Tests

Ford Focus Wagon

Ford Focus Wagon

De Ford Focus heeft een grondige facelift ondergaan. Ford spreekt zelf al van een ‘nieuwe’ Focus. Qua uitstraling is dat geheel terecht, maar is de Focus over het geheel genomen ook een moderne auto die het de concurrentie lastig kan maken? Wij reden de Ford Focus Wagon 2.0 TDCi in Titanium-uitvoering om antwoord te krijgen op die vraag.

Toen Ford in 1998 het publiek verraste met de Focus stond iedereen versteld. De auto zorgde binnen zijn segment voor een ommekeer qua design en rijkwaliteiten. Van de tweede generatie die in 2004 volgde schrok niemand meer wakker. Ford bleek veel behoudender te werk te zijn gegaan dan ze in de vorige eeuw deden. Het zorgde wederom voor een prima auto met toonaangevende rijkwaliteiten, maar het spannende was er af. Enkele jaren geleden werd bij Ford dan ook besloten om een nieuw design-DNA door te gaan voeren. Onder de naam Kinetic Design werd gewerkt aan een designtaal die ook qua ontwerp moest laten zien dat Ford rijdersauto’s maakt.

Kinetic Design
De opdracht die de ontwerpers meekregen voor een verjongingskuur van de Focus was dan ook helder; zorg voor een vertaling van het Kinetic Design in de huidige Focus. En laat daarmee zien dat de Focus een rijdersauto is. Die vertaalslag is duidelijk te zien, we herkennen in het model namelijk veel van de huidige Mondeo. Vooral het front toont diverse overeenkomsten. En dat is goed nieuws, want het maakt de voorkant van de auto veel dynamischer. Ook is er aan de achterzijde het nodige veranderd waarbij de LED-achtige lichtunits het meest in het oog springen. Het geheel zorgt ervoor dat de Focus weer een aantal jaren meekan en vooral belangrijk voor het zakelijke segment, een moderne uitstraling heeft.

Interieur
Eenmaal binnen in de auto ogen de wijzigingen minder spectaculair. Zo zien we veranderingen aan bijvoorbeeld de instrumentenbehuizing en middenconsole. Allemaal niet erg groot, maar de Focus stond dan ook al op een hoog niveau. Qua materiaalgebruik heeft Ford weer een stap voorwaarts gemaakt. Het geheel voelt grotendeels degelijk aan en de verschillende onderdelen sluiten prachtig op elkaar aan. Een compliment waard en wat rammeltjes en kraakjes is dan ook geen enkele sprake. Alleen onderaan de middenconsole en bovenop bij het opbergvakje zijn wat mindere materialen gebruikt. Qua ergonomie steekt het dashboard in ieder geval goed in elkaar, de knoppen zitten precies waar je ze verwacht en het is goed overzichtelijk. Het 5 inch display in ons testmodel herbergt onder meer ook de functies van de radio/CD-speler, het navigatiesysteem en de Bluetooth-carkit. Het ziet er zeer verzorgd uit, al is het display wat aan de kleine kant. Vooral wanneer er een kaartje van het navigatiesysteem op wordt weergegeven. Opvallend goed is het audiosysteem dat een heerlijke klank aan zijn inzittenden ten gehore kan brengen. Qua meubilair hebben we niets te klagen; het is goed toeven op de optionele half-lederen zetels in de Focus. De stoelen zitten stevig en bieden goede zijdelingse steun. Verder naar achteren is er genoeg ruimte voor twee à drie volwassenen en hun bagage. Normaal kan de Focus Wagon al iets meer dan 500 liter opslokken, maar met de achterbank neergeklapt stijgt dat tot 1546 liter in totaal.

Motor
Onder de motorkap van de door ons gereden Focus Wagon ligt de 2.0 TDCI-motor. Deze viercilinder 140 pk / 340 Nm sterke dieselkrachtbron is in samenwerking met Peugeot ontwikkeld en ontpopt zich tot een fijne metgezel. Er is altijd meer dan genoeg kracht voor handen om lekker vlot te accelereren (0-100 km/h in 9,5 seconden). Daarbij blijft de geluidsproductie keurig op de achtergrond. Alleen bij hoge toeren kun dringt de diesel goed door tot het interieur, maar dit zal onder gemiddeld gebruik nauwelijks voorkomen. Zelfs op hoge snelheden is een goed gesprek met passagier mogelijk zonder de stem te verheffen. En daarmee zijn de inspanningen van Ford om het interieur extra te isoleren zeker zinvol geweest. Het verbruik van de TDCI-motor is volgens de fabrikant goed voor een gemiddelde van 5,6 liter per honderd kilometer, wij kwamen echter niet verder dan 7,3 liter per honderd km. Nog altijd keurig.

Rijgedrag
Al sinds jaar en dag is de Focus toonaangevend in zijn klasse als het gaat om zijn rijgedrag. Dat is bij het vernieuwde model niet anders. Want wat laat de auto zich toch heerlijk sturen! Het onderstel heeft dezelfde spoorbreedte als de ST gekregen, wat zorgt voor een nog stabieler rijgedrag. Het maakt van de Focus een strak sturende wagen, waarbij het stuur je veel feedback geeft over wat de wielen doen. Je weet precies wat de auto kan en als je de grens bereikt dan laat hij dit weten met een klein beetje onderstuur. Gelukkig is Ford niet te veel doorgeslagen in het maken van een supersportieve auto, het blijft natuurlijk een gezinsauto. Het onderstel is dan wel vrij stevig, het is zeker niet hard. De ingenieurs van Ford hebben een goede mix tussen comfort en sportiviteit gevonden.

Leverbaar met verstelbare pedalen
De twee liter diesel is alleen in de Titanium uitvoering te krijgen, wat betekent dat hij standaard al redelijk compleet is. Zaken als automatische airconditioning, elektrische ramen rondom, een regensensor en voorruitverwarming zitten er standaard op. Daarnaast was onze testauto voorzien de nodige opties. Neem bijvoorbeeld de lederen bekleding, elektrisch verstelbare pedalen(!) en 17 inch wielen. Ook is de auto uitgerust met het Business pack. Voor € 500,- krijg je hiervoor een 5 inch navigatiesysteem, bluetooth voicecontrol en parkeersensoren achter. De vernieuwd Focus is er vanaf € 19.075,-, dan heeft u de 80 pk sterke 1.4 16v Trend met drie deuren. De wagon kost in alle gevallen € 1.200,- meer. De door ons geteste Focus is leverbaar vanaf € 30.475,-

Conclusie
Het wordt weer dringen in de zogenaamde ‘Golf’-klasse. De Volkswagen Golf voert nog altijd de verkooplijst aan, maar de vernieuwde Ford Focus en de Peugeot 308 willen dat graag veranderen. De vernieuwde Focus kan hier zeker een aanval toe wagen. Met zijn frisse verschijning, nog verder verbeterde rij-eigenschappen en een degelijk en ruim interieur behoort de Focus tot de top in zijn klasse. Van een compleet nieuw model valt niet te spreken, maar de Focus is wel in staat om zich te meten met nieuwelingen in dit segment.

© Autoreview.nl | Hans Winter

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Ford Focus Wagon
Ford Focus Wagon
Ford Focus Wagon
Ford Focus Wagon
Ford Focus Wagon
Ford Focus Wagon
Ford Focus Wagon
Ford Focus Wagon
Ford Focus Wagon
Redactie
Door Redactie

Zoeken