Tests

Mini Clubman

Mini Clubman

BMW blaast ook de Mini Clubman Estate van weleer een nieuw leven in. Na de succesvolle herintroductie van de Mini in 2001 en de cabrio drie jaar later, zijn er alweer 1 miljoen exemplaren van de band gerold. Autowereld.com reisde af naar Madrid om alvast kennis te maken met de Mini Clubman (Cooper S).

Grote vraag is natuurlijk of het typerende go-kart gevoel van de Mini ook in de Clubman tot uiting komt. Want de wielbasis is met acht centimeter verlengd en de carrosserie groeide zelfs met 24 centimeter. Met als resultaat dat de kleine station, door Mini ook wel shooting-brake genoemd, opvallend genoeg het langste dak heeft van alle modellen in de BMW-groep.

Andersom
De vormgeving van de nieuwe Clubman is tot de B-stijl identiek aan de Mini. In je achteruitkijkspiegel kun je dus niet zien met welk model je te maken hebt. Daarna zijn de verschillen des te groter. Zoals gezegd is de daklijn verder doorgetrokken, waarmee de bagageruimte en de ruimte op de achterbank ten opzichte van de Mini is toegenomen. Dankzij de in delen neerklapbare rugleuning kan de bagageruimte variëren van 260 tot liefst 930 liter. Aan de achterzijde treffen we twee deurtjes aan die toegang verschaffen tot het bagagecompartiment. Een dubbele vloer splitst de laadruimte op in twee delen. De instap naar achteren wordt bovendien aan de rechterzijde - de trottoirkant - vergemakkelijkt door een zogeheten suïcidedoor. Deze deur draait in tegengestelde richting en kan overigens pas bediend worden, na het openen van het rechtervoorportier. Eenmaal op de achterbank plaatsgenomen - die naar wens plaats biedt aan twee of drie zitplaatsen - stellen we vast dat er voldoende ruimte voor de ledematen aanwezig is.

Personaliseren
Net zoals de andere Mini´s kan men natuurlijk ook de Clubman volledig personaliseren. Dankzij de twaalf beschikbare exterieurkleuren en de keuze uit een contrasterende kleur (zilver of zwart) voor het dak en de C-Stijl zijn er in totaal veertig verschillende combinaties mogelijk. Speciaal voor de Clubman is een nieuwe tint in het leven geroepen, te weten de lakkleur Hot Chocolate. Maar ook voor het interieur stelt Mini tal van keuzemogelijkheden beschikbaar.

Motoren
Onder de kap van de Clubman is keuze uit een drietal motoren. Als instapper dient een 1,6 liter krachtbron met 120 pk en een koppel van 160 Nm. Hiermee snelt ´ie in 9,8 seconden naar de honderd en bedraagt de topsnelheid 201 km/h. Diezelfde motor is in de Cooper S gekoppeld aan een turbo. De 175 paardenkrachten sleuren de Clubman dan in 7,6 tellen naar 100 km/h. En pas bij 224 km/h maakt de luchtweerstand een einde aan de pret. Mini denkt ook aan de kilometervreters onder ons. Want in de prijslijsten is eveneens een dieseluitvoering opgenomen, en wel de Cooper D met de 1,6 liter common rail dieselmotor. Deze motor is goed voor 110 pk en 260 Nm aan koppel. De fabrikant claimt een verbruik van 4,1 liter diesel per 100 kilometer. Aangezien Mini onderdeel is van het BMW-concern maakt het merk dankbaar gebruik van de Efficient Dynamics-technieken van het moederbedrijf. Dat betekent dat elke Clubman is voorzien van de start stop-functie. Zodra de auto tot stilstand is gekomen en je de versnellingsbak in vrij zet, schakelt de motor op stand-by. Wanneer je vervolgens de koppeling weer intrapt, ontwaakt de krachtbron. Daarnaast wordt de energie die bij het remmen vrijkomt geregenereerd. Voornaamste doelstelling van deze techniek is het verbruik en de bijbehorende uitstoot enigszins te beperken.

Sportafstemming
Op pad met de Cooper S. Het topmodel is zowel mét als zonder sportonderstel te bestellen. We beginnen in de Clubman met sportafstemming en lichtmetalen wielen in de maat zestien inch. En dan wordt het al snel duidelijk dat Mini het echte go-kart gevoel niet uit het oog heeft verloren. De conditie van het wegdek wordt zonder compromis doorgegeven aan de bestuurder, zodat we met veel plezier en gevoel de kleine station over de smalle bergwegen in het achterland van Madrid jagen. Maar ook op hogere snelheden ligt de Clubman als een blok op de weg. Alsof je met een veel grotere auto onderweg bent. De handgeschakelde zesbak is standaard op alle versies. Tijdens stevig accelereren laat de bak het geen enkele keer afweten en vind je altijd het juiste verzet. Wanneer we overstappen naar de Cooper S zonder sportafstemming en met een maatje kleiner lichtmetaal, zijn we minder enthousiast. Doordat het onderstel meer op comfort is afgestemd, verliest de Clubman het echte go-kart gevoel. De bestuurder krijgt de oneffenheden in het wegdek niet meer rechtstreeks, maar enigszins gefilterd door. Deze afstemming past ons inziens meer bij de Cooper en Cooper D, dan in de meer sportieve Cooper S. Om de veiligheid optimaal te waarborgen is de Clubman voorzien van een hele reek aan veiligheidsaspecten, zoals CBS (cornering brake control) en DSC (dynamic stability control). Als je te hard een bocht induikt, neemt de techniek een deel van het vermogen weg. En bij stevig uitaccelereren grijpt het systeem ook in, al laat het een zeker mate van wielspin toe. O ja, voor diegene die de route van A naar B liever volgens het ‘nieuwe rijden’ wil afleggen, kan op de schakelindicator in het display van de toerenteller precies zien wanneer hij of zij het volgende verzet moet inleggen. In diezelfde meter, heeft overigens ook een digitale snelheidsmeter een plaats gevonden. Gelukkig maar, want het zicht op de grote, analoge klok in de middenconsole is niet altijd even duidelijk.

Prijzen
De prijzen van de Clubman liggen gemiddeld 3.000 euro boven die van de Mini. De Cooper Clubman is er vanaf € 25.450,- terwijl de Cooper S minstens € 33.150,- moet opbrengen. Dieselen kan vanaf € 28.650 euro,-.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mini Clubman
Mini Clubman
Mini Clubman
Mini Clubman
Mini Clubman
Mini Clubman
Mini Clubman
Mini Clubman
Mini Clubman
Redactie
Door Redactie

Zoeken