Tests

Skoda Superb 2.0 TDI Elegance

Skoda Superb 2.0 TDI Elegance

Alle zogenaamde generalisten - merken die een brede range auto’s leveren vanaf het meest compacte segment - hebben het al jaren heel moeilijk om succesvol te zijn met hun grote modellen. En wat als je als Skoda nog steeds bezig bent het Oostblok juk van je af te schudden? Dan moet je extra je best doen. Heeft Skoda dat met de nieuwe Superb ook gedaan?

De redding voor Skoda kwam in de vorm van Volkswagen dat in de jaren negentig in Tsjechië de zaak overnam, eerst de kwaliteit flink verbeterde en direct daarna de ontwikkeling van nieuwe modellen in gang zette. Stuk voor stuk werden die gebaseerd op vertrouwde bodemgroepen en technieken. Vandaar dat de eerste Superb niet alleen op een (verlengd) onderstel van de Passat stond, maar er ook heel nadrukkelijk op leek.

Hernieuwde poging
Die eerste Superb was een uitstekende auto met veel ruimte voor een schappelijke prijs, maar tegelijk ook een vreemde eend in de zakelijk bijt. Inmiddels zijn we een paar jaar verder. Skoda is weer wat meer geaccepteerd en kopers kennen inmiddels ook de link met Volkswagen. En daarom doet Skoda nu een hernieuwde poging om haar grote model in stelling te brengen. De naam, natuurlijk Superb, maar verder bleef niets bij het oude. Het is Skoda wonderwel gelukt om de laatste jaren een eigen designtaal te ontwikkelingen, los van het moederbedrijf Volkswagen. Net zoals bijvoorbeeld Seat mag Skoda naar eigen keuze winkelen in de schappen van Wolfsburg, maar de manier waarop het allemaal verpakt wordt is specifiek Skoda. Al zijn er altijd overeenkomsten te bespeuren.

Chique exterieur
In één eigenschap zijn ze bij Skoda niet van het vorige model afgeweken: de enorme lengte. De Superb meet niet alleen 4,84 meter, de auto oogt ook bijzonder langgerekt en daardoor best aantrekkelijk. Het front is in ieder geval indrukwekkend met de grote grille voorzien van een chromen omlijsting en de daarnaast geplaatste flinke koplampen. In de koplampen is subtiel de naam Superb verwerkt, een leuk stylingdetail. Vooral in een donkere kleur komt de Superb goed uit omdat in dat geval alle metaalkleurige accenten uitstekend contrasteren. De duurdere varianten hebben onder meer een sierstrip rond de zijruiten en daarmee wordt het ontwerp optisch nog wat verlengd. Ook aan de onderkant van het kofferdeksel een ferme streep chroom. En de achterkant, ach, die is niet bijzonder en zou ook al vijf jaar geleden gelanceerd kunnen zijn. Een tikkeltje ouderwets dus en tevens anoniem.

Enorm laadvermogen en innovatieve achterklep
En dat brengt ons meteen bij het meest opmerkelijke item aan deze ‘limousine’. Zoals we van de grote Skoda gewend zijn, is er sprake van een fors bagagevolume, in dit geval zelfs 565 liter. Die kan gewoon via het kofferdeksel worden bereikt, simpel te openen door een keer op de ontgrendelknop te drukken. Opmerkelijk is wel dat de opening niet bepaald royaal is en dat het wurmen wordt met grote koffers en andere bagagestukken. Een misser van Skoda? In het geheel niet. Er zit namelijk aan de onderrand van het deksel nog een tweede knop, helemaal rechts. Door eerst daarop te drukken alvorens de al genoemde middelste knop te beroeren, voltrekt zich een waar technisch spektakel. Ergens in de auto hoor je kort de werkzaamheden van elektromotoren en als dat geluid is verstomt, blijken kofferdeksel en achterruit versmolten te zijn tot één geheel en heeft de Superb daadwerkelijk een lel van een achterklep zoals we die van een liftback als de Octavia kennen. Wie meer ruimte nodig heeft klapt de bank naar beneden en beschikt dan over 1.670 liter. Dat is een waarde waarvoor je normaal een flinke stationwagon moet kopen. Geen enkele klacht dus over de flexibiliteit en het ruimteaanbod van de Superb.

Sub-premium interieur
Maar het is niet alleen de bagage die van het royale formaat van de Superb profiteert. De achterpassagiers hebben een ongekende beenruimte, terwijl ook de hoofdruimte keurig in orde is. Bij niet te lange voorpassagiers kun je achterin probleemloos met de benen over elkaar zitten(!). Een aardigheidje afkomstig uit de vorige Superb is de handige paraplu die keurig in het linker achterportier is opgeborgen. Na een regenbui lekt het kleinood hier in uit en wordt het keurig afgevoerd. En dan betreden we de plek voorbehouden aan de chauffeur. Zeker in deze Elegance-uitvoering een plaats die met alle aandacht voor detail is ingericht. De stoelen zijn groot genoeg en hebben een prima verstelbereik. Samen met het in twee richtingen verstelbare stuur kunnen mensen van een zeer verschillend postuur na enig zoekwerk een goede zitpositie vinden. De rugleuning is breed genoeg en ondersteund ook netjes de schouders. Er heerst een chique ambiance in de Superb, vooral door de keurige vormgeving van het dashboard, de keuze van de materialen en de afwerking van het geheel. De Superb begeeft zich op het sub-premium niveau waar het om de kwaliteitsbeleving gaat. Houten accenten geven de Elegance meer cachet en de klant kan uit meerdere kleurstellingen kiezen. Aardig is dat de vorm van de grilleomlijsting in het stuurwiel terugkomt. Al met al kun je goed zien dat Skoda profiteert van de kunde van het Volkswagen-concern.

2.0 liter dieselmotor
Vol van het formaat, de vormgeving en de inrichting, zouden we bijna vergeten waarvoor de Superb is gemaakt: rijden! Uit de rijke sortering motoren (drie diesel- en drie benzinemotoren), kozen we voor de topdiesel uit de reeks, de 170 pk sterke 2.0 liter common rail. Op dit moment de enige diesel met common rail-techniek in de grote Skoda. En dat uit zich niet alleen in een lekker koppel van 350 Nm tussen 1.750 en 2.500 tpm, maar ook een prettig laag geluidsniveau omdat het typische nagelen van de oudere pompverstuivertechniek is verdwenen. Met een gewicht van 1.473 kg is de Superb 2.0 TDI gelukkig beslist geen zwaargewicht. Standaard worden de voorwielen aangedreven door middel van een handgeschakelde zesbak. Een acceleratie van 0 tot 100 km/h in 8,8 seconden en een top van 222 km/h is het resultaat. De nieuwste generatie diesel van het Volkswagen-concern heeft dan wel even op zich laten wachten, het resultaat mag er zijn. Ook wat betreft brandstofverbruik dat met 1 op 14 netjes is voor een auto met dit formaat.

Veel comfort, maar stugge dempers
Het zal niemand verwonderen dat de Superb vooral is afgestemd op veel comfortabele kilometers. Sportiviteit is de Superb volledig vreemd en dat zal niemand de auto kwalijk nemen. Het is echter onverklaarbaar waarom ze bij Skoda achter hebben gekozen voor een behoorlijk stugge demping. Vooral kleine oneffenheden worden goed voelbaar doorgegeven, terwijl de Superb met verkeersdrempels wat minder moeite heeft. De lange wielbasis zeeft het effect van deze demping een beetje uit, waardoor de algehele indruk beslist nog comfortabel blijft, maar het is toch een soort van smet op het verder zo maagdelijke blazoen van deze nieuwe, grote Skoda.

Conclusie
Wie wars is van status, koopt aan de nieuwe Skoda Superb een chique auto met een enorme binnenruimte zowel voor passagiers als bagage. Neem daarbij de unieke en tegelijk zeer handige constructie van de dubbel werkende achterklep, de bijna premium afwerking van het interieur en het design dat bij deze tweede generatie meer eigen is geworden aan het merk, dan kunnen we er niet om heen dat de grootste Skoda een aantrekkelijke auto is geworden. Alleen moet een bredere acceptatie nog bijdragen aan een hoge restwaarde. O ja, en laten ze dan bij Skoda even wat andere schokdempers achter monteren. Dan is er helemaal niets meer op aan te merken.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Skoda Superb 2.0 TDI Elegance
Skoda Superb 2.0 TDI Elegance
Skoda Superb 2.0 TDI Elegance
Skoda Superb 2.0 TDI Elegance
Skoda Superb 2.0 TDI Elegance
Skoda Superb 2.0 TDI Elegance
Skoda Superb 2.0 TDI Elegance
Skoda Superb 2.0 TDI Elegance
Redactie
Door Redactie

Zoeken