Tests

Seat Altea Freetrack

Seat Altea Freetrack

Seat betreedt het segment van de SUV’s met de Altea Freetrack. De vierwielaangedreven versie van de Altea XL houdt feitelijk het midden tussen een grote stationwagon en een SUV. Het combineert dan ook diverse elementen uit beide segmenten. De Altea Freetrack kan zich redelijk redden in het terrein, is opvallend ruim en rijdt lekker sportief.

De ontwikkeling van een echte SUV staat op de planning, maar om die periode te overbruggen presenteert Seat de Altea Freetrack. Daarmee speelt de Spaanse fabrikant in op de trend van SUV’s en SUV look-a-likes. Technisch is de Freetrack gebaseerd op de Altea XL, maar wel met een eigen karakter. Om dat karakter te creëren heeft Seat de voor- en achterbumpers stoerder vormgegeven en in grijs plastic uitgevoerd. Dat materiaal zien we ook terug in de vorm van spatbordverbreders. Om het plaatje compleet te maken zijn de voor- en achterbumper voorzien van aluminium-look onderdelen en monteert Seat 17 inch lichtmetalen wielen.

Vierwielaandrijving
Maar Seat heeft zich niet alleen geconcentreerd op de looks van een SUV. Onderhuids hebben de Spanjaarden de Altea Freetrack wel degelijk van 4x4-techniek voorzien. De basis van het systeem wordt gevormd door een elektronisch aangestuurde Haldex-koppeling. In de basis wordt de auto aangedreven op de voorwielen, maar indien de situatie erom vraagt worden ook de achterwielen aangedreven. Bovendien beschikt de auto over 40 mm meer bodemvrijheid dan een Altea XL. Deze twee factoren maken de Altea Freetrack niet tot een terreinwonder, maar hij redt zich redelijk in het onverharde. De 170 pk dieselmotor beschikt over voldoende vermogen en koppel om zich door het mulle zand te werken. De auto komt eigenlijk pas in de problemen als de sporen te diep zijn. Dan speelt de toch nog beperkte bodemvrijheid de Freetrack parten. Hij loopt met zijn ophanging/bodem aan en graaft zich in. Maar voor extra veiligheid op nat wegdek of af en toe het overbruggen van een bospad biedt de auto meer dan voldoende mogelijkheden.

Zeer ruim interieur
Wie instapt merkt al snel dat de Altea Freetrack een zee aan ruimte biedt. Zowel voor- als achterin hebben de inzittenden geen enkel klagen. Vooral de inzittenden op de achterbank profiteren van veel ruimte. De achterbank is over 16 cm te verschuiven waardoor kan worden gekozen voor meer beenruimte dan wel meer bagageruimte. Met de achterbank op de voorste positie is er ruimte voor maar liefst 593 liter bagage. Klappen we de achterbank in een handomdraai om dan is er 1.562 liter bagageruimte voorhanden. Een sterk punt van de Altea Freetrack. Bovendien heeft Seat de ‘offroad-uitstraling’ van het exterieur ook naar binnen doorvertaald. Het dashboard en de deurpanelen zijn met bruin materiaal afgewerkt en de stoelen zijn deels bekleed met nepleer dat lijkt op de huid van een reptiel. Jammer genoeg is het gebruikte kunststof vrij hard en doet dat afbreuk aan de kwaliteitsbeleving.

Dakmodule met TFT-scherm
Standaard zijn de 4WD-versies uitgerust met een opbergsysteem in het dak. Diverse uitklapbare opbergvakjes bieden plaats aan spullen als een zonnebril, een zak snoepjes of een portemonnee. Bovendien is er standaard (op de 2WD-versie € 550,- meerprijs) een 7 inch uitklapbaar scherm gemonteerd voor de achterpassagiers. Een RCA-uitgang maakt het mogelijk om daarop een DVD-speler, spelcomputer of camera aan te sluiten. Uiteraard is daarbij ook een 12V-aansluiting gemonteerd. Helaas heeft Seat geen ingebouwde DVD-speler op de optielijst staan waardoor altijd een los apparaat moet worden aangesloten. Meer comfort vinden we in de vorm van gordijntjes voor de achterste zijruiten, een links en rechts gescheiden climate control en een navigatiesysteem.

Sportief rijgedrag
Het rijgedrag heeft voor Seat duidelijk een hoge prioriteit gekregen. De Altea Freetrack rijdt opvallend sportief. Het kleine sportstuur is lekker dik en het stuurgedrag is direct. Bovendien monteert Seat kuipstoelen die je stevig op je plek houden. Het onderstel biedt ruim voldoende comfort, maar tevens veel sportiviteit voor wie dat wenst. De auto helt uiteraard wat over in de bochten, maar dat blijft keurig binnen de perken. Kortom, de Altea Freetrack rijdt sportiever dan menige SUV en zelfs veel hatchbacks moeten qua rijgedrag hun meerdere erkennen in de hoog op de poten staande Spanjaard. Een compliment waard.

2.0 liter TDI-motor
Eveneens bijdragend aan het aansprekende rijgedrag is de 2.0 liter TDI-motor. De motor ontwikkelt een vermogen van 170 pk en een koppel van 350 Nm (bij 1.800 tpm). Dat resulteert in een 0-100 km/h sprint in 8,7 seconden en een topsnelheid van 204 km/h. Dankzij de vierwielaandrijving weet de motor dit vermogen ook op nat wegdek prima op het asfalt over te brengen. En de handgeschakelde zesbak valt trefzeker door de verzetten te loodsen. Wel is de motor wat rumoerig en altijd hoorbaar aanwezig.

Conclusie
Seat speelt in op de trend van SUV’s en SUV look-a-likes met de Altea Freetrack. De auto heeft een eigenzinnig karakter dat met veel plastic onderdelen de looks van een SUV moet benaderen. In tegenstelling tot veel concurrenten levert Seat de auto ook daadwerkelijk als 4WD. Dankzij deze vierwielaandrijving en de hogere bodemvrijheid weet de Altea Freetrack in het terrein ook daadwerkelijk iets te bereiken. Al is de grens natuurlijk relatief snel bereikt. Op de weg zijn de rij-eigenschappen zeer aansprekend. De Altea Freetrack rijdt opvallend sportief, helt minimaal over in de bochten en de 2.0 liter TDI-motor zorgt – ondanks zijn relatief rumoerige karakter – voor heerlijke prestaties. Het interieur is zeer ruim. Zowel voor- als achterin hebben de inzittenden geen enkel klagen en de bagageruimte is ongekend groot. Kortom, een lekkere ruime SUV (look-a-like) met aansprekende prestaties en een eigenzinnige uitstraling.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Seat Altea Freetrack
Seat Altea Freetrack
Seat Altea Freetrack
Seat Altea Freetrack
Seat Altea Freetrack
Seat Altea Freetrack
Seat Altea Freetrack
Seat Altea Freetrack
Seat Altea Freetrack
Redactie
Door Redactie

Zoeken