Tests

Volkswagen Golf Variant

Volkswagen Golf Variant

De Volkswagen Golf Variant zou eigenlijk niet meer bestaan. Tenminste, dat was het idee dat men in Wolfsburg had toen in 2004 de Golf Plus werd gepresenteerd. De Plus moest samen met de drie- en vijfdeurs modellen het gamma van de Golf V (geïntroduceerd in 2003) aantrekkelijk genoeg maken. ‘Helaas’ voor Volkswagen besloten potentiële klanten anders. Zij zagen zich blijkbaar niet rijden in een Golf Plus en wensten liever een Variant. Zodoende kwam er in 2007, drie jaar na de presentatie van de hatchback, alsnog een Golf V Variant op de markt.

Nog relatief jong als de Golf Variant is heeft het model inmiddels toch een facelift ondergaan. Volkswagen begaat daarmee niet dezelfde ‘fout’ door de auto opnieuw er achteraan te laten hobbelen en laat de Variant geheel in lijn lopen met de Golf VI. Zo ingrijpend als de Golf V en Golf VI van elkaar verschillen doen de twee generaties van de Variant echter niet. Die was in de basis namelijk al veel moderner dan de hatchback-variant van de Golf V aangezien het model jaren later op de markt kwam. Een beetje flauw gezegd kon je al spreken van generatie vijfenhalf. De andere helft is nu aangescherpt. Zo heeft de auto een compleet nieuw front (voorbumper, grille, koplampen en motorkap) gekregen waardoor de Variant gelijk smoelt met de Golf VI. Aan de achterzijde - die een geheel eigen stijl kent - werden de achterlichtunits licht bijgeschaafd en wordt de achterbumper voortaan geheel in kleur gespoten.

Interieur
Het interieur is één op één overgenomen uit de zesde generatie Golf. En dat betekent een strak dashboard dat is opgetrokken uit kwalitatief hoogwaardige materialen. De afwerking is, zoals altijd bij Volkswagen, onberispelijk. Datzelfde geldt voor de ergonomie. Alles zit waar je het verwacht en de bediening werkt intuïtief. Onze testauto was voorzien van de meest gebruikelijke opties waardoor het nergens aan ontbreekt. Zeer prettig werkt ook het RNS 510 navigatiesysteem. Het systeem is zowel via het touchscreen als met conventionele knoppen te bedienen en herbergt de functies van het audiosysteem, de navigatie en een aantal instellingen van de auto.

Ruimte
Dat het aan boord goed toeven is heb je tussen de regels door al wel kunnen concluderen. Naast een goede afwerking, mooie materialen en een prima ergonomie zit het ook met de ruimte wel snor. De bestuurder en voorpassagier zitten op prettige stoelen die voldoende steun en comfort bieden. Alle ledematen hebben meer dan voldoende ruimte. Op de achterbank is de beenruimte voor volwassenen ietwat beperkt, maar echt klagen is er niet bij. Een deurtje verder naar achteren bevindt zich het belangrijkste verschil ten opzichte van de andere Golf’s. De kofferruimte meet 505 liter inhoud en dat is keurig in dit segment. Wie de achterbank neerklapt beschikt over 1.495 liter. Losse, platte spullen kunnen bovendien onder de laadvloer in een extra (ruime) bak worden opgeborgen.

Sturen
Het behoeft geen betoog dat de Variant nu ook profiteert van de scherpte die we van de hatchbacks kennen. De besturing is prettig: direct, veel gevoel en niet te zwaar. Bovendien is het stuurwiel compact en lekker dik. Dat resulteert automatisch in een prettig te sturen auto. Daar komt nog bij dat het onderstel op een aangename manier de combinatie heeft gekregen tussen comfort en sportiviteit. Je voelt wat er onder de wielen afspeelt zonder aan comfort te verliezen. Een wat sportievere rijstijl is de Variant dan ook niet vreemd. Hij voelt weliswaar iets minder dynamisch aan dan de gewone Golf, maar die is daar dan ook meer op afgetemd. Wie toch meer sportiviteit wenst kan in de optielijst het sportonderstel aanvinken.

TDI
Aangezien de Golf Variant een auto is die veel zakelijk wordt gereden hebben wij tijdens de introductie onze keuze laten vallen op twee dieselvarianten. Wij reden zowel de 2.0 TDI (140 pk / 320 Nm) gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak alsook de nagelnieuwe 1.6 TDI (105 pk / 250 Nm) gekoppeld aan een DSG-automaat. Met de 140 pk sterke TDI-motor kom je niets te kort. Hij weet de Golf in 9,7 seconden naar 100 km/h te doen accelereren en zorgt bij alle snelheden voor een vlotte tussenacceleratie. Waar de oude TDI’s nadrukkelijk van zich lieten horen, brengt deze krachtbron enkel nog een tevreden dieselgrom ten gehore. Echt verrast waren we toen we een route reden met de 1.6 TDI-motor. Deze compleet nieuwe krachtbron is opvallend stil en gekoppeld aan de DSG-automaat een zeer prettige reisgenoot. De DSG-bak schakelt nagenoeg schokloos en razendsnel. Wanneer je gematigd gas geeft merk je wel dat je 70 Nm minder koppelt hebt dan bij de 2.0 TDI en de versnelling wat minder vlot verloopt. Trapt het gaspedaal echter iets verder in en je zal merken dat de DSG-bak razendsnel een verzetje terugschakelt en daardoor alsnog over voldoende kracht beschikt. Groot voordeel van deze combinatie is dat de Golf VI 1.6 TDI over een A-label beschikt en bovendien in de 20%-bijtellingscategorie terecht komt.

Conclusie
Voordat we op stap gingen met de Golf Variant wisten we het eigenlijk al: het zal vast een prima auto zijn. Zoals elke Volkswagen dat is. Hij heeft een uitstraling waarmee je op elke gelegenheid aan kunt komen rijden, zit fantastisch in elkaar geschroefd, biedt de gewenste ruimte, een prettige mix tussen comfort en sportiviteit en stuurt heerlijk. Daar komt nog bij dat de 1.6 TDI in de 20%-bijtellingscategorie valt, zuinig omspringt met de brandstof en de DSG-bak razendsnel en soepel zijn werk doet. (Leaserijdend) Nederland kan wederom niet om de Volkswagen-dealer heen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Golf Variant
Volkswagen Golf Variant
Volkswagen Golf Variant
Volkswagen Golf Variant
Volkswagen Golf Variant
Volkswagen Golf Variant
Volkswagen Golf Variant
Volkswagen Golf Variant
Volkswagen Golf Variant
Volkswagen Golf Variant
Volkswagen Golf Variant
Volkswagen Golf Variant
Redactie
Door Redactie

Zoeken