Tests

BMW M3 Sedan

BMW M3 Sedan

De BMW M3 Sedan biedt optimaal rijplezier verpakt in een vierdeurs sedan. Met zijn M-bodykit, forse lichtmetalen wielen en powerdome in de motorkap straalt de M3 Sedan kracht en sensatie uit. Dat wordt nog verder versterkt wanneer de 420 pk sterke V8 volop zijn werk mag doen. Laat je meeslepen in de emotie die M3 heet.

Een forse powerdome in de motorkap geflankeerd door koelsleuven aan beide zijden, M-logo’s op tal van plaatsen, vier monsterlijke uitlaatpijpen en een set indrukwekkende lichtmetalen wielen. De BMW M3 Sedan behoeft geen uitleg. De Zuid Duitse zakensedan is omgetoverd tot een sportauto die het grootste deel van de weggebruikers de stuipen op het lijf weet te jagen. Stoplichtsprintjes zijn zinloos, rotondes vormen alleen maar betere kansen om uit te lopen en kort op elkaar volgende bochten bieden nóg meer kans om achtervolgers af te schudden. De M3 laat zich in geen geval te pakken nemen.

Onderstel
De M-modellen zijn legendarisch. En de heren van M GmbH weten er keer op keer weer in te slagen de lat hoger te leggen. Ditmaal is het de M3 Sedan die ons weet te overtuigen van het feit dat BMW’s oneindige testwerkzaamheden op de Nürburgring niet voor niets zijn. Het onderstel is tot in detail afgestemd op een voor de bestuurder maximaal rijplezier. De besturing is zeer direct en de auto valt tot op de millimeter nauwkeurig door te bocht te loodsen. Op hoge snelheden geeft de M3 geen krimp en doet hij feilloos wat zijn bestuurder wenst.

420 pk sterke V8
De eerder genoemde forse powerdome zit er niet voor niets. Eronder ligt namelijk een machtige 4.0 liter V8 met een vermogen van maar liefst 420 pk en een koppel van 400 Nm. Wanneer de zuigers met een druk op de knop in beweging worden gezet, klinkt een machtige grom. Daarna wordt het even stil en klinkt op de achtergrond een bescheiden brom van een achtcilinder benzinemotor die zich aan het opwarmen is. Tijd genoeg om even rustig rond te kijken in het fantastisch afgewerkte interieur. De combinatie van leer met typische M-stiksels op het lekkere dikke stuurwiel, de aluminium lijsten die over het dashboard lopen en de speciale M-tellers maken in één blik duidelijk dat met deze 3-serie niet te spotten valt. Het meubilair zit uitstekend, biedt veel steun aan de ledematen en is optimaal instelbaar. Aan comfortabele en luxueuze extra’s ontbreekt het de inzittenden niet. Met de iDrive-controller kunnen alle functies van het navigatiesysteem, het audiosysteem, de instellingen van de auto en de climate control tot in detail worden aangepast.

Power
De hoogste tijd om op pad te gaan. Opvallend gemakkelijk laat de koppeling zich bedienen en de korte versnellingspook laat zich doeltreffend door de verzetten loodsen. Het beroeren van het gaspedaal zorgt keer op keer voor een sensationeel gevoel. De toerenteller schiet omhoog en met dezelfde lineaire beweging wordt het geluid van de motor intenser. De diepe roffel gaat bij hogere toerentallen langzaam maar zeker over in een opzwepende klank, waarbij het niet mogelijk is om je langer te verzetten tegen het opkomende kippenvel. Bij welke snelheid je het gaspedaal ook aanraakt, de acceleratie is overweldigend en de duw in de rug, gepaard gaande met het spannende geluid van de motor en het uitlaatsysteem, overtreffen je stoutste dromen. Rijden met de M3 betekent volop genieten zelfs bij ‘normale’ snelheden. Want wie denkt dat de M3 Sedan zich alleen op hoge snelheden laat beleven heeft het mis. Het is juist de scherpte waarmee de besturing werkt, de explosieve reactie op een minimale druk op het gaspedaal en de manier waarop het onderstel reageert waardoor zelfs bij woon-werkverkeer kunt genieten. Maar wie de Power-knop indrukt en daarmee een nog fellere reactie op het gaspedaal krijgt, kan genieten van een nog scherpere besturing en profiteert van een stugger onderstel en weet direct waarom hij deze auto heeft aangeschaft.

Specifiek exterieur
BMW M GmbH – de sportafdeling van de autofabrikant uit München – heeft geen half werk gemaakt van de M3. Dat is overduidelijk. Het grootste deel van de carrosseriepanelen is specifiek voor de M3 ontworpen en ontwikkeld. Daarbij is veelvuldig gebruik gemaakt van lichte materialen als kunststof en aluminium om zodoende het gewicht zo laag mogelijk te houden. Eveneens functioneel – maar vooral ook zeer fraai – zijn de grote luchthappers in de voorbumper, de powerdome in de motorkap, de zijskirts en de spoiler op de achterklep. Achter de 19 inch lichtmetalen wielen gaan forse remschijven schuil die voor een vertraging zorgen die minstens zo indrukwekkend is als de acceleratie. Het gehele uiterlijk van de M3 straalt snelheid en sensatie uit.

© Autoreview.nl | Hans Winter

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
BMW M3 Sedan
BMW M3 Sedan
BMW M3 Sedan
BMW M3 Sedan
BMW M3 Sedan
BMW M3 Sedan
BMW M3 Sedan
BMW M3 Sedan
BMW M3 Sedan
BMW M3 Sedan
BMW M3 Sedan
Redactie
Door Redactie

Zoeken