Tests

SsangYong Kyron; alles heeft z’n prijs

SsangYong Kyron; alles heeft z’n prijs

SsangYong heeft de Kyron vernieuwd en vooral qua uitstraling sterk verbeterd. Maar het feit dat de Kyron een prijsvechter is in zijn segment heeft duidelijk invloed gehad op de kwaliteitsbeleving en de rij-eigenschappen.

SsangYong zoekt aansluiting bij populaire auto’s in het segment van de compacte SUV. Om dat te realiseren werd de relatief jonge Kyron grondig gefacelift. En om maar met de deur in huis te vallen, de auto is er flink op vooruit gegaan. Het front heeft een stoerder en stijlvoller aanzien gekregen. Datzelfde geldt voor de achterzijde waar de achterklep en de lichtunits volledig werden herzien. Qua uitstraling heeft SsangYong daardoor meer aansluiting gevonden bij directe concurrenten als de Kia Sportage, Hyundai Tucson en Toyota RAV4 die stuk voor stuk een Europese look hebben.

Simpel interieur
Ook in het interieur heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant haar best gedaan om het geheel naar een hoger plan te tillen. Voortaan zijn de gebruikte materialen overwegend zwart (in plaats van grijs) van kleur. Het interieur ziet er netjes, maar simpel uit. De gebruikte materialen zijn van een mindere kwaliteit dan bij de concurrentie en er is weinig moeite gedaan om het geheel chique aan te kleden. De grote knoppen ogen eveneens minder hoogwaardig, maar ze verhogen wel het gebruiksgemak.

Ruim interieur, hoge zit
Wie instapt zal merken dat de Kyron lekker hoog op de poten staat. Eenmaal plaatsgenomen op één van de voorstoelen merk je direct dat je over het andere verkeer uitkijkt. Helaas zijn de stoelen vrij hard en bieden deze nauwelijks zijdelingse steun in de bochten. In ons testmodel zijn ze elektrisch verstelbaar en is er stoelverwarming aanwezig. Zowel voorin als op de achterbank is er aan ruimte voor de inzittenden geen enkel gebrek. En datzelfde geldt voor de kofferbak die met 587 liter ruim voldoende plaats biedt aan de gehele vakantiebagage voor een gezin. De tildrempel is door de hoogte van de auto wat onhandig, maar de grote achterklep juist weer zeer praktisch.

Rij-eigenschappen laten te wensen over
Waar voor SsangYong nog veel te verbeteren valt is rijgedrag. De Kyron is een zeer zacht geveerde SUV en helt daardoor in de bochten sterk over. Doordat de stoelen ook nog eens weinig steun bieden is het in een wat sneller genomen bocht lastig om op je plek te blijven zitten. Vooral op de gladde en vlakke achterbank schuif je al snel heen en weer. Daar komt bij dat de besturing zeer indirect en gevoelloos is. Bij wat scherpere bochten en ook bij inparkeren ben je flink aan het stuurwiel aan het draaien om de gewenste stuuruitslag te realiseren. Soms krijg je het gevoel een kleine vrachtauto te besturen. Je moet je rijgedrag in de Kyron dan ook snel aanpassen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Bovendien laat de Kyron zich snel over zijn voorwielen doen wegglijden in een iets te enthousiast genomen bocht. En die grens ligt niet eens zo ver.

2.7 liter dieselmotor
Onder de motorkap van ons testmodel zorgt een 2.7 liter vijfcilinder dieselmotor voor de aandrijving. De motor moet relatief lang worden voorgegloeid, maar eenmaal gestart loopt de motor mooi rustig. Ook tijdens het rijden is de motor niet hinderlijk hoorbaar. Wel laat de 5-traps automaat de motor hoog in toeren klimmen en dat zorgt voor een onrustig karakter tijdens het accelereren. Bovendien is de automaat niet de meest vloeiend schakelende in zijn soort. Al met al niet echt geraffineerd. Het vermogen van 165 pk en koppel van 340 Nm wordt standaard op alle vier de wielen overgebracht. Met een acceleratie van 0-100 km/h in 12,8 seconden is de Kyron zeker geen stoplichtsprinter, maar hij kan meekomen met de rest van het verkeer. Feitelijk gezien is het best netjes, want de auto weegt maar liefst 1.943 kg.

Modellen
De door ons gereden Kyron is de M270 Xdi automaat, ofwel de duurste in de prijslijst. Ten opzichte van de andere Kyron’s onderscheidt dit model zich niet alleen door de vijfcilinder dieselmotor (in plaats van een viercilinder met 143 pk), maar tevens is het model voorzien van onafhankelijke achtwielophanging (in plaats van een starre achteras) en snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging. Daarnaast zijn zaken als lederen bekleding, climate control, cruise control, elektrische ramen vóór en achter, elektrisch verstelbare voorstoelen en 18 inch lichtmetalen wielen standaard. Het topmodel staat vanaf € 44.995,- in de prijslijsten en is voor dat geld ook zeer compleet. Wie met minder genoegen neemt kan kiezen voor de Kyron M200 Xdi Direct. Dat model is enkel via internet te bestellen en de prijzen daarvan beginnen bij € 28.995,-. Wie liever bij de dealer binnenstapt betaalt 2.000 euro meer en krijgt dan bovendien ook 16 inch lichtmetalen wielen en dakrails op de Kyron Dynamic. De Sport is nog wat completer en kost minimaal € 34.195,-.

Terreinrijden
Waar de Kyron zich duidelijk onderscheidt van zijn concurrenten is in het terrein. Vooral in het door ons gereden model met permanente vierwielaandrijving staat de Kyron in het terrein duidelijk zijn mannetje. De permanente vierwielaandrijving en de hoge bodemvrijheid zorgen voor voldoende grip en speelruimte om ook op moeilijker terrein zonder kleerscheuren erdoor te komen.

Conclusie
SsangYong heeft duidelijk een poging gedaan om meer aansluiting te vinden bij de zeer succesvolle concurrentie. De vernieuwde Kyron heeft een aansprekender design en oogt stijlvoller. De facelift is wat dat betreft dan ook absoluut geslaagd te noemen. Het interieur is echter nog steeds simpel van opzet en de gebruikte materialen van een mindere kwaliteit. Daar staat tegenover dat je in de Kyron lekker hoog zit en meer dan voldoende ruimte hebt. Grootste nadeel van de Kyron is zijn rijgedrag. De auto is te zacht geveerd, heeft een indirect en gevoelloos stuurgedrag en helt sterk over in de bochten. Bovendien levert de vijfcilinder dieselmotor niet de prestaties die je met 165 pk zou verwachten. De Kyron is dankzij de facelift wat dichter bij zijn concurrenten gekomen, maar kan nog niet echt meekomen in dit segment waar de lat steeds hoger komt te liggen. Vooral het rijgedrag verdient nog de nodige aandacht en ook de uitstraling van het interieur kan beter. Daar staat echter wel tegenover dat de Kyron met zijn vanafprijs van € 28.995,- enkele duizenden euro’s goedkoper is dan zijn concurrenten. Alles heeft z’n prijs.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
SsangYong Kyron; alles heeft z’n prijs
SsangYong Kyron; alles heeft z’n prijs
SsangYong Kyron; alles heeft z’n prijs
SsangYong Kyron; alles heeft z’n prijs
SsangYong Kyron; alles heeft z’n prijs
SsangYong Kyron; alles heeft z’n prijs
SsangYong Kyron; alles heeft z’n prijs
SsangYong Kyron; alles heeft z’n prijs
Redactie
Door Redactie

Zoeken