Tests

Vernieuwde Seat Leon, Altea & Altea XL

Vernieuwde Seat Leon, Altea & Altea XL

De Seat Leon, Altea en Altea XL hebben een facelift ondergaan. Het exterieur en het interieur werd op tal van punten aangepast, de techniek werd beetgepakt en Seat levert nieuwe opties. Tijd voor een hernieuwde kennismaking met de belangrijkste modellen uit het Seat-gamma.

In het najaar van 2004 beleefde de Seat Altea zijn marktintroductie. Het was de allereerste Seat die was ontworpen volgens de nieuwe designfilosofie van de Spanjaarden. Een jaar later volgde de nieuwe Leon die zowel technisch als qua design sterk was gebaseerd op de Altea, maar dan in de vorm van een sportieve hatchback. Nog sterker dan bij de Leon is het verwantschap tussen de Altea en de in 2007 gepresenteerde Altea XL. Dat deze drie modellen voor Seat van levensbelang zijn blijkt wel uit de cijfers. Maar liefst 25% van de verkochte Seat’s is een Leon, terwijl de Altea en Altea XL goed zijn voor 14% van de totale verkopen. Gezamenlijk is dit bijna 40% van de verkopen van de Spaanse fabrikant en dus zijn de auto’s van cruciale betekenis. Aangezien het oorspronkelijke design alweer uit 2004 stamt was de tijd rijp voor een facelift. En die heeft het gamma van de Leon, Altea en Altea XL dan ook recent ondergaan.

In lijn met de familie
Seat spreekt zelf van ingrijpende wijzigingen, maar daar waren wij het in eerste instantie niet mee eens. Totdat Seat tijdens de presentatie de ‘oude’ en nieuwe modellen naast elkaar zette. Aan de voorzijde zien we vernieuwde koplampunits, een aangepaste grille met een afgeplatte onderzijde, een kleiner Seat-logo en een geheel nieuwe voorbumper. Die laatste zorgt er samen met de nieuwe grille voor dat de familieband met de nieuwe Ibiza (SC) en de Exeo nauwer is geworden. Van opzij zien we behalve nieuwe (en grotere buitenspiegels) ook andere lichtmetalen wielen. De achterzijde is misschien wel het meest gemoderniseerd. De achterklep is geheel nieuw en voorzien van een grotere achterruit. Verder zien we aangepaste lichtunits en een nieuwe achterbumper. Het geheel zorgt ervoor dat de Leon en Altea weer in het huidige tijdsbeeld passen. Het design van de auto’s heeft overigens diverse onderscheidingen mogen ontvangen en waarom zou je een winnend concept drastisch veranderen als fijn slijpen ook voldoet? Seat maakt dan ook zelf graag de vergelijking met een fijngeslepen diamant.

Interieur
Van alles kon het interieur misschien wel de grootste opfrisbeurt gebruiken. Met name het materiaalgebruik blijft achter bij de concurrentie. Het vele harde plastic deed de modellen geen goed. Echter en helaas heeft Seat hier niets aan veranderd. Al oogt het geheel wel moderner en mag er gezegd worden dat het interieur er onderscheidend uitziet ten opzichte van de rivaliteit. Seat heeft hiermee geen eenheidsworst gecreëerd. De modernere uitstraling is voornamelijk te danken aan de nieuwe bedieningselementen op de middenconsole, de compleet nieuwe klokkenwinkel en het modernere stuurwiel. Bovendien leveren de Spanjaarden voortaan een nieuwe serie met audio-/navigatiesystemen. In de door ons gereden Leon en Altea was in beide gevallen het nieuwe systeem met 5 inch scherm gemonteerd. Helaas werkte het navigatiesysteem niet altijd even vlot en blijft zo’n klein schermpje een compromis ten opzichte van een volwaardig scherm.

Motoren
Motorisch veranderde er weinig. Slechts de FR-modellen van de Leon ondergingen enkele wijzigingen. Zo wordt de benzine-FR voortaan geleverd met dezelfde 211 pk sterke 2.0 liter TSI-motor die ook in de Golf VI GTI ligt. En de diesel-FR beschikt voortaan over een 2.0 liter TDI (170 pk) met commonrail-techniek in plaats van pompverstuivers. Daarnaast levert Seat op dieselgebied nog een 1.9 TDI (105 pk), een 2.0 TDI (140 pk) en is de 2.0 TDI-motor uit de Leon FR ook in de Altea (Style en Sport) leverbaar. Het benzinegamma bestaat uit een 1.4 (85 pk), een 1.6 (105 pk) en een 160 pk sterke 1.8 TSI.

Onderstel
Onderhuids werden beide modellen eveneens niet ontzien. Een veelgehoorde klacht vanuit de markt was dat de vering van voornamelijk de FR-modellen te stevig was. Als antwoord hierop heeft Seat zowel de vering als de demping aangepast om zodoende meer comfort te realiseren. En inderdaad, de auto’s zijn een stuk minder stuiterig zonder dat er aan rijplezier ingeleverd hoeft te worden. Wie hogere sportieve aspiraties wenst kan optioneel het XDS-systeem (standaard op de FR) bestellen. Uitgerust met dit elektronische sperdifferentieel biedt de Leon namelijk meer grip in de bochten.

Rijden met de Leon
Na alle theorie is het tijd om op pad te gaan en vooral de technische vernieuwingen te beproeven. In de omgeving van de Spaanse hoofdstad Madrid begonnen wij onze testrit met de Leon FR. Met zijn 211 pk sterke turbomotor goed voor een 0-100 km/h sprint in 7,1 seconden en een topsnelheid van 233 km/h. En dat merk je. Vooral wanneer de motor – zoals bij ons testmodel – is gekoppeld aan de DSG-tranmissie weet ‘ie keer op keer vlot van zijn plek te komen. Het schakelen gaat razendsnel en bijna onmerkbaar. Helaas ontbreekt de heerlijke uitlaatsound die zo kenmerkend is voor hot hatchbacks als deze. En daarmee mis je een belangrijk deel van de beleving. Zijn rij-eigenschappen zijn meer dan goed. De besturing is prettig direct en je voelt goed wat de voorwielen doen. In een paar snel genomen bochten in de bergachtige binnenlanden is de Leon gemakkelijk door de bochten te loodsen. Ga je als bestuurder net iets te ver dan resulteert dat in een goed te corrigeren onderstuur. Je moet het echter wel bont maken wil je dat opwekken. De combinatie van het XDS-systeem en het ESP zorgen er eigenlijk altijd wel voor dat een ingreep van de bestuurder niet nodig is. Een heerlijke rijmachine.

Altea
Het vervolg van onze test rijden we met de Altea met de 2.0 liter TDI-motor. De 170 pk en 350 Nm sterke dieselmotor geeft de Altea meer dan voldoende potentieel. In 8,5 seconden accelereert hij vanuit stilstand naar 100 km/h. Het krachtige koppel is voornamelijk merkbaar op de tussensprints en zorgt voor de bekende duw in de rug. Dankzij de commonrail-techniek is de motor een stuk stiller dan zijn voorganger, alhoewel de twijfeling over de te moeten tanken brandstof nog immers niet toeslaat. Behalve de motor is ook wind- en bandgeruis goed te horen. Zowel de Altea als de Leon zijn niet echt stil. Voor een hoge auto als de Altea valt van het weggedrag weinig te zeggen, behalve dan dat het voor zijn klasse erg goed is. Hij stuurt direct en heeft nauwelijks last van overhellen in de bochten of duiken bij pittig remmen. Het sterkste punt van de Altea is de combinatie van zijn rij-eigenschappen met de hoeveelheid ruimte die het interieur biedt. Vooral wanneer we de achterklep van de Altea XL openen valt de enorme hoeveelheid bagageruimte (532 liter) op. Voor- en achterpassagiers hebben bovendien geen enkele reden tot klagen en op tal van plekken in het interieur zijn bergvakjes aanwezig.

Tot slot
Seat weet met één punt sterk te overtuigen. De Leon en Altea bieden enorm veel waar voor je geld. Zowel de Altea als de Leon hebben een krachtige uitstraling, een rijke standaarduitrusting en goede rij-eigenschappen. Dit alles gecombineerd met een scherpe prijsstelling. Laten we de basismotor (1.4 85 pk) achterwege dan begint het gamma bij € 19.895,- voor de Leon/Altea 1.6 Reference. Een boordcomputer, elektrische ramen en buitenspiegels, centrale vergrendeling op afstandsbediening en 15 inch wielen zijn standaard. Interessant bij Seat is dat de lijst met opties lang is en dat de meerprijs in vergelijking met vele concurrenten vaak beduidend lager ligt. Voor de zakelijke rijder heeft Seat een speciaal Business Line pakket dat voor slechts € 295,- extra bestaat uit het genoemde 5 inch audio-/navigatiesysteem, een bluetooth-carkit, parkeersensoren achter, getinte achterruiten en een licht- en regensensor. Voor nog eens € 700,- meer worden daar ook parkeersensoren vóór en Bi-Xenon koplampen met bochtenverlichting aan toegevoegd. De Leon en Altea (XL) lijken dankzij hun verjongingskuur weer klaar voor een paar succesvolle jaren.

© Autoreview.nl | Hans Winter

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Vernieuwde Seat Leon, Altea & Altea XL
Vernieuwde Seat Leon, Altea & Altea XL
Vernieuwde Seat Leon, Altea & Altea XL
Vernieuwde Seat Leon, Altea & Altea XL
Vernieuwde Seat Leon, Altea & Altea XL
Vernieuwde Seat Leon, Altea & Altea XL
Vernieuwde Seat Leon, Altea & Altea XL
Vernieuwde Seat Leon, Altea & Altea XL
Vernieuwde Seat Leon, Altea & Altea XL
Vernieuwde Seat Leon, Altea & Altea XL
Vernieuwde Seat Leon, Altea & Altea XL
Vernieuwde Seat Leon, Altea & Altea XL
Redactie
Door Redactie

Zoeken