Tests

Porsche Panamera

Porsche Panamera

Is het nog nodig de Porsche Panamera aan jullie voor te stellen?! Want nooit eerder werden we bedolven onder zo’n berg berichtgevingen van een te verwachten nieuwe auto dan bij de Panamera. Porsche’s marketingmachine rondom de limousine startte halverwege 2005 om daarna nooit meer te stoppen. Maar nu we hem hebben gereden zullen we nooit meer klagen over Panamera-moeheid.

‘De Panamera is Porsche’s eerste limousine met vier deuren en vier zitplaatsen.’ Dit is slechts een halve waarheid. Want wie afreist naar het Porsche Museum in Stuttgart zal daar de Porsche 928 Studie H50 tegen het lijf lopen. Er kan geen twijfel over ontstaan dat de Studie H50 de voorvader van de Panamera is. Bovendien beschikken beide auto’s over een voorin geplaatste, watergekoelde V8 en werden ze allebei bedacht onder het mom van ‘een Porsche wil ook wel eens op vakantie’. De Panamera is dus feitelijk niet Porsche’s eerste vierpersoons, vierdeurs limousine. Wel de eerste die het productiestadium haalde.

Essentieel
Porsche heeft er nooit doekjes om gewonden. Meteen vanaf de eerste echte beelden werden we geconfronteerd met het definitieve exterieur van de Panamera. Tegelijkertijd begon ook de voortdurende klaagzang over het ontwerp, anderen gaven het een kans. Wat ieder ook van de buitenkant vindt, de Panamera is onmiskenbaar een Porsche. Na inmiddels meerdere exemplaren gespot te hebben zijn wij tot de conclusie gekomen dat bij het uitzoeken van een Panamera niet zozeer de uitvoering essentieel is, maar juist de kleur en de wielen. Een lichte carrosserietint maakt de auto een tikkeltje anoniem en zelfs een beetje dullig, een donkere kleur accentueert de krachtige, ronde vormen van de Panamera en is daardoor meer aanwezig. Lichtmetaal is te verkrijgen in 18, 19 of 20 inch. Het scheelt steeds slechts 2,54 cm maar wat voor de contrastverschillen tussen de kleuren opgaat geldt ook voor de gekozen grootte van de wielen.

Oogstrelend
Over de pracht van het interieur bestaat geen enkele scepsis. Tuurlijk, ook dit is aan smaakgevoelens onderhevig maar je moet het binnenwerk van de Panamera wel mooi vinden al was het alleen maar vanwege overvloedige details en de sublieme afwerking. Sfeervolle LED-verlichting, de beste materialen, het meest glimmende chroom, het mooiste aluminium, hout of carbon, het fijnste leder of alcantara, etc. Het is bijna eng te zien hoeveel aandacht Porsche hieraan heeft geschonken. Plaats nemen in een Panamera is genieten, ook achterin. De sportkuipen - die overigens zowel voor- als achterin identiek aan elkaar zijn - zitten voortreffelijk. Wij raden aan wel de elektrische stoelverstellingen voor zowel vóór- als achterin te bestellen. De zitting en de rugleuning van de achterzetels staan zonder deze verwennerij namelijk bijna haaks op elkaar waardoor onderuitzitten een beetje onprettig aanvoelt. Überhaupt stellen wij voor om een Panamera helemaal af te laden met snuisterijen. Niet om de Porsche-dealer een plezier te doen, maar simpelweg omdat hoe meer knoppen, buttons en schakelaars er zichtbaar zijn, hoe intensiever het netvlies wordt gestreeld. Iets dat tevens opgaat voor de analoge en digitale stopwatch bovenop het dashboard dat onderdeel maakt van het Sport Chrono Pakket. Een hebbeding an sich.

Black Velvet
Steeds vaker zie je dat autofabrikanten de hulp inroepen van hifispecialisten om een geluidsinstallatie speciaal voor een bepaalde auto te ontwikkelen. Bose is een veelgevraagde hofleverancier en Harman Kardon komt ook regelmatig voorbij. Dynaudio, Bowers & Wilkins en Naim Audio zijn al een stuk exclusiever en helemaal high-end zijn audiofabrikanten als Bang & OlufsenKharma en Burmester. Een speakerset binnen hun ‘huislijn’ kost algauw tienduizend euro. Burmester voelde zich vereerd om na Bugatti (Veyron) ook het loopwerk en de speakers voor de Panamera te leveren. Vanaf de eerste potloodstrepen heeft de Berlijnse hifi-expert zich bemoeid met het integreren van een waanzinnig audiosysteem voor de Panamera. En dat hoor je! Op het moment dat op “afspelen starten” wordt gedrukt besef je hoe belangrijk een centerspeaker in een surround systeem is. De overige 15 speakers binnen het Burmester High-End Surround Sound-System - zoals de officiële naam luidt - ondersteunen de spil op weergaloze wijze. Wie uitsluitend de tuner (FM, AM) gebruikt doet Dieter Burmester, hoofd van Burmester Audiosysteme, flink tekort. De krachtige 16-kanaals versterker vraagt om originele CD’s of lossless-audiobestanden als WAV, FLAC of EAC afkomstig van een iPod of een andere MP3-speler. Het laag is krukdroog, gitaren snaarstrak en overige instrumenten zijn op de centimeter nauwkeurig ‘aan te wijzen’. Stemmen als die van bijvoorbeeld Mariah Carey komen loepzuiver je slakkenhuis binnen. Zelfs de rauwe, schrapende uithalen van Alannah Myles tijdens Black Velvet laten je geloven dat jij de microfoon in kwestie bent. Prachtig! Instellingen zijn beperkt, want Burmester wil niet dat er met hun klankidentiteit wordt geknoeid. Vanzelfsprekend is zo’n dergelijke luisterkamer niet goedkoop, om precies te zijn € 6.549,- in het geval van een Panamera (4)S en € 4.876,- bij een Panamera Turbo.

Puissant
De Panamera meet 4.970 mm in de lengte, 1.931 mm in de breedte en 1.418 mm in de hoogte. Niet extreem bemeten als je beseft dat het wegennet wordt gedeeld met auto’s als een Audi Q7 en Mercedes-Benz GL. Het zijn de proporties van de Panamera die indruk maken. Van binnenuit gezien voelt de auto nog breder dan ‘ie is. Een gevoel van privacy en veiligheid wordt geboden door de hoogte van de onderste raamlijsten en de middenconsole. Alsof je je in een beschermende cocon bevindt. Rijden met de Panamera geeft je al een evenzo machtig affect. Allereerst is daar de imponerende V8. Geholpen door twee luchtversnellers levert de Panamera Turbo 500 pk en een trekkracht van 700 Nm dat volledig vrij komt over een toerenbereik van 2.250 - 4.500 tpm. Toeren maken is dus niet nodig. Een lichte aanraking van het gaspedaal is voldoende om de 1.970 kg wegende limousine van zijn plek te doen stuiven. De PDK met dubbele koppeling is er één uit duizenden, maar dat wisten jullie al. Met een lichte duw in de rug laat de motor weten arbeit zu verrichten. De achtcilinder klinkt - erg knap - als een Porsche-boxer, maar dringt (helaas) moeizaam door de isolatie. Ook de wind krijgt nauwelijks vat op de Panamera. Het gaat allemaal uiterst beschaafd, maar ondertussen razendsnel. Terwijl de hectometerpaaltjes een geheel lijken te vormen blijft de sfeer aan boord sereen. De auto vertoont geen krimp en ligt koersvast op de weg, mede dankzij de vierwielaandrijving, de automatisch omhoog komende achterklepspoiler en systemen als Porsche Dynamic Chassic Control. Met de reputatie van Porsche op het gebied van reminstallaties vinden we het aanvinken van keramische remschijven een beetje stoerdoenerij. De klauwen en peperdure schijven werken weliswaar grandioos samen en zijn heerlijk te doseren, maar die € 12.013,- besteden we liever aan iets anders.

Onderzoek heeft uitgebleken...
Is de Porsche Panamera nu dé perfecte auto? Euh, neen. Want als de Panamera daadwerkelijk volmaakt zou zijn zouden we niets meer te emmeren hebben. Bovendien zijn wij geen Autoreview.nl als we niet kritisch zouden zijn. Zo zijn de spiegels namelijk aan de krappe kant en had de lichte besturing volgens ons best wat meer feedback mogen geven. Ook de manuele schakelknoppen zitten nog altijd op een onhandige plek. Vervelend is echter dat deze (minuscule) minpunten meteen weer goed te praten zijn met antwoorden als “Klein, maar wel esthetisch verantwoord” en “Zo wenst de doelgroep het nou eenmaal graag” en “De automatische stand van de PDK-bak is zo geavanceerd en snel, waarom zou je zelf willen schakelen?!” Tja, dan ben je uitgediscussieerd. De Porsche Panamera hangt dusdanig vast aan allerhande onderzoeken dat deze ertoe hebben geleid dat de auto de perfectie nadert. Want ja, zo goed is ‘ie.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Porsche Panamera
Porsche Panamera
Porsche Panamera
Porsche Panamera
Porsche Panamera
Porsche Panamera
Porsche Panamera
Porsche Panamera
Porsche Panamera
Porsche Panamera
Porsche Panamera
Porsche Panamera
Porsche Panamera
Porsche Panamera
Redactie
Door Redactie

Zoeken