Tests

Mazda3 MPS

Mazda3 MPS

Vraag een dertiger een aantal hot hatchbacks op te noemen en zonder aarzelen dreunt hij het bekende lijstje op: Golf GTI, Focus ST, Leon Cupra… Opel Astra OPC. Na enig aandringen volgt misschien nog de Alfa-Romeo 147 GTA. Daarna valt het echt stil. Wij willen nogmaals aan je voorstellen: de nieuwe Mazda3 MPS, aangenaam kennis te maken!

Lübeck, in de kop van Duitsland. Met z’n vele monumentale gebouwen en idyllische landschappen een trekpleister voor toeristen. Ook het nabij gelegen Hamburg met z’n grote aantrekkingskracht op winkelminnend publiek trekt veel bekijks in de noordelijke regio. De bewoners aldaar hebben wat te besteden en dus sieren voornamelijk chique en onopvallende auto’s uit het dure segment de straten. Aangaande het voorgaande misschien dus niet de meeste ideale plek om de nieuwe Mazda3 MPS (Mazda Performance Series) aan de pers te introduceren. Als een afgetraind volbloed lijkt de MPS permanent stoom af te blazen. De ophalende neus is zelfs een beetje arrogant en ordinair tegelijk, maar oh wat smoelt het lekker. De manier waarop Mazda de MPS aan de buitenzijde heeft aangekleed komen we nog maar zelden tegen in dit nichesegment. Boegbeeld van het gespierd ogende front is de ‘luchthapper’ op de motorkap. De sleuf fungeert niet alleen als sierstuk, ook verbetert het de werking van de tussenkoeler die op z’n beurt ten behoeve van de motor is gemonteerd. Voorbijgaan aan de dakspoiler is tevens onmogelijk. Ook deze zit er niet voor niets. Het geeft de MPS namelijk meer rechtuitstabiliteit op hogere snelheden. De toon wordt uiteindelijk gezet op bijpassend 18 inch lichtmetaal. Begrijpelijk is dat tuners het uiterlijk vertoon van de MPS hekelen, want de auto is tegenstelling tot z´n concurrenten geen voer voor hun. En dat is de eerste winstpakker voor de Mazda3 MPS.

Sferen
Van binnen is gepoogd het normale interieur van de Mazda3 om te zetten naar een onderscheidende MPS-atmosfeer. Dat is redelijk gelukt. Niet meteen zichtbaar bij daglicht, maar des te meer bij het vallen van de avond is de blauwe sfeerverlichting die bij het ontgrendelen van de auto oplicht. De welkomstverlichting bevindt zich bij het voeteneind en op diverse plaatsen in het dashboard. Samen met de algemeen heersende rode verlichting geeft het de MPS net even dat beetje extra. Sowieso voert de laatste als contrasterende kleur de boventoon. De speciale decoratielijsten, de biezen rondom de matten, de sportstoelen, de stiksels en het MPS-logo zijn allemaal in rood uitgevoerd. Een leuke feature is de digitale turbodrukmeter tussen de twee ronde klokken. De rest van de indeling verschilt niet van dat van de normale Mazda3. Dat betekent dus ook dezelfde missers, zoals het erg drukke stuurwiel, het kleine navigatiesysteem en de onhandige bediening ervan.

Stuiteren
Uniek voor de MPS zijn ook de semi-kuipstoelen. Hoewel Mazda als argument opgeeft een compromis in deze te bieden geven de zittingen weinig steun, met name aan de onderbenen. Tevens zitten personen boven de 1.85 meter tamelijk hoog. Dit doet niet alleen afbreuk aan de rijbeleving, ook is een ideale zitpositie hierdoor nooit echt te vinden. Qua comfort voldoen ze prima en dat is maar goed ook. De MPS is namelijk behoorlijk hard afgeveerd. Dat is prettig op de snelweg, maar minder op slechter begaande wegen. Het is dan al gauw stuiteren geblazen. Dat maakt de MPS weliswaar meer sporty, maar minder allround dan bijvoorbeeld de Volkswagen Golf GTI. Na verloop van tijd is het zelfs storend. Een adaptief dempingsysteem in de vorm van het Dynamic Drive Control van diezelfde Volkswagen zou dit kunnen voorkomen zonder daarbij aan rijbeleving in te leveren.

Aandelen in Shell
Opnieuw herbergt de nieuwe MPS de 2.3 liter turbomotor uit de vorige generatie. Mazda heeft hem wel onder de loep genomen, voorzag het van directe benzine-inspuiting en maakte de ratio´s van de handgeschakelde 6-versnellingsbak iets langer voor een gunstiger brandstofverbruik. Verwacht echter nog steeds geen wonderen. Reken zelfs eerder op een gemiddeld verbruik van 10,6 l/100 km dan de fabrieksopgave van 9,6 l/100 km. En die laatste waarde was al niet het toonbeeld van efficiëntie. Dat doet de GTI toch een stuk beter.

Autobahn
De viercilinder is nog altijd goed voor 260 pk (bij 5.500 tpm). Ook de sprint naar honderd is met 6,1 seconden gelijkgebleven. Daarmee is de MPS nog steeds een stuk vlotter dan de spontane bekendheid in deze klasse. De reden om Duitsland aan te doen als introductiehabitat wordt ook meteen duidelijk: de Autobahn met zijn welbekende mogelijkheden. Het is op die plek waar de ware aard van de Mazda3 MPS zich ontpopt. Hadden we het onlangs nog over het gemak waarmee de Volkswagen Golf GTI zijn passen neemt. De Mazda3 MPS kan er ook wat van. Normaliter staan de in- en uitvoegstroken van de Duitse snelwegen erom bekend kort te zijn, maar in de MPS vormen deze geen obstakel. Voordat de bewuste strook is geëindigd heb jij je aangesloten bij uiterst links. Blijf je het gaspedaal vloeren en wissel je met regelmaat van verzet dan zit je in no time op de begrensde top van 250 km/h. We hebben het net niet kunnen aantikken, omdat we keer op keer vroegtijdig de ankers moesten uitgooien. Dat de MPS in staat is die top te behalen staat buiten kijf gezien de nog overblijvende opdringerigheid van de motor bij dit tempo. Trouwens, de remmerij doet uitstekend zijn werk en houdt bij stevig trappen de auto keurig in balans.

Minder toegankelijk 
Aan het einde van de eerste testdag rijden we nog even een uitgestippelde, korte testroute. Dat de MPS naast een Autobahn-verslinder tevens een heerlijke rijdersauto is ondervinden we op de smalle binnenweggetjes in dit traject. De MPS laat zich scherp sturen en is daardoor nauwkeurig te plaatsen. Het stugge onderstel komt hier volledig tot zijn recht en de korte schakelgangen van de handbak getuige zijn sportieve bedoelingen. De maximale trekkracht bedraagt een hoge 380 Nm en beleeft zijn piekmoment bij 3.000 tpm. Logischerwijs levert zoveel power op de voortrein een eigen wil van het stuurwiel op. Om deze zogeheten torque steer zoveel mogelijk tegen te gaan heeft Mazda drie dingen gedaan: het koppel inperken in de eerste twee versnellingen, gebruikmaken van Torque Management Control dat afhankelijk van koppelreacties de gastoevoer ´knijpt´ en het monteren van een gelimiteerd slipdifferentieel (LSD). Deze laatste is helaas niet zo geavanceerd als dat van de Ford Focus RS, maar er valt mee te leven. Op nat wegdek is een voorzichtige rechtervoet vereist - elektronische hulpmiddelen zijn aanwezig - en dat is soms best lastig gezien de gretigheid waarmee de MPS aan het gas hangt. Met name in de eerste vier verzetten. De laatste twee hebben een rustiger karakter. Ook hierdoor toont de 3 MPS zich minder toegankelijk dan de Golf GTI.

Slechts vier opties
De Nederlandse importeur vraagt € 39.995,- voor de Mazda3 MPS. Daarna wordt de klant slechts vier opties voorgelegd. Ze heten Velocity Red, Aluminium Metallic, Black Mica, en Crystal White Pearl. Deze beschikbare kleuren zijn de enige variabele in de prijslijst van de MPS. De rest van de meest voorkomende verwennerijen zijn al aanwezig op de auto. We noemen onder andere het multifunctionele stuurwiel, halflederen bekleding, een geïntegreerd navigatiesysteen, een Premium Bose® geluidsinstallatie met 10 speakers, bluetooth-verbindingsmogelijkheden, parkeersensoren en Mazda´s RVM, het systeem dat de bestuurder waarschuwt voor achteropkomend verkeer. Nemen we deze zeer rijke uitrusting mee in het bepalen van de prijsstelling dan biedt de MPS zowaar veel waar voor zijn geld. Een vergelijkbaar uitgeruste tegenstrever doet het niet voor minder.

Conclusie
Met de Golf GTI nog vers in het geheugen was het eenvoudig deze in het achterhoofd weg te zetten tegen de nieuwe MPS. Bovendien is de Volkswagen de meest allround hot hatch van dit moment. De Mazda3 MPS is geen Golf GTI, daarvoor laat de Japanner toch wat belangrijke steken vallen. Wat de Mazda3 MPS wel is is een auto die zich meer aan de kant van de ´hot´ dan aan de kant van de ´hatch´ bevindt. De MPS is serieus snel, heeft een dito verschijning en trekt de echte liefhebber aan. We durven daarom best hardop te zeggen dat sommige GTI-bezitters stiekem een 3 MPS hadden willen rijden, maar onder het mom van ´een veilige keus´ toch de Volkswagen heeft aangeschaft. Vraag ons in ´t vervolg het lijstje van hot hatches op te dreunen en wij zullen de Mazda3 MPS in ieder geval niet vergeten op te noemen.

© Autoreview.nl | Gerben Witten

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mazda3 MPS
Mazda3 MPS
Mazda3 MPS
Mazda3 MPS
Mazda3 MPS
Mazda3 MPS
Mazda3 MPS
Mazda3 MPS
Mazda3 MPS
Mazda3 MPS
Mazda3 MPS
Mazda3 MPS
Mazda3 MPS
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers