Tests

Peugeot 4007: De Leeuw gaat op avontuur

Peugeot 4007: De Leeuw gaat op avontuur

Met een leeuw als beeldmerk mag Peugeot natuurlijk niet ontbreken in het SUV-segment. De Fransen presenteren dan ook de 4007, een compacte SUV waarvan zijn technische basis Japanse wortels kent. De 4007 is een comfortabele en ruime SUV en vooral de 2.2 HDi-motor is een prettige metgezel.

In de afgelopen jaren is het SUV-segment in Europa ruim verdrievoudigd. Voornamelijk de Europese autofabrikanten hebben lange tijd toegekeken hoe de Aziaten het grootste deel van dit segment wisten te domineren. Voornamelijk auto’s als de Kia Sorento/Sportage, Hyundai Tucson/Santa Fe en Toyota RAV4 wisten hoge ogen te gooien qua verkoopcijfers. Nu is gebleken dat het SUV-segment niet zomaar een trend is en met een nog steeds constante groei haken ook de Europeanen aan. Opel presenteerde de Antara, Volkswagen de Tiguan en Citroën en Peugeot respectievelijk met de C-Crosser en 4007. Om ontwikkelingstijd- en kosten te sparen, riepen Peugeot en Citroën de hulp in van Mitsubishi. Met deze bondgenoten als expert op het gebied van 4x4’s was het voor de Fransen dan ook niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Sterker nog, de gehele basis van hun modellen is afkomstig uit Japan.

Peugeot-front
Dat de Mitsubishi Outlander als basis heeft gediend voor de 4007 is duidelijk zichtbaar. Vooral vanaf de zij- en achterkant bekeken zijn de verschillen slechts op één hand te tellen. Het front is echter door het Centre Stile in Noord-Frankrijk opnieuw onder de loep genomen. Een typisch Peugeot-front is het resultaat. De grote gapende luchthapper in de voorbumper, de vele chromen spijlen en het grote Peugeot-logo op de motorkap bepalen het Peugeot-beeld. Op de foto’s lijkt het allemaal wat overdone, maar eenmaal oog in oog met de 4007 is alles prima in balans. De 4007 straalt een 4x4-karakter uit en heeft tegelijkertijd wel wat luxueus over zich.

Overzichtelijk dashboard
Het interieur is nagenoeg één op één overgenomen van de Outlander. Slechts het Peugeot-logo op het stuurwiel en de grafische weergave van de boordcomputer tonen aan dat dit een Peugeot is. Het interieur is daarmee niet herkenbaar als Peugeot, maar een schande is het niet. De Fransen profiteren hiermee namelijk van de precisie die we van de Japanners gewend zijn. Dat betekent dat de afwerking prima voor elkaar is en ook op het materiaalgebruik is weinig aan te merken. Alle knoppen en bedieningselementen bevinden zich duidelijk binnen handbereik en zijn logisch geplaatst. De bediening van de stoelverwarming (vlakbij de gordelhouder) is echter weggestopt en moeilijk bereikbaar. Bovendien hadden de knopjes van de raambediening wel verlicht mogen zijn.

Ruim en praktisch interieur
Met zijn lengte van 4.64 m, breedte van 1.80 m en hoogte van 1.70 m is er voldoende basis voor een ruim interieur. Vooral de relatief lange wielbasis van 2.67 m draagt hieraan bij. Zowel voorin als op de achterbank is er dan ook weinig reden tot klagen. Anders wordt het wanneer je de twee ‘noodzitjes’ in de kofferbak uitklapt. Deze zijn lastig te bereiken en bieden net plaats voor twee kinderen. Bovendien is de bagageruimte in de zevenzits-opstelling gereduceerd tot slechts een paar jassen. De achterste zitplaatsen dienen dan ook echt voor nood of wanneer op zaterdag het junior voetbalteam vervoerd moet worden. Wie echter met vijf personen wil reizen heeft geen reden tot klagen. De achterbank is – ten gunste van een beter zicht voor de achterpassagiers - wat hoger geplaatst en bovendien over 8 cm verschuifbaar. Afhankelijk van de stand van de achterbank meet de bagageruimte (als vijfzitter) een inhoud van 441 tot 510 liter (tot de bagageafdekplaat). En dat is ruim voldoende voor de vakantiebagage. Met vele opbergvakken – klein en groot – is het ruimteaanbod in de 4007 meer dan voldoende.

Comfortabele rij-eigenschappen
De rij-eigenschappen van de 4007 zijn van een gemiddeld niveau. Het is geen uitblinker op dit vlak, maar er valt ook weinig op aan te merken. De besturing is relatief licht, maar biedt voldoende gevoel met de voorwielen. Het is immers ook een SUV en geen sportieve hatchback. De vering is wat aan de zachte kant waardoor veel comfort wordt bereikt. Helaas helt de auto daardoor ook wat meer over in de bochten dan we hadden gewenst. Vooral op rotondes schuift de lading in de kofferbak van links naar rechts en moeten de stoelen je echt op je plek houden. Voor een pittige rijstijl leent de 4007 zich dan ook niet.

Soepele en stille motor
Onder de motorkap van ons testmodel ligt een 2.2 HDi-motor voorzien van een roetfilter. De motor ontwikkelt een vermogen van 156 pk en een maximum koppel van 380 Nm bij 2.000 tpm. Behalve zijn soepele en stille loop kenmerkt de motor zich ook door een mooi toerenbereik. Dat alles gaat gepaard met een soepele en doeltreffende handgeschakelde zesbak en maakt de 4007 daarmee tot een prettige reisgenoot. De motor biedt onder alle omstandigheden voldoende vermogen en doet zijn werk in stilte. Een 0-100 km/h sprint van 9,9 seconden maakt de 4007 niet tot een sportieve SUV, maar het is keurig. Wel is het praktijkverbruik met 9,8 l/100 km aan de hoge kant. Helemaal wanneer je het vergelijkt met de fabrieksopgave van 7,2 l/100 km.

Veiligheid
Een hoge auto brengt een veilig gevoel met zich mee en dat is met de 4007 niet veel anders. Bovendien is de veiligheidsuitrusting compleet te noemen. Zaken als ABS met remkrachtverdeling, ESP en maar liefst 8 airbags verzorgen de actieve en passieve veiligheid aan boord van de Franse SUV.

Vierwielaandrijving
In tegenstelling tot de Outlander is de 4007 in alle gevallen standaard voorzien van inschakelbare vierwielaandrijving. Met een knop tussen de stoelen kan worden gekozen voor de standen ‘2WD’, ‘Auto’ en ‘Lock’. Daarbij staat 2WD voor voorwielaandrijving, bij ‘Auto’ worden de achterwielen erbij betrokken wanneer dat nodig is en in de stand ‘Lock’ beschik je over permanente vierwielaandrijving. Vooral op dit gebied heeft Peugeot veel aan de Japanse basis te danken. De 4007 weet zich in het terrein namelijk prima te redden. In mul zand en ook op wat steilere hellingen staat de 4007 zijn mannetje. Natuurlijk zijn de standaard gemonteerde straatbanden niet ideaal, maar wie eerlijk bij zichzelf nagaat kan beseffen dat de 4007 maar nauwelijks op onverhard terrein zal rijden. En wanneer het wel nodig is weet de auto zich prima te redden.

Conclusie
Peugeot heeft er verstandig aan gedaan om bij Mitsubishi aan te kloppen. Hiermee profiteren de Fransen niet alleen van Mitsubishi’s kennis als het gaat om 4x4-techniek, maar kan ook de goede afwerking van het interieur en een relatief goedkope en snelle ontwikkeling aan de Japanners worden gedankt. Een eigen karakter heeft het front gekregen dankzij het Centre Stile in Noord-Frankrijk en de 4007 ziet er hierdoor uitdagend uit. De 2.2 liter dieselmotor is prettig stil en heeft voldoende kracht, maar lust helaas wel een flinke slok. De rij-eigenschappen zijn goed, al had de auto in de bochten wel iets minder mogen overhellen. Het interieur is voldoende ruim, biedt veel opbergvakjes en is flexibel in te delen. Met de 4007 heeft Peugeot geen uitblinker in huis, maar de Fransen kunnen hun klanten nu wel de zo gewenste SUV bieden. Kortom, de 4007 kan worden gezien als goede auto voor dagelijks gebruik waar maar weinig op aan te merken valt.

© Autoreview.nl | Hans Winter

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Peugeot 4007: De Leeuw gaat op avontuur
Peugeot 4007: De Leeuw gaat op avontuur
Peugeot 4007: De Leeuw gaat op avontuur
Peugeot 4007: De Leeuw gaat op avontuur
Peugeot 4007: De Leeuw gaat op avontuur
Peugeot 4007: De Leeuw gaat op avontuur
Peugeot 4007: De Leeuw gaat op avontuur
Peugeot 4007: De Leeuw gaat op avontuur
Redactie
Door Redactie

Zoeken