Tests

Renault Grand Scénic

Renault Grand Scénic

Het belang van de Scénic voor Renault wordt al snel duidelijk als we weten dat maar liefst één van de tien in de wereld verkochte Renaults een Scénic of Grand Scénic is. Het merk start de lancering van de derde generatie met de lange Grand Scénic om dat men daar vooral in de zakelijke markt een grotere rol voor ziet weggelegd. In Nederland speelt de lange versie overigens deze rol al.

In 1991 liet Renault een concept van een compacte ruimtewagen zien. Ondanks enthousiaste reacties duurde het nog tot 1996 voordat de eerste generatie van de Scénic een feit was. Duidelijk een auto waarbij de functie voor de vorm ging, maar die wel direct een succes werd.

Vloeiend
Officieel spreken we nog steeds van de Mégane Scénic en dan wordt de familieband met de hatchback meteen duidelijk. Daarom is het niet vreemd dat vrijwel alle onderhuidse verbeteringen parallel lopen met de Mégane. Ook geldt bij de nieuwe Scénic dat in basis is uitgegaan van de bestaande auto, maar daar valt in uitstraling en zelfs in rijgedrag niet veel van te merken. Door zijn lengte van 4,56 meter is de Grand Scénic nog maar 10 cm korter dan de Espace. En dat geeft al wat meer prijs over de positie die Renault deze auto wil meegeven. Toch is de Grand Scénic beslist niet de opvolger van de korte versie van de Espace. Volgens Renault blijft de Espace namelijk tot 2013 in productie. Het front van de Scénic vertoont veel gelijkenis met de Mégane, waarbij de verschillende lijnen vloeiend in elkaar overlopen. Direct valt aan de zij- en achterkant op dat de nieuwe Grand Scénic veel harmonieuzer oogt dan het huidige model, waarbij de achterkant er overduidelijk aangeplakt lijkt te zijn. De ontwerpers kiezen bij de korte Scénic ook voor een andere uitstraling door een meer sportieve voorbumper en achterlichten die in de vijfde deur doorlopen. Bij de Grand Scénic worden de boemerangvormige units juist in de flanken doorgetrokken. Het design is nog steeds wel opvallend en zal niet bij iedereen in de smaak vallen.

Drie stoelen
Net zoals voorheen is de Grand Scénic leverbaar met vijf of zeven zitplaatsen. Het prijsverschil tussenbeide bedraagt € 700,-. De achterste twee stoelen verdwijnen volledig vlak in de vloer van de bagageruimte. Ondanks toegenomen afmetingen voor been- en hoofdruimte moeten de inzittenden hiervan niet teveel voorstellen. Dat mag overigens wel van de plaats die op de tweede zitrij wordt geboden. Deze bestaat als vanouds uit drie afzonderlijke stoelen, waarvan de middelste tot een tafeltje/armleuning kan worden neergeklapt. Renault houdt bewust aan deze opstelling vast, omdat het gewoon de grootste flexibiliteit biedt. Ze kunnen makkelijk worden weggeklapt, maar ook worden uitgenomen voor een maximaal volume. De zevenzitter heeft onder de rolhoes minimaal 564 liter, bij de vijfzitter is dat al 645 liter. Maximaal groeit de Scénic naar 2.063 liter en dat is dan nog zonder een gigantische inhoud van 92 liter als alle opbergvakken bij elkaar worden opgeteld. De Scénic behoudt onder meer de grote opbergbox tussen de voorstoelen die heel handig verschoven kan worden.

Thin Film
De kwaliteitsbeleving in het interieur is er flink op vooruitgegaan. De plaatsing van de instrumenten in het midden is behouden, maar de vloeiende vormen van het dashboard zijn in zachte materialen uitgevoerd. Het instrumentarium is volledig digitaal en maakt gebruik van een zogenaamde Thin Film Transistor. Dat betekent dat de instrumenten worden weergegeven op een digitaal scherm en dat de vormgeving daarvan gemakkelijk kan worden aangepast. Het belangrijkste instrument is de snelheidsmeter en die is uitstekend afleesbaar, terwijl de toerenteller ook goed in beeld wordt gebracht. Er zit gelukkig geen vertraging tussen het intrappen van het gaspedaal en het op de meter oplopen van het toerental. Ook lanceert Renault in de nieuwe Grand Scénic een ingebouwd Carminat TomTom navigatiesysteem dat slechts € 490,- extra kost. De bediening is centraal tussen de voorstoelen geplaatst en de functionaliteiten zijn vergelijkbaar aan een losse TomTom. Over zitruimte en verstelmogelijkheden hebben we geen klachten. De stoelen bieden voldoende steun en beschikken (ook achterin) over hoofdsteunen die het hoofd keurig recht houden als er zich een aanrijding mocht voordoen. Prettig is dat de voorruit flink groter is geworden, zowel in hoogte als met name in de breedte van de bovenhoeken. Dit geeft een verbeterd uitzicht.

Lage toerentallen
De motorische keuze van de Grand Scénic is groot genoeg. Aan de basis staat de overbekende 1.6 liter (110 pk). Daarboven de volledig nieuwe 1.4 liter TCe-turbomotor. Er moet gezegd worden dat deze motor prima op z’n taken is berekend. Zonder voelbaar turbogat pakt de 1.4 TCe netjes vanaf lage toerentallen op en weet het goed te presteren. In 10,7 seconden gaat de vijfzitter naar de 100 km/h en dat gebeurt in alle rust. Want ook de geluidsisolatie heeft Renault in de nieuwe Scénic goed voor elkaar. Waar die bij de Mégane tegenvalt, is er bij de Scénic duidelijk meer aandacht aan besteed. Dat is ook goed te merken bij de tweede motor die we mochten proberen; de krachtigste versie van de bekende 2.0 dCi. Deze is goed voor 160 pk en een heerlijk koppel van 380 Nm en sprint in 9,3 seconden naar de 100 km/h. Alle motoren van de Grand Scénic worden gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak die zich soepel laat bedienen. De 2.0 liter benzine (140 pk) beschikt standaard over een CVT, een aandrijflijn die overigens rechtstreeks van partner Nissan komt. Verder kan de dieselrijder nog kiezen voor de 1.5 dCi (105 pk) en de 1.9 dCi (130 pk).

Behoud van comfort
De wielophanging is op diverse punten verstevigd en er is alles aan gedaan om trillingen zoveel mogelijk te dempen. Dit resulteert in minder torsie en een prettiger rijgedrag. De afstemming van de achterwielophanging bij de Grand Scénic is wat stugger dan de normale Scénic omdat deze nu eenmaal meer interieurvolume heeft en meer bagage kan meenemen. Door dit alles wordt de rust in het interieur, maar ook het rijcomfort naar een hoger plan getild. De Grand Scénic behoudt zijn comfort, maar wint overduidelijk aan dynamiek. Door de verbeterde eigenschappen zullen vooral Espace-rijders in de Grand Scénic een premiumgevoel ervaren.

Resumé
Renault wist met de uitlopende Scénic een stevige positie op de markt voor middenklasse ruimtewagens te behouden, maar moest zijn meerdere erkennen in de Citroën C4 Picasso. Die nummer 1 positie wil Renault weer graag terug en het merk gaat dat doen met een volledig nieuwe generatie Scénic die op het gebied van comfort, rijgedrag, motoren, uitrusting en prijzen weer ieder vergelijk aankan.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Renault Grand Scénic
Renault Grand Scénic
Renault Grand Scénic
Renault Grand Scénic
Renault Grand Scénic
Renault Grand Scénic
Renault Grand Scénic
Renault Grand Scénic
Renault Grand Scénic
Renault Grand Scénic
Renault Grand Scénic
Renault Grand Scénic
Renault Grand Scénic
Redactie
Door Redactie

Zoeken