Tests

Porsche Cayenne Diesel

Porsche Cayenne Diesel

Zestig jaar lang heeft Porsche het luidkeels geroepen: “Nimmer gaan wij diesels voor de consument produceren!”. Maar de marktvraag veranderde. Tegenwoordig kiest zo’n 80% van de SUV-kopers voor een oliestoker in ‘t vooronder. En dan gaat zelfs de grootste stijfkop vroeg of laat overstag.

Helemaal nieuw is het fabriceren van diesels voor Porsche niet. Prof. Dr. Ferdinand Porsche zette in de jaren rondom de Tweede Wereldoorlog namelijk al eens zijn handtekening onder enkele Porsche-Diesel tractoren. Een Porsche met dieselmotor voor de consument is echter nog nooit in de zestig jarige geschiedenis van het merk voorgekomen. Maar door de veranderende vraag en de steeds groter wordende druk van de overheden op de kwestie milieu heeft Porsche toch aan z’n stoïcijnse uitspraak moeten toegeven.

De cijfers
De Cayenne maakte van Porsche pas echt een vermogende autofabrikant en om de stempel van cash cow te behouden wilde het merk niet een volledig nieuwe dieselmotor voor de SUV ontwikkelen. Dat gaat immers gepaard met hoge kosten en dat drukt uiteindelijk de winst op de auto. Daarom zocht Porsche zijn heil bij de VAG Group, en wel bij Audi. In het motorcompartiment van de Cayenne Diesel hangt namelijk de 3.0 liter V6 TDI afkomstig uit de Q7. Het vermogen van 240 pk en koppel van 550 Nm bleef ongewijzigd. Wel hebben de motorentechnici uit Zuffenhausen middels enkele aanpassingen een Porsche-stempel op de oliestoker gedrukt. Uiteindelijk resulteert dit in een acceleratie van 8,3 seconden op het traject naar 100 km/h. De gelijkmotorische Q7, die 55 kg meer weegt, doet hier 8,5 seconden over. Wanneer iemand ons even later vraagt naar het maximale van de Cayenne Diesel beginnen we spontaan te fluisteren. Schamen hoeft de Diesel met een top van 214 km/h zich niet. Echter spreken we hier wel over een Porsche en dan is het toch even slikken.

Meer dan nagelen
Dit gevoel bekruipt ons ook wanneer we de contactsleutel omdraaien. Een rouwklinkende doch duidelijk hoorbare dieselbrom zet onze trommelvliezen in beweging. Porsche mag dan het uitlaatsysteem onder handen hebben genomen, het typerende geluid is nog steeds goed hoorbaar. Ook het optionele Bose Surround Sound System, dat ons overigens tegenvalt, kan het nagelen niet verbloemen. Opvallend is ook de mate van omgevingsgeluiden in het interieur tijdens het rijden. Wind- en verkeersgeluiden zijn merkbaar aanwezig. Om over de afrolgeluiden van de gigantische 21 inch wielen nog maar te zwijgen. Misschien is het dan toch z’n leeftijd van krap zeven jaar die hem op dit onderdeel begint te nekken. Trouwens, de wielen staan de Cayenne voortreffelijk. Ze vergen een investering van € 6.792,-. Heb je dit er graag voorover, neem dan meteen het slechts € 544,- kostende exterieurpakket erbij. Wat exterieur betreft ben je dan in één keer klaar.

Schaamrood
De topsnelheid mag voor een Porsche dan wat aan de magere kant zijn. De brok in onze keel verdween even toen we de A31 richting Oberhausen opreden. Dankzij de vroeg (bij 2.000 tpm) ter beschikking staande trekkracht weet de Cayenne Diesel prima uit de startblokken te komen. Ook de tussenacceleraties verlopen zonder hokken en stoten. Dan blijkt ineens dat menig middenklasser nog moeite met de Cayenne Diesel heeft. Gelukkig maar! Het schaamrood liep ons echter opnieuw op de wangen toen we bij het naderen van de topsnelheid werden opgejaagd door een Ford Focus Wagon TDCi. Boven de 195 km/h krijgt de V6 ‘TDI’ ineens last van hartkloppingen en is de fut er toch echt uit. Oeps, iets te vroeg gejuicht.

SUV onder de SUV´s 
Als het op rijden aankomt is de Cayenne nog altijd heer en meester in z’n segment. Hoewel de BMW X6 op dit gebied gevaarlijk dichtbij komt. Het blijft in ieder geval wonderbaarlijk dat een auto van dit formaat zo dynamisch kan rijden. Lange doordraaiers, korte curves…de Cayenne neemt bochten alsof ze recht zijn. En dan hebben we het PSAM (inclusief luchtvering) nog op de stand ‘Comfort’ staan. We slaan de modus ‘Normal’ over en gaan over op ‘Sport’. Onmiddellijk meet de vering zich een straffe houding aan en neemt het koetswerk een lagere positie in. Het is tevens mogelijk deze afstemming te kiezen en daarbij ook de gasresponse en de mate van stuurbekrachtiging te veranderen. Hiervoor dient de grote Sport-knop ingedrukt te worden. Welke modi ook is geactiveerd; de Cayenne ontpopt zich van een dynamische reisauto tot een ware rijmachine en vice versa. Over z’n roots bestaat in ieder geval geen enkele twijfel! Daar komt nog bij dat de heerlijke zestrapsautomaat ongemerkt van verzet verandert. Handmatig op- en terugschakelen kan ook, maar was niet ons ding. De daarvoor bestemde stuurwielknoppen zitten namelijk op een erg onhandige positie.

Dieselvoordeel
Inmiddels hebben we zo’n 560 kilometer asfalt verschalkt. We zijn namelijk op weg naar Stuttgart-Zuffenhausen om daar het fonkelnieuwe Porsche Museum te bezoeken – daarover later meer. Snel kijken we nog even op onze actieradiusmeter. Het display van het instrumentarium geeft aan dat we nog 440 kilometer kunnen rijden. Huh?! Ja, dat zijn de voordelen van een diesel. Waar de achtcilinder tellende GTS een praktijkgemiddelde actieradius noteert van zo’n 500 km, toont de Cayenne Diesel bij een gematigde rechtervoet een één met drie nullen op de boordcomputer. De fabriek geeft een gemiddeld verbruik op van 9,3 l/100 km en snelle rekenaars weten dan meteen dat de brandstoftank de flinke inhoud van 100 liter bevat. Daar wordt de pomphouder geheid vrolijk van. Wij ook trouwens!

Gemengde gevoelens
Het is een ongeschreven regel: ‘Eerst met het positieve beginnen en daarna het negatieve benoemen’. Nu we de plus- en minpunten van de auto hebben doorgenomen is het tijd om de vraag te beantwoorden waarop velen waarschijnlijk hebben gewacht: Is de Cayenne Diesel wel een echte Porsche?! Het is uiterst lastig om op deze vraag een kraakhelder antwoord geven. Rationeel gezien is de Cayenne Diesel zeker het overwegen waard. Ondanks de oliestoker aan boord doet de SUV niet onder voor de lichte benzinevariant (V6) in het gamma. En op een volle tank 1.000 km kunnen rijden is toch wel lekker. Daarbij is er aan rijkarakter helemaal niets verloren gegaan. Als het hierop aankomt is de Porsche Cayenne nog steeds de grootmeester. Ook al hangt er een zelfontbrander in de motorsteunen. En toch...toch moeten we even iets kwijt over de dieselmotor. Het is spijtig dat Porsche niet met een eigen dieselkrachtbron is gekomen. De schaamte was hierdoor minder aanwezig geweest, want ook Porsche lijkt hiermee zichtbaar van doen te hebben getuige het ontbreken van de modelaanduiding ‘Diesel’ op de achterklep. Bovendien was een zescilinder, of nog liever een achtcilinder, Boxer-Diesel een geweldige optie geweest. En dat dit technisch kan bewijst Subaru. Als steenrijke fabrikant had het ontwikkelen hiervan best uitgekund en daarmee was de eer enigszins gered. Nu ontstaat er bij ons een leegte. Een gemis die zeker bij een Porsche elementair is. Namelijk de fundamenten emotie en bewustzijn ontbreken…continu! Gedurende onze hele testperiode hebben we eigenlijk nooit het gevoel gehad in een Porsche te rijden. Natuurlijk, we zagen het embleem op het stuurwiel, zaten op die fantastische sportzetels en voelden we het kwalitatieve leer waarmee het dashboard was afgewerkt. Ook hadden we over het algemeen geen beklag over de prestaties, en hebben we talloze keren rondom de auto gewandeld. Maar zoals gezegd ontbreekt het bij de Cayenne Diesel aan sentiment. En dat zou hem en Porsche wel eens een deuk in het ijzersterke imago kunnen opleveren.

© Autoreview.nl | Gerben Witten

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Porsche Cayenne Diesel
Porsche Cayenne Diesel
Porsche Cayenne Diesel
Porsche Cayenne Diesel
Porsche Cayenne Diesel
Porsche Cayenne Diesel
Porsche Cayenne Diesel
Porsche Cayenne Diesel
Porsche Cayenne Diesel
Porsche Cayenne Diesel
Porsche Cayenne Diesel
Porsche Cayenne Diesel
Porsche Cayenne Diesel
Porsche Cayenne Diesel
Redactie
Door Redactie

Zoeken