Tests

Audi Q5

De BMW X3 kwam, zag en overwon. En dit een autogeneratie lang, want geen van de overige premiummerken haakte hierop in. De nieuwe generatie van de X3 is in aantocht, maar ditmaal zal de strijd om de koper hem niet zo makkelijk afgaan. Audi lanceerde namelijk hun Q5.

Het segment van compacte SUV’s (op het hogere niveau) is sowieso voller geworden. Niet alleen Audi treedt met de Q5 hiertoe, ook Mercedes-Benz en Infinti leggen met respectievelijk de GLK en EX37 de klant voortaan een keuze voor. En intussen had Volvo de XC60 in de showroom gezet. Daarnaast lijken de lager geklasseerde merken als Ford (Kuga) en Volkswagen (Tiguan) eveneens een greep te doen naar het kopersbewustzijn van de winkelde klant in de klasse van compacte premium-SUV’s. Kortom, de Audi Q5 moet een scala aan positieve eigenschappen in huis hebben om te overtuigen. En die heeft hij ook. De auto beschikt zelfs over dermate kwalitatieve eigenschappen dat het misschien wel tot de maatstaaf in z’n klasse gebombardeerd mag worden.

Tijdloos
Hetgeen waarmee de Audi Q5 de aandacht van de klant zal weten te trekken is allereerst z’n uitstraling. Niet dat de X3 er niet mag wezen, maar die bevat toch bepaalde gelaatsuitdrukkingen die niet iedereen zal bekoren. Hetzelfde geldt een beetje voor de Mercedes-Benz GLK, die met dergelijke hoekige vormen ook niet meteen door de grote massa wordt omarmt. De belijning van de Q5 is juist zacht en ingetogen. Misschien zelfs ietwat lieflijk en daardoor tijdlozer. Precies zoals we dat van hedendaagse Audi’s kennen. Dynamiek bevat de Q5 eveneens. Helemaal in vergelijking met z’n grotere broer, de Q7. Die komt met zijn buitensporige proporties toch wat lomp en plomp over. Bijzonder geslaagd aan de Q5 vinden wij de single-frame grille die meer dan ooit op een Audi lijkt te domineren. En het design van de lichtunits, met markant detail het Q5-logo in het glaswerk, is een kunstwerk op zich. De LED-stroken geven de SUV een nadrukkelijke ambiance. Een eigenschap waarover de Volvo XC60 met z’n prachtige achterlichtunits ook beschikt. Überhaupt kent de Zweed in z’n geheel veel overeenkomsten met de Audi. Beiden bescheiden en toch dynamisch.

Maatstaf
Afgelopen decennia is Audi min of meer als lachende derde van ‘de grote drie’ uit de bus gekomen. Lange tijd werden Mercedes en BMW door de autominnende massa toch wel gezien als dé benchmarks van de premiumfabrikanten. Dat gaat - helemaal als we de verkoopstatistieken erbij zouden halen - tegenwoordig niet zo gauw meer op. Audi heeft namelijk een veel prominentere plaats verworven in de perceptie van de autokoper. Met name de mate van interieurafwerking van de Ingolstadters staat op ongekend niveau. En dat is bij de Q5 niet anders. De verschillende interieurpanelen sluiten werkelijk smetteloos op elkaar aan. Audi’s ‘klik-filosofie’ is gebleven, alleen is het kwaliteitsgevoel van de bedieningsknoppen een beetje verdwenen. Het stroeve, bijna zachte kunststof heeft plaatsgemaakt voor een glad, meer plastic-achtig materiaal.

Ruimste in z’n klasse
Regelmatig komen we van een koude kermis thuis wanneer we verwachten dat een fors ogende SUV over een behoorlijke binnenruimte beschikt. Bij de Audi Q5 is dat niet het geval. Zowel voor- als achterin kunnen we prima onze ledenmaten kwijt. Alleen een iets grotere beenruimte achterin zou voor bovengemiddeld lange personen wenselijk zijn. Vijf volwassenen kunnen in ieder geval plaatsnemen. Ook met 540 liter aan reguliere bagageruimte overtroeft de Q5 al z’n rivalen. Wanneer we de rugleuning neerklappen is er 1.560 liter voorhanden. Op de Infiniti (1.175 liter) en de XC60 (1.455 liter) na gelijk aan de andere compacte SUV’s in dit segment.

Rijden
Audi had als doel de BMW X3 van z’n troon te stoten en lijkt daarin vooralsnog aardig in geslaagd. Als het op rijeigenschappen tussen de twee aankomt, kan de Q5 de X3 niet helemaal evenaren. Al komt de Audi erg dichtbij. Dit heeft eerder te maken met het door Audi gesloten compromis dan met de rijkwaliteiten van de Q5 ansich. Waar de BMW X3 nadrukkelijk op sportiviteit is afgestemd en bijvoorbeeld de XC60 juist comfortgericht is, kiest de Q5 voor een gulden middenweg waarbij dynamiek de overhand heeft. De Q5 stuurt net zo goed als een A4, ondanks zijn hogere wagengewicht en grotere buitenmaten. Hij staat dan ook op dezelfde, hetzij aangepaste, bodemplaat als de A4. Overhellen kent de Q5 niet en dat maakt de auto wendbaar en alert. Eventueel zijn individuele rijkeuzes (Comfort, Sport, Dynamic) te maken met Audi Drive Select. Het systeem kost € 2.300,-.

Meer dan voldoende
Onze testauto was uitgerust met de 2.0 liter TFSI-benzine met 211 pk en 350 Nm. Hiermee accelereert de SUV in een keurige 7,2 seconden naar de honderd en haalt hij een topsnelheid van 222 km/h. Meer dan een gemiddelde automobilist nodig heeft om met het dagelijkse verkeer mee te komen. Aangezien het maximum koppel al bij een toerental van 1.500 tpm volledig ter beschikking staat resulteert dit in een smeuïg en kwiek motorkarakter. De schokvrije en bij de les zijnde S Tronic automaat sluit hier perfect op aan en dat draagt bij aan de toch al dynamische rij-eigenschappen. Quattro-aandrijving is standaard op iedere Q5.

Prijsopdrijvende opties
Bovengenoemde eigenschappen zitten allemaal bij de basisprijs van € 51.790,- (2.0 TDI) inbegrepen. Echter daadwerkelijk genieten van de doorgebrachte tijd in het Q5-interieur doe je met een aantal interessante accessoires. En daarmee uitgerust kan het zijn dat potentiële kopers afzien van het overgaan tot aanschaf. Opties zijn bij Audi namelijk kostbaar en dat drijft de aanschafprijs van de gewenste Q5 behoorlijk op. Aanraders zoals het Pro line pakket (€ 4.200,-), MMI Navigatie Plus (€ 4.335,-), lederen Designpakket (€ 5.221,-) en bijvoorbeeld 19 inch velgen (€ 2.744,-) laten al snel een bedrag van zeventig mille onderaan de streep zien. In het geval van ons testexemplaar, een bomvolle 2.0 liter TSFI met S Tronic automaat, zelfs € 81.445,-. Serieus geld, nietwaar?! En toch moeten we erbij vermelden dat de Audi Q5, samen met de Volvo XC60, tot de voordeligste in hun klasse behoren.

Resumé
Voorgaande te hebben gelezen hoeft het geen betoog dat de Audi Q5 een erg goede auto is. Hij biedt het stoere karakter van een SUV en de sportieve uitstraling van een stationwagen. Daarnaast zijn de rijkwaliteiten van ongekend niveau voor een grote en hoge auto als deze. De overige deelnemers in de klasse van de compacte (premium)-SUV hebben dan ook een zware dobber aan de Q5. Uitstraling, afwerkingniveau, rijkwaliteiten en (vanaf)prijs…de Audi Q5 overtuigd op alle testonderdelen. En daar kun je het als concurrent behoorlijk warm van krijgen.

© Autoreview.nl | Gerben Witten

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken