Tests

Renault Laguna: Comfort blijft de drijfveer

Renault Laguna: Comfort blijft de drijfveer

De Franse merken worden al sinds jaar en dag geprezen om hun comfortabele auto’s. En ook al gaan ze met de trend mee, nog steeds is een model van Franse komaf een echte reiswagen. Dat is bij de nieuwe, derde generatie Laguna voor Renault ook weer het geval, zeker in onze uitvoering met dieselmotor en automaat.

Alhoewel de Laguna voor 70 procent als Estate zal worden gekocht, was de vijfdeurs hatchback eerder voor een kennismaking op eigen bodem beschikbaar. De sierlijk gelijnde Laguna staat op een gelijk gebleven wielbasis, maar is in lengte en breedte gegroeid.

Verchroomde uitlaat
De vormgeving is hier en daar een beetje wennen, maar de hoog geplaatste achterlichten vormen al snel een bijzonder kenmerk. De voorkant met zijn solide bumper en daardoor wat smal weglopende koplampen oogt een beetje iel, terwijl juist de Laguna helemaal recht van voor een stoere, brede auto is. De daklijn verloopt coupéachtig en geeft de auto iets elegants. De nieuwe Laguna is uitermate gevoelig voor de wielkeuze. Lichtmetalen exemplaren van 16 inch zijn standaard op de Dynamique, 17 inch en de op ons exemplaar aanwezige 18 inch wielen zijn optioneel verkrijgbaar en doen veel voor de uitstraling. Een fraai detail zien we aan de achterkant waar aan weerszijde van de bumper een verchroomde uitlaat naar buiten steekt. Bij een donker exemplaar vallen de metalen omlijsting van de zijruiten en de strip in de voorbumper extra op en komen ook logo’s en typeplaatjes beter tot hun recht. De zijrichtingaanwijzers zijn netjes in de buitenspiegels verwerkt. Natuurlijk heeft ook deze Laguna weer de bekende Renault kaart waarmee de portieren kunnen worden geopend en gesloten en de motor kan worden gestart. Op de Dynamique is de handsfree versie als optie verkrijgbaar. In dat geval hoeft de kaart alleen maar in de binnenzak te zitten om volledig functioneel te zijn.

Kwalitatief hoogwaardige uitstraling
De Dynamique-uitvoering heeft een vooral een zwarte en donkergrijze kleurstelling met aluminiumkleurige accenten. Deze zitten over de volle breedte op het dashboard, op de middenconsole en op de portierpanelen. Ook een deel van het fantasievol vormgegeven en enigszins afgeplatte stuurwiel is in aluminium uitgevoerd. De materialen waarmee het interieur is ingericht voelen plezierig en vooral zacht aan en stralen kwaliteit uit. Het instrumentarium is ruim van opzet en goed afleesbaar. Boven de middenconsole zit bij deze uitvoering een groot kleurenscherm met daarop de uitlezing van het standaard Carminat navigatiesysteem. De bedieningsunit daarvan treffen we tussen de voorstoelen, direct onder handbereik. Wie even een korte studie van de knoppen heeft gemaakt, kan ermee lezen en schrijven. Het systeem voerde ons midden in de Ardennen bij een afgesloten snelweg als gevolg van een verkeersongeval feilloos zelfs via een bospad naar de volgende oprit!

Heerlijke dieselmotor
De stoelen kennen een bekleding uit een combinatie van leer en stof en bieden een prima ondersteuning van lenden en bovenbenen. Ook zijn de stoelen voldoende groot. De werkelijke kwaliteiten komen vooral na een lange rit over de snelweg naar voren. Het comfort is namelijk grote klasse. De Laguna is van binnen prima bemeten en dat betekent dat alle passagiers over voldoende ruimte beschikken. Bovendien is de bagageruimte mooi rechthoekig van vorm en met een inhoud van 450 liter prima bemeten. Het neerklappen van de achterbank levert uiteindelijk 1.377 liter stouwruimte op. Renault heeft ook goed werk geleverd waar het de isolatie van motor- en buitengeluiden betreft en daarmee wordt de Laguna een beetje hoger gepositioneerd.

2.0 dCi
De motorenkeuze is groot en vooral de diesels krijgen volop belangstelling. Ze hebben allemaal standaard een roetfilter. De middelste variant met een vermogen van 150 pk en een koppel van 340 Nm is als enige verkrijgbaar met een moderne zestraps automaat. Een ongelofelijk fijne combinatie zo blijkt. De motor klinkt eigenlijk helemaal niet als een diesel, maar heeft wel de trekkracht ervan. Daarbij komt dan het comfort van de automaat en prestatiecijfers die nauwelijks van de handgeschakelde versie afwijken. In 9,8 seconden staat de 100 km/u op de teller en de auto haalt een top van 210 km/u. Wel heeft de bak een redelijke invloed op het brandstofverbruik dat in de praktijk toch keurig boven de 1 op 13 blijft.

Dynamiek
Het onderstel van de nieuwe Laguna is in basis afgeleid van het bestaande model. Qua comfort was daar weinig mis mee, maar de Laguna werd nogal eens wat gebrek aan dynamiek verweten. Met die wetenschap zijn vrijwel alle onderdelen vernieuwd of gewijzigd. De spoorbreedte is toegenomen en dat alleen al zorgt voor meer stabiliteit. Verder zijn de stabilisatorstangen aangepast, waardoor de auto minder beweegt rond de lengteas en dat allemaal zonder op comfort in te leveren. Dat betekent dat de Laguna ook op dit terrein in het segment naar boven opschuift.

Motorengamma
Opvallend is dat binnen het programma de stapjes relatief bescheiden zijn. De 130 pk diesel begint als Expression bij € 33.100,-. Voor € 1.000,- meer levert dezelfde motor 150 pk. Voor € 1.750,- daarbovenop schotelt Renault de aanzienlijk completere Dynamique-uitvoering voor en de meerprijs voor de automaat bedraagt € 1.500,-, zodat ons testexemplaar € 37.350,- moet opbrengen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Renault Laguna: Comfort blijft de drijfveer
Renault Laguna: Comfort blijft de drijfveer
Renault Laguna: Comfort blijft de drijfveer
Renault Laguna: Comfort blijft de drijfveer
Renault Laguna: Comfort blijft de drijfveer
Renault Laguna: Comfort blijft de drijfveer
Renault Laguna: Comfort blijft de drijfveer
Redactie
Door Redactie

Zoeken