Tests

Infiniti EX37: Verandering van spijs doet eten

Infiniti EX37: Verandering van spijs doet eten

Infiniti levert sinds begin 2009 haar modellen ook in Europa. En daarmee is er voor de Europese consument een nieuw luxemerk geboren. Met enige twijfeling stapten wij in om na een uitgebreide test zeer verrast weer uit te stappen.

Infiniti, de luxedivisie van Nissan, doet een oproep. Een oproep aan pioniers die een hekel hebben aan hokjesdenken. Infiniti claimt dat de EX37 geen allemansvriend is en juist daardoor des te exclusiever en begeerlijker. Volgens zijn ontwerpers is de EX37 de meest fascinerende synthese van design en performance sinds de samoeraizwaarden. En wat Infiniti zo uniek maakt? Volgens de fabrikant zelf is dat de uitzonderlijk zuivere Japanse schoonheid, de dynamische wegligging en het luxe comfort. Stap met ons in en maak kennis met voor ons één van de grootste verrassingen van de afgelopen jaren. De Infiniti EX37.

Crossover
Wie het ontwerp van de luxueuze crossover goed in zich opneemt kan niet ontkennen dat Infiniti geen woord teveel heeft gezegd. Dit is geen doorsnee SUV. De EX is een crossover die de karaktertrekken van een SUV in optimale vorm combineert met die van een sportcoupé en een luxueuze sedan. De langgerekte motorkap loopt in een vloeiende lijn over in de portieren die je langzaam maar zeker richting de achterzijde voeren. De daklijn loopt daarbij sterk af naar beneden waardoor de sportieve aspiraties verder worden benadrukt. Overbodige details en tierelantijnen is de EX vreemd. Zijn zuivere lijnen en gladgestreken carrosseriepanelen worden enkel opgesierd door enkele chromen details die het geheel niet verstoren maar juist kracht bij zetten. De ontwerpafdeling verdient een enorm compliment voor de aantrekkingskracht, de dynamiek en de exclusiviteit die de EX weet op te wekken.

Interieur
Wanneer we dichter bij de auto komen heeft de sleutel, die nog in de jaszak zit, al contact gemaakt met de auto. De binnenverlichting verwelkomt ons en laat een warme gloed door het interieur schijnen. Bij het openen van het portier valt ons oog meteen op de prachtige dikke stoelen die zijn bekleed met hoogwaardig leer. Het dashboard, waarop eveneens veelvuldig gebruik is gemaakt van leer, wordt gekenmerkt door dezelfde vloeiende en zuivere lijnen als het exterieur. De gebruikte materialen zijn van zeer hoge kwaliteit en de manier waarop de auto in elkaar is gezet getuigt van precisie zoals we dat normaal gesproken alleen van de Duitsers kennen. Eén ding is jammer: er zit aanzienlijk kleurverschil tussen de kunststof en de lederen interieurdelen.

Dashboard
Nadat we het stuurwiel, de stoelen en de spiegels (allen elektrisch) hebben ingesteld werpen we een blik op de instrumenten. De tellers zijn overzichtelijk en het uitgebreide audio-/navigatiesysteem werkt gebruiksvriendelijk. Het menu hiervan had grafisch moderner gemogen, maar dat doet niets af aan de ergonomie. Daaronder heeft Infiniti een klassiek analoog klokje gemonteerd waaromheen de sneltoetsen voor het bedienen van de radio en het goed klinkende Bose audiosysteem gegroepeerd zijn. Op het stuurwiel is de bediening van de cruise control gemonteerd en ook de radio kan worden bediend zonder je handen van het stuur te halen. Helaas zit het knopje van de boordcomputer op een onhandige plaats achter het stuurwiel gemonteerd. We hadden dit liever op bijvoorbeeld de ruitenwisserhendel gezien.

Geen ruimtewonder
Eenmaal gesetteld op de heerlijke fauteuils valt op dat er voorin meer dan voldoende ruimte is voor de ledematen. Op de achterbank valt dat helaas tegen en is de beenruimte minimaal. De bagageruimte is met zijn inhoud van 340 liter net zo groot als bij een gemiddelde middenklasser, dus ook in dat opzicht is de EX geen ruimtewonder. Uniek is de manier waarop de bagageruimte is te vergroten. Met een knopje in de bagageruimte kan de achterbank geheel elektrisch worden neergeklapt. Eenzelfde praktische gimmick is de in de hoofdsteunen ingebouwde (inklapbare) kledinghanger voor bijvoorbeeld een colbertje.

Heerlijke V6
Infiniti levert de EX met slechts één motor: de 3.7 liter V6. Enerzijds is dat een beperking voor het succes van de auto, anderzijds een fantastische keuze. Deze motor past dermate goed bij de EX dat je geen keuze behoort te hebben. Al na het indrukken van de startknop maakt de kortstondige brul ons duidelijk dat deze motor zich op z’n gemak voelt. Eenmaal onderweg zal blijken dat de 320 pk’s en 360 Nm’s voor het nodige plezier kunnen zorgen. Wie goed zijn best doet zal namelijk in 6,4 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h kunnen sprinten en pas bij 240 km/h moeten opgeven. Dat zijn prestaties die horen bij een sportcoupé. Al na de eerste meters wordt duidelijk dat Infiniti alles in het werk heeft gesteld om een prachtige combinatie van comfort en sportiviteit te bewerkstelligen. De zeven verzetten van de automaat worden soepel en bijna onmerkbaar doorlopen en het bijbehorende motorgeluid is kortgezegd genieten geblazen. Pas wanneer er sportiviteit wordt gevraagd twijfelt de automaat af en toe. Vooral wanneer bij het uitkomen van een bocht wordt geaccelereerd weet de versnellingsbak niet altijd op tijd een keuze te maken. De besturing daarentegen laat geen ruimte over voor twijfeling. Het lekker kleine stuurwiel doet bijna denken aan een sportstuurtje van een spelcomputer en weet op doortastende wijze te communiceren met de voorwielen. De directheid laat de auto zowel gemakkelijk manoeuvreren als zeer precies een bocht insturen. Echt sportief is de EX niet. Zijn onderstel is dynamisch, maar het comfort speelde de belangrijkste rol. Dat betekent zeer zeker niet dat de EX een dweilerige auto is. Integendeel zelfs. Maar wie op hoge snelheid lang doordraaiende bochten wil trotseren zal merken dat de banden snel van zich laten horen. Gevaarlijke situaties levert dat echter nooit op. De standaard vierwielaandrijving zorgt er samen met de directe besturing voor dat elke situatie gemakkelijk en veilig te corrigeren is. Het comfort speelde dus de hoofdrol.

Luxe en comfort
We haalden het al eerder aan, luxe en comfort voeren de boventoon. Infiniti mikt dan ook niet voor niets op de veeleisende automobilist die zich wil onderscheiden en verwend worden. De sfeer die wordt opgewekt bij het betreden van de luxueuze Infinit Centers staat gelijk aan een stijlvol ingerichte woonkamer waarin alle luxe aanwezig is. En dat geldt ook voor de auto zelf. Het ontbreekt nergens aan. De stoelen, het stuurwiel, de spiegels, de achterklep en zelfs de neerklapbare rugleuning van de achterbank zijn elektrisch bedienbaar. En wat te denken van de unieke Around View Monitor die met behulp van vier camera’s een 360 graden view rond de auto kan tonen. Inparkeren wordt hiermee kinderspel. Ons testmodel was verder nog voorzien van opties als adaptieve cruise control, adaptieve Xenon koplampen en een DVD-navigatiesysteem met Bluetooth-carkit en een Bose Premium audiosysteem met 11 speakers. Aan luxe en comfort geen gebrek.

Prijs
Schitterende showrooms, prachtige beursstands, gelikte presentatiematerialen en chique modellen. Ik hoor u al denken dat Infiniti daarmee een overeenkomstig prijskaartje hanteert. En dat valt nu juist reuze mee. Ja, een EX37 begint bij € 67.950,- en is daarmee al snel vijftien duizend euro duurder dan de instapmodellen van de concurrentie. Maar een EX37 is dan ook geen instapmodel. Vergelijk de prijs maar eens met een gelijkwaardig gemotoriseerde X3, Q5 of XC60 en van een prijsverschil is geen sprake meer.

Conclusie
U kent ongetwijfeld het spreekwoord: ‘verandering van spijs doet eten’. Precies de spijker op z’n kop als we de Infiniti EX37 in ogenschouw nemen. Met enige scepsis begonnen wij aan onze test met dit voor Europa nieuwe merk, maar naarmate de periode vorderde sloeg dat volledig over in enthousiasme. Infiniti heeft geen woord teveel gezegd. Wie op zoek is naar een onderscheidende auto, maar veeleisend is en dus geen compromis wenst te doen moet het merk een kans gunnen. Natuurlijk zijn de BMW X3, Audi Q5 en Volvo XC60 eveneens geweldig rijdende auto’s met een dito uitstraling, maar Infiniti bewijst dat men de gevestigde orde in één keer kan laten beven. Het zuivere lijnenspel, de fantastische afwerking, de vele luxueuze voorzieningen en niet te vergeten de geweldige zescilinder verdienen alleen maar lof. Wij hebben even geproefd aan het nieuwe Japanse luxemerk en schuiven graag aan voor een uitgebreid diner. Want verandering van spijs doet wel degelijk eten.

© Autoreview.nl | Hans Winter

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Infiniti EX37: Verandering van spijs doet eten
Infiniti EX37: Verandering van spijs doet eten
Infiniti EX37: Verandering van spijs doet eten
Infiniti EX37: Verandering van spijs doet eten
Infiniti EX37: Verandering van spijs doet eten
Infiniti EX37: Verandering van spijs doet eten
Infiniti EX37: Verandering van spijs doet eten
Infiniti EX37: Verandering van spijs doet eten
Infiniti EX37: Verandering van spijs doet eten
Infiniti EX37: Verandering van spijs doet eten
Infiniti EX37: Verandering van spijs doet eten
Infiniti EX37: Verandering van spijs doet eten
Infiniti EX37: Verandering van spijs doet eten
Infiniti EX37: Verandering van spijs doet eten
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers