Tests

Volkswagen Polo

Volkswagen Polo

“De nieuwe Volkswagen Polo kwam, zag en overwon” is misschien iets te voorbarig om te roepen, maar met al vierduizend verkochte 5-deurs uitvoeringen lijkt de Polo op een langdurige topnotering in de verkooplijsten af te stevenen. De lancering van de 3-deurs Polo zal de levertijden alleen maar doen oplopen.

Afgelopen voorjaar reden we met de 5-deurs Polo en toen concludeerden we al dat de benjamin z’n stempel op ‘zijn segment’ aan het aandrukken is. Volkswagen introduceert nu de 3-deurs Polo en daarmee houdt het merk de druk er stevig op. Waar de eerste de meer praktisch ingestelden aanspreekt, zal de automobilist die waarde hecht aan fun zich eerder aangetrokken voelen tot de laatste. Driedeurs-uitvoeringen worden nu eenmaal gezien als de (meest) dynamische van het stel. Coupés weten dit te bevestigen.

Optische verschillen
Recht van voren en van achteren is de 3-deurs identiek aan de 5-deurs Polo. De esthetiek van de driedeurs zit ‘m in de zijkant. De voorruiten en deuren zijn groter uitgevoerd waardoor de Polo optisch langer oogt. Daarnaast is de dynamische uitstraling kracht bijgezet door de B-stijl van buitenaf zoveel mogelijk aan het zicht te ontrekken, en werd de schouderpartij geaccentueerd door de onderste lijn van de achterruit iets omhoog te laten lopen. Hierdoor krijgt de Polo meer body. Niet geheel onrelevant voor een kekke uitstraling is de (juiste) carrosseriekleur. Dit aangaande raden wij het hippe Hot Orange aan - zoals zichtbaar op foto’s. Hierin wordt de Polo een vrolijke noot. Een vleugje stoer wordt toegevoegd door donkergetinte wielen te monteren.

Overstap
Meer dan ooit tevoren gaat bij de Volkswagen Polo het predicaat “het kleine broertje van de Golf” op. Veelal heeft ‘klein’ een negatieve lading, maar bij de Polo bedoelen we dit louter positief. Niet alleen wat betreft uiterlijkheden zijn beide modellen naar elkaar toegegroeid - meerdere malen zagen we de nieuwe Polo voor een Golf aan - ook het kwaliteitsniveau staat op gelijke hoogte. Het interieur is simpelweg van topklasse. Waar je ook kijkt, de Duitse degelijkheid en precisie druipt ervan af. Pas wanneer we gaan voelen ontdekken we hier en daar wat hard plastic, bijvoorbeeld bij de deurportieren en de middenconsole. Let wel, het hoge kwaliteitsgehalte geldt (met name) voor de duurdere uitvoeringen van de Polo. Bij de goedkopere modellen is de kloof tussen de Golf groter. Hinder van dit ‘bedrog’ ondervindt Volkswagen vooralsnog niet. “Van de reeds duizenden verkochte Polo’s wordt een groot deel in het meest luxueuze uitrustingniveau besteld”, aldus een woordvoerder van het merk. “Veel traditionele Golf-rijders zijn namelijk overgestapt naar de Polo en investeren het bespaarde aanschafgeld in het aankleden ervan”.

Rijden
Nog een bewijs dat de Polo volwassen is geworden en de Golf ‘op de huid’ zit is te merken aan de rij-eigenschappen. Die zijn namelijk uitstekend. Het onderstel voelt solide aan en geeft aan meer aan te kunnen dan het maximale - de 1.2 TSI - dat voorlopig wordt aangeboden. Wij reden met deze motorisering die 105 pk produceert en een trekkracht van 175 Nm geniet. Het is een turbogeblazen viercilinder die twee gezichten kent. Onder de 3.000 tpm laat de 1.2 TSI zich rustig rijden, daarboven wordt de hulp leven in geblazen en is het humeur van de Polo levendiger. Er zijn zowaar GTI-ingrediënten waar te nemen. Pretverhogend is het sportieve motorgeluid en de weerstand van de stuurbekrachtiging. Bijkomend, aangenaam voordeel is dat ondanks z’n atletische kunnen het brandstofverbruik beperkt blijft tot 7,2 l/100 km. Bij een gemiddelde rechtervoet is 5,5 l/100 km haalbaar.

Nog breder publiek
Tijdens de introductie waren alle Volkswagen Polo’s rijkelijk voorzien van lekkernijen. Dat ziet er erg gelikt uit natuurlijk, maar daar hoort ook een stevig prijskaartje bij. De vanafprijs van de door ons gereden 1.2 TSI is nog niet bekend en wordt pas eind dit jaar in de showrooms gezet. Vooralsnog is de 85 pk sterke 1.4 de topper binnen het benzinegamma en die kost in de mooiste kledij (Highline) minimaal € 17.150,-. Hiermee rekening houdend denken we bij een aangeklede 1.2 TSI al gauw een bedrag beginnend met een ‘2’. Ai, dat is stevig. Aan de andere kant van het spectrum staat de Polo BlueMotion 1.2 TDI goed voor een fabrieksverbruik van 3,3 l/100 km en een CO2-uitstoot van 87 g/km. En dat betekent geen BPM en wegenbelasting aftikken en 14% bijtelling. De importeur spreekt zelf van " een auto die niet meer dan € 100,- in de maand kost!". De rest van het Polo-assortiment valt overigens in de 20% bijtellingcategorie. Volkswagen prikkelt voortaan de zakelijke rijder nog sterker.

Aanval
Volkswagen is er wederom in geslaagd de Polo aan het hoofd van het B-segment te plaatsen. Dat is knap, want behouden is immers moeilijker dan winnen. Toch is een boven-alles-en-iedereen er niet bij. In het kielzog van de Duitser beweegt de Ford Fiesta, en vanaf volgend voorjaar kan de Volkswagen een aanval vanuit Franse richting verwachten. Niet één, maar twee modellen van Citroën moeten het de Polo moeilijk gaan maken. Tijdens de afgelopen IAA deden we onze eerste indrukken van beide Fransozen op en die was positief. Er mee rijden moet uitwijzen hoe de Polo er daadwerkelijk voorstaat. Van de Corsa heeft de Volkswagen Polo vooralsnog geen last, maar gezien de enorme sprong voorwaarts bij Opel (Insignia, nieuwe Astra) zal de nieuwe generatie Corsa niet zo makkelijk in te pakken zijn. Hoe dan ook, de Golf is altijd de grote trots van Volkswagen geweest. Met de komst van de nieuwste Polo zou daar wel eens verandering in kunnen komen. Ach, het komt toch allemaal op die ene grote berg in Wolfburg terecht.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Polo
Volkswagen Polo
Volkswagen Polo
Volkswagen Polo
Volkswagen Polo
Volkswagen Polo
Volkswagen Polo
Volkswagen Polo
Volkswagen Polo
Volkswagen Polo
Volkswagen Polo
Volkswagen Polo
Volkswagen Polo
Volkswagen Polo
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers