Tests

Citroën C-Crosser: verfranste Japanner

Citroën C-Crosser: verfranste Japanner

Citroën komt vrij laat met een SUV op de proppen. Voor de ontwikkeling van de C-Crosser heeft het PSA-concern de hulp ingeroepen van Mitsubishi. Immers, Citroën heeft geen ervaring met vierwielaandrijving. Dat betekent dat ook Peugeot mag profiteren van de samenwerking, die op zijn beurt de 4007 op de markt zet. Het Franse duo leunt dus volledig op de kracht en de techniek van de Japanse fabrikant.

Het merk met het double chevron doet weinig moeite om de afkomst van de C-Crosser te verbloemen, want het globale lijnenspel is grotendeels identiek aan de Japanner. Op het front na dan, hier hebben de Franse designers wat meer vrijheid gekregen, waarbij het merklogo en de koplampen in eerste instantie de aandacht naar zich toetrekken. Verder beschikt de onderbumper over een enorme luchtinlaat over de gehele breedte. Alsof er een achtcilinder bi-turbo blok in het vooronder hangt, die hunkerend verlangt naar verse lucht. Aan weerszijde van het kippengaas zijn vervolgens de mistlampen geplaatst. Citroën maakt voor de Exclusive-versie veelvuldig gebruik van verchroomde elementen. Boven de luchtinlaat, rondom de mistlampen, op de zijflanken, rondom de portierruiten en op de achterklep zijn namelijk diverse meters chromenstrip verwerkt. Daarmee oogt het totale plaatje - het zit al in de naam - inderdaad wat ‘exclusiever’ of in ieder geval chiquer. Gelukkig draaft de fabrikant niet té ver door met het chroomgebruik en zijn de dakrails mooi in de carrosseriekleur uitgevoerd, net als de portiergrepen en buitenspiegels.

Veelzijdig interieur
Lopen we naar de achterzijde, dan zijn de verschillen met de Outlander ineens niet zo groot meer. Zeker als je het merklogo wegdenkt. Alleen aan het kleurgebruik voor de lichtunits ziet de kenner afwijkingen met het ‘origineel’. Bij de Japanner zijn de achterlichten geheel in het wit uitgevoerd, terwijl Citroën hieraan een rode tint toevoegt. Tijdens de testperiode vroeg menigeen naar de functie van de twee naden in de achterbumper. ‘Mooi is anders’, riep men. Maar nadat we duidelijk maakten waarom die naden daar zaten, veranderde de mening al snel in: ‘O, dat is handig’. Wat is namelijk het geval. De toegang tot de bagageruimte kan vergroot worden. Allereerst open je de klep, waarna je de tildrempel kunt verlagen door het onderste gedeelte separaat naar beneden te klappen. Dit deel kan vervolgens dienst doen als laadplatform. Nu we toch bij de bagageruimte zijn aanbeland, melden we maar direct dat in het ‘slechtste geval’ dus met alle stoelen in gebruik (jawel, de Citroën C-Crosser is een zevenzitter) de capaciteit 184 liter bedraagt. Net iets meer dan een C1 dus. Wie met vijf personen onderweg is, kan maximaal 510 liter aan bagage versjouwen en als alleen de bestuurder en een bijrijder de weg op gaan, bedraagt de inhoud 1.686 liter. En daar hoeft de C-Crosser zich allerminst voor te schamen. Helemaal achterin houdt de beschikbare ruimte op het krappe bankje natuurlijk niet over, het is slechts bedoeld om kinderen een plaats te bieden. Alhoewel volwassen personen op korte afstanden het ook wel even uit kunnen houden achterin. Op de tweede zirtij is meer plek voorhanden, waarbij de beenruimte kan variëren door de bank in de lengterichting te verschuiven. Wel zijn de zittingen qua breedte niet overbemeten. Maar de beste zit vind je natuurlijk achter het stuurwiel. De bestuurder kijkt uit op een overzichtelijk instrumentarium waarin de twee belangrijkste tellers (voor snelheid en toerental) in afzonderlijke kokers zijn ondergebracht. Daar tussenin bevindt zich een display, waarop de boordcomputer wordt geprojecteerd en zelfs de temperatuur van de koelvloeistof digitaal kan worden weergegeven. Dat ‘vergeet’ menig autofabrikant tegenwoordig.

Diesel uit eigen huis
Voor de aandrijving van ons testexemplaar heeft Citroën een 2.2 liter dieselmotor gereserveerd. Een bekende jongen uit de PSA-stal, die als 2.2 HdiF 16V door het leven gaat. Hier maakt de fabrikant dus wel verschil met Mitsubishi, aangezien zij gebruik maken van een wat minder geciviliseerde 2.0 TDI afkomstig van Volkswagen. De 2.2 weet met een vermogen van 156 pk en een koppel van 380 Nm de 1.725 kilogram zware SUV in 9,9 tellen naar de 100 km/h te loodsen. Voor ons gevoel een prima waarde, gezien de afmetingen en het gewicht. En qua topsnelheid blijft ie steken bij 200 km/h. De Fransoos is vooralsnog leverbaar met uitsluitend de 2.2 dieselmotor in het vooronder. Overigens krijgt deze oliestoker binnenkort gezelschap van de 2,4 liter viercilinder benzinekrachtbron, afkomstig uit de Mitsubishi-schappen. Tijdens een stevig potje sturen heeft de C-Crosser weinig moeite met snel genomen bochten. Natuurlijk, de koets helt meer dan een sedan of een station, maar het blijft alleszins binnen de perken. Je ondervindt bij wijze van spreken nimmer het gevoel, te zullen kantelen. Bij volle bezetting, dus met alle stoelen in gebruik, vinden we de afstemming net iets te week. Na het nemen van een drempel deint de koets namelijk nog een keer na. Verder is de besturing dik in orde en worden oneffenheden in het wegdek mooi gefilterd. Gelukkig maar, want een Citroën hoort natuurlijk comfortabel te zijn. Ook al is het in dit geval niet meer dan een verfranste Japanner.

4WD
De aandrijfkrachten worden op verhard louter op de voorwielen overgebracht, dit om het brandstofverbruik enigszins te beperken. Of je moet de draaiknop in de middentunnel hebben beroerd naar 4WD (permanente vierwielaandrijving) of de lock-stand voor in het terrein. Beter gezegd, voor op de minder begaanbare bospaden, want de bak kent geen lage gearing. Het echt zware terrein kan namelijk beter vermeden worden met de C-Crosser. Wel verhoogt de elektronisch geregelde vierwielaandrijving de veiligheid op nat en glad wegdek.

Uitrusting
De standaarduitrusting van de Exclusive-versie is riant te noemen met zaken als stoelverwarming, automatische airco, cruise control, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, xenon verlichting, een cd-wisselaar en parkeersensoren. Het RockFordFosgate geluidssysteem in de gereden testauto mag er wezen. Wát een geluid produceren de speakers en vooral de woofer in de kofferbak laat goed van zich horen. De C-Crosser diesel is er vanaf € 40.995,- in Dynamique-uitvoering. Voor de Exclusive versie betaal je € 4.900,- extra.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Citroën C-Crosser: verfranste Japanner
Citroën C-Crosser: verfranste Japanner
Citroën C-Crosser: verfranste Japanner
Citroën C-Crosser: verfranste Japanner
Citroën C-Crosser: verfranste Japanner
Citroën C-Crosser: verfranste Japanner
Citroën C-Crosser: verfranste Japanner
Citroën C-Crosser: verfranste Japanner
Citroën C-Crosser: verfranste Japanner
Redactie
Door Redactie

Zoeken