Tests

Citroën C3

Citroën C3

Sinds het begin van deze eeuw verkocht Citroën zo’n twee miljoen exemplaren van de C3, de compacte vijfdeurs die door zijn bolle daklijn heel in de verte een beetje aan de roemruchte 2CV doet denken. Maart aanstaande staat de nieuwe C3 in de showroom en die konden we vroegtijdig aan den lijve ondervinden in de door constant met regen geteisterde omgeving van Rome.

Compacte modellen bevinden zich precies in de segmenten die in Europa groeipotentie hebben. Het is dan ook niet onambitieus dat Citroën binnen afzienbare tijd in Europa - ook in Nederland - zo’n 10 procent marktaandeel wil realiseren in het A+B-segment met de bestaande C1, de nieuwe C3 en de tegen de zomer te verwachten DS3. De laatste is een sportiever gelijnde driedeurs op dezelfde basis als de C3. De C2 is tegen die tijd niet meer van de partij, want daarvan wordt de productie binnenkort gestopt.

Slagje groter
Tot zover de groeiplannen van Citroën, terug naar de ingezette middelen. De ontwerpers hebben zichtbaar de opdracht gekregen de nieuwe C3 herkenbaar te houden en dat betekent dat de bolle daklijn wederom present is. En hoewel de C3 een slagje groter is geworden lijkt de vlakverdeling van de carrosserie onaangeroerd. De Fransoos blijft echter met een lengte van 3,94 meter nog steeds onder de meeste concurrenten zoals de Renault Clio en Peugeot 207. De Citroën moet het juist meer van zijn hoogte hebben en dan kan de lengte tussen de wielen efficiënter worden benut. Een van de in het oog springende elementen is de voorruit van de C3, die overigens gekopieerd lijkt te zijn van de C3 Picasso. Het glas loopt tot boven de voorpassagiers door en geeft van binnenuit gezien bijna het uitzicht van een helikopter. Een nadeel: het is een ingewikkeld onderdeel dat bij vervanging het nodige kost. Maar het geeft het rijden wel een bijzondere dimensie.

Voorruit
Overigens is deze enorme ruit niet op iedere C3 standaard. In Nederland is ‘ie alleen bij de prijs van de duurste uitvoering inbegrepen, terwijl bij het middelste uitrustingsniveau de ruit optioneel wordt aangeboden. De basisversie is uitsluitend met een normale voorruit te verkrijgen en als we zo’n exemplaar bekijken is de C3 ineens ook weer een normale compacte auto. We krijgen hierdoor een beetje het gevoel dat deze voorruit het enige Unique Selling Point van de C3 is. Het zijn ook de duurdere varianten die een rijke uitstraling hebben met kledij als chromen sierranden onder de zijruiten, een chromen voet bij de buitenspiegels, 17 inch lichtmetalen wielen, verchroomde uitlaat en een chromen strip aan de onderkant van de achterklep. En met een vanafprijs van € 12.990,- betekent dit automatisch dat een beetje aangeklede Citroën C3 al snel tussen € 17.000,- en € 20.000,- gaat kosten. Pittig!

Binnenruimte
De binnenruimte is zoals gezegd toegenomen en dat blijkt bijvoorbeeld ook als de achterklep wordt geopend. Het bagagevolume bedraagt 300 liter en dat is iets meer dan wat de concurrentie biedt. De bank kan in twee ongelijke delen worden neergeklapt, maar geeft helaas nooit een vlakke vloer. Ook moeten bagagestukken over een behoorlijke drempel worden getild. Beslist origineel is het dashboard van de nieuwe C3. Meteen vallen de fraaiere materialen op en ook de vormgeving oogt geslaagd. Over de volle breedte loopt een brede balk in een metaalfinish, terwijl er tevens diverse metaalachtige accenten te vinden zijn rond de pook, op het stuur en op de portierpanelen. Dat is natuurlijk niet nieuw, maar Citroën past het allemaal net op een wat andere manier toe. Eigenaardig, precies zoals het Franse merk zich laat typeren. De snelheidsmeter is groot en centraal geplaatst achter het stuur. De twee andere klokken zijn wat kleiner van formaat. In de middenconsole, die is uitgevoerd in zwart pianolak, is de radio te vinden en zijn de bedieningselementen van de klimaatbeheersing opgenomen. De knoppenhoeveelheid valt gelukkig mee, waardoor de verschillende functies snel duidelijk en vindbaar zijn. Exemplaren met een optioneel navigatiesysteem hebben een groot scherm in de middenbalk van het dashboard. Uiteraard is bij de nieuwe C3 ook de zogenaamde parfumeur van de partij. De kleine knop voor het gedoseerd verspreiden van een geur zit rechts direct naast het instrumentarium.

Vrij gevoel
Een van de nadelen van de bestaande C3 is de bescheiden ruimte op de achterbank. De hoofdruimte is bij het nieuwe model meer dan voldoende, ook voor langere personen. De beenruimte daarentegen houdt nog steeds niet over. Bij lange voorpassagiers kan een volwassen iemand bijna niet achterin zitten. Citroën meldt trots drie centimeter aan beenruimte gewonnen te hebben door de rugleuning van de voorstoelen boller te construeren. Maar daarmee is de auto niet ineens giga geworden. Een bijzonder effect geeft de zogenaamde Zenith-panoramische voorruit. Het uitzicht naar boven is royaal en dat draagt bij aan een vrij gevoel. Minder is dat de binnenspiegel plompverloren op de ruit lijkt te zijn geplakt en het is ook jammer dat een regensensor niet mogelijk is. Bij een zonnetje - dat tijdens de testrit hardnekkig achterwege bleef - schuif je als snel de afdekplaat boven het hoofd naar voren en is het effect van de ruit volledig weg. Dat betekent dat dit item leuk is voor de publiciteitsmachine van Citroën, maar dat er van enig praktisch nut weinig tot geen sprake is.

Motoren
Citroën heeft een flink motorenprogramma voor de C3 klaar staan. De basis wordt gevormd door de 60 pk 1.1 liter, gevolgd door de vertrouwde 1.4 met 75 pk. Geen motoren die indruk zullen maken, ook al is het gewicht ten opzichte van de bestaande C3 met tientallen kilo’s verlaagd. De twee krachtigste motoren komen uit de samenwerking van PSA met BMW: de 1.4 en 1.6 VTi met respectievelijk 95 en 120 pk. Alle motoren worden standaard gekoppeld aan een vijfbak. Voor de 1.6 VTi is ook een automaat leverbaar. Diesels zijn er ook. Wij krijgen echter alleen de 1.6 HDi met 90 pk of 110 pk, waarvan de laatste standaard beschikt over een handgeschakelde zesbak.

Franse afvering
Wij maken kennis met de 90 pk sterke HDi-diesel en de krachtigste benzinemotor. Het tweetal is redelijk op z’n taken berekend, maar is zeker niet uitzonderlijk qua prestaties. Het is verstandig de motoren een beetje op toeren te rijden om vlot mee te komen. Volgens de officiële cijfers sprint de 1.6 VTi binnen de tien tellen naar de 100 km/h en haalt het een top van 190 km/h. De 90 pk sterke diesel vraagt daar net een paar seconden extra voor. Het onderstel van de C3 is verwant aan de Peugeot 207 en is in principe op comfort afgestemd. Bij het monteren van 17 inch lichtmetaal met relatief lage banden wordt het gevoel wat sportiever. De stoelen hebben overigens een relatief korte zitting en de zijdelingse steun is niet overdreven.

Prettig stil
De oliestoker heeft een bijzonder lage CO2-uitstoot van 99 g/km en dat is natuurlijk gunstig voor de bijtelling. Prettig is de stabiliteit bij hoge snelheden die overigens in lijn met andere modellen in dit segment ligt. Dat betekent dat de C3 zich beslist goed in het segment staande zal kunnen houden, zonder op welk terrein dan ook een uitblinker te zijn. Of het moet die bijzondere voorruit zijn. Een compliment is er voor de geluidsisolatie. Binnenin is het namelijk aangenaam stil op allerhande soorten wegdek.

Conclusie
Citroën zet met de tweede generatie C3 een compacte auto neer die wat groter is dan zijn voorganger, maar wel de vertrouwde lijnvoering behoudt. Op het gebied van materialen en afwerking is de auto duidelijk volwassener geworden. De binnenruimte is ook gegroeid, maar de beenruimte achterin blijft behelpen. Motorisch is de keuze groot, maar verwacht qua rijgedrag geen uitschieter.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Citroën C3
Citroën C3
Citroën C3
Citroën C3
Citroën C3
Citroën C3
Citroën C3
Citroën C3
Citroën C3
Citroën C3
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers