Tests

Mercedes E-klasse Estate: Noorderster

Mercedes E-klasse Estate: Noorderster

Bij de presentatie van de nieuwe E-klasse Sedan waren we al onder de indruk van zijn capaciteiten. Die behoeven dan ook geen verdere uitleg. Ook het beschrijven het nieuwe design, het compleet nieuwe interieur en de vele features hebben we reeds ruimschoots gedaan. Voor deze rij-impressie met de E-klasse Estate hebben we er dan ook voor gekozen om de auto te beleven zoals je die zelf beleeft als je er ontspannen mee op reis gaat.

Het is hartje winter en dat is het seizoen dat altijd een sterk beroep doet op onze lichamelijke gesteldheid. De dagen zijn kort, koud en guur, maar zeker ook gezellig. Dat laatste heeft een auto geen boodschap aan. Die ‘voelt’ alleen de kou, het donker en de slechte omstandigheden. Vieze wegen, bladeren, regenval en als het even mee (of juist tegen) zit sneeuw, ijs en daarmee samenhangend kilo’s strooizout. Voor onze heilige koe is de winter geen pretje. Een wasbeurt is er vaak niet bij en het zand en zout bijten in op zijn ‘huid’. De omstandigheden die we in ons land kennen zijn echter nog maar mild als we kijken naar de Scandinavische winters. Met een beetje geluk ligt daar van november tot en met maart een flink pak sneeuw en kunnen de temperaturen oplopen tot maar liefst -30 graden. Omstandigheden waaronder auto’s veel te lijden hebben en dus ook uitvoerig getest worden. Mercedes heeft, ver voordat wij de sleutels van onze testauto ontvingen, dit al uitgebreid gedaan. Toch konden wij het niet laten om de ruimtelijke eigenschappen, de flexibiliteit, het comfort en de rij-eigenschappen van de E-klasse Estate te beproeven onder deze verre van ideale omstandigheden. Uitgerust met alle noodzakelijke voorzieningen reisden wij dan ook af naar het Zweedse Fredriksberg, in de provincie Dalarnas. Een grondige praktijktest in het verschiet.

690 tot 1.950 liter
Als je deze test van te voren zo had gepland als deze verlopen is had je het onmogelijk zo kunnen uitdenken. Nog voordat we vertrekken is de Tenorietgrijs metallic E 250 CDI Estate al bedekt onder een flink pak sneeuw. Want ja, ook in ons land heeft Koning Winter de macht gegrepen. Na een nacht strenge vorst wijst de temperatuurmeter op het dashboard zelfs ’s morgens nog meer dan 10 graden onder nul aan. Geen prettige omstandigheid om een auto in te pakken. Gelukkig maar dat de E Estate bekend staat als een ruimtewonder. In een mum van tijd hebben we onze bagage in de auto geladen. Geen probleem overigens, want met 690 liter bagageruimte en een dakkoffer van nog eens 330 liter moeten vier volwassenen hun spullen toch wel kwijt kunnen. Wie slechts met zijn tweeën op pad gaat of de ruimte echt een keer nodig heeft kan de achterbank neerklappen. Eén hendel in de bagageruimte laat de rugleuning omklappen waarna je uitkijkt op een laadruimte van maar liefst 1.950 liter. Ongekend. Handig is ook de elektrisch te openen en sluiten achterklep die je, zoals we later op onze reis ontdekken, vieze en koude handen bespaard. Relatief uniek daarbij is de afdekhoes die automatisch weg klapt en zijn plaats weer inneemt als de klep sluit.

Moeiteloos
We stellen het inmiddels veelgeprezen Comand APS-navigatiesysteem in met als eerste eindbestemming het Noord-Duitse Kiel en beginnen aan een reis van totaal ruim 1.000 km. Voordat we aan het einde van de middag in Kiel bij de ferry aankomen hebben we al flinke sneeuwbuien moeten doorstaan en vele tientallen kilometers natte en vuile Autobahn onder ons door zien gaan. Er wordt een sterk beroep gedaan op de concentratie van de bestuurder en de werking van de ruitenwissers. Doorrijden is er niet bij, maar op de stukken waar het toch even kan laten we de nieuwe 2.1 liter viercilinder dieselmotor even zijn gang gaan. Moeiteloos sleuren de 204 paardenkrachten en 500 Nm’s je richting de 200 km/h. Bij het accelereren is de motor wel erg duidelijk aanwezig, maar op kruissnelheid blijft deze onhoorbaar zijn werk doen. De vijftraps automaat werkt feilloos en schakelt onmerkbaar. Een gouden combinatie.

Ontspannen sfeer
Ondanks de slechte omstandigheden heerst er binnenin de E een ontspannen sfeer. De stoelen bieden veel comfort en qua ruimte is er zowel voor- als achterin meer dan voldoende bewegingsvrijheid. Door de dakbox is er op snelheid wat meer windgeruis, maar over het algemeen is het stil aan boord en kunnen we volop genieten van de prettige klanken van het audiosysteem. Eenmaal in de haven van Kiel aangekomen bewijst het Comand APS-systeem zich ook nog eens door een DVD af te spelen die de wachttijd voor het inschepen aangenaam maakt. Onvermoeid stappen we uit om de nacht door te brengen aan boord van de Stena Germanica die ons de volgende ochtend in het Zweedse Göteborg aan wal zet.

Spekglad
Voor ons liggen de uitgestrekte en brede Zweedse wegen waarbij de route ons de eerste 250 kilometer over rustige snelwegen leidt. Gelukkig wijst de verkeersbordherkenning ons af en toe op de maximum snelheid van afwisselend 90 en 110 km/h en worden de vele flitspalen met borden aangekondigd. Was dat niet het geval dan ging de snelheid al vlot naar illegale waarden, want de viercilinder diesel brengt je zonder moeite naar hoge snelheden. Genietend van het onder een witte deken bedekte landschap en de typische Zweedse woningen langs de route volgen we trouw de aanwijzingen van het perfect werkende navigatiesysteem en passeren we Mariestad. We draaien de snelweg E20 af en vervolgen onze weg over de honderden kilometers lange Inlandsvägen 26. Het schitterende witte landschap met ontelbaar veel berken en dennenbomen afgewisseld door de vele meren glijdt langzaam aan ons voorbij. De wegen zijn spekglad en bedekt met ijs en sneeuw. De E-klasse Estate laat zich echter niet kennen. Wanneer je ook maar even het gevoel krijgt dat de gemonteerde Pirelli-winterbanden geen grip meer hebben laat het ESP op verbluffende wijze weten alert te zijn en je bij te staan. Het gevoel van veiligheid overheerst. Als we stoppen om te helpen bij een van de weg gegleden auto met een vader en zijn kinderen worden we nog maar eens herinnert aan de systemen die in de Mercedes op verbluffende wijze hun werk doen.

Sprookjeswereld
Elke minuut die we rijden dwalen we verder af van de bewoonde wereld. Nadat we Kristinehamn zijn gepasseerd komen we nog nauwelijks huizen tegen. Om van dorpen, laat staan steden, maar helemaal niet meer te spreken. Bomen, bomen en nog eens bomen bepalen het zicht door de ramen en in de spiegels. Hoe meer we richting de onbewoonde wereld rijden hoe verder ook het kwik daalt. Vlak voordat we bij onze eindbestemming zijn breekt de zon voorzichtig nog even door en verandert de omgeving in een sprookjeswereld waarbij de temperatuur daalt tot meer dan 20 graden onder het vriespunt. De “ster” op de motorkap glinstert in het zonlicht en staat meer dan ooit synoniem voor comfort en veiligheid.

ILS
Inmiddels begint de schemer in te zetten en in een mum van tijd verandert het stralend sneeuwwitte landschap in een duisternis zoals wij die in Nederland niet kennen. Aan boord heerst een gezellige en bijna huiselijke sfeer dankzij de schitterende sfeerverlichting die het gevoel voor detail van Mercedes nog eens extra benadrukt. Het Intelligent Light System (ILS) bewijst nu ook volop zijn diensten. De lichtbundel past zich continue aan de omstandigheden aan waardoor je optimaal en opvallend veel lichtbereik hebt. Pas wanneer je met dit soort donkere omstandigheden en uitgestrekte wegen te maken hebt bewijst het ILS absoluut zijn functie.

Gids
Het navigatiesysteem geeft aan dat er nog maar twintig minuten te gaan is voordat we Fredriksberg bereiken. We slaan af van de hoofdweg en moeten het laatste stuk door zo’n dertig centimeter verse sneeuw rijden. De sneeuwkettingen blijven, ondanks een paar steile hellingen, veilig opgeborgen in de kofferbak en de E-klasse Estate laat zich niet kennen. “Op die laatste zestien kilometer laat ik jullie niet in de steek”, lijkt een stem vanuit het vooronder te zeggen. En zo bleek het ook te gaan. Na een reis van vele uren door de onbewoonde wereld, flinke sneeuwval, spekgladde wegen en temperaturen dalend tot -21 graden brengt de E-klasse Estate ons in alle comfort, warmte en gezelligheid in het Zweedse Fredriksberg. Er zijn maar weinig auto’s die je met dergelijk comfort en ruimte op je eindbestemming kunnen brengen. De ster staat bij ons voortaan synoniem als de gids naar het ijskoude noorden. De noorderster heeft een nieuwe vorm aangenomen.
 
Epiloog
Speciaal voor onze reis naar het winterse Zweden was de E-klasse Estate voorzien van een aantal opties uit de originele accessoirebrochure van Mercedes. De Alustyle-basisdrager (€ 249,-) kan simpel en snel op de dakrails van de E-klasse Estate worden gemonteerd. In ons geval is daarop een Mercedes-dakbox met een inhoud van 330 liter (€ 407,-) gemonteerd. Opvallend handig, en een tip voor iedere wintersporter, zijn ook de rubberen matten voor- en achterin (€ 86,-) en de bagageruimtebak (€ 72,-). Je stapt gerust met de je natte snow boots in de auto en kunt de matten bij terugkomst in de wasstraat even schoonpuiten. Ideaal.

Wil je een uitgebreider testverslag van alle ins en outs van de nieuwe E-klasse lezen? Dan verwijzen we je graag naar onze rij-impressie met de E-klasse Sedan.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Mercedes E-klasse Estate: Noorderster
Redactie
Door Redactie

Zoeken