Tests

Ford Focus RS

Ford Focus RS

‘Rally Sport’, daar staan bij Ford de letters RS voor. Een combinatie die verweven is met het World Rally Championship (WRC) waarin Ford tot op de dag van vandaag vele successen boekt. Ford is nimmer de beroerdste geweest om het publiek hiervan te laten meegenieten. Heden gunnen ze ons de fonkelnieuwe Focus RS.

De RS1600 was Ford’s eerste RS voor de consument en sindsdien stonden alle opvolgende modellen die het RS-logo droegen in het teken van prestatiegerichtheid. De Escort RS Cosworth, de Capri RS Cosworth, de Sierra RS Cosworth, en natuurlijk ook de eerste generatie Focus RS gingen deze laatste voor. Traditiegetrouw verzamelt Ford alle ervaringen die het heeft opgedaan in de rallywereld en stopt ze in de nieuwste RS. Iedere RS voldoet volgens de fabrikant aan de kwaliteits- en prestatie-eisen die het  WRC stelt en met een gerust hart worden dan ook de standaardgaranties aangeboden.

Zo van de rallyproef
Als we over verwerkte kennis en ervaring spreken hebben we het in het geval van de nieuwe Ford Focus RS over een 305 pk sterke krachtbron, een speciale voorophanging RevoKnuckle genaamd en een voorkomen plus een overdosis rijkwaliteiten die zelfs aan de start van een officiële WRC-rally geen flauw figuur zouden slaan. We zouden zonder twijfel geloven dat Mirco Hirvonen - fabrieksrijder van het Ford World Rally Team - zijn rallykanon heeft moeten afstaan, en deze vervolgens zonder pardon bij de Ford-dealer is geparkeerd. De Focus RS imponeert, zeker in de schreeuwend en € 1.200,- kostende lak Ultimate Green. Iets ingetogener met de tinten Frozen White of Performance Blue (€ 600,-) kan ook. Hoe tevreden we ook zijn over de looks van de RS, de montage van de bodykit laat hier en daar wat te wensen over. We denken nog even terug aan de eisen die aan de World Rally Car worden gesteld... Ford, even ter herinnering: een consument vereist toch een aanzienlijk langere levensduur!

Huis-tuin-en-keuken interieur
In schril contrast met de buitenkant is de inwendige beleving. Op de puike zetels van Recaro na is er niet al te veel moeite gedaan om de rallywereld naar het interieur te vertalen. Een rolkooi is nu ook weer niet nodig, maar de knipoog kon vetter. Het metertrio bovenop het dashboard, de middenconsole met panelen van carbonlook en een set aluminium voetpedalen verhogen wel de sportieve aspiraties. Toch blijft het een behoorlijk huis-tuin-en-keuken interieur. De keerzijde hiervan is een vertrouwelijk en kwalitatief aangezicht met een prettige ergonomische indeling. Precies zoals we dit in een normale Focus gewend zijn. Het navigatiesysteem met touch screen heeft een echte meerwaarde, want het gebruiksgemak is prettig en het werkt bovengemiddeld vlot. De meerprijs bedraagt een aantrekkelijke € 2.000,- en dan doet Ford er ook nog eens Bluetooth/Voice Control, een USB-aansluiting, parkeersensoren achter, een alarmsysteem en deels lederen Recaro’s (ook achterin) in Ebonyzwart bij. Het totale pakket staat te boek als RS Pack, en hiermee bewijst Ford wederom dat interessante opties niet kostbaar hoeven te zijn.

RevoKnuckle
Normaliter werd er altijd geclaimd dat om en nabij de 200 pk het maximum was dat een voorwielaangedreven auto fatsoenlijk op het wegdek kon wegsluizen. Meer vermogen zou onherroepelijk leiden tot Torque Steer, een ongelijke verdeling van de motorkracht over de voorwielen met als resultaat een gevoel van ‘trekken’ aan het stuurwiel. De nieuwe Focus RS bewijst vanaf nu het tegendeel. De oplossing komt oorspronkelijk van British Leyland maar is door Ford doorontwikkeld. Ford noemt het RevoKnuckle en de techniek heeft veel weg van de bekende double wishbones ophanging. De extra draagarm van de RevoKnuckle ophanging brengt feitelijk het scharnierpunt dichterbij het hart van het wiel, waardoor de krachtlasten op de stuurinrichting geminimaliseerd worden. Het principe van de heftboomwerking zeg maar. Bij de Focus RS werkt het voortreffelijk. Er zijn bij stevig accelereren nog steeds wel reacties in het stuurwiel merkbaar, maar beduidend minder dan normaliter bij zoveel vermogen op de voorwielen. Een hele prestatie Ford!

Waarom geen 4x4?
Als Ford zonodig meer dan 300 pk op de wielen wil overbrengen, waarom de Focus RS dan niet uitrusten met vierwielaandrijving. Nou, Ford heeft bewust voor RevoKnuckle gekozen vanwege de lagere kostprijs. Bovendien brengt 4x4-techniek meer gewicht op de wegenschaal en dat zou ten koste gaan van de handling. In de praktijk blijkt de Focus RS wat grip en tractie betreft niet of nauwelijks onder te doen voor bijvoorbeeld een Audi S3 (met vierwielaandrijving). Helemaal niet als het gaat om lichtvoetigheid en altletisch rijgedrag. De Focus is werkelijk een fantastische gooi- en smijtauto. Wie z’n best doet krijgt te maken met gecontroleerd overstuur. En als het te gortig gaat gooit het ESP niet meteen roet in het eten door flink te ´knijpen´. Althans, op droog wegdek. Of dit tevens geldt bij regen kunnen we niet zeggen, simpelweg omdat we alleen maar droge dagen kenden tijdens onze (twee) testperiode(n).

Snuiven en briesen
Spil van al die fantastische prestaties is de vijfcilinder turbomotor met een inhoud van 2.522 cc. De oorspronkelijk van Volvo afkomstige motor is een vergevorderde van het exemplaar dat in de Focus ST ligt. De 80 pk extra ten opzichte van de ST en het maximum koppel van 440 Nm zijn goed merk- en voelbaar. In 5,9 seconden knalt de Focus RS naar de 100 km/h, om indien gewenst pas bij 263 km/h te stoppen. Ter vergelijking: de dik twee keer zo kostbare Porsche 911 Carrera 2 (345 pk/390 Nm) doet 100 km/h in 4,9 seconden en bereikt een topsnelheid van 289 km/h. Gevoelsmatig lijkt de Focus RS sneller en dat komt mede - of juist dankzij - die geweldige sound die de turbomotor afgeeft. De vijfcilinder gromt, brult en raast. Vooral wanneer de motor boven de 3.000 tpm draait. Meest ontzag boezemt de turbo in die middels z’n snuivende en briesende gesnauw medeweggebruiker de stuipen op het lijf jaagt.

Dank u wel!
Nog even terug naar de inleiding. Neem nu Citroën, of beter gezegd het Citroën World Rally Team. Deze equipe werd de afgelopen jaren met Sébastien Loeb vijfvoudig kampioen bij de rijders, viervoudig winnaar bij de constructeurs en klom binnen deze korte periode op tot één van de meest legendarische rallymerken ooit. Record na record brak Citroën in het WRC, maar op consumentenniveau wil de Nederlandse importeur van de Franse autofabrikant niets weten van al deze successen. Er is - op de te niet toe doende C4 by Loeb na - geen model bij de Citroën-dealer die ditgeen met het publiek deelt. Dan Ford. Het merk neemt evenwel z’n maatschappelijke verantwoording door efficiënte auto’s te produceren, bereidt zich voor de toekomst, en durft in deze overheersende tijden van ‘alles ten behoeve van een beter milieu’ toch zonder schaamte of imagoverlies met spannende, bijna onverantwoorde auto’s als de Focus RS op de proppen te komen. En Ford doet dit niet omdat we dit soort hete modellen nu eenmaal hoog op verlanglijstje hebben staan. Nee, juist omdat wij als autorijdende consument in deze steeds meer verzadigde (auto)markt behoefte hebben aan nieuwe prikkels. Prikkels die ons laten weten dat unieke, spannende en emotionele zaken (lees: auto’s) niet mogen verdwijnen omdat deze in de verwachting niet meteen voldoen aan de algemeen maatschappelijke denkwijze. Ford begrijpt dit en gunt ons het genot van hetgeen voor normale stervelingen eigenlijk nooit bereikbaar zal zijn. De Ford Focus RS is, als afstammeling van de World Rally Car, zo’n auto. Kun je geen € 50.000,- ophoesten (z’n prijs), dan kan er altijd nog van worden gedroomd. Wetende dat zoiets exclusiefs bestaat, tastbaar is en misschien ooit wel binnen handbereik ligt is voldoende. Dank u wel Ford!

© Autoreview.nl | Gerben Witten

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Ford Focus RS
Ford Focus RS
Ford Focus RS
Ford Focus RS
Ford Focus RS
Ford Focus RS
Ford Focus RS
Ford Focus RS
Ford Focus RS
Ford Focus RS
Ford Focus RS
Ford Focus RS
Ford Focus RS
Redactie
Door Redactie

Zoeken