Tests

Audi S3 Sportback: smetteloos

Audi S3 Sportback: smetteloos

Tegelijkertijd met het lanceren van de gefacelifte A3 presenteerde Audi de S3 Sportback. In tegenstelling tot de driedeurs S-variant was deze er nog niet. Voor ons genoeg redenen om twee vliegen in één klap te vangen: het beoordelen van de vernieuwingen in combinatie met het rijden van het topmodel.

De A3 heeft een subtiele facelift ondergaan, maar het nieuwe model is toch duidelijk te onderscheiden van z’n voorganger. Het front toont meer gelijkenissen met de A4 en de - eveneens onlangs gefacelifte - Audi A6. Opvallend is natuurlijk de bekende LED-dagrijverlichting in de koplampunits. Ondertussen heeft Audi hiervan een handelsmerk gemaakt. Naast het nieuwe bumperwerk rondom is ook het interieur nog verder verbeterd. De aanpassingen zitten ‘m vooral in de afwerkingkwaliteit en het herontwerp van het instrumentarium. De premiumkwaliteit komt bovendien nog meer tot uiting door meer aluminium accenten in het dashboard te verwerken. Al deze verbeteringen zorgen ervoor dat alle A3-modellen nog een stapje hogerop zijn gegaan.

Bescheiden gebleven
Tegelijk met de vernieuwde A3 laat Audi ons kennismaken met de S3 Sportback. Met twee deuren meer en zijn extra lengte van 5 cm heeft de Sportback altijd een beetje tussen een hatchback en een Avant in gezeten. Ondanks het ‘stuck in the middle’ principe is de Sportback mateloos geliefd. Zowel in de leasemarkt als de occasionhandel ligt de vijfdeurs variant bijzonder goed. Niet dat de driedeurs slecht te verhapstukken is, integendeel. De S3 Sportback kan ons echter nog beter bekoren. Toch had Audi´s sportieve afdeling meer werk mogen maken van z’n opzichtigheid. Aan de voorkant nog niet zozeer. De Single Frame Grille met de 7-voudige lamellen en de grotere luchtinlaten treden op de voorgrond. Echter van driekwart achter bekeken is het net een A3 met sportief S-Line pakket. Alleen de diffuser laat weten dat het hier om een hitsig model gaat. Blijkbaar is ‘smetteloos’ de mode bij vele merken met een hot hatch in het gamma. Ook concurrenten als de BMW 130i, SEAT Leon Cupra en Volkswagen Golf R32 staan nou eenmaal niet bekend om hun opzichtigheid. Waarom toch? Wie veel geld (in het geval van onze S3 Sportback € 65.625,- ) investeert in een relatief kleine auto, mag dat toch best terugzien aan de buitenzijde? Al was het alleen maar om er juist mee te pronken voor de buitenwereld. Gelukkig valt de carrosserie in opvallende kleuren te spuiten. Naast het Ibiswit van het testmodel - dat geweldig matcht met de matzwarte wielen en het zwarte glazen panoramadak - zijn er tevens felle kleuren als rood, blauw en geel leverbaar. 
 
Waar ligt de grens (1)?
In het interieur is het niet anders. Op het aan de onderzijde afgeplatte stuurwiel en enkele S3-logo’s na is moeilijk te ontdekken dat men in een sportieve variant zit. Waar zijn bijvoorbeeld de markante Recaro kuipstoelen die op de eerste generatie S3 leverbaar waren? Deze treffen we niet meer in de optielijsten van de S3 aan en dat is jammer. Verder doet het niets af aan de uitstraling van het interieur. Dankzij diverse aluminium accenten en overwegend zwarte materialen straalt het kwaliteit en een premium karakter uit. De bouwkwaliteit van het interieur staat bovendien op ongekend niveau. Alles sluit zo nauwkeurig op elkaar aan dat afgevraagd wordt hoever het gaan kan.

Geen echte quattro
Zoals op ieder S-model van Audi prijkt er ‘quattro’ op de de S3. Alleen is dit niet dezelfde quattro-techniek dat te vinden is op de overige S-modellen. De motorkrachten worden bij de S3 over alle vier de wielen overgebracht middels een Haldex-koppeling. Alleen bij tractieverlies van de voorste wielen worden de aandrijfkrachten (deels) naar de achterwielen geleid. Deze techniek treffen we ook aan op de Volkswagen R32. Voor de S3 heeft Audi het systeem echter aangepast. Ondanks dat de auto het predicaat quattro eigenlijk verdient, is niets op de wegligging en rij-eigenschappen van de S3 Sportback aan te merken. In combinatie met de krachtige motor is het tot geweldige dingen in staat. Maar daarover later meer.

Moeiteloos
De 2.0 liter TFSI-turbomotor kennen we uit de meerdere hete VAG-modellen. Zo maken ook de Volkswagen Golf GTI en de SEAT Leon Cupra gebruik van deze viercilinder. Ten opzichte van de GTI zijn de turbo en intercooler groter uitgevoerd en inwendig zijn er ook een aantal aanpassingen gedaan om de levensduur van de motor te vergroten. Met 265 pk aan boord accelereert de S3 Sportback in 5,8 seconden naar de 100 km/h. Moeiteloos overschrijdt hij de 200 km/h en zonder enige hapering wordt de (begrensde) top van 250 km/h bereikt. In rechte lijn voelt de S3 Sportback koersvast aan. Inhalen is een waar feest. Onder de 2.800 tpm gedraagt de S3 zich als een normale A3, waardoor de auto ook prima dagelijks is te gebruiken. Daarboven gaat de turbo letterlijk fluitend aan het werk en komt de auto met rasse schreden vooruit. Wordt de toerenteller boven de 3.000 tpm gehouden, dan zijn slechts enkele tientallen meters nodig om een voorligger te passeren. Aan de snelheidswijzer is af te lezen dat er wel degelijk vaart wordt gemaakt. Alleen wordt het niet zo beleeft. Het geluid dat de motor en de uitlaat produceren is vrij tam. Bij opschakelen zijn er soms enige ‘plof’ geluiden hoorbaar, maar ook die worden helaas - dankzij de goede isolatie - buiten het gehoorbereik van de inzittenden gehouden. Een 6-cilinder in de R32 schreeuwt het uit wanneer het op zijn falie krijgt. Dat is wat de hot hatch liefhebber wil horen, niet toch?! Beleving is juist de belangrijkste pijler van dit soort auto’s. En daar stelt de S3 ons in teleur.

Waar ligt de grens (2)?
Zoals het een stuurmansauto betaamd is de S3 Sportback behoorlijk stug afgesteld. Toch voelt het onderstel niet bijster oncomfortabel aan. Echte diehards rijden permanent met het ingeschakeld Magnetic Ride, een optioneel systeem dat de demping nog stugger afsteld. Vermoeid uitstappen na een lange rit moet dan voor lief genomen worden. Wie een bochtig traject ingaat merkt dat de grenzen van de S3 Sportback erg ver liggen. De lichte besturing luistert naar iedere stuuruitslag, waardoor bochten uiterst precies genomen kunnen worden. En met een actief Magnetic Ride lijkt daadwerkelijk niets te gort. Te hard een bocht induiken betekent licht onderstuur. Overstuur kan opgewekt worden wanneer al sturend het gas gelift wordt. De massa verplaatst zich dan naar achteren en de kont doet behouden een stapje opzijn. Indien het ESP is ingeschakeld grijpt het in zonder de controle bij de bestuurder weg te nemen. Prachtig hoe het veiligheidssysteem is afgestemd. Ook hier is de Audi S3 Sportback bijna smetteloos in zijn doen en laten. Een auto die iedereen tot ver van zijn kunnen kan bedienen.

Smetteloos is…
Onder de hete hatchbacks is de Audi S3 (Sportback) altijd een buitenbeentje geweest. Laten we de BMW 130i (eigenlijk geen echte hothatch) buiten beschouwing, dan is het zelfs de enige in het premium segment. Daar hangt zoals vermeldt wel een (fors) prijskaartje aan. De S3 Sportback mag dan weliswaar verkrijgbaar zijn vanaf € 51.500,-. Natuurlijk wil men er ook nog een paar leuke accessoires aan toevoegen. De 60 mille komt dan al snel in de buurt. In ruil daarvoor krijgt de eigenaar een auto die perfect in elkaar is geschroefd, zeer snel is en waarvan de limiet van zijn kunnen zelden wordt gehaald. Zoals meerdere malen aangegeven is de S3 Sportback eigenlijk een beetje smetteloos in z´n kunnen. Smetteloos betekent in dit geval ook: emotieloos.

© Autoreview.nl | Gerben Witten

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi S3 Sportback: smetteloos
Audi S3 Sportback: smetteloos
Audi S3 Sportback: smetteloos
Audi S3 Sportback: smetteloos
Audi S3 Sportback: smetteloos
Audi S3 Sportback: smetteloos
Audi S3 Sportback: smetteloos
Audi S3 Sportback: smetteloos
Audi S3 Sportback: smetteloos
Audi S3 Sportback: smetteloos
Audi S3 Sportback: smetteloos
Audi S3 Sportback: smetteloos
Redactie
Door Redactie

Zoeken