Tests

Subaru Forester 2.0 Premium AWD

Subaru Forester 2.0 Premium AWD

Na een lange productiecyclus van elf jaar en meerdere facelifts, lanceerde Subaru de geheel nieuwe Forester. Subaru is er van overtuigd dat dit model perfect aansluit op de wensen en behoeften van klanten, die zich geassocieerd voelen met een avontuurlijke levensstijl. Wij reden de nieuweling om deze veronderstelling op waarheid te beoordelen.

Subaru spreekt zelf van de derde generatie Forester. Maar het tussenmodel, die in 2002 werd gelanceerd, was voortgeborduurd op het eerste model. Gemoderniseerde techniek en een verjongend uiterlijk waren de voornaamste wijzigingen ten opzichte van zijn voorganger. Daarmee was het feitelijk een uitgebreide facelift. Ditmaal is de Forester helemaal nieuw ontworpen en ontwikkeld.

Moderne vormgeving
De vorige twee generaties Forester waren te herkennen aan het hoekige en stoere voorkomen. De nieuwe heeft een meer vloeiende lijnvoering. Hiermee wil Subaru een jonger koperspubliek aantrekken. Hij oogt inderdaad een stuk frisser en lijkt op koplamphoogte verdacht veel op de huidige Subaru Impreza. Het front is ten opzichte van de hachback alleen aanzienlijk boller vormgeven. Het stoere uiterlijk is met zijn meer uitgeklopte wielkasten gelukkig niet verloren gegaan. Bovendien lijkt de Forester meer dan ooit op een SUV in plaats van een wat groot uitgevallen stationwagon. Een nadeel van deze esthetische eigenschap is dat de 16 inch lichtmetalen wielen wat klein uitvallen. Aan de hoge bodemvrijheid van 20 cm en de forse onderbumpers aan weerszijden is te herleiden dat de Forester niet vies is van ruiger terrein. De hoge doorlopende daklijn verraadt de hoeveelheid ruimte in het interieur. Iets waar de vorige Forester’s ook bekend om stonden.

Gedateerd interieur
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Het interieur - met name het dashboard - wordt overheerst door hard plastic en kwalitatief matige materialen. De knoppen van de stoelverwarming en elektrische ramen vallen in negatieve zin extra op. Ze zijn niet meer van deze tijd. Hierdoor doet het interieur nu al gedateerd aan. Anno 2008 hadden wij toch echt anders verwacht van Subaru. Functioneel en praktisch is het echter wel. De drie ronde draaiknoppen in de middenconsole zijn met precisie te bedienen en de stuurbediening is kinderlijkeenvoudig in gebruik. Opvallend is de hoeveelheid blaaskracht dat het verwarmingssysteem inzet om de temperatuur te regelen. Wij houden van een meer onopvallende en stille temperatuurregeling. Onze testauto was voorzien van een Kenwood-audio/navigatiesysteem dat in ons land het af-fabriek systeem vervangt. Het entertainmentsysteem is voorzien van een tuner, DVD-speler, uitgebreid navigatiesysteem en beschikt over een goede geluidskwaliteit.

Binnenruimte
Een actieve levensstijl vraagt om een ruime auto die voor veel doeleinden gebruiksgemak biedt. De ene keer met een opgevouwen tent naar de Ardennen, de andere keer op pad voor een fietstocht. Dan moet de tweewieler toch op zijn minst achterin in de kofferruimte passen, zonder direct te hoeven grijpen naar een fietsdrager. De Forester komt dit type klanten met zijn praktische interieur tegemoet. Binnenin treft je een zee van ruimte aan. Ook achterin kun je goed zitten. Legio opbergmogelijkheden en een armsteun met bekerhouders zorgen voor voldoende aflegmogelijkheden. En in de kofferruimte is met 450 liter ruim voldoende mogelijkheid om een mountainbike op te bergen. De Forester Premium (optioneel op de Luxury) is standaard voorzien van een panoramisch glazen dak, die het gevoel van binnenruimte vergroot.

Rijke standaarduitrusting
De Forester in leverbaar in drie uitrustingniveaus, de Comfort, Luxury en Premium. Zoals bij veel Japanse en Koreaanse merken, is de standaarduitrusting van hun modellen zeer uitgebreid. De basisuitvoering Comfort biedt onder andere cruise controle, climate controle, verwarmbare voorstoelen en audiosysteem met vier speakers. Mistlampen vóór, Hill Start Assist, koplampsproeiers en dakrails zijn tevens standaard. De toegevoegde accessoires op de Luxury en Premium maken de auto pas echt compleet. Bij de Luxury worden daar 16 inch lichtmetalen wielen, Xenon-verlichting en een Premium audiosysteem met 6 CD-wisselaar en zeven speakers aan toegevoegd. Kies je voor een Premium? Dan is de Forester tevens voorzien van een panoramadak en een elektrisch verstelbare bestuurderstoel met acht verstellingmogelijkheden. Een DVD-entertaiment- en navigatiesysteem zijn eveneens inbegrepen.

Soepele boxermotor
De Forester is tot op heden slechts met één type motor leverbaar. De 2.0 liter boxermotor is soepel en weet onder alle omstandigheden de juiste hoeveelheid kracht te leveren. Onder constante belasting is de 150 pk sterke motor opvallend stil. Zodoende hoor je alleen de afrolgeluiden van de standaard gemonteerde all wheater-banden. Trap je het gaspedaal dieper in dan is die typische boxerroffel hoorbaar. Heerlijk. De korte schakelgangen van de transmissie resulteert in een levendig karakter. Exact wat een avontuurlijke bestuurder van zijn voertuig verwacht en geheel passend bij Subaru. Dorstig is de 1.440 kg wegende SUV wel. Wij kwamen op een testverbruik van 8,8 liter per 100 km. Maar veel kopers nemen deze eigenschap van een SUV voor lief. De sprint vanuit stilstand naar de 100 km/h is met 11,0 seconden acceptabel, maar zeker niet spectaculair. Evenals de topsnelheid van 184 km/h. Vanaf eind 2008 is de nieuwe diesel-boxer in de Forester verkrijgbaar. Wij verwachten dat deze combinatie meer klanten naar de showrooms zal lokken.

Rij-eigenschappen 
Volgens Subaru zorgt de permanente Symmetrical All Wheel Drive en het lage zwaartepunt voor een prima rijgedrag. Naar onze mening is het zeker niet bovengemiddeld. De besturing is direct, maar helaas gevoelloos. Je verstand zegt dat de wielen de juiste koers varen, maar je gevoel doet anders vermoeden. Ook helt de Forester tamelijk ver over in vlot genomen bochten. Een snel opeenvolgend bochtenparkoers slaat de Forester dan ook het liefst over. Messcherp sturen is er dus niet bij. Met een hendel kun je wisselen tussen een hoge of een lage gearing. Indien de lage gearing is ingeschakeld begaat de Forester zonder moeite minder begaanbaar terrein. Wegtrekken met aangekoppelde caravan op een drassig campingterrein gaat ook dan met minder inspanning gepaard. Een visco-sperdifferentieel regelt de verdeling van de aandrijfkrachten op de voor- en achterwielen, wat resulteert in een optimale grip. Een onherbergzaam gelegen heuvel bereiken vormt dus geen obstakel.

Conclusie
De Subaru Forester biedt veel van twee werelden. Aan de ene kant is het een gebruiksvriendelijke stationwagon, aan de andere kant staat het ook zijn mannetje bij (licht) avontuurlijke expedities. Op de weg is het echter geen uitblinker. De boxermotor mag dan voor een pittig karakter en een heerlijk geluid zorgen, de rij-eigenschappen zijn niet spannend. De auto voelt zwabberig aan en deint sterk na. Bovendien is het afwerkings- en kwaliteitsniveau van het interieur nu al gedateerd en loopt Subaru daarmee achter de feiten aan. Waar de Forester zich vooral in onderscheidt is zijn onderhuidse techniek. Wie graag eens wat anders ziet dan de strakke asfaltwegen en een natuurlijke omgeving niet schuwt, doet zich er goed aan een Forester aan te schaffen. Al was het alleen maar om de gedachte dat het ten allen tijde mogelijk is van de saaie snelwegkilometers met harde paden af te kunnen wijken en je mannetje te staan met een aangekoppelde aanhanger of caravan. Maar de veeleisende automobilist zal bij de (Duitse) concurrentie meer heil vinden.

© Autoreview.nl | Gerben Witten

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Subaru Forester 2.0 Premium AWD
Subaru Forester 2.0 Premium AWD
Subaru Forester 2.0 Premium AWD
Subaru Forester 2.0 Premium AWD
Subaru Forester 2.0 Premium AWD
Subaru Forester 2.0 Premium AWD
Subaru Forester 2.0 Premium AWD
Subaru Forester 2.0 Premium AWD
Subaru Forester 2.0 Premium AWD
Subaru Forester 2.0 Premium AWD
Redactie
Door Redactie

Zoeken