Tests

Seat Leon Cupra 310: Tweestrijd

Seat Leon Cupra 310: Tweestrijd

Bijna levensmoe moet je zijn om 310 paardenkrachten via de voorwielen op een kletsnat wegdek los te laten. Zeker wanneer je bedenkt dat er geen geavanceerd RevoKnuckle-systeem is gemonteerd zoals een Ford Focus RS dat heeft. Of dat de auto ervoor is gebouwd. Nee, deze 310 pk’s gaan gewoon via de voorwielen van een Leon Cupra hun confrontatie met het natte asfalt aan. En dat zorgt voor een absolute tweestrijd.

Wie het heel stoer op een verjaardag zal zeggen krijgt ongetwijfeld het nodige commentaar naar zijn hoofd geslingerd. Want tot voor kort was het ondenkbaar dat een voorwielaandrijver meer dan 250 pk in goede banen kon leiden. Ford bracht daar met de Focus RS echter volledig verandering in. Na jaren van ontwikkeling en vele testwerkzaamheden wist de ontwikkelingsafdeling van Ford erin te slagen om een auto met dan 300 pk via de voorwielen op de weg over te laten brengen. Daar is weliswaar een geavanceerde wielophanging voor nodig, maar Ford heeft het uiteindelijk wel voor elkaar gekregen. De Leon Cupra beschikt niet over zo’n soort ophanging. Die is namelijk gebouwd om 240 pk’s kwijt te kunnen. In combinatie met een motor die 310 pk ontwikkelt levert dat dan ook de nodige spannende momenten op.

Een spannende rit
Het is een deprimerende, natte en duistere voorjaarsdag als we bij de importeur in Leusden de sleutels komen halen van de Leon Cupra 310 Limited Edition. En inderdaad, z’n naam doet al vermoeden dat dit niet zomaar een Leon Cupra is. Seat heeft de auto namelijk exclusief voor de Nederlandse markt (en in een gelimiteerde oplage van 100 stuks) laten tunen. Van een al niet bescheiden 240 pk die de 2.0 liter turbomotor standaard op weet te hoesten naar een behoorlijk indrukwekkende 310 pk. Gespoten in enkel een zwarte of witte carrosseriekleur, met speciale wielen en de nodige Limited Edition 310-badges zet Seat de Leon hiermee nog eens op de kaart. Met enige scepsis stappen we in. De nodige discussies zijn er al aan vooraf gegaan, want praktisch iedereen vraagt zich af of die ruim driehonderd paardenkrachten daadwerkelijk op de weg zijn over te brengen. Ik start de motor en wordt meteen enigszins teleurgesteld. Met zo’n krachtpotentieel verwacht je namelijk een machtige brul die je laat weten dat de motor klaar is voor de strijd met de wetten van de natuur. Helaas. Dan maar op pad. Met de juiste dosering van de rechtervoet rij ik ‘m rustig op bedrijftemperatuur. Inmiddels lijken de weergoden door de Cupra nog meer uitgedaagd. Het kan bijna geen toeval meer zijn dat er van boven opdracht is gegeven om deze ultieme test te ondergaan. De Spanjaard vertoont tot op heden geen krimp. Totdat mijn rechtervoet plots de uitdaging oppikt en rechtstreeks naar de bodem wordt gevloerd. De toerenteller schiet omhoog, de motor produceert een brom en het lampje van de tractiecontrole begint heftig te knipperen. Het stuurwiel schiet linksom, rechtsom, linksom… Tot ik plots weer van het gas ga om even tot bedaren te komen. Het is duidelijk, dit belooft een spannende rit te worden.

Emoties
En inderdaad, het werd een spannende rit. En daarmee ook zo verschrikkelijk leuk. Het regenen is inmiddels opgehouden, maar de wegen zijn nog altijd even nat. De Cupra 310 daagt me keer op keer uit. “Geef nu eens gas! Laat je stuurkwaliteiten nu maar gewoon zien!” lijkt deze spierwitte hatchback te vragen. En stuurkwaliteiten, daar komt het bij deze auto wel op aan. Natuurlijk gaat het de gewone Cupra allemaal veel gemakkelijker af, maar de kick van 310 onvervalste pk’s uit een 2.0 liter turboblok, op de voorwielen…. Ja, dat is prachtig! En meteen komt die tweestrijd dan ook naar boven. Eigenlijk is het niet mogelijk om met een gewone auto als deze zoveel vermogen op de voortrein los te laten. Anderzijds geeft het ook zoveel plezier om dat te kunnen doseren. Iedere keer moet de grens opgezocht worden. Het rijden in een vederlichte sportauto als een Donkervoort of Lotus, waar de lijn tussen grip en slip heel dun is, geeft toch ook een kick? En dat is nu juist het gevoel dat de Cupra 310 eveneens opwekt. Wie realistisch is concludeert dat het teveel van het goede is, maar wie zijn emoties vrij spel gunt geniet van het rijplezier.

WTCC
Nu lijkt het alsof de hele Cupra 310 een overbodig auto is, maar dat is niet helemaal waar. Ondanks dat de auto op nat wegdek zijn vermogen gewoonweg niet kwijt kan, wordt het op een droge weg een heel ander verhaal. Natuurlijk blijft hij trekken in het stuurwiel bij volbelasting op de 235 mm brede banden; de kick is en blijft fantastisch. In slechts 5,9 seconden accelereert deze Leon namelijk vanuit stilstand naar 100 km/h. En daarmee is het de snelste Seat ooit. Sterker nog, de racebolide waarmee Tom Coronel in het WTCC rijdt heeft moeite met deze straatauto.

Remmen
Afgezien van de tractieproblemen (bij volbelasting) heeft de Cupra een heerlijk rijgedrag. De besturing is voor een hot-hatchback wellicht iets te licht, maar voldoende direct. Bovendien is het bochtengedrag scherp en reageert de auto voorspelbaar. Wie te snel een bocht induikt zal over de voorwielen naar buiten glijden. Echter is dit prima op te vangen voor de iets meer ervaren rijder. Op tijd stil moeten stilstaan of aanremmen voor een bocht is een sensatie op zich. Heerlijk hoe de vertraging wordt opgebouwd en de Cupra tot stilstand komt. Vergis je er niet in, want de remmen bijten zich volledig vast in de schijven.

Waar is de look?
Toch missen we iets aan de Leon 310 Limited Edition. Die witte carrosseriekleur met gitzwarte wielen zoals wij ‘m reden is wel opvallend. Wie daarentegen voor een zwarte lak kiest zal met deze ‘super-Leon’ opgaan in de massa. En dat doet een beetje afbreuk aan de belevenis. Waarom heeft Seat geen imposante bodykit uit het Seat Sport programma gemonteerd? Er zijn zelfs TDI’tjes die daar mee rondrijden. Of de speciale Linea R kit zoals die in diverse Europese landen wordt geleverd. Hiaat is ook een luidruchtige uitlaatsysteem. Een lekkere sound is immers een allesbepalende factor bij de emotie van een sportauto. Iets waarin de Leon Cupra teleurstelt. Tot slot had Seat de Limited Edition-badges beter achterwege kunnen laten. Ze zien er namelijk niet bepaald kwalitatief uit.

Twijfel alom
Het blijft dus een tweestrijd. Enerzijds is het puur genieten van het enorme vermogen, de kick om in minder dan zes seconden (met een Leon) naar de honderd te knallen, en een uitdaging om het vermogen op de weg te brengen. Anderzijds is het vermogen gewoonweg te hoog, is de Seat Leon er niet op gebouwd en mist ‘ie het spannende uitlaatgeluid en dito uitstraling. Maar ja, mogen we eigenlijk wel mokken en zeuren? Deze Leon Cupra biedt in dit segment het meeste waar voor z’n geld. Omgerekend komen we uit op € 106,- per pk. Ter vergelijking: een Opel Astra OPC (240 pk) kost € 161,- per pk, bij de Ford Focus ST (225 pk) is de prijs/pkverhouding € 153,- en bij de Renault Mégane RS (225 pk) betaal je € 150,- voor elke paardenkracht. Dus op dat gebied bekleedt de Leon Cupra 310 Limited Edition een unieke positie. Het is een sportieve auto die listig kan zijn om te rijden, de nodige uitdagingen weet op te wekken en op andere gebieden toch weer net wat te tam is. Tweestrijd alom. Ik kom er in ieder geval niet uit, tenzij ik weer instap. Dan realiseer ik weer wat emotie met me kan doen: rationele gedachten worden allemaal volledig uitgeschakeld.

© Autoreview.nl | Hans Winter

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Seat Leon Cupra 310: Tweestrijd
Seat Leon Cupra 310: Tweestrijd
Seat Leon Cupra 310: Tweestrijd
Seat Leon Cupra 310: Tweestrijd
Seat Leon Cupra 310: Tweestrijd
Seat Leon Cupra 310: Tweestrijd
Seat Leon Cupra 310: Tweestrijd
Seat Leon Cupra 310: Tweestrijd
Seat Leon Cupra 310: Tweestrijd
Seat Leon Cupra 310: Tweestrijd
Seat Leon Cupra 310: Tweestrijd
Seat Leon Cupra 310: Tweestrijd
Seat Leon Cupra 310: Tweestrijd
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers