Tests

Peugeot 308: een logisch vervolg

Peugeot 308: een logisch vervolg

Op de schouders van de Peugeot 308 rust een zware taak. Een hele zware taak zelfs, want zijn voorganger was een ware verkooptopper. In zes jaar tijd zijn ruim drie miljoen exemplaren van de band gerold. En dat is absoluut iets voor Peugeot om trots op te zijn. De opvolger van het succesnummer zal dus van goede huizen moeten komen.

Peugeot heeft daarom dan ook grotendeels gebruik gemaakt van de basisbeginselen van de 307. Zo is het onderstel nagenoeg identiek aan dat van de 307. Tja, waarom ook niet?
Toch zijn de afmetingen toegenomen. De wielbasis mag dan gelijk zijn gebleven in de lengte is er 74 millimeter meer plaatwerk gebruikt en de breedte nam met 85 mm toe terwijl de hoogte ten opzichte van zijn voorganger is afgenomen met 12 millimeter. Ondanks deze geringere hoogte, blijft het concept wel behouden. In tegenstelling tot het grote gros van de middenklassers is de 308 gezegend met een hogere koets, dat een positieve bijdrage levert aan de binnenruimte. Bovendien is de bagageruimte van 430 liter (te vergroten tot 1.398 liter) ook riant te noemen.

Dynamisch uiterlijk
Menigeen verwart de nieuweling met de 207. En daar valt eerlijk gezegd wel wat voor te zeggen want hij deelt aardig wat designelementen met zijn kleinere broer. Natuurlijk, wanneer beide modellen naast elkaar staan, ziet men direct het verschil. Dan kun je bijvoorbeeld vaststellen dat de neus van de 308 scherper en gestroomlijnder oogt. En je ziet ook dat de mistlampen rechthoekig van vorm zijn en op de hoeken onder in de bumper zijn gepositioneerd. Maar daartegenover staat dat de buitenspiegels wel weer identiek zijn. Aan de achterzijde zijn de verschillen met de 207 groter. Zo heeft de kentekenplaat een plaats gevonden in de bumper, net als bij zijn voorganger het geval was. Sterker nog, aan het design van de bips heeft Peugeot nog het minst getornd. De lichtunits maken feitelijk het verschil, die voortaan in een vloeiende lijn de hoek om lopen en optisch gezien prima aansluiten bij de naar voren toe aflopende taillelijn. Het geheel oogt dynamisch en modern, maar wel heel herkenbaar.

Interieur
De grote en relatief hoge deuren verzekeren een gemakkelijke instap. Eenmaal op de bestuurdersstoel plaatsgenomen, springt direct het nieuw vormgegeven interieur in het oog. Het geheel straalt een zekere mate van elegantie uit. De rechthoekige ventilatieroosters in de middenconsole hebben het veld moeten ruimen voor drie ronde exemplaren, en het informatiedisplay is nu beter in het ontwerp opgenomen. Dat was bij zijn voorganger wel anders. Hier leek het alsof de vormgever het display op het laatste moment nog even moest toevoegen op het dashboard. Een absolute vooruitgang. Bovendien valt direct op dat de 308 lekker ruim is. 

Rijden
En dan gaan we rijden, nadat we eerst natuurlijk het stuurwiel (in hoogte en diepte) en de bestuurdersstoel in de juiste positie hebben versteld. De 1,6 liter Hdi met standaard roetfilter weet de bijna 1.300 kilogram wegende 308 in 10,1 seconden naar de 100 km/h te loodsen en houdt het bij 191 km/h voor gezien. Het koppel van 240 Nm bedraagt dankzij een kortstondige overboost 260 Nm en dat biedt net even dat beetje extra power dat je nodig hebt bij een inhaalmanoeuvre. Het motorgeluid blijft tijdens accelereren binnen de perken en wordt eigenlijk nimmer storend. Sterker nog, de sound mag er best wezen. Wel jammer dat de elektrohydraulische stuurbekrachtiging niet echt tot de verbeelding spreekt. De besturing biedt een wat wollig, zweverig gevoel. Voor de ophanging maakt Peugeot gebruik van de bekende McPherson veerpoten vóór en een torsie-as achter (net als bij de 307). Dankzij een vergrote spoorbreedte ten opzichte van zijn voorganger blijft de koets langer stabiel in snel genomen bochten. En daarmee rijdt de 308 best sportief, maar tevens ook comfortabel. Een mooie balans tussen comfort en sportiviteit. De versnellingsbak kan ons minder bekoren. Tijdens het schakelen biedt de bak in onze ogen net te veel weerstand, wat al met al resulteert in een hakerige bediening.

Motorengamma
Behalve deze oliestoker heeft Peugeot uiteraard nog meer motoren in de aanbieding voor de 308. Topper op dieselgebied vormt de 2,0 liter HDi met 136 pk en 320 Nm aan trekkracht. Met deze krachtbron in het vooronder vertrekt de 308 niet eens zo heel veel sneller, dan de 110 pk sterke 1.6. Verder is de 1.6 ook in een 90 pk versie te bestellen. Uiteindelijk zouden wij toch kiezen voor de ‘middenmotor’. Inderdaad, ons testexemplaar. Het benzineprogramma start met een 1.4 VTi zestienklepper en loopt via de 1.6 VTi motor (atmosferisch 120 pk) op naar de 1.6 THP (turbo) met 150 of 175 pk. Kortom, keuze genoeg. Op veiligheidsvlak monteert Peugeot al dan niet optioneel tot liefst negen (!) airbags, waaronder een knie-airbag in de stuurkolom.
Tot slot blijft het natuurlijk niet bij de drie- en vijfdeurshatchback. Vanzelfsprekend volgen nog een station (SW) en een cabriolet (CC), en wie weet wat de Franse fabrikant nog meer voor ons in petto heeft.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Peugeot 308: een logisch vervolg
Peugeot 308: een logisch vervolg
Peugeot 308: een logisch vervolg
Peugeot 308: een logisch vervolg
Peugeot 308: een logisch vervolg
Peugeot 308: een logisch vervolg
Peugeot 308: een logisch vervolg
Redactie
Door Redactie

Zoeken