Tests

Kippenvel: Ford Focus RS

Kippenvel: Ford Focus RS

Eindelijk is het zo ver. Ford heeft een nieuw RS model op de markt gebracht. De Ford Focus RS welteverstaan. Een geweldenaar. Wie haalt het in vredesnaam in zijn hoofd om een gezinsauto meer dan driehonderd paarden op de voorwielen te geven! Kan dit ooit goed gaan?

Na een kleine twee uur in de lucht stap ik uit op het vliegveld van Nice. Bij de uitgang staan de PR-dames van Ford onze groep al op te wachten. Ze begeleiden ons naar de parkeerplaats waar ik voor het eerst oog in oog sta met de RS. “Wat een beest!”, schiet er direct door mijn gedachten. Het is onmiddelijk duidelijk dat dit geen gewone (lease) Focus met een dieselmotortje onder de kap is. De agressieve voorkant geeft terstond aan wat hij wil; je zijn achterkant laten zien! En die mag er ook wezen. De brede heuppartij, vuistdikke uitlaatpijpen en zwarte diffuser zorgen ervoor dat je niet met de auto durft te sollen! “Which color would you like?” Ik word weer wakker geschud door de dame die ons oog in oog bracht met de Focus RS. De auto is leverbaar in drie kleuren, waarvan de ‘Frozen White’ de standaard kleur is. ‘Performance Blue’ en ‘Ultimate Green’ zijn tegen meerprijs beschikbaar en exclusief voor de snelle modellen van Ford. Helaas waren alle groene monsters al vertrokken, dus moest ik het eerst doen met een wit exemplaar. “Who cares?!”, ze staan ‘m allemaal even goed.

Ford Power
Met een druk op de afstandsbediening wordt m’n testexemplaar gevonden. Na het openen van het portier glijd ik in de Recaro kuipstoel. Die zit als een handschoen en geeft uitstekende steun aan het hele lichaam. Enige minpunt is dat de sportstoel vrij hoog staat, een bekend ´probleem´ bij Ford. Het verder verlagen is niet mogelijk in verband met de plaatsing van de airbag. Gelukkig zorgen de instelmogelijkheden dat de bestuurder alsnog prima zijn draai erin kan vinden. Dan valt mijn oog op de knop in de middenconsole. Ford Power lees ik af. Een aanraking is voldoende om de vijfcilinder wakker te schudden. En hoe! Een typerende vijfcilinderroffel vult het passagierscompartiment. Dit belooft een sensationele rit te worden!

Vage wereld
Beheerst draai ik de weg op richting het bergachtige gebied buiten de stad. Via de drie extra meters bovenop het dashboard is exact in de gaten te houden of de krachtbron reeds is opgewarmd. De turbodruk, waarvan de naald zich nu nog helemaal links bevindt, valt hier eveneens af te lezen. Plots doemen de bergen op, kilometers aan bochtig asfalt strekken zich voor me uit. Bij het intrappen van het gaspedaal worden mijn organen plots richting de rugleuning gedrukt. De toerenteller zoekt als een bezetene de 7.000 tpm op en de naald van de turbodrukmeter vliegt als een raket naar rechts. Terwijl ik de zware, precies schakelende zesbak bedien wordt de wereld om me heen steeds vager en het geluid intenser. Ondertussen wordt de vijfde versnelling ingelegd en vraag ik me af wanneer de RS moet vechten tegen de luchtweerstand.

Eierentransport
Wanneer de eerste bocht opduikt schiet mijn rechtervoet naar het rempedaal. Als een pitbull bijten de remklauwen zich in de schijven. Nu mijn organen hun originele positie weer hebben gevonden kan ik me concentreren op hetgeen wat komen gaat. Het heerlijke dikke stuurwiel wekt vertrouwen op en vol goede moed stuur ik de bocht in. De RS geeft geen krimp en vraagt genadeloos om meer. Een tweede curve volgt en zonder al teveel pedaalkracht op het rempedaal lanceren we erdoor. Zo, dat ging best vlot. Toch lijkt de RS mij vragend aan te staren of ik nu aan het racen ben of dat er eieren vervoerd moeten worden. Het kan dus blijkbaar nog sneller. Veel sneller. Gelukkig is het traject nog lang. De uitgezette route leidt me door een schitterende bergpas met diverse korte bochten en lange doordraaiers. Een rallyproef zou hier niet misstaan. De RS lust ze rauw en lijkt totaal geen problemen te hebben met de enthousiaste raspaarden onder de kap.

Vijfpersoons orkest onder de kap
Mijn glimlach reikt inmiddels van oor tot oor. Ook de RS is in zijn element. Het uitlaatgeluid van de 2.5 liter 5-in-lijn weerkaatst tegen de rotspartijen. Het klinkt overweldigend en bij het abrupt loslaten van het gaspedaal wordt ik dikwijls getrakteerd op een heerlijk gepruttel. Een vermogen van 305 pk in een gezinsauto lijkt onmogelijk, maar de ingenieurs van Ford hebben het gepresteerd dit fatsoenlijk op het wegdek te kunnen loslaten. Slechts een minimaal gevoel van ‘torque steer’ laat weten dat de geavanceerde techniek onder de motorkap flink aan het zweten is. Fraai hierbij is dat het aanwezige ESP-systeem niets van zich laat merken. Inmiddels is de top bereikt en de Focus kan zich opmaken voor de afdaling. Op het fijne wegdek van de Franse bergroute wordt er van iedere bocht genoten. Het is niet te bevatten hoeveel grip de RS op droog asfalt heeft - de banden lijken wel van lijm. Onder- noch overstuur komt voor in het vocabulaire van deze snelle Ford. In (veel) te snel genomen bochten glijdt de RS over vier wielen richting de buitenkant van de bocht, maar gelukkig is dit eenvoudig op te vangen  zodat controle te allen tijde aanwezig blijft. En dat met 305 pk op de voorwielen!

ST of RS?
Ford heeft met de gewone Focus al een auto met prima rijgedrag in huis, maar de RS overtreft dit op alle fronten. Een vergrote spoorbreedte en de gloednieuwe, geavanceerde RevoKnuckle voorwielophanging zorgt ervoor dat RS de benchmark voor voorwielaangedreven auto’s weer verder legt. Dit zou een mooi slot geweest kunnen zijn, ware het niet dat er één punt onbelicht is gebleven. De prijs van al dit lekkers. Voor exact 50 mille is de RS te bestellen. En dat is 15 mille meer dan de 225 pk sterke ST. Verantwoordelijk voor deze meerprijs is de volledig nieuwe voorwielophanging, het afstellen ervan en een complete finetuning. Uiteraard ook zijn bijpassende maatpak en 80 pk extra vermogen hebben de prijs opgedreven. Het is de vraag of dit allemaal niet ietwat teveel van het goede is en de ST al meer dan voldoende te bieden heeft op het gebied van sportiviteit en dagelijkse bruikbaarheid. Natuurlijk is de ST ook strak afgeveerd, maar zeker geen plank. Is het geluid van een ST heerlijk, maar niet overweldigend. Staat de ST er sportief bij, maar niet zoals de RS. Maar de keuze is aan u. Ik heb mijn keuze in ieder geval gemaakt; deze RS-sleutel geef ik niet meer terug…

© Autoreview.nl | Kim Koning

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Kippenvel: Ford Focus RS
Kippenvel: Ford Focus RS
Kippenvel: Ford Focus RS
Kippenvel: Ford Focus RS
Kippenvel: Ford Focus RS
Kippenvel: Ford Focus RS
Kippenvel: Ford Focus RS
Kippenvel: Ford Focus RS
Kippenvel: Ford Focus RS
Kippenvel: Ford Focus RS
Kippenvel: Ford Focus RS
Kippenvel: Ford Focus RS
Kippenvel: Ford Focus RS
Redactie
Door Redactie

Zoeken