Tests

Seat Exeo ST

Seat Exeo ST

“Dat de Exeo is afgeleid van de A4 weet iedereen zo langzamerhand weleens”, repten we toen we met de Exeo ST onderweg waren naar Frankfurt. “En dat ‘ie daar z’n goede rij-eigenschappen, fantastische afwerking en tijdloze lijnenspel aan te danken heeft ook”, vervolgden we de discussie. “Dus eigenlijk moeten we A4 vergeten en de Exeo gewoon zien als een nieuw model van Seat”.

Maar keer op keer passeerde zijn voorbeeld weer de revue. Want ja, het dashboard is identiek, de materiaalkeuze ook en we kunnen er niet omheen, want hij lijkt er ook echt op. En dat maakt het ook zo moeilijk om de Exeo te beoordelen op zijn eigen kwaliteiten. En toch doen we het. In de rest van deze rij-impressie wordt de A4 niet meer genoemd en beoordelen we de Exeo puur op zijn eigen kwaliteit en zijn plus- en minpunten ten opzichte van de concurrentie. Hoe moeilijk het ook is om die A4 daarbij niet elke keer weer te noemen.

Basismodel
Relatief kort na de introductie van de sedan heeft Seat sinds kort ook een stationwagon-uitvoering van de Exeo bij de dealers staan. En daar wordt veel van verwacht. Zo’n 70% van de kopers zal voor de ST kiezen. Voor onze kennismaking met de ST-uitvoering van de Exeo hebben we gekozen voor het instapmodel. Die wordt aangedreven door een 102 pk sterke benzinemotor en staat als Reference voor € 25.295,- te boek. Met een Comfort-pakket, metallic lak en een paar lichtmetalen wielen stijgt de totaalprijs tot € 27.235,-. De Exeo bevindt zich daarmee aan de positieve kant van het prijsvergelijk. Concurrenten als de Mondeo, Insignia en Passat zijn al snel enkele duizenden euro’s duurder. De Mazda6, Octavia, 407 en C5 zitten echter op een vergelijkbaar of lager prijsniveau.

Uitrusting
Voor de genoemde prijs gaat het er verre van karig aan toe. Het door ons gereden model beschikte over 16 inch lichtmetaal, elektrische ramen en spiegels, boordcomputer, climate control, cruise control, ESP, mistlampen vóór en een keurig klinkend audiosysteem met Aux-in. Leuke opties als 17 inch wielen, Xenon verlichting en een kleurennavigiatiesysteem staan bovendien voor nette meerprijzen in de optielijst. Bij de concurrentie betaal je daar al snel enkele duizenden euro’s meer voor.

Afwerking van hoog niveau
Als we om de auto heenlopen, maar vooral ook als we erin zitten, valt op dat er veel zorg is besteed aan de afwerking. De verschillende onderdelen van de carrosserie en het dashboard sluiten keurig op elkaar aan. Het dashboard is afgewerkt met vooral zachte materialen en alles voelt even degelijk aan. Het valt vooral op wanneer je de portieren met een zachte plof hoort dichtvallen. Het is Seat-overstijgend als we het vergelijken met de andere modellen van het Spaanse merk. De Exeo staat duidelijk op een hoger plan.

Op reis
De stoelen bieden zowel veel comfort als steun en zijn optimaal instelbaar. Voorin hebben de inzittenden voldoende bewegingsvrijheid. Voor wat langere personen is het achterin minder goed toeven en wordt wat flexibiliteit van de inzittenden op de voorstoelen verwacht. De kofferruimte is met 442 liter inhoud geen uitblinker komen we achter wanneer we voor drie personen onze koffers, laptops en camera’s inladen voor een paar dagen IAA in Frankfurt. Auto’s als de Mondeo, Insignia en Passat bieden aanzienlijk meer liters inhoud, maar eerder genoemde andere concurrenten zijn vergelijkbaar.

1.6 viercilinder
Met 102 pk en 1.345 kg aan rijklaar gewicht behoeft het geen betoog dat de Exeo ST met zijn 1.6 liter viercilinder benzinemotor geen strepentrekker is. Hij accelereert in 13,1 seconden naar 100 km/h en behaalt een topsnelheid van 186 km/h. Op binnenwegen vormt dat geen enkel probleem. Hij komt goed met het overige verkeer mee en de prettig schakelende bak maakt het niet tot een probleem om een keertje extra terug te schakelen. Op de snelweg komt een weinig veeleisende rijder eveneens met het verkeer mee. Wie echter vlot wil inhalen of op de linkerbaan een rol van betekenis wil spelen komt echt vermogen tekort. Zeker wanneer we de landgrens overgaan en enkele honderden kilometers Autobahn voor ons hebben liggen valt op dat de 1.6 tekort komt. In Duitsland gaat het veel te snel voor de Exeo en bij een inhaalactie op de linkerbaan zorgt dat af en toe voor een gevaarlijke situatie. Vooral met het invoegen kun je nauwelijks voldoende snelheid maken. Wie toch op wil schieten ziet daarmee het verbruik dan ook fors toenemen. Ons advies: neem de 1.8. Die beschikt over 150 pk, biedt daarmee keurige prestaties en zorgt daarmee niet alleen voor meer rijcomfort (en veiligheid), maar ook voor een gunstiger verbruik. Hij is wel € 3.000,- duurder, maar dat geld is het meer dan waard. Voor de dieselrijders onder ons heeft Seat bovendien de bewezen TDI’s in de prijslijsten staan. Die is er als 2.0 TDI in vermogens van 120, 143 en 170 pk.

Prima rij-eigenschappen
Dat je van de 1.6 niet veel hoeft te verwachten heeft geenszins negatieve invloed op de rij-eigenschappen. De Exeo stuurt licht, maar wel direct en de wegligging is dik voor elkaar. Bovendien biedt het onderstel een prima compromis tussen comfort en sportiviteit. Want ondanks zijn sportievere eigenschappen is ook het comfort dik voor elkaar. Na een lange(re) rit stap je onvermoeid uit. Zelfs op de relatief slechte Duitse betonwegen houdt het onderstel zich prima. Een prettige reisgenoot.

A4
En dat brengt ons dan toch alweer terug bij de inleiding. Daarin schreven we vol overtuiging dat we de A4 niet meer gingen noemen. En dat is eigenlijk een te grote uitdaging. Want wat is die auto onlosmakelijk verbonden met de Exeo. Elke keer als we weer in de auto stapten schoot de A4 ons door het hoofd. Nog niets een zozeer door het uiterlijk, want Seat heeft daar waar mogelijk de auto een eigen gezicht gegeven. Het front straalt duidelijk een Seat-gezicht uit en dankzij de compleet andere achterklep met de grote ‘S’ is ook hierin duidelijk een Seat te herkennen. Maar het interieur, dat is zo duidelijk van Audi afkomstig. Slechts het logo op het stuurwiel en de tellers maken het tot een Seat. Daar had echt wel iets meer aangepast mogen worden.

Goede familieband
Negatief is zijn verwantschap met de A4 echter niet. De Exeo heeft namelijk zijn keurige afwerking, degelijke bouwkwaliteit en prima rij-eigenschappen te danken aan zijn Duitse neef. En daarmee betreedt Seat een segment waarin het nog nooit eerder actief is geweest. Sterker nog, zonder de A4 als basis was het voor Seat als relatief kleine fabrikant niet eens mogelijk om een auto van deze kwaliteit neer te zetten in dit segment. Wij zijn Audi dankbaar. De A4 is een groot succesnummer geweest en heeft zijn positieve eigenschappen nu aan de Exeo geschonken. En daarmee kan Seat zich tegen relatief lage investeringskosten gaan bewijzen in een hoger segment. Een segment dat gedomineerd wordt door (Duitse) concurrenten als de Passat, Insignia en Mondeo. De Exeo biedt minimaal hetzelfde afwerkingsniveau en vergelijkbare rij-eigenschappen als de concurrentie, maar dan wel tegen een scherpere prijs. Dus waarom zou je de Exeo ST niet overwegen bij de keuze van je volgende (lease)auto?

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Seat Exeo ST
Seat Exeo ST
Seat Exeo ST
Seat Exeo ST
Seat Exeo ST
Seat Exeo ST
Seat Exeo ST
Seat Exeo ST
Seat Exeo ST
Seat Exeo ST
Seat Exeo ST
Seat Exeo ST
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers