Tests

Rij-impressie Mazda6 2.2 CiTD

Rij-impressie Mazda6 2.2 CiTD

In 2002 luidde Mazda haar Zoom-Zoom filosofie in met de eerste generatie Mazda6. Het was tijd voor een nieuw tijdperk. Vooral in de zakelijke markt. Dit lukte behoorlijk en met de komst van de 2.0 liter CiTD-dieselmotor stapten nog meer leaserijders over naar de ´6´. De tweede generatie Mazda6 is in ons midden sinds 2007 en heeft inmiddels ook een schare klanten aan zich weten te binden. Mazda is ervan overtuigd dat dit aantal met de introductie van een drietal nieuwe 2.2 CiTD-diesels nog verder zal stijgen. Overmoedig of gegrond?

Met de komst van de Zoom-Zoom filosofie ontdeed Mazda zich van z’n stoffige imago en werden meer spannende producten neergezet. Tegelijk met deze lancering zette Mazda de decennialang gebruikte typenaam 626 bij het vuil. Met een nieuwe naam, verpakt in een sterk verbeterde designtaal, bestormde de Mazda6 de markt. Een aantrekkelijk jasje is nu eenmaal een elementaire eigenschap die een auto moet bezitten om gewaardeerd te worden. Vooral in de zakelijke klasse is dit bittere noodzaak. En dat heeft Mazda maar al te goed beseft.

Zoom-Zoom spreekt aan
Met de Zoom-Zoom gedachte werd ook de nieuwe Mazda6 ontworpen. Een gedachte die de Europese rijder aanspreekt, want sinds z’n lancering zijn er zo’n 85.000 stuks van de Mazda6 verkocht. Mede bepalend voor dit succes zijn de looks. Met z’n vloeiende lijnen, V-vormige motorkap, brede ophalende neus en diep in de carrosserie gelegen lichtunits is de Mazda6 inderdaad een aangename verschijning. Hoewel het front de meest markante zijde is, sluit de achterzijde er goed bij aan. Helemaal verdwenen zijn de ‘Lexus-look’ achterlichten van de vorige Mazda6 niet. Helderwit enigszins wazig glaswerk met daarachter de verschillende indicators doen hieraan nog een beetje denken. Hoewel niemand ze meer zal associëren met de lichtunits die je tegenwoordig op bijna iedere Honda CRX ziet.

Functioneel
Wie plaatsneemt op de voorstoelen merkt meteen dat je niet echt in de stoel zit maar meer erop. Bovendien is de zitpositie in de laagste verstelmogelijkheid behoorlijk hoog. Lange mensen zouden graag nog iets lager willen zitten. Het dashboard is voornamelijk gericht op functionaliteit. Alle bedieningsfuncties bevinden zich binnen handbereik. Wie liever lui dan moe is gebruikt gewoon het Cross Functional Network (CF-Net), waarmee een groot aantal functies te bedienen zijn middels de knoppen op het stuurwiel. Ideaal. In tegenstelling tot het ergonomische CF-Net is overigens merkwaardig dat de clignoteur slechts één keer knippert wanneer de hendel wordt aangetikt. Een duidelijk gemis wanneer je veel kilometers maakt, zoals de doelgroep van de Mazda6.

Slimmigheden
Het afwerkingniveau in het interieur staat gelijk aan wat de koper mag verwachten in deze klasse. De materialen voelen solide aan. In z’n geheel niet van Duitse klasse of Italiaanse schoonheid, maar eenvoudig en modern. De klokkenwinkel is hierop een uitzondering. Het is van Italiaanse schoonheid. Met name met ingeschakelde verlichting zijn de oplichtende cijfers in combinatie met de blauwe verlichting erg sfeervol. Het is sowieso prima vertoeven in de Mazda6. Voorin is er voldoende bewegingsvrijheid en qua beenruimte achterin behoort de Mazda6 zelfs tot een van de ruimste in z’n klasse. En door de doorlopende daklijn is de hoofdruimte ook voldoende. De bagageruimte meet 519 liter en daarmee bevindt de Mazda6 SportBreak zich tussen de Honda Accord Tourer (406 liter) en Volkswagen Passat Variant (603 liter). Met de neergeklapte achterbank is er 1.751 liter voorhanden, wat dan weer meer is dan de Volkswagen (1.731 liter). Een slimmigheidje is het neerklapmechanisme van de achterbank. Na een druk op de knop klapt de bank inclusief hoofdsteunen automatisch naar beneden en naar voren, zodat er een vlakke laadvloer en optimale laadruimte ontstaat. Handig.

Drie nieuwe 2.2. CiTD-diesels
Een echte zakenauto vraagt om een motor die der mate krachtig is om fatsoenlijk met de verkeersstroom mee te kunnen. Liever nog iets meer dan dat. Mazda geeft roeping aan die vraag en lanceert vanaf januari 2009 drie nieuwe 2.2 liter CiTD-dieselmotoren in de Mazda6, waarvan de twee krachtigste naar Nederland komen. De 2.0 CiTD met 140 pk en 330 Nm blijft gewoon in het gamma. De motoren zijn verdeeld in verschillende vermogensgradaties. De ‘standaard’ levert 125 pk en 310 Nm koppel, terwijl de ‘mid-power’ en ‘high-power’ respectievelijk 163 pk en 360 Nm en 185 pk en 400 Nm koppel leveren. Qua techniek zijn ze nagenoeg identiek aan elkaar. Het verschil tussen de mid-power en high-power is dat de laatste haar extra vermogen te danken heeft aan een turbo met andere - gedraaide - schoepen. Ondanks de grotere cilinderinhoud en meer vermogen zijn de motoren niet onzuiniger geworden. Het verbruik bedraagt tussen de 5,5 en 5,7 liter per 100 km, afhankelijk van de uitvoering: Sedan, Hatchback of SportBreak. Door een nieuw roetfilter is de CO2-uistoot zelfs teruggedrongen. Een 2.2 CiTD stoot maximaal 152 g/km CO2 uit.

Zakelijk vermogen
Een koppel van om en nabij de 400 Nm staat altijd garant voor uitstekende prestaties, ook in de ‘6’. Het maximum draaimoment wordt afgegeven tussen 1.800 en 3.000 tpm. In de praktijk echter komt de diesel pas op gang boven de 2.000 tpm. Na 3.000 omwentelingen per minuut neemt de krachtslevering gevoelsmatig sterk af, maar verder doortrekken is ook niet nodig. Inmiddels is de beoogde snelheid dan allang bereikt. De mid-power is de fijnste van de twee krachtigste 2.2 CiTD’s. De krachtontwikkeling is meer gedoseerd en bovendien zijn de 22 extra pk’s van de high-power niet significant merkbaar. Het overgebleven geld kan de koper beter gebruiken aan een aantal opties. Bijvoorbeeld het actieve veiligheidssysteem - genaamd Rear Vehicle Monitoring System - dat middels een lichtsignaal in de A-stijl waarschuwt voor achteropkomend verkeer. Zodoende wordt het wisselen van rijstrook op verkeerde momenten voorkomen. Zet de bestuurder toch z’n knipperlicht aan dan wordt er tevens een geluidsignaal afgegeven. Het systeem werkt perfect.

Uitermate stil
Wanneer de start/stop-knop wordt ingedrukt valt op hoe stil de motoren zijn. Al rijdend wijzigt de hoogte van de decibellen nauwelijks, zelfs tot ver over de maximale snelheden. Alleen het windgeruis dringt enigszins door in het interieur. Het onderstel en de ophanging bieden een mix van comfort en sportiviteit. Moeiteloos en met voldoende gevoel tussen besturing en wielen is de Mazda6 in een bocht te plaatsen. Dit versterkt de rijdynamiek van de ´6´. Oneffenheden worden feilloos weggefilterd, op korte hevige obstakels na. Die zijn wel voelbaar. Bovendien zijn de diesels gekoppeld aan een fijne aandrijflijn. De zwaarte van de koppeling is precies goed en de kleine versnellingspook ligt lekker in de hand terwijl je doeltreffend van verzet wisselt. Mazda heeft hiermee puik werk afgeleverd.

Betere allrounder
De zakelijke rijder heeft veel eisen. Begrijpelijk, vaak brengen zij het grootste deel van de dag door in de auto. Een leaseauto moet daarom van alle markten thuis zijn en er bovendien representatief uitzien. Dat de Mazda6 aan deze eisen voldoet blijkt wel uit z’n populariteit. De ‘6’ is aantrekkelijk voor het netvlies, biedt veel interieurruimte verpakt in een keurige omgeving en rijdt bovengemiddeld prettig. In combinatie met de komst van de nieuwe 2.2 CiTD-diesels zal Mazda de zakelijke rijder nog meer weten te overtuigen. De krachtbron is een heerlijke machine waarmee met plezier talloze comfortabele kilometers kunnen worden afgelegd. Met richtprijzen van circa € 32.500,- voor de mid-power varianten en € 38.000,- voor de high-power versies is het model ook nog eens aantrekkelijk geprijsd. Een Volkswagen Passat 2.0 TDI met 170 pk en een Honda Accord Tourer kosten in hun basisuitvoeringen respectievelijk € 37.650,- en € 38.000,-. Conclusie, Mazda heeft inderdaad voldoende gegronde redenen om te veronderstellen dat het vanaf volgend jaar een sterke troef in handen heeft.

© Autoreview.nl | Gerben Witten

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Rij-impressie Mazda6 2.2 CiTD
Rij-impressie Mazda6 2.2 CiTD
Rij-impressie Mazda6 2.2 CiTD
Rij-impressie Mazda6 2.2 CiTD
Rij-impressie Mazda6 2.2 CiTD
Rij-impressie Mazda6 2.2 CiTD
Rij-impressie Mazda6 2.2 CiTD
Rij-impressie Mazda6 2.2 CiTD
Rij-impressie Mazda6 2.2 CiTD
Rij-impressie Mazda6 2.2 CiTD
Rij-impressie Mazda6 2.2 CiTD
Rij-impressie Mazda6 2.2 CiTD
Redactie
Door Redactie

Zoeken