Tests

Rij-impressie Lancia Delta: Italiaanse beauty?

Rij-impressie Lancia Delta: Italiaanse beauty?

Met de lancering van de nieuwe Delta breekt er een belangrijke periode voor Lancia aan. De Lancia Delta is de eerste auto die een geheel nieuwe filosofie en strategie voor het Italiaanse merk inluidt. Maar gaat Lancia het daarmee de concurrentie in dit felbevochten segment moeilijk maken?

Lancia is als automerk de laatste jaren in de vergetelheid geraakt. Een beperkt modellengamma, relatief hoge aanschafprijzen en kwaliteitissues is een aantal punten waarom de verkopen maar niet wilden vlotten. Om niet in de afgrond te vallen, moest het bij Lancia anders. Na een grondige herziening is het merk terug, waarvan de nieuwe Delta het allereerste bewijs is van deze kersverse ingeslagen richting. Om aan te tonen dat deze nieuwe koers niet uit de lucht is gegrepen opent Lancia medio september de deuren van een speciaal ingericht ‘Lancia Test Centre’. Wie graag een proefrit wil maken in de nieuwe Delta kan hier terecht. Alle motorvarianten zijn beschikbaar en om u alvast in de stemming te brengen wordt u omgeven door allerlei Italiaanse specialiteiten. Dat Lancia met de tijd meegaat is te merken aan het maken van een afspraak voor zo´n proefrit. Dit kan namelijk via een sms-bericht. Een speciaal team neemt vervolgens contact met u op om de afspraak vast te leggen.

Two-tone
Voor Hotel Des Indes in Den Haag stonden een vijftal Delta’s opgesteld voor de eerste meters op Nederlandse bodem. De Delta is in maar liefst vierentwintig lakkleuren leverbaar, waaronder twaalf two-tone tinten. Op de parkeerplaats voor het hotel vielen meteen de two-tonekleurige versies op. De kleurencombinatie van Grigio Vento wit en Nera Lava Opaco zwart maken de Delta tot een opvallende maar bovenal chique verschijning. Een combi die uitstekend bij de merkwaarden elegantie, stijl en temperament van het merk past. Daarnaast onderscheidt de auto zich vanwege zijn dynamische uiterlijk. Het design straalt permanent een voorwaartse beweging uit, vooral driekwart van voren bekeken. De vooroverhangende neuspartij is uit duizenden te herkennen als een Lancia, waarbij de grille verwijst naar modellen van weleer. Ook de koplampen en onderbumper weergeven een levendige styling. Vooral de LED-dagrijverlichting in de koplampen oogt stoer en elegant tegelijk. De sterk aflopende daklijn en boemerangachtige achterlichten - eveneens met LED-techniek - doen meer denken aan een coupé dan aan een hatchback. Kortom, de nieuwe Delta maakt het dagelijkse straatbeeld een stuk aangenamer.

Loungen
Het interieur is op en top Italiaans. Strakke lijnen afgewisseld met wulpse vormen sieren de Delta. De meters met grote cijfers zijn prominent aanwezig. Het dashboard is gemaakt van Benova®, een product van polyurethaan dat veel gelijkenis vertoont met echt leer. Het voelt inderdaad zacht aan maar helaas laat de afwerking te wensen over. Wat we wel vaker tegenkomen bij de Italiaanse auto’s is dat het dashboard niet volledig juist in de auto is gemonteerd. Aan weerskanten is de ruimte tussen het deurpaneel verschillend. Tevens sluiten sommige paneelnaden slecht op elkaar aan. Hier laat de Delta steken vallen. De middenconsole is vrij van een hoeveelheid van knoppen en dit vergroot de gebruiksvriendelijkheid. Ergonomisch kan het allemaal iets verfijnder. Zo bevindt de airconditioning zich erg laag en ook de bediening ervan is onnauwkeurig. De sfeer waarmee de inzittenden worden verwelkomt maakt daarentegen veel goed. Lancia gebruikt zelf het woord ‘loungen’ en wij spreken dit niet tegen. De fauteuils zijn uiterst chic uitgevoerd en de hemelbekleding is van een heel andere stof dan we gewend zijn in dit segment. Als inzittende zit men echt op een stoel door de ‘opbollende’ zitvlakken. Hierdoor zit je veel hoger in de auto wat de overzichtelijkheid vergroot. Op zich geen onmisbare eigenschap bij een auto die best moeilijk is in te schatten waar het front en de achterzijde ophouden. Wij prefereren meer een zit ´in´ de stoel. De parkeersensoren achter bieden daadwerkelijk uitkomst. Helaas zijn parkeersensoren vóór niet verkrijgbaar, terwijl ze daar juist het meest welkom zijn.

Formaat D-segment
Met een vanafprijs van € 23.995,- positioneert de Delta zich in het overvolle C-segment. Qua buitenmaten gaat de nieuweling een stap verder. Met een lengte van 4,52 m, breedte van 1,79 m en hoogte van 1,50 meter is de auto een flinke slag groter dan de concurrentie. Mede door de afmetingen en een wielbasis van 2,70 is de ruimte binnenin behoorlijk; ongeveer vergelijkbaar met een Volvo V50. Zowel voor- als achterin kunnen inzittenden prima plaatsnemen, ondanks de aflopende daklijn. Langere personen hebben wellicht gebrek aan steun aan de onderbenen door de korte zittingen op de achterbank. Door de achterste zittingen naar voren te verschuiven ontstaat er 465 liter aan kofferruimte. In normale positie van de achterzetels is dit 380 liter. Wie zwaardere spullen achterin wil leggen dient rekening te houden met de hoge tildrempel om de diepliggende laadvloer te bereiken. De Delta wil de bereikbaarheid van de kofferruimte voor de achterpassagiers vergroten door een ‘halve’ hoekenplank. Dit pakt echter slecht uit. De zeiltjes die de bagageruimte compleet moeten afdekken zijn onhandig en lastig te bevestigen. Bovendien komen we een dergelijke afwerkingskwaliteit van de achterzijdeconstructie nog maar zelden tegen. In de naden was nog duidelijk de lijm zichtbaar, om nog maar te zwijgen over de gaten bij de achterbumperbevestiging. Anno 2008 moet Lancia zich hiervoor schamen.

Decibellen
De Delta belooft een comfortabele rit met een lage hoeveelheid decibellen aan interieurgeluid. Mede door de Noise Absorbing Roof - een geluidsabsorberend dak - wordt het geluid binnenin teruggedrongen. Helaas wordt de hoeveelheid geluid die het dak tegenhoudt gecompenseerd door de hoge mate van afrolgeluiden van de banden. Het windgeruis is bij hogere snelheden vanaf 130 km/h goed hoorbaar, waardoor het resultaat van het innovatieve dak niet merkbaar is. De 120 pk sterke 1.4 T-jet doet echter bij constante belasting stil zijn werk. Het maximum koppel van 206 Nm is volgens de fabriek al beschikbaar bij 1.750 tpm. Maar de turbomotor komt pas echt op gang rond de 3.000 tpm. Meegaan met vlot rijdend verkeer is uitstekend te doen, mits de motor dus op toeren word gehouden. De zesversnellingsbak schakelt doeltreffend en het brandstofverbruik blijft hierdoor beperkt tot 6,6 l/100 km. De topsnelheid bedraagt 195 km/h.

Rij-eigenschappen
De Lancia Delta is standaard uitgerust met het Absolute Handling System, een stabiliteitscontrolesysteem dat een belangrijke bijdrage levert aan features als Linearization Torque Feedback en Torque Transfer Control. Het LTF zorgt er voor dat de auto beter onder controle blijft in snel genomen bochten, terwijl TTC op z’n beurt de tractie in bochten verhoogt door onderstuur te verminderen. Nog meer actieve veiligheidsvoorzieningen zijn er in de vorm van een elektronische besturingssysteem genaamd Drive Steering Torque dat automatisch correcties uitvoert en overstuur op wegdekken met weinig grip controleert. In de tijd dat wij met de Delta reden bleef de auto inderdaad koersvast en bochten worden moeiteloos genomen, ondanks de indirecte besturing. Korte oneffenheden strijkt de Delta redelijk glad, mits ze niet te snel opeenvolgend zijn. Dit geldt ook op glooiende wegen. De koets heeft dan de neiging om te gaan ´dansen´. Het chassis is verder behoorlijk stil en de vering is aangenaam stug zonder het comfort te verminderen.

Cadeaupapier
Om de strijd aan te gaan in het felbevochten C-segment moet een fabrikant van zeer goede huize komen. De koper die een middenklasse auto wil aanschaffen is enorm veeleisend en heeft een breed scala aan keuzemogelijkheden. Daarentegen is het opgebouwde imago van de gevestigde concurrentie niet zomaar te verslaan en daarom moet een nieuwe auto in deze klasse meteen aan de hoogste verwachtingen voldoen. En juist op dit gebied komt Lancia tekort. De ingeslagen designrichting zal niet het probleem vormen. De Delta is onderscheidend, markant vormgegeven en bovendien een aantrekkelijke aanvulling op het bestaande wagenpark. De rij-eigenschappen kunnen op sommige fronten worden aangescherpt, maar dat is niet meteen een reden om de Lancia-dealer over te slaan. Daarnaast valt over smaak niet te twisten. Het is vooral de karige afwerking en de optelsom van kleine onvolkomenheden die de Delta de das omdoet. Waar de Ford Focus geroemd wordt om zijn geweldige rijkarakter, een Opel Astra van alle markten thuis is en de afwerking van een Volkswagen Golf op ongekend niveau staat, heeft de Delta voornamelijk als pluspunt een ruime auto te zijn verpakt in een prachtig cadeaupapier. Of de koper door deze eigenschappen wordt overtuigd zal de tijd leren.

© Autoreview.nl | Gerben Witten

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Rij-impressie Lancia Delta: Italiaanse beauty?
Rij-impressie Lancia Delta: Italiaanse beauty?
Rij-impressie Lancia Delta: Italiaanse beauty?
Rij-impressie Lancia Delta: Italiaanse beauty?
Rij-impressie Lancia Delta: Italiaanse beauty?
Rij-impressie Lancia Delta: Italiaanse beauty?
Rij-impressie Lancia Delta: Italiaanse beauty?
Rij-impressie Lancia Delta: Italiaanse beauty?
Rij-impressie Lancia Delta: Italiaanse beauty?
Rij-impressie Lancia Delta: Italiaanse beauty?
Rij-impressie Lancia Delta: Italiaanse beauty?
Redactie
Door Redactie

Zoeken