Tests

Fiat Bravo 2.0 liter Multijet: Bravo di tutti Bravo’s

Fiat Bravo 2.0 liter Multijet: Bravo di tutti Bravo’s

Fier bovenaan de dieselfamilie van de Fiat Bravo staat sinds kort de 2.0 liter Multijet. Met een maximum vermogen van 165 pk en een koppel van 360 Nm overtreft deze al zijn concurrenten. Alleen de Spanjaard (lees: Seat Leon FR 2.0 TDI) kan deze Italiaanse Don enigszins evenaren. Maar is deze Bravo ook op andere fronten zijn Capi de baas? Wij fungeren als consiglieri.

Voor ons staat een Fiat Bravo 2.0 liter Multijet-diesel in het uitrustingniveau SportPlus, het topmodel dat vanaf € 31.595,- in de prijslijsten staat. De diesel is ook als Sport leverbaar en die duikt qua aanschafprijs net onder de dertigduizend euro. Het prijsverschil tussenbeiden bedraagt slechts 1.800 euro, en als we kijken wat de koper hiervoor terugkrijgt is deze investering zeker de moeite waard. Voor dat geld levert Fiat de auto echt ´fully loaded´ af met nog meer extra´s als zij- en achterruiten van donkergetint glas, bi-xenon verlichting, parkeersensoren achter, het Blue&Me navigatiesysteem en fraaie 18 inch lichtmetalen wielen. Zeer gul, die Italianen.

Gladde jongen
Nemen we schoonheid als uitgangspunt dan mag de Bravo zich zeker Capo di tutti capi in z’n klasse noemen. Een stereotype Don wordt meestal afgeschilderd als iemand waarbij het aantal - vaak harde en uitputtende - levensjaren duidelijk zichtbaar is, terwijl de Capo veelal gladde en verzorgde kerels zijn. Bij Don Bravo is hiervan geen sprake. Het koetswerk behoort tot de mooiste is z’n segment, is verfrissend en amper voorzien van een breuklijn –in deze context een rimpel. De Fiat-ontwerpers hebben hiermee een prachtige auto afgeleverd. Bij de Sport en SportPlus wordt het gladde voorkomen naar een nog hoger niveau getild dankzij de sportieve accenten als de zij-skirts, geïntegreerde dakspoiler en twee uitlaatpijpen. Een compliment voor het Centro Stile in Turijn.

Uitstekende vertaling
Terwijl we plaatsnemen op de sportstoelen met fraaie zwart/rode stiksels gunnen we ons een blik op het iets naar de bestuurder toegedraaide dashboard. De sportieve elementen van het Maranello Red gekleurde exterieur wordt evenzo spraakmakend doorgetrokken naar de binnenkant. Op Italiaanse wijze is de middenconsole en de klokkenwinkel vormgegeven, terwijl panelen in carbonlook, pianolak finish en oranje verlichting de sfeer bepalen. Ja, die Italianen weten de definitie van design uitstekend te vertalen in een tasbaar ontwerp. Dan de kwaliteit van de gebruikte materialen en het afwerkingsniveau. Een belangrijk criteria voor het winkelend publiek in deze (zakelijke) klasse. Op dit gebied zwaaien de Duitsers nog steeds de scepter, maar de Bravo betrappen op een kunststofsoort die niet in dit segment thuishoort kunnen we niet. Anders is het gesteld met de ergonomie. De bediening van de automatische airconditioning en de overige verwarmingsfuncties zit erg laag. Hierdoor is meerdere keren naar beneden kijken noodzakelijk wat ten nadele komt van de verkeersveiligheid. Sowieso is de ergonomie zeker niet de Bravo´s sterkste punt. We moeten behoorlijk wennen aan de verschillende bedieningselementen.

Rijk uitgerust
Het dashboard bevat veel knoppen en dat heeft een duidelijke reden. De Bravo SportPlus is namelijk zeer rijk uitgerust en de optielijst is dan ook niet lang. Naast de interessante zaken die we in de eerste alinea noemen bevat de SportPlus onder andere ook nog mistlampen met adaptieve bochtverlichting, Follow Me Home verlichting en een Bluetooth-aansluiting voor de GSM. Verwennerijen die de aanschafprijs van z’n concurrenten vaak flink opkrikt en het gat met de Fiat alleen maar groter maakt. Dit gegeven werkt zeker in het voordeel van de Bravo SportPlus.

Microsoft invloeden
In het scala aan mogelijkheden neemt het Blue&Me multimediasysteem - dat in samenwerking met Microsoft (Windows) is ontwikkeld - een prominente plaats in. De bediening van het navigatiesysteem werkt bij de Italiaan anders dan we gewend zijn bij andere auto’s in deze klasse. Een harde schijf of CD-ROM met digitale wegenkaarten is niet aanwezig. Fiat en Microsoft hebben gekozen voor een USB-stick met de benodigde data. Deze dient te worden ingeplugd in de daarvoor bestemde aansluiting in de middenconsole. Daarna kan het instellen via de spraakbesturing of de stuurwielknoppen beginnen. Tenminste, als de auto stilstaat. Anders is dit niet mogelijk. Storend is ook de ongebruiksvriendelijke bediening en daardoor behoorlijk tijdrovend. Volvo, die een soortgelijk navigatiesysteem levert, bewijst dat het ook anders kan. Eenmaal werkend bevalt het systeem overigens prima. Gebrande CD’s met MP3-bestanden afspelen is er niet bij, want de CD-speler leest deze niet. Hiervoor moet je teruggrijpen naar de USB-functie. Toch jammer. 

Ruimteaanbod
Voordat we gaan rijden stappen we eerst nog even achterin. Het ruimteaanbod is gemiddeld in deze klasse. Helaas wordt de bewegingsvrijheid van de knieën bij een normale zit ingeperkt door de fors uitgevallen verticale kussens van de voorstoelen. De kofferruimte meet 400 liter en dat is voldoende voor de nodige bagage. Houd bij een zware boodschappentas wel rekening met de forse tildrempel. Wanneer we voorin stappen en overgaan tot het bepalen van een prettige zitpositie duurt het even voordat we deze hebben gevonden. De stoelverstelling reikt namelijk niet ver (laag) genoeg voor mensen van 1,95 meter en langer. Hierdoor is de hoofdruimte voor hun beperkt. Dit is op te lossen door het optionele panoramadak (€ 1.395,-) achterwege te laten. Zonde van de mooie Sky Dome zoals Fiat het glaswerk noemt, maar het scheelt toch enkele centimeters...en geld. We grijpen het stuurwiel vast en dat schept hoge verwachtingen. De rand ervan is lekker dik en ligt subliem in de hand. Tijd om te rijden.

Vice Versa
De SportPlus is voorzien van een sportonderstel en de demping is dan ook aan de stugge kant. Desondanks worden oneffenheden netjes strakgetrokken en biedt de auto genoeg comfort. Voor mensen die van stevig stuurwerk houden is de besturing wellicht wat te licht, echter voor de gemiddelde berijder genoeg communicatief. Het weggedrag is een geval apart. Juist wanneer de eigenschappen van het sportonderstel gevraagd worden, krijgen we een zacht veergedrag en vice versa. Bij snel genomen krappe bochten glijdt de SportPlus dan ook sneller dan verwacht over de voorwielen weg. Het ESP vangt dit overigens keurig op, zodat de Bravo snel weer tot de sportieve orde geroepen kan worden.

Heer en meester
Niet alleen is de tweeliter Multijet-diesel de Bravo onder de Bravo’s, ook de concurrentie wordt het nakijken gegeven. Bijvoorbeeld; de krachtigste Volkwagen Golf TDI levert slechts 140 pk en 320 Nm en de sterkste Focus-diesel komt niet verder dan 136 pk en 340 Nm. Dat het gewicht van de SportPlus iets hoger is (circa 40 kg) lijkt teniet worden gedaan door de kracht van de motor. Deze Bravo is behoorlijk snel. In 8,2 seconden wordt de 100 km/h bereikt en de topsnelheid van 215 km/h is eveneens naar behoren. Een groot deel van de koppelkrachten is al vanaf 1.500 tpm beschikbaar en dat zorgt niet alleen voor een schakellui rijkarakter, ook de tussensprints mogen er wezen. Met een voelbare duw in de rug worden ze afgelegd. Let daarbij wel op de gereden snelheid, want door weerspiegeling is de snelheidsmeter overdag amper af te lezen. Tijdens een koude start en bij belasting is de commonrail diesel hoorbaar aanwezig en schakelt de versnellingsbak wat hakerig. Dit verdwijnt echter naar de achtergrond als de motor op tempratuur en wanneer de haast voorbij is. Bij constante snelheden is de motor behoorlijk stil en toont de Bravo zijn souplesse.

Capisch!
Dat de Bravo met 2.0 liter Multijet de Bravo di tutti Bravo’s is staat buiten kijf. Het is de lekkerste Bravo van dit moment. Zeker als SportPlus blijft er maar weinig te wensen over. Ook de kwaliteiten van de diesel en de over het algemeen prima rij-eigenschappen zal velen aanspreken, over de looks nog maar te zwijgen want die verdienen echt een compliment. Hoewel dat wel een kwestie van smaak blijft. Ons advies: door het rijke uitrustingniveau en scherpe prijsstelling is het model zeker het overwegen waard. Of de voordelen (betere interieurmaterialen, afwerking, ergonomie en motorgeluid) van de concurrentie opwegen tegen het complete plaatje van deze Bravo is aan u. Wij fungeren slechts als consiglieri. Capisch!

© Autoreview.nl | Gerben Witten

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Fiat Bravo 2.0 liter Multijet: Bravo di tutti Bravo’s
Fiat Bravo 2.0 liter Multijet: Bravo di tutti Bravo’s
Fiat Bravo 2.0 liter Multijet: Bravo di tutti Bravo’s
Fiat Bravo 2.0 liter Multijet: Bravo di tutti Bravo’s
Fiat Bravo 2.0 liter Multijet: Bravo di tutti Bravo’s
Fiat Bravo 2.0 liter Multijet: Bravo di tutti Bravo’s
Fiat Bravo 2.0 liter Multijet: Bravo di tutti Bravo’s
Fiat Bravo 2.0 liter Multijet: Bravo di tutti Bravo’s
Fiat Bravo 2.0 liter Multijet: Bravo di tutti Bravo’s
Fiat Bravo 2.0 liter Multijet: Bravo di tutti Bravo’s
Fiat Bravo 2.0 liter Multijet: Bravo di tutti Bravo’s
Fiat Bravo 2.0 liter Multijet: Bravo di tutti Bravo’s
Redactie
Door Redactie

Zoeken