard beschikt de 5008 tevens over een flexibel in te delen interieur, want een MPV zonder deze veelzijdigheid is geen MPV. Bij de 7-persoonsuitvoeringen kunnen maar liefst zes zetels volledig horizontaal gelegd worden zodat lange voorwerpen tot 2,76 meter vervoerd kunnen worden. Hiermee komt de bestelwagen in de 5008 naar boven. Vanzelfsprekend gaat het gebruiken van de derde zitrij ten koste van het bagagevolume. Laat je deze in ruststand dan is er 679 liter voorhanden en maximaal heb je maar liefst 2.506 liter te besteden. Als dat niet voldoende is?!

Rijden
Tot zover doet de Peugeot 5008 eigenlijk niets fout. De leefruimte is dik in orde en ook de bruikbaarheid laat weinig te wensen over. Hoe zit dat met de rij-eigenschappen? Nou, idem dito. Het is allemaal niet spectaculair, maar gezapig evenmin. De besturing is zoals we hadden verwacht indirect, maar prettig bekrachtigd en vanzelfsprekend helt de auto iets over in bochten vanwege het hoge zwaartepunt. Eventueel is dit te beperken met het zogeheten Dynamic Roll Control. Het onderstel is zowaar verrassend stevig; anders dan dat we gewend zijn van Franse auto’s. Dit komt waarschijnlijk mede door het gemonteerde 17 inch lichtmetaal (standaard vanaf de GT en Première). Ondanks de plattere banden worden oneffenheden prima weggewerkt en dringen de ‘bonken’ van obstakels nauwelijks hoorbaar door in het interieur. Windgeruis en andere storende omgevingsgeluiden blijven eveneens redelijk achterwege. De enige opvallende aanwezige is de 1.6 liter VTi in het vooronder van ons testexemplaar. Bij lagere, constante snelheden valt ’t best mee, maar bij 120 km/h en daarboven draait de atmosferische benzine bijna 4.000 tpm en dat brengt een hoorbaar gesnor op de achtergrond met zich mee. Verantwoordelijk hiervoor is het gemis van een zesde verzet. Een hiaat waardoor het brandstofverbruik op de snelweg ook hoger uitvalt dan nodig is (9,2 l/100 km). De manuele vijfbak die de 120 pk aanstuurt laat zich overigens lekker bedienen. Opmerkelijk is de souplesse van deze aandrijflijn. Op papier accelereert deze 5008 in 14,1 seconden naar de honderd, in de praktijk voelt dit veel sneller aan. Bij de tussensprints eenzelfde soort effect. Een levendige krachtbron dus die zestienhonderd. Meer kracht is er met de turbogeblazen 1.6 THP. Die levert 156 pk, maar om de prestaties hoeft je deze niet direct te kiezen. Wel omwille van de handgeschakelde zesbak die mede daardoor in theorie minder dorstig is (7,1 l/100 km).

Einduitspraak
Met de Peugeot 5008 is het MPV-segment weer een geslaagde kanshebber en een keuzemogelijkheid rijker. Maar waarom zou jouw keuze nu in vredesnaam op de 5008 moeten vallen boven de Citroën C4 Grand Picasso, Ford Grand C-Max, Mazda 5, Opel Zafira, Renault Grand Scenic, Seat Altea XL, Toyota Verso of de Volkswagen Touran. Misschien is het gezien de prijs/kwaliteitsverhouding z´n scherpe vanafprijs van € 25.150,-. De door onze gereden Première (zoals de naam al zegt een tijdelijke introductie-uitmonstering) is er vanaf € 28.770,-. Gebaseerd op de ST krijg je dan leuke zaken mee als 17 inch lichtmetaal, het glazen panoramadak, intelligente parkeerhulp en een thuiskomertje. Pfff, gelukkig hoeven wij niet te kiezen. Jij wel? Nou, veel succes toegewenst!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Peugeot 5008
Peugeot 5008
Peugeot 5008
Peugeot 5008
Peugeot 5008
Peugeot 5008
Peugeot 5008
Peugeot 5008
Peugeot 5008
Peugeot 5008
Peugeot 5008
Peugeot 5008
Peugeot 5008
Peugeot 5008
Redactie
Door Redactie

Zoeken