Tests

Mercedes-Benz SL blijft een cruiser

Mercedes-Benz SL blijft een cruiser

Mercedes presenteerde onlangs de nieuwe generatie van de SL-klasse. Een grondige facelift die zowel optisch als qua eigenschappen meer nadruk moet leggen op sportiviteit. Tevens is er een nieuw instapmodel in de vorm van de SL 280 gelanceerd. Is de SL-klasse nog steeds een topper als het gaat om de combinatie van comfort en sportiviteit?

Sinds 1954 maakt Mercedes-Benz de ‘Sport Leicht’ (SL). Het eerste model is meteen ook de meest legendarische en meest kostbare: de SL 300 ´Gullwing´. Drie jaar na de ‘Gullwing’ volgde de Roadster. Sindsdien heeft de auto niet aan interesse verloren, want ruim 600.000 klanten hebben de afgelopen vijftig jaar hun weg naar een SL gevonden. Dit jaar heeft Mercedes de SL-klasse opgefrist met daarbij als basis de vorige generatie. Tevens werd er een nieuwe ´instapper´ geïntroduceerd, de SL280.

Nadruk op sportiviteit
De nieuwe SL is grotendeels gebaseerd op de vorige generatie, maar op tal van punten aangescherpt om (vooral) het sportieve karakter naar een hoger niveau te tillen. De meer prominente neuspartij is hier het voornaamste teken van. De grille staat rechter op en heeft één lamel in plaats van drie op de vorige. Mede hierdoor schittert de driester als nooit tevoren. Klassiek ruimt het veld voor modern door de voorbumper spitser uit te voeren met een grotere centrale luchtinlaat. Ook de koplampunits volgen deze designtaal. De dubbele - in elkaar overlopende - exemplaren van de vorige generatie maken plaats voor een samensmelting van rechthoekig en ovaal. Ze vouwen zich om de spatborden heen waardoor de voorzijde breder lijkt dan het is. Stoer staan ook de twee langgerekte domes op de motorkap. Achter is een diffuser opgenomen in de licht gerestylde achterbumper en daarmee houden de vernieuwingen aan deze zijde op. Mercedes heeft de SL in ieder geval een stuk brutaler willen neerzetten, en het resultaat mag er zijn.

Vierseizoenen cabrio
Het interieur is vrijwel ongemoeid gelaten. Hier en daar is de afwerkingskwaliteit naar een hoger niveau getild. Het is merkbaar stil in de SL 280 als de kap is opgeborgen in de kofferruimte. De wind krijgt geen vat op de inzittenden, waardoor een normaal gesprek prima gevoerd kan worden. Ook het volume van de audio-installatie hoeft niet eens zoveel hoger gezet te worden. Wanneer het metalen dak bij het stilstaan - tijdens het rijden niet mogelijk - in 16 seconden wordt gesloten is het redelijk geruisloos binnenin. Licht windgeruis en piepjes en kraakjes van het dakmechanisme steken nog wel de kop op, maar echt storend is het niet. Mercedes zou daar echter nog wel enige verbeteringen aan kunnen brengen. Vooral tijdens het rijden met de kap omlaag is het gevoel van cabriorijden optimaal. De lange motorkap waarover je uitkijkt, de lage zitpositie en de gemakken waarvan je bent voorzien, wanen je in vermakelijke sferen. Alleen het uitlaatgeluid van de zescilinder had nog een toegevoegde waarde kunnen leveren aan deze ambiance. Die is behoorlijk ingetogen.

Luchtsjaal voor de midwinterdagen
Aan luxe ontbrak het in de SL al niet, evenwel heeft Mercedes er bij het nieuwe model nog een aantal leuke verwennerijen aan toegevoegd. Alle modellen zijn standaard voorzien van het COMMAND-systeem waarin de entertainment- en navigatiefuncties zijn opgenomen. Het werkt uitstekend en vooral de spraakbesturing LINGUATRONIC heeft een grote meerwaarde. Elke tongval wordt nauwkeurig opgevangen en juist verwerkt. Tijdens onze testperiode maakt het geen enkele misser bij het ingeven van een adres of telefoonnummer. Nog zo’n aangename vertroeteling is AIRSCARF. De SL-klasse was door zijn opvouwbare metalen dak al een echte vierseizoenen roadster, door middel van deze ‘luchtsjaal’ kan zelfs bij koudere temperaturen open gereden worden. Prettig is die warme lucht afkomstig uit de hoofdsteunen. Terwijl de airconditioning de rest van het lichaam behoedt van bevriezingsverschijnselen tijdens de midwinterdagen.

Blijft een cruiser
Dynamic Steering - een systeem dat op de Mercedes SLK debuteerde - is nu ook optioneel verkrijgbaar op de SL. Dit mechanische systeem laat de auto verder insturen naarmate de stuuruitslag wordt vergroot. Ook omdat het tamelijk dunne stuurwiel niet meteen lekker in de hand ligt vraagt Dynamic Steering enige gewenning. Soms laat het systeem de wielen verder uitslaan, terwijl een andere stand werd verwacht. Hierdoor is soms enige correctie (tegenstuur) bij het nemen van een bocht noodzakelijk. Overigens stuurt de SL voldoende direct, niettemin had de afstemming nog wat sportiever gemogen. Ditzelfde geldt voor de rij-eigenschappen. Deze zijn weliswaar prima en bieden een goed compromis tussen comfort en sportiviteit. De SL mist gewoonweg enige capaciteit om als sportauto bestempeld te worden. Mede verantwoordelijk hiervoor is de ietswat trage 7-G TRONIC-automaat. Deze twijfelt bij sportief gebruik af en toe over zijn keuzes. Ook het behoorlijke gewicht van 1.825 kg - absoluut geen ´Sport Leicht´ - draagt bij aan z’n minder atletische geaardheid. En het was fijn geweest als de remmen meer gedoseerd konden worden. Ze voelen nu wat doods en ongevoelloos aan. Het Active Body Control is optioneel verkrijgbaar op de alle SL-modellen, behalve op de SL 280. Ondanks het ontbreken van deze techniek op ons testexemplaar blijft de koets behoorlijk vlak tijdens de lastwisselingen bij het aanremmen, insturen en (uit)accelereren. Korte oneffenheden worden weliswaar merkbaar doorgegeven, maar oncomfortabel wordt het nooit. De SL-klasse blijft een echte boulevardcruiser, gericht op meer relaxte ritten.

Bespaar 10 mille
De Mercedes-Benz SL 280 is het nieuwe instapmodel binnen de reeks. Deze sprint vanuit stilstand naar 100 km/h duurt 7,8 seconden en z´n topsnelheid is 250 km/h. De V6-motor die de krachten overbrengt levert 231 pk en dat is voldoende om meer dan vlot vooruit te komen. Verwacht geen spectaculaire (tussen)acceleraties, maar flaneren over mooie binnenwegen is heel goed te doen. Als er toch even versneld moet worden is daar het koppel van 300 Nm - dat tussen 2.500 en 5.000 tpm beschikbaar is - om de 1,8 ton in beweging te brengen. Volgens Mercedes is de SL 280 daarom uitermate geschikt voor SL-kopers die niet zonodig de snelste meer hoeven te zijn en toch willen genieten van de weelde die een roadster van dit kaliber te bieden heeft. Bovendien is het verschil van ruim tienduizend euro ten opzichte van de SL 350 voor vele SL-kopers een gapend gat om deze op te vullen met interessante opties. Geld wordt tevens bespaard aan brandstofkosten. Ons testverbruik lag op een nette 10,3 l/100 km, nog zuiniger dan de fabrieksopgave van 10,6 liter per 100 kilometer. En dat komt zelden voor.

Conclusie
Dankzij het vernieuwde front is de Mercedes-Benz SL meer aanwezig dan voorheen; meer uitgesproken en moderner. Wij ervaren dit als positief. Hierdoor wordt de associatie - naar onze mening - minder snel met ‘oudere’ bestuurders gelegd. Een verhoging van de standaarduitrusting kan natuurlijk iedereen waarderen, mits de aanschafwaarde niet in enorme mate is toegenomen. Dat is niet gebeurd. Helaas zijn er wel opcenten van de overheid bijgekomen in verband met de milieuheffingen. Daar is Mercedes niet verantwoordelijk voor. Aan de andere kant zal de potentiële koper in deze klasse hier niet van wakker liggen. Wie op zoek is naar een premium roadster heeft niet veel keuze. Een BMW 6-serie Cabriolet of Lexus SC 430 zou een optie kunnen zijn. De eerste heeft weliswaar een sportiever karakter dan de Mercedes, maar kan niet hetzelfde comfort tijdens alle seizoenen bieden. Het metalen klapdak is toch één van de grootste pluspunten van de SL. En de Japanner kan qua gracieusheid simpelweg niet tippen aan de Duitser. De SL-klasse schaart een groot aantal fans achter zich en wij begrijpen best waarom. Wie het ultiem compromis tussen comfort en sportiviteit zoekt komt uiteindelijk bij de Benz terecht.

© Autoreview.nl | Gerben Witten

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes-Benz SL blijft een cruiser
Mercedes-Benz SL blijft een cruiser
Mercedes-Benz SL blijft een cruiser
Mercedes-Benz SL blijft een cruiser
Mercedes-Benz SL blijft een cruiser
Mercedes-Benz SL blijft een cruiser
Mercedes-Benz SL blijft een cruiser
Mercedes-Benz SL blijft een cruiser
Mercedes-Benz SL blijft een cruiser
Mercedes-Benz SL blijft een cruiser
Mercedes-Benz SL blijft een cruiser
Mercedes-Benz SL blijft een cruiser
Redactie
Door Redactie

Zoeken