Tests

Jaguar XF

Jaguar XF

Jaguar begint met de XF aan een verjongingskuur. Het Britse merk begrijpt maar al te goed dat de markt verschuift en er een dynamische doelgroep is ontstaan. Met de XF past het merk zich aan en hoopt zich met deze auto weer te vestigen in de markt. van luxe sedans. Maar is het genoeg om de consument uit de Duitse drie te krijgen?

Het is 2004. Terwijl het buiten met bakken uit de hemel valt, maakt men zich binnen op voor een belangrijke bespreking. De topmannen van Ford en Jaguar hebben zich verzameld in het hoofdkantoor van het Jaguar om te discussiëren over de Britse trots. De verkopen zijn verontrustend en de toekomst van het merk moet veiliggesteld worden. Na talloze gesprekken wordt er besloten om de doelgroep te verjongen; maar met behoud van Jaguar´s belangrijkste merkwaarden.

Prijswinnend design
In augustus 2007 voltrok het plan van Jaguar zich dan eindelijk. Met veel trots presenteerde men de XF. Menig autoliefhebber en zelfs onze voltallige redactie toonde zich meteen fan van de sportieve Brit. Ook in de branche werd de XF geroemd om zijn design welke is bekroond met vele prijzen. Met zijn slanke en elegante vormgeving ziet de auto er opvallend goed uit. De typerende Jaguar-kenmerken en de brede schouders geven de XF een mannelijke aangezicht. Op de fraaie kont - met duidelijk Aston Martin trekjes - prijkt met trots het Jaguar-logo. Een auto met de bekende Jaguar-klasse gecombineerd met moderne stijlelementen.

Kwaliteitsgevoel
Ook binnenin is er veel te genieten. In een sfeervolle cabine worden de inzittenden in de watten gelegd door een combinatie van hout en leer. Een hoeveelheid aan aluminium maakt het dashboard tot een sportieve cockpit. Het is een schitterende mix tussen luxe en sportiviteit die er niet alleen goed uitziet, maar ook kwalitatief op hoog niveau staat. Op een enkel afwerkingsmissertje na laat de XF een fantastische indruk achter. De Duitsers worden hiermee minstens geëvenaard. Met details als de tevoorschijn draaiende ventilatieroosters, de bijzondere pookknop en de high-tech buttons laat Jaguar zelfs zien de Duitsers te kunnen overtreffen.

Geen ruimtegebrek
Geheel volgens de heersende trend wordt de XF een vierdeurscoupé genoemd. De lange neus, een sterk aflopende daklijn en een relatief korte kont kenmerken dit coupé-karakter. Voor de leefruimte aan boord betekent dat meestal niet veel goeds, maar de ontwerpers van Jaguar wisten een acceptabele ruimte te creëren. Vanzelfsprekend is er iets minder hoofdruimte voor de achterpassagiers dan andere auto’s in dit segment. Echter personen met een lengte van 1.85 m kunnen zonder problemen plaatsnemen op de achterbank.

Eigen leven
Het design van zowel het exterieur als het interieur schept hoge verwachtingen wat betreft de rij-eigenschappen. Alle reden dus om op stap te gaan met de XF. Voordat we de zelfontbrander wakker willen maken, zien we al tekenen van leven. De start/stop-knop pulseert namelijk gelijk aan een hartslag en toont wederom één van de fraaie details van de luxe sedan. Na een simpele druk op de knop wordt de motor gewekt en komt de JaguarDrive Selector omhoog. Een hele naam voor een versnellingspook zult u denken, maar het is dan ook niet zomaar een pook. Sterker nog, het is een draaiknop waarmee de bestuurder het juiste verzet selecteerd. Het systeem werkt uiterst eenvoudig is een eigentijdse oplossing voor de traditionele pook. De automaat zelf werkt soepel en volkomen schokvrij. Toch zijn we niet helemaal gecharmeerd van de versnellingsbak die enigszins ´traag van begrip´ is. Vooral bij het uitaccelereren van een bocht lijkt hij een moment bedenktijd nodig te hebben. Hierdoor mist de XF alertheid. Door zelf - met de peddels achter het stuurwiel - te schakelen kan dit worden voorkomen, maar hiermee verdwijnt de functie van een automaat.

Comfortabel
Ook al ziet de XF er van buiten dynamisch uit, het rijgedrag valt enigzins tegen. Het onderstel is comfortabel en soepel en heerlijk om vele snelwegkilometers te verslinden. Wij hadden toch anders verwacht - en stiekem gehoopt. De wagen laat zich prettig sturen, maar mist enig gevoel. Door met de Drive Selector de Sport-stand van de automaat te selecteren wordt dit deels opgeheven. De besturing is aanzienlijk directer en de gasrespons kwieker. Het onderstel blijft echter onveranderd. Wij hadden liever gezien dat Jaguar de adaptieve dempers - zoals die op de V8 worden gemonteerd - ook op de diesel had geleverd. De Sport-knop had dan ervoor kunnen zorgen dat de reactie op het gaspedaal pittiger was, de demping wat stijver en de besturing directer. Nu is de XF vooral zeer comfortabel, maar mist het model toch de dynamiek van een Audi of BMW.

Fijne metgezel

Onder de kap van de XF ligt een 2.7 liter dieselmotor. De V6 komt uit de schappen van Ford en is in samenwerking met Peugeot/Citroën ontwikkeld. Hij ontpopt zich tot een fijne metgezel die tamelijk tam aanvoeld. Niet dat de krachtbron de XF tot een trage auto maakt, maar de 207 paardenkrachten zorgen er niet voor dat de V6 het sportieve uiterlijk waar kan maken. Dat is beter besteed aan de V8-benzinemotoren. Deze 4.2 liter krachtbronnen passen met hun vermogen van respectievelijk 298 en 417 pk beter bij de aspiraties van de XF. Voor wie dat teveel van het goede is, levert Jaguar ook een 238 pk sterke 3.0 liter V6.

Bowers & Wilkins
Behoorlijk veel geluid aan boord van de Brit. Gelukkig hebben we het dan niet over rij- of windgeluiden - die blijven juist opvallend achterwege - maar over het audiosysteem. De € 3.515,- kostende Bowers & Wilkins geluidsinstallatie trakteert de inzittenden op prettige klanken uit maar liefst dertien speakers en een subwoofer. Installaties van Mark Levinson in een Lexus of het B&O-systeem voor Audi zijn echter nog een klasse beter. De bediening van het audio- en navigatiesysteem, maar ook van tal van andere functies in de auto verloopt via het centrale display. Het touchscreen werkt prima en is zeer overzichtelijk. Daarnaast ziet de interface er ook nog eens zeer goed uit.

Premium Luxury
Tijdens onze test reden we met de Premium Luxury uitvoering, het topmodel binnen het gamma. Standaard is de XF al voorzien van de meeste gemakken, zoals het multimediasysteem met touchscreen, gescheiden temperatuurregeling en achtvoudige elektrisch verstelbare lederen stoelen. Bij de Premium Luxury komen daar nog het navigatiesysteem, het geavanceerde audiosysteem en het Jaguar Smart Entry System (sleutelloos openen en starten) bij. Verder was onze testauto voorzien van 19 inch wielen (standaard 18”), Blind Spot Monitor, voorruitverwarming en het Parking Aid Package met achteruitrijcamera. Dit alles drijft de prijs op naar een flinke som van € 87.325,-. De goedkoopste uitvoering met deze dieselmotor begint bij € 67.990,-. De XF met V6 benzinemotor kost € 700,- minder.

Conclusie
Rondrijdend in de XF kom je de concurrenten veelvuldig tegen. We noemen een Audi A6, BMW 5-serie en Mercedes E-klasse, welke alle drie prima auto’s zijn. Maar krijgt de XF de rijders uit deze Duitse drie was de vraag die wij onszelf aan het begin van deze rij-impressie stelden. Het beantwoorden van de vraag is aanzienlijk moeilijker dan verwacht. De XF zet een nieuwe trend voor Jaguar die het merk uit de brand moet en kan halen. De eerste tekenen zijn in ieder geval lovend, want de verkopen van de XF verlopen bijzonder goed. Qua techniek en verfijning kan de Jaguar het niet winnen van de Duitsers. Maar dankzij het fraaie uiterlijk, het hoge kwaliteitsniveau en het typische karakter is de auto zeker het overwegen waard. Het hart heeft de XF in ieder geval al veroverd, nu het verstand nog.

Met dank aan landgoed Havezathe Den Alerdinck voor de fotolocatie.

© Autoreview.nl | Kim Koning

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Jaguar XF
Redactie
Door Redactie

Zoeken