Tests

Abarth waardig? Grande Punto Abarth

Abarth waardig? Grande Punto Abarth

Fiat heeft Abarth nieuw leven in geblazen met als eerste wapenfeit de Grande Punto Abarth. Tijdens de opening van de eerste Abarth-dealer in Nederland mochten wij alvast sturen met deze Abarth. Daarbij stelden wij ons de vraag of de Grande Punto wel een échte Abarth is.

Speciaal voor Abarth heeft Fiat Nederland een exclusief distributienetwerk gericht. Dat betekent dat Abarth modellen voorlopig slechts bij een select aantal dealers te verkrijgen is. Tijdens de opening van de eerste dealer in ´s-Hertogenbosch, wist Fiat te melden dat er op korte termijn nog twee à drie exclusieve Abarth-dealers bijkomen in Nederland. Deze drie bedrijven fungeren als dealer, gespecialiseerde tuner en service workshop. Een deel van iedere showroom van deze Abarth-dealers zal worden ingericht voor het merk Abarth. Want Abarth is immers geen modeltype van Fiat, maar een op zichzelf staand automerk. Op geen enkele Abarth prijkt een Fiat-vignet. In deze ruimte zal - naast de door ons gereden - Grande Punto Abarth, ook de nieuwe 500 Abarth pronken. Bovendien zal er ook een productlijn met allerlei merchandise te verkrijgen zijn.

Brede heupen
Na de introductie en de opening werden ons de sleutels van een witte Grand Punto Abarth overhandigd. Bij het aanschouwen van de Abarth worden de verschillen met de gewone Grande Punto meteen duidelijk. De Abarth ziet er een stuk dikker uit. Zo worden de verbreedde wielkasten geaccentueerd door zwarte sierlijsten, welke rondom de gehele carrosserie zijn gemonteerd. Het zwarte kunststof zorgt voor een goed contrast tussen de witte kleur van de auto en de grijs-zwarte velgen. Om het speciale gevoel nog meer te benadrukken, heeft Fiat een aantal rode accenten op de auto aangebracht. Zo treffen we een sticker op de zijkant, rode remklauwen en rode buitenspiegels aan. Kortom, direct ziet men dat het hier om een speciale auto gaat.

Heerlijke kuipstoelen
In het interieur is dit gevoel verder doorgetrokken. Het dikke sportstuur met afgevlakte onderkant en het Abarth-logo wekt een speciaal gevoel op. Ook de rode accenten van de buitenzijde zijn binnenin her en der terug te vinden. Stiksels in het stuur, over het dashboard en in de versnellingspook zorgen voor een sportieve tint. Het meest interessant zijn de twee lekkere kuipstoelen. Deze voorzien de twee voorste inzittenden van veel steun. In onze testauto waren ze ook nog eens van leder voorzien, wat de beleving binnenin nog aangenamer maakt. Tevens zijn er lederen accenten aangebracht in het dashboard. Dit staat niet alleen fraai, maar voelt ook nog eens degelijk aan.

Sportief, maar gedempt geluid
Stoel in de goede positie, het stuur in de juiste stand, gordel om en starten maar. Bij een stationair toerental laat de 1.4 liter turbomotor een diepe brom horen. Helaas is dit tijdens het rijden bijna niet meer hoorbaar. De geblazen turbo is tevens wel hoorbaar aanwezig. Vooral als je in snel tempo het gaspedaal laat liften. Maar dit zijn ook de enige hoorbare sportieve aspiraties van de Grande Punto Abarth. Jammer, wij hadden tijdens het rijden graag een blijvende sonore sound gehoord.

Soepele turbomotor
Onder de kap ligt een 1.4 liter turbomotor die 155 pk en 206 Nm koppel levert. Deze laatste kan middels de Sport-button in de middenconsole verhoogd worden naar 230 Nm. De krachtige motor draagt bij aan het heerlijke karakter van de Grande Punto. Zelfs bij hele lage toerentallen beschikt de motor over voldoende vermogen om te versnellen. Maar het gevoel van een echte Abarth komt pas naar boven wanneer het gaspedaal flink wordt ingetrapt. De motor sleurt de auto vanuit stilstand in een dikke acht seconden naar de 100 km/h. En zonder moeite bereiken we ook de 200 km/u. De topsnelheid van de Grande Punto Abarth ligt op 208 km/h.

Voldoende tractie
Verder valt op dat de Abarth niet supersportief is. Zo is het onderstel redelijk comfortabel afgestemd. Voor een stuggere setting zijn er bij Fiat twee tuningkits (‘Assetto’ en ‘esseesse’) voor de Abarth verkrijgbaar. Die staan op kortere veren en moeten de echte liefhebbers van ultieme sportiviteit tevreden stellen. Voor dagelijks gebruik is het standaard onderstel bijzonder goed te noemen. Met veel gevoel is de Abarth vluchtig de bocht om te sturen. In grenssituaties zoekt de rappe Italiaan veilig de buitenkant van de bocht op. Maar gelukkig is dit snel en eenvoudig op te vangen.

Concurrerende prijsstelling
Fiat geeft de Grande Punto Abarth een concurrerend prijskaartje mee van € 21.990,-. Rivaal Ford is met de Fiesta ST iets goedkoper, terwijl de Volkswagen Polo GTI en Opel Corsa GSi op hun beurt weer iets duurder zijn. Voor een kleine tweeëntwintig mille levert Fiat de auto met gescheiden airconditioning, 17 inch lichtmetalen wielen en een uitgebreid multimediasysteem. Het systeem werkt uitstekend en is makkelijk te bedienen via spraakherkenning. Tevens omvat het een radio/CD/MP3-speler met vier speakers en een subwoofer. Over de kwaliteit van het geluid valt ook niets te klagen. Het Blue&Me-systeem met Bluetooth handsfree GSM-bediening zorgt voor nog meer comfortabel gemak.

Resumé
Aan het begin van deze rij-impressie stelden wij onszelf de vraag of deze Grande Punto ook daadwerkelijk de merknaam Abarth mag dragen. Het antwoord luidt volmondig; ja. Fiat heeft de auto op zoveel punten gewijzigd, dat er haast geen sprake meer is van een normale Grande Punto. Natuurlijk zijn de looks nog gedeeltelijk hetzelfde, maar het gevoel en karakter van de auto is wezenlijk anders. Is de gewone versie nog het brave jongetje van de klas. Deze Abarth wil je continu uitdagen. Niet alleen gedurende sportief bochtenwerk is in de Abarth een enorm genot. Ook garandeert de auto heel veel prettige snelwegkilometers. De turbomotor en het onderstel maken de auto tot een soepele rijmachine. Het merk met de schorpioen leeft weer.

© Autoreview.nl | Kim Koning

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Abarth waardig? Grande Punto Abarth
Abarth waardig? Grande Punto Abarth
Abarth waardig? Grande Punto Abarth
Abarth waardig? Grande Punto Abarth
Abarth waardig? Grande Punto Abarth
Abarth waardig? Grande Punto Abarth
Abarth waardig? Grande Punto Abarth
Abarth waardig? Grande Punto Abarth
Redactie
Door Redactie

Zoeken