Tests

Audi Q5

Audi Q5

Met de Q5 treedt ook Audi toe tot het segment van compacte SUV´s. Waar het uiterlijk misschien veel van de Q7 lijkt weg te hebben is de Q5 een auto van een ander kaliber. De concurrentie lijkt het zwaar te krijgen met deze nieuweling uit Ingolstadt.

Waar de Q7 nog regelmatig enige discussies oproept wat betreft zijn uiterlijk, is dat bij de Q5 geheel anders. Ondanks dat de auto duidelijk een broertje van de Q7 is, heeft de SUV een eigen gezicht. De proporties lijken in alle opzichten beter te kloppen dan bij zijn broer en bovendien voegt Audi enkele (moderne) stylingkenmerken van de nieuwe A4 en A5 toe. Het front wordt gedomineerd door de kenmerkende single-frame grille en koplampen die niet langer puur functioneel, maar ook een designhoogstandje zijn. Een leuk details is het Q5-logo wat daarin is opgenomen en uiteraard ontbreekt de strip met LED-lichtjes niet. Van opzij bekeken is de Q5 meer gedrongen dan de Q7 wat zorgt voor een dynamischer uitstraling. Van achteren bekeken hebben de ontwerpers zich overduidelijk laten inspireren door zijn grote broer, maar ook hier geldt dat de proporties gewoonweg beter kloppen. Kortom, een geslaagd ontwerp met zowel sportieve als chique en stoere kenmerken.

Typisch Audi-interieur
Stappen we in dan worden we niet verrast. Het dashboard is een mix tussen dat van de A4/A5 en Q7. En daar is niets mis mee. Sterker nog, Audi is er wederom in geslaagd daarmee een ergonomisch uitstekend dashboard te ontwerpen. Bovendien zijn de naden tussen de verschillende interieurdelen minimaal en overal gelijk. De materialen ogen hoogwaardig en voelen uitstekend aan. Ja, dat kun je wel aan de Duitsers overlaten.

Compacte SUV met ruimtelijk interieur
Met zijn afmetingen valt de Q5 in de klasse van de compacte SUV’s. In dat segment vinden we ook de Mercedes GLK, Volvo XC60 en uiteraard de BMW X3. Met een lengte van 4.63 m, een breedte van 1.88 m en een hoogte van 1.65 m is de Q5 net iets langer en breder dan de concurrenten, maar wel iets lager. Met zijn wielbasis van 2.81 m is de Q5 bovendien ‘leider’ in zijn segment. Binnenin is dan ook voldoende plaats voor vijf volwassenen die zowel voor- als achterin beschikken over voldoende hoofd- en beenruimte. De bagagecapaciteit bedraagt standaard 540 liter en kan door de (60:40) neerklapbare achterbank worden vergroot tot 1.560 liter. Op de optielijst zien we bij het hoofdstuk ‘achterbank’ een 40/20/40-verhouding en een rails om de zittingen te kunnen verschuiven. Wie dat wenst kan bovendien de achterklep op afstand geheel elektrisch openen en sluiten.

Dynamische rij-eigenschappen
Waar Mercedes zich vooral toelegt op comfort en BMW de nadruk legt op sportiviteit, daar vindt Audi altijd de gulden middenweg met iets meer accent op dynamiek. Bij de Q5 is dat precies ook het geval. De SUV staat op een aangepast onderstel van de A4 en dat biedt een prima basis. Je moet van goede huize komen om de koets van zijn stuk te brengen. Van overhellen is eveneens geen sprake. Uiteraard merk wel dat je met ‘iets’ meer kilo’s op pad bent dan een A4 met vergelijkbare motorisering, maar dat lijkt ons niet meer dan logisch. Het standaard onderstel met de onafhankelijke, multilink wielophanging filtert een groot deel van de oneffenheden weg. Prefereer je een meer sportief karakter? Geen nood. Vink gewoon Audi Drive Select aan op de optielijst. Met een druk op de knop kan hierbij worden gekozen voor Comfort, Auto en Dynamic. Wanneer voor Dynamic gekozen wordt zijn de dempers sportiever afgesteld, wordt de besturing directer en is de reactie op het gaspedaal alerter. Auto zorgt uiteraard voor een automatische afstemming hiervan en bij Comfort ligt de nadruk op een comfortabele rit. Wat aandrijving betreft verlaten alle Audi’s Q5 de fabriek met de befaamde Quattro-techniek, die onder normale omstandigheden veertig procent van de aandrijfkrachten naar de voorwielen stuurt. Afhankelijk van de ondergrond en situatie stuurt het systeem maximaal 65 procent naar de voorwielen of 85 procent naar de achterwielen. Hill descent control ontbreekt evenmin. Deze functie houdt de snelheid constant tijdens afdalen. Het is bovendien mogelijk om zelf de afdaalsnelheid in te stellen. Of het systeem ook gebruikt gaat worden is de vraag. Want in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Mercedes GLK heeft Audi alleen een echte onroad-versie van de Q5. Het model zal dan ook zelden van de gebaande paden wijken. De vierwielaandrijving en de extra bodemvrijheid zorgen uiteraard wel voor toegenomen veiligheid en mocht de situatie erom vragen dan heb je net dat beetje meer capaciteit.

Motorengamma
Aan de basis van het motorengamma van de Q5 staat een 2.0 liter benzinemotor, de 2.0 TFSI. Het lijkt misschien te min voor de Q5, maar let wel dat je nog altijd 211 pk tot je beschikking hebt en een koppel van 350 Nm tussen 1.500 - 4.200 tpm. De turbomotor is naast de handgeschakelde zesbak leverbaar met de nieuwe zeventraps S tronic-transmissie, die onder normale omstandigheden razendsnel het hoogste verzet opzoekt. Inderdaad, om het verbruik enigszins binnen de perken te kunnen houden. Bij een snelheid van rond de 60 km/h zien we aan de schakelindicator dat de bak inmiddels al in zeven staat. Aangezien de gangwissel uitermate soepel verloopt, zijn de schakelmomenten nauwelijks waarneembaar. Wie echter vlot wil versnellen hoeft zich met de benzinemotor niet te schamen want 211 pk is ruim voldoende voor vlotte prestaties. Aan het dieselfront staat de 2.0 TDI als instapper in de prijslijsten, uiteraard voorzien van de nieuwste generatie common rail techniek en dat resulteert in een vermogen van 170 pk en een koppel van 350 Nm, vergelijkbaar met de benzinemotor. De prestaties mogen er absoluut zijn. De bekende sprint naar de honderd neemt 9,5 seconden in beslag en de topsnelheid bedraagt 204 km/h. Geen automaat voor de diesel. Standaard is namelijk een handgeschakelde zesbak. De schakelindicator blijft wel aanwezig en beveelt je doorgaans tijdig op te schakelen. In een later stadium komt er nog een geknepen versie van deze 2.0 TDI beschikbaar die het moet doen met 140 pk. Neem je het echter niet zo nou met de verbruikscijfers, dan kun je ook met de Q5 behoorlijk tekeer gaan. Behalve de tweeliters voorziet Audi eveneens in krachtigere motoren, zoals een 3.0 TDI en een 3.2 V6. Niet goed voor de gemiddelde CO2-uitstoot, echter wel goed voor de Autobahn. De dikke diesel komt direct bij de introductie in december beschikbaar. De 3.2 V6 verschijnt in het eerste kwartaal volgend jaar. Nog even over die 3.0 TDI. Met 500 Nm aan koppel heb je weinig reden tot klagen. Audi vindt bij deze oliestoker een handbak niet passen en monteert dus ook de nieuwe S tronic-transmissie. En de prestaties? Van nul naar honderd duurt 6,5 seconden en de top ligt op 225 km/h. Wie dan ook nog een S Line-pakket bestelt heeft een echte krachtpatser van een Q5 staan.

Optielijst
De liefhebber van elektronische snufjes kan zijn hart ophalen in het boekwerk dat bij Audi de optielijst heet. Wat te denken van een B&O-audiosysteem, een navigatiesysteem met driedimensionale kaarten, een MMI-systeem met tv-tuner, een inparkeerhulp met camera, adaptieve cruise control en zo kunnen we nog tal van (web)pagina’s vullen. Een ander gadget bevindt zich in de dakrails. Een speciale module constateert namelijk het gewicht van bijvoorbeeld een skibox of wat dan ook op het dak en stuurt de informatie naar het ESP-systeem. Met andere woorden, ESP houdt rekening met de extra bagage op het dak.

Prijzen
De prijslijst van de Audi Q5 begint bij € 51.550,- voor zowel de 2.0 TDI als de 2.0 TFSI. Zoals gezegd is die laatste standaard gekoppeld aan de S tronic-versnellingsbak. De 3.0 TDI staat voor € 61.550,- in de prijslijsten. Wie echter wat extra luxe wenst en de nodige opties aankruist op de optielijst moet snel op 10 mille extra rekenen. De eerder genoemde Duitse en Zweedse concurrentie is gelijkwaardig geprijsd.
Conclusie
De laatste jaren presenteert Audi het ene na het andere succesvolle model. En ja, ook de Q5 lijkt weer alles in huis te hebben om een absoluut succesnummer te worden. De carrosserie is een smaakvolle mix tussen sportieve en stoere kenmerken, het interieur is ergonomisch fantastisch en de afwerking is van topniveau. Daarbij kunnen we optellen dat de optielijst niets te wensen overlaat en de Q5 is aan te kleden tot een auto uit het segment van de full-size SUV’s. Wat rij-eigenschappen betreft ligt de nadruk op dynamiek waarbij een mooie mix tussen comfort en sportiviteit is bereikt. Kortom, de Audi Q5 maakt het de concurrentie moeilijk en het kiezen in het segment van premium compacte SUV’s is moeilijker dan ooit. Of juist niet…

© Autoreview.nl | Hans Winter

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi Q5
Audi Q5
Audi Q5
Audi Q5
Audi Q5
Audi Q5
Audi Q5
Audi Q5
Audi Q5
Redactie
Door Redactie

Zoeken