Tests

Mercedes C 250 CDI

Mercedes C 250 CDI

´Honderdzeventien jaar oud en nog steeds jong´. Het lijkt de ideale slogan voor de dieselmotor. De innovatie en technologie op dit gebied blijft zich sterk ontwikkelen en stijgt keer op keer naar nieuwe hoogten. Het bewijs daarvan is de Mercedes C 250 CDI BlueEFFICIENCY.

Het was notebene op een zondag dat patentnummer 67207 werd verleend. Het was die dag 28 februari 1892. Niemand zal die dag vieren of zelfs maar heugen, maar het is wel een cruciale dag in de geschiedenis van de automobiel. Op deze zondag verleende een patentbureau in Berlijn namelijk een octrooi aan Rudolf Diesel. Zijn idee en uitvinding van een verbrandingsmotor die het welbekende brandstofmengsel door hoge compressie kon laten ontsteken bleek achteraf een schot in de roos zijn. Nu, 117 jaar later, is de door hem uitgevonden dieselmotor uitgegroeid tot een werkpaard in een vorm die Rudolf zelf nooit voor mogelijk had kunnen houden. De dieselmotor is vandaag de dag verantwoordelijk voor het vervoeren van duizenden mensen over zee, weet de 24 Uren van Le Mans te domineren en zorgt dagelijks voor kilometerslange file op de A2.

Dieselpionier
Voor Mercedes-Benz begon de geschiedenis van de dieselmotor in 1936. Toen beleefde de zelfontbrander zijn première in een Mercedes-Benz 260 D. Sindsdien heeft Mercedes-Benz als één van de dieselpioniers de techniek ervan consequent verder ontwikkeld en verbeterd. Tot de hoogtepunten behoren onder andere de eerste turbodieselmotor in 1977 (Mercedes-Benz 300 SD), het debuut van de vierkleppentechniek (1995), de directe common-rail-inspuiting (1997) en het onderhoudsvrije dieselpartikelfilter (2003). Met de C250 CDI BlueEFFICIENCY voegt Mercedes weer een nieuw deel toe aan de carrière van de dieselmotor.

Krachtige vierpitter

Terug naar onze testauto, de C 250 CDI. Het hart ervan wordt gevormd door een gloednieuwe viercilinderdiesel. De krachtbron heeft een inhoud van 2.143 cc en is uitgerust met common-railtechniek van de vierde generatie. Deze inspuiting werkt met nauwkeurig aan te sturen Piëzo-injectoren, een inspuitdruk van 2.000 bar en een ontstekingsdruk van 200 bar. Daarnaast beschikt deze motor over twee turbo’s, een zeer (energie)efficiënte olie- en waterpomp en twee balansassen. Het resultaat van dit alles is ronduit verbluffend. Niet alleen het vermogen van 204 pk is fors te noemen voor een 2.2 liter viercilinder, ook en met name het koppel gooit hoge ogen. De maximale trekkracht bedraagt namelijk maar liefst 500 Nm. En dat is slechts 10 Nm minder dan de 3.0 liter zescilinder in de C 350 CDI, de topdiesel binnen het gamma van de C-klasse. Ondanks deze indrukwekkende specificaties verbruikt de C 250 CDI BlueEFFICIENCY gemiddeld maar 5,2 l/100 km. En het op de auto van toepassing zijnde groene B-label -  dankzij een CO2-uitstoot van 138 g/km - is tevens een pluspunt te noemen. 

Rauwe roffel
Genoeg (saaie) theorie. Het is tijd om de vierpitter in de praktijk te testen. Meteen bij de eerste gaspedaalberoering overtuigt de dieselmotor. Het torenhoge koppel zorgt voor een welkome duw in de rug, terwijl het versnellen liniair en eigenlijk redelijk gemoedelijk verloopt. Echter de stappen waarin de naald van de snelheidsmeter klimt zijn groot. Groter dan het vermoeden. Van 0 naar 100 km/h duurt exact 7 seconden en wie het gas blijft vloeren bereikt binnen no time de topsnelheid van 240 km/h. De motor geeft het idee twee cilinders meer te bevatten, maar het telt toch echt maar vier verbrandingskamers. Van een nerveus karakter is geen spoor te bekennen. Soepel verricht ´ie zijn arbeid. Bovendien doet hij zijn werk stilletjes op de achtergrond. Slechts bij hoge toeren is er een, overigens lekker rauwe, dieselroffel hoorbaar.

Automaat aangeraden
Onderweg met deze C-klasse kan de bestuurder niet alleen genieten van een kalm interieur en de krachtige dieselmotor, ook de rijeigenschappen van de kleinste Benz-sedan biedt een bijna ideale mix tussen comfort en dynamiek. De auto blijkt zelfs tijdens hevige regenval uiterst stabiel en dat resulteerde uiteindelijk in een minder vermoeide rit. Slechts de toevoeging van de automatische transmissie met vijf verzetten (meerprijs van € 3.673,-) kan het comfortgehalte verder verhogen. De handgeschakelde zesbak beschikt namelijk over een onprettig werkende koppeling. Het aangrijppunt is namelijk erg laat en abrupt. Helemaal voor veelvuldige filerijders - onderdeelmakend van de doelgroep - kan dit als onplezierig en irritant ervaren worden.

Grijze muis
De huidige C-klasse is al weer sinds medio 2007 op de markt. Toch vertoont het exterieur nog geen enkele rimpel. Helemaal gestoken in het optionele AMG-pakket (€  4.611,-), zoals ons testexemplaar, verfraait het model het spitsuur op de wegen. Tip: bestel hem in een andere carrosseriekleur dan deze donkergrijze tint. Deze combinatie komt ons tamelijk ‘grijs´ over. Hetzelfde geldt voor het interieur dat door de overheersende zwarte materialen erg kil en (te) zakelijk aandoet. Daarentegen is het een prettige werkplek met een hoogwaardig look and feel. Het is de plaatsing en het afwerkinggehalte van navigatiescherm die afbreuk doet aan algehele kwaliteit. Een ander en in een eerder verschenen rij-impressie met de C-klasse aangehaald minpunt is de binnenruimte. Zowel voorin als achterin mag het het ruimer. Personen met een lengte boven de 1,85 meter adviseren wij niet voor het panaromadak te kiezen. Het glazen paneel steekt zover het interieur in dat zij flink aan hoofdruimte moeten inboeten.

Groene beer
De ontdekking van de dieselmotor mag dan al weer 117 jaar oud zijn, de ontwikkelingen op dieselgebied staan nog lang niet stil. Dit bewijst de vanaf € 46.950,- verkrijgbare Mercedes C 250 CDI BlueEFFICIENCY. Deze jongste toevoeging aan het gamma van de C-klasse biedt een fantastische melange voor zowel de veelzijdige als de veeleisende automobilist. Namelijk een beer van een motor gecombineerd met een aantrekkelijk energielabel en dito verbruik verpakt in een kwalitatief en representatief omhulsel. De bewegingsvrijheid binnenin mag zoals gezegd groter. En hoewel het rijkarakter misschien niet meteen bij het potentieel van de zelfontbrander past, het past wel degelijk bij de kenmerken van Das Haus: comfortabel en gereed voor eindeloze snelwegkilometers.

© Autoreview.nl | Kim Koning

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes C 250 CDI
Mercedes C 250 CDI
Mercedes C 250 CDI
Mercedes C 250 CDI
Mercedes C 250 CDI
Mercedes C 250 CDI
Mercedes C 250 CDI
Mercedes C 250 CDI
Mercedes C 250 CDI
Mercedes C 250 CDI
Mercedes C 250 CDI
Mercedes C 250 CDI
Mercedes C 250 CDI
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers