Tests

Nog ruimer: Renault Grand Scénic

Nog ruimer: Renault Grand Scénic

Eerder al testen wij de 5-persoons Renault Scenic. Nu is het de beurt aan de Grand Scenic, die plaats biedt aan zeven personen. Wij gingen eens kijken hoe deze Grand Scenic rijdt, presteert en bovenal hoeveel ruimte je hebt!

De rij-impressie met de ‘gewone’ Scénic was bijzonder goed bevallen. De conclusie was dan ook positief te noemen. De auto is goed afgewerkt, zit goed in de uitrusting, hij rijdt goed en is nog eens concurrerend geprijsd ook. Diezelfde formule heeft Renault door laten werken op de Grand Scénic, een verlengde uitvoering van de vijf-persoons Scénic. Deze Grand Scénic is zichtbaar langer en biedt daarmee de ruimte aan een derde rij met stoelen, dus aan twee personen extra. Renault kijkt hierbij heel duidelijk naar de grootste concurrent van de Scénic, de Opel Zafira, die op zijn beurt destijds heel slim heeft ingespeeld op de komst van de Scénic. Ondanks de sterke concurrentie van deze Duitser heeft Renault ontzettend veel Scénic’s weten te verkopen. Nu komt Renault naast de Scénic ook met de Grand Scénic waardoor je ineens kunt kiezen voor 5- of 7-zitplaatsen. Bij de Zafira kun je niet kiezen en heb je er standaard zeven, maar daar betaal je dan ook meteen voor. Zie ik hier meteen al een pluspunt voor Renault? Ik denk het wel!
 
Van vijf- naar zeven-persoons in een handomdraai
Meteen maar eens kijken naar die derde zitrij. Als je het niet zou weten zou je niet door hebben dat er nog twee stoelen verborgen zitten in de auto. Ze tevoorschijn toveren kan in een handomdraai. Even de ‘vloerbekleding’ van de kofferruimte uitnemen, het afdekscherm boven de bagage uitklikken en de weg is vrij voor twee stoelen. Achter aan de stoelen zit een rood koordje, trek je daaraan dan lijkt het wel of er een schietstoel tevoorschijn komt. Je hoeft geen moeite te doen want de stoelen komen vanzelf omhoog  en je hoeft simpelweg alleen even aan te drukken tot je klik hoort. De tweede stoel doen we ook, we leggen de vloerbekleding en de rolhoes er weer in en klaar! In nog geen minuut tijd toveren we de Scénic om van een midi-MPV tot een echte MPV. Of toch niet helemaal? Nee, de Scénic is geen echte MPV, maar dat was ook de bedoeling niet, de Zafira is dat toch immers ook niet? De Scénic is een echte midi-MPV die in zijn klasse echt tot de meest ruime behoort. De twee extra stoelen bieden extra gemak om eens twee kinderen extra mee te nemen. Hierbij moet je de nadruk wel op kinderen leggen want voor een volwassene is het echt (te) krap. Je kunt er wel zitten, maar het in- en uitstappen gaat sowieso al niet zo makkelijk en ook met opgetrokken benen zitten is niet echt ideaal. Maar dat neemt nog niet weg dat het concept mislukt is. Zeker niet zelfs! De Grand Scénic biedt voldoende ruimte om met bijvoorbeeld vier volwassenen en drie kinderen op pad te gaan. Ga je op vakantie dan is het wel handig om even een ski-box op het dak te zetten, want wanneer de derde zitrij in gebruik is heb je niet echt veel bagageruimte meer over. Klap je de stoelen in, dan heb je een zee aan ruimte. Neem je dan ook de drie stoelen op de tweede rij er nog uit dan kun je gemakkelijk een dag flink shoppen bij IKEA zonder bang te hoeven zijn dat het niet past.
 
Zelfde uitvoeringen als de ´gewone´ Scénic
Over de rest van de Grand Scénic kunnen we vrij kort zijn. Dit hebben we allemaal reeds behandeld in de rij-impressie met de Renault Scénic 1.6 Dynamique Luxe in februari dit jaar. Wat we toen nog niet behandeld hebben is de motor waarmee deze Grand Scénic is uitgerust. De viercilinder 2.0 liter 16-klepper is lekker stil en krachtig. De auto is nagelnieuw en heeft nog maar een paar kilometer op de teller waardoor het misschien moeilijk is om een goed oordeel over de motor te vellen. Maar hoe hij nu rijdt beloofd wat mij betreft veel goeds. Deze Grand Scénic is een stuk stiller dan de eerder geteste Scénic. Dit heeft er veel mee te maken dat de 1.6 16-klepper die destijds in ons testmodel lag behoorlijk rumoerig was.
 
De Grand Scénic rijdt goed. Het is een prettige auto om mee te rijden. Overhellen in de bochten en bij het snel wisselen van rijbaan kent de Grand Scénic wel maar erg irritant is het niet te noemen. Je moet je ook beseffen dat je met een lange en hoge auto op pad bent, dan heb je nu eenmaal niet de wegligging van een sedan.
 
De uitvoeringen van de Grand Scénic liggen gelijk met die van de Scénic. En dat betekent dat je standaard al de beschikking hebt over diverse luxe zaken zoals elektrische ramen vóór en achter, boordcomputer, mistlampen, centrale vergrendeling met Renault Card, vliegtuigtafeltjes, bekerhouders en heel veel ruimte en opbergvakjes. Het verschil tussen de Scénic en de Grand Scénic is € 1500,- uitgaande van een Scénic 1.6 en een Grand Scénic 1.6. De 1.4 die leverbaar is voor de Scénic is namelijk niet leverbaar op de Grand Scénic.
 
Conclusie
Renault heeft een heel ruim aanbod in het segment van de ruimteauto’s. Welbekend is natuurlijk de Espace, de Scénic en deze nieuwe Grand Scénic. Eind 2004 komt daar ook nog de Modus bij, een op de Clio gebaseerde mini-MPV. De Grand Scénic vult het gat tussen de Espace en de Scénic prima op. Helaas is de Grand Scénic is geen volwaardige zevenpersoons auto zoals een Espace maar met een heel stel kinderen is het geen probleem. En gebruik je de derde zitrij niet dan heb je een enorme bagageruimte. Verder stuurt de Scénic goed, is de ergonomie dik in orde, zijn er heel veel uitvoeringen en opties te kiezen en heeft de auto een lekkere concurrerende prijs. Al met al is de Grand Scénic een zeer waardevolle aanvulling op het modellengamma van Renault en laat Renault wederom zien creatief met ruimte om te kunnen gaan!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nog ruimer: Renault Grand Scénic
Nog ruimer: Renault Grand Scénic
Nog ruimer: Renault Grand Scénic
Nog ruimer: Renault Grand Scénic
Nog ruimer: Renault Grand Scénic
Nog ruimer: Renault Grand Scénic
Nog ruimer: Renault Grand Scénic
Nog ruimer: Renault Grand Scénic
Redactie
Door Redactie

Zoeken