Tests

Mazda CX-7 2.2 CiTD

Mazda CX-7 2.2 CiTD

Met een uitgebreide facelift en de komst van een dieselmotor gaat Mazda het opnieuw proberen met de CX-7. De verkoopresultaten waren niet slecht, maar ze kunnen veel beter. En de CX-7 heeft dat echt in zijn mars ontdekten wij tijdens een kennismaking.

Twee jaar geleden maakten we in Europa kennis met de CX-7. De destijds ietwat futuristisch ogende crossover was toen al ruim een jaar leverbaar in de Verenigde Staten. En daar was de auto ook voor bedoeld. Al voordat de verkoopstatistieken begonnen te tellen had de CX-7 dan ook één groot nadeel in Europa: hij was enkel leverbaar met een 2.3 liter benzinemotor. En dat is op een continent waar diesels in de meerderheid zijn een groot manco. Toch wist Mazda in twee jaar tijd maar liefst 30.000 Europese klanten te vinden voor de auto. Gezien de wereldwijde afzet van 190.000 exemplaren een keurig aantal.

Sterk beslagen ten ijs
Ondanks de keurige (Europese) verkoopcijfers bleef de CX-7 voor velen een onbekende. Vooral omdat deze op de shortlist van de meeste leaserijders al afviel om de doodeenvoudige reden dat een dieselkrachtbron ontbrak. Zeker in het segment van SUV’s, waar tweederde wordt geleverd met een dieselmotor, een nadeel. Mazda zag zelf ook in dat de CX-7 tot een groter succes te maken was en besloot een dieselmotor in de CX-7 te hangen. Daarbij werd tegelijkertijd een facelift doorgevoerd om zodoende sterk beslagen ten ijs te komen.

Markante verschijning
Bij zijn introductie was de CX-7 een markante verschijning. En nog steeds is de auto onderscheidend. Zijn lage daklijn, langgerekte uiterlijk en brede heupen stralen pure dynamiek uit. In het bijzonder de voorzijde oogt dankzij de nieuwe vijfpuntige grille, het forse Mazda-logo en de grote mistlampen sportief en stoer. Mazda’s doelstelling voor de facelift was om het model een meer premium karakter en meer dynamiek te laten uitstralen. En dat is gelukt dankzij het nieuwe front en de vele chromen accenten.

Plastic
De dynamiek die het exterieur uitstraalt bepaalt ook de sfeer van binnen. Drie grote kokers herbergen de vernieuwde tellers en de grote middenconsole is hoog geplaatst. Het geheel oogt verzorgd en is over het algemeen keurig afgewerkt. De toegepaste materialen hadden naar onze mening op bepaalde plaatsen beter gekund. Zo zijn de knoppen van de stoelverwarming gedateerd, treffen we op diverse plaatsen hard plastic aan en bovenop het dashboard is het een gepas en gemeet geweest van diverse plastic onderdelen. Jammer, daardoor oogt het wat rommelig en minder goed afgewerkt dan de rest van het binnenste.

Ruim
Volgens Mazda zijn ruimte en praktische bruikbaarheid één van de factoren geweest die de CX-7 succesvol hebben gemaakt. En dat kunnen wij alleen maar beamen. Zowel voor- als achterin hebben de inzittenden alle ruimte. De stoelen voorin zitten prettig en bieden voldoende steun. Op de harde en vlakke achterbank is het op dat gebied minder goed vertoeven. Openen we de achterklep dan is daar meer dan voldoende ruimte voor de bagage. En wie zijn portemonnee, sleutels, zonnebril en telefoon een plekje wil geven heeft ruim de keuze uit de vele opbergvakken.

Navigatiesysteem
Tijd om op stap te gaan. Voor onze kennismaking met de CX-7 vlogen we naar München alwaar we in de CX-7 stapten om onze reis te vervolgen naar het Oostenrijkse Kitzbühel. De eerste kilometers legden we af over de snelweg waardoor we ruim de tijd hadden om de diverse functies aan boord op ons in te laten werken. Direct viel de prima werkende Side Lane Assist op. Het systeem is bekend uit het hogere segment en houdt de dode hoek in de gaten. Qua ergonomie zit het meerendeel op de plek waar je het verwacht. Toch heeft Mazda op dit gebied een steek laten vallen met het navigatiesysteem. Deze is alleen via het stuurwiel te bedienen waardoor dit altijd door de bestuurder dient te gebeuren. Daar komt nog bij dat het scherm erg klein is en de grafische weergave achterhaald. Waarom heeft Mazda niet gekozen voor een groot scherm zoals vele concurrenten dat ook hebben? Dan hadden ze direct het display van de boordcomputer, dat nu naast het navigatiescherm zit, kunnen integreren. Een gemiste kans. Dat laatste geldt ook voor de climate control. Die is niet links en rechts gescheiden.

2.2 CiTD
Inmiddels hebben we er bijna honderd snelwegkilometers opzitten en kunnen proeven aan de belangrijkste primeur voor de CX-7: de dieselmotor. De 2.2 liter metende viercilinder kennen we uit de Mazda3 en 6 en produceert in de CX-7 een vermogen van 173 pk en een koppel van 400 Nm. Een strepentrekker is het met zijn 0-100 km/h acceleratie van 11,3 seconden niet, maar het gevoel tekort te komen heb je allerminst. De motor heeft een soepel karakter en vooral het koppel van 400 Nm zorgt onder alle omstandigheden voor een prettige trekkracht. Op de Duitse Autobahn hoef je je echt niet te schamen. Daar komt nog bij dat Mazda de isolatie verder heeft verbeterd waardoor het aan boord opvallend stil is. Een heerlijke reisgenoot dus.

Prima rij-eigenschappen
Inmiddels zijn we de Oostenrijkse grens gepasseerd en maakt het vlakke landschap met kilometers Autobahn plaats voor bergen en schitterende binnenwegen. Maar ook de weersomstandigheden veranderen. Het landschap dat een etmaal geleden nog volop in herfstkleuren was gehuld is aan het veranderen in een winterwonderland. De CX-7 kan zich meteen volop bewijzen. En om maar met de deur in huis te vallen: hij doorstaat de test met glans. Ondanks de zomerbanden waarop wij reden blijft het weggedrag opvallend goed. Dankzij de vierwielaandrijving treden er geen enkele tractieproblemen op en worden bochten met gemak op hoge snelheid verslonden. Mazda claimt dat de CX-7 een sportief karakter heeft en dat zullen wij zeker niet ontkennen. Hij stuurt weliswaar wat te licht, maar de besturing is wel direct en biedt voldoende gevoel met de voorwielen. Bovendien geeft de standaard vierwielaandrijving heel veel vertrouwen. Wie de grens opzoekt zal merken dat de CX-7 de buitenzijde van de bocht opzoekt, maar dit is met het gaspedaal gemakkelijk te corrigeren. De elektronica grijpt dan met succes in om de krachten over de voor- en achterwielen te verdelen En het onderstel? Dat is stevig, maar ten allen tijde comfortabel. Rijplezier stond hoog in het vaandel, maar dat is niet ten koste gegaan van het comfort.

Lastige positionering
Toch lijkt er één probleem: zijn positionering. De CX-7 is er namelijk ‘pas’ vanaf € 42.595,- (2.2 CiTD TS+ / Business). En daarmee valt hij niet alleen qua formaat, maar ook qua prijs precies tussen twee segmenten in. Auto’s als de Tiguan, Kuga en Sportage zijn kleiner en goedkoper terwijl de Sorento, Santa Fe en C-Crosser weliswaar vergelijkbaar van formaat, maar goedkoper zijn. Een probleem? Nee, eigenlijk niet. Want de CX-7 heeft zijn eigen karakter. En ondanks dat Mazda de auto niet wil positioneren als een premium product, is het dat wel. Wie kiest voor de 2.2 CiTD in de topuitvoering GT-L beschikt over alle denkbare luxe en comfort als een navigatiesysteem, climate control, keyless go, 19 inch lichtmetalen wielen, chromen accenten, leren bekleding, Bose audiosysteem, stoelverwarming enz. enz. Daar betaal je dan € 49.995,- voor, maar voor dat geld heb je nog maar net een ‘kale’ Q5, X3 of GLK met vergelijkbare motorisering. Alleen het imago van die Duitse concurrenten is zo ijzersterk, en daar heeft de CX-7 last van.

Conclusie
Onbekend maakt onbemind. Dat is het gevoel dat ons meer en meer bekroop tijdens de testrit met de CX-7. Want het is simpelweg een opvallend goede auto. Hij oogt onderscheidend en modern, biedt veel ruimte, rijplezier en is een prettige reisgenoot. De dieselmotor zorgt bovendien voor een veel bredere aantrekkingkracht. Want ook de leaserijder een veelrijdende particulier kan voortaan de CX-7 op zijn of haar shortlist zetten. Een succes lijkt de CX-7 niet meer in de weg te staan.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mazda CX-7 2.2 CiTD
Mazda CX-7 2.2 CiTD
Mazda CX-7 2.2 CiTD
Mazda CX-7 2.2 CiTD
Mazda CX-7 2.2 CiTD
Mazda CX-7 2.2 CiTD
Mazda CX-7 2.2 CiTD
Mazda CX-7 2.2 CiTD
Mazda CX-7 2.2 CiTD
Mazda CX-7 2.2 CiTD
Mazda CX-7 2.2 CiTD
Mazda CX-7 2.2 CiTD
Mazda CX-7 2.2 CiTD
Mazda CX-7 2.2 CiTD
Mazda CX-7 2.2 CiTD
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers