Tests

Toyota Verso

Toyota Verso

Toyota heeft weer een nieuwe Verso! Ruimer, praktischer, moderner. Met die samengevatte eigenschappen wil het merk de winkelende klant in het midi-MPV overtuigen. Een segment met zeer aan elkaar gewaagde modellen. Gaat het de Verso opnieuw lukken te scoren?

Het jaar 2009 is een periode waar de ogen zijn gericht op Toyota. De autogigant staat niet alleen onder druk om wederom als grootste fabrikant te eindigen. Ook het lanceren van maar liefst vier fonkelnieuwe modellen en enkele facelifts richten de spotlights op het Japanse merk. Een compleet nieuwe telg, deze nieuwe Verso en als klap op de vuurpijl, een volledig hertekende Prius, werden in korte tijd allemaal op ons afgevuurd. Daaraan vooraf was nog eens de RAV4 in een nieuwe jas gestoken en presenteerde Toyota de nieuwe Avensis en de trendzettende iQ.

Zowel zakelijk als privé
Met zoveel nieuws kan het haast niet anders dat het ene model slachtoffer wordt van de ander. Toch probeert Toyota ieder die aandacht te geven die het verdiend. Natuurlijk, de nieuwe Prius is dé troef die de fabrikant de komende jaren in handen heeft. De Verso volgt in mate van belangrijkheid als tweede. Aan deze kant van de plas is de Verso namelijk, die in een vorig leven nog in duplo door het leven ging, altijd goed ontvangen. En die verkopen wil Toyota graag vasthouden. Toyota verwacht dit te bereiken door de Verso dit keer pas echt als een op zichzelf staand model neer te zetten. De vorige generatie droeg weliswaar ook een enkele benaming, maar dat was meer omdat de Auris in beeld kwam en Corolla Verso en Avensis Verso in dat geval niet meer op kon gaan. Uiteindelijk is deze nieuwe naar Avensis gekropen en daar heeft hij dan ook het meest van weg. Voornamelijk het front kent grote overeenkomsten met Toyota’s zakensedan/-station. Wij kunnen daar alleen maar positief over zijn. De Verso heeft een meer uitgesproken uitstraling gekregen. En dat zal de leaserijder met jeugdige kroost bekoren. Zonder pardon kunnen zij bij een afspraak op komen draven en in privésferen wordt ook geen slecht figuur geslagen.

De concurrentie voorbij
Een hogere zitpositie vergemakkelijkt het instappen. Tevens levert dit een beter overzicht over het overige verkeer op. Uitkijkend over het dashboard merken we een aantal uiterlijke wijzigingen op. Nieuw is de plaatsing van de tellers centraal onder de vooruit. Hierdoor heerst er een ‘opgeruimd’ gevoel en zijn ze voor het verhogen van de afleesbaarheid licht naar de bestuurder toegedraaid. Kritiek hebben we op de gemonteerde materialen. Er is zoveel hard plastic gebruikt dat we ons afvragen of Toyota niet een stap terug heeft gedaan. We namen de proef op de som door de vorige generatie erbij te halen. En inderdaad, het geheel voelt en oogt goedkoper. Een gemiste kans voor Toyota, want de concurrentie stevent op dit vlak de Verso ruimschoots voorbij.

Meer flexibiliteit 
De Verso is een echte midi-MPV en dan weten de kenners meteen z’n inwendige kenmerken: talloze opbergvakken, bewegingsvrijheid te over en het eventueel kunnen vervoeren van zeven personen plus trouwe viervoeter. Als gevolg van een gedeelde bodemplaat met de Avensis nam de totale maatvoering van de Verso behoorlijk toe. De hoogte bleef gelijk, maar de totale lengte kreeg er maar liefst 7 cm bij en de breedte 2 cm. Die wielbasis steeg zelfs met een riante 33 cm en daarvan profiteren de achterpassagiers het meest. Wederom heet het verantwoordelijke systeem voor een veelzijdig interieur Easy Flat-7. De bedenkers hebben het systeem grondig herzien en zodoende de eigenschappen ervan verbeterd. Zo zijn de zittingen van de eerste en tweede zitrij met twee centimeter verlengd, is de middelste rij voortaan over een iets grotere afstand (195 mm) te verschuiven, en bestaan de achterste zitrijen voortaan uit volwaardige stoelen. Allemaal ten behoeve van meer comfort. Volwaardig zitten kan echter alleen op de eerste vijf zetels. De ruimte bij de zesde en zevende stoel (7-persoonsuitvoering) is nog altijd te krap om volwassenen in goede doen te vervoeren. Kinderen kunnen het langer uithouden.

Ruimteschip
Wie bijvoorbeeld wil picknicken kan een heleboel lekkernijen meenemen. In het tweedelig dashboardkastje past met gemak een fruittasje en in het gekoelde deel kan een fles van 1,5 liter opgeborgen worden. Eventuele boeken of kaarten vinden hun plek in de ruimte onder de armsteun. En dan huist er in de opbergvakken van de deuren of dak nog niets. De bewuste mand kan in de bagageruimte worden gestald. Met vijf stoelen in zitpositie is er minimaal 484 liter op te bergen en met de derde zitrij rechtop nog altijd 178 liter. Nog niet noemswaardig veel, maar toch 63 liter winst ten opzichte van z´n voorganger. Versterken van het ruimtegevoel kan eventueel met een gigantisch glazen panoramadak. Het heeft een oppervlak van 1,36 vierkante meter en is alleen leverbaar op de Verso Panoramic en de 7-persoonsuitvoering van de Verso Executive Business.

Rijden
We schakelen het uitstekend en snel functionerende navigatiesysteem in en laten de Verso z’n rij-eigenschappen tonen. Onze testauto was uitgerust met de 126 pk sterke 2.0 liter D-4D-F, een dieselmotor met een smeuïge rotatie gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak van Japanse precisie. Een pluspunt is de mate van isolatie in het motorcompartiment. Pas buiten de auto is het nagelen van de zelfontbrander te horen. Het maximum koppel bedraagt 310 Nm en daarmee is voldoende uit de voeten te komen. Alert op het gaspedaal is de motor niet. Sowieso is het rijkarakter een tikkeltje lui. De stuurbekrachtiging geeft weinig feedback, de stand van de voorwielen is soms twijfelachtig en de ophanging reageert bedeesd op stuurwisselingen. In bochten weet de Verso aardig zijn hogere zwaartepunt te verhullen en oneffenheden ´voelt´ hij niet. Comfort is het toverwoord bij de Verso.

Resumé 
Toyota heeft met de nieuwe Verso een waardige opvolger neergezet. Er is met name een sprong voorwaarts gemaakt in frisheid en volwassenheid in uitstraling. Een pre is ook de toegenomen binnenruimte, de flexibiliteit van het Easy Flat-7 systeem en de rijkere standaarduitrusting. Of de Verso hiermee wederom eenvoudig de verkooplijsten in Europa zal bestijgen durven we op voorhand niet te zeggen. Hij kent ook nodige kritieken. De inwendige afwerking is ouderwets en de rij-eigenschappen hadden meer op die van een normale personenauto mogen staan. Toch eigenschappen die voor de ten dele zakelijke gestemde rijder allesbehalve onbelangrijk zijn. Bovendien vraagt Toyota een stevig prijskaartje voor de Verso. De door ons gereden uitvoering is er vanaf € 34.450,-. En laten we eerlijk zijn; voor dat bedrag zijn er meerdere en nieuwe kapers op de kust.

© Autoreview.nl | Gerben Witten

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Toyota Verso
Toyota Verso
Toyota Verso
Toyota Verso
Toyota Verso
Toyota Verso
Toyota Verso
Toyota Verso
Toyota Verso
Toyota Verso
Redactie
Door Redactie

Zoeken