Tests

De nieuwe Ford Mondeo Wagon

De nieuwe Ford Mondeo Wagon

Ford gaat het de concurrentie bijzonder moeilijk maken met deze derde generatie van de Mondeo. De veelgeprezen rij-eigenschappen van Ford zijn middels het Kinetic Design nu ook zichtbaar. Vooral de Mondeo Wagon combineert dit dynamische karakter met een zee aan ruimte. En daar mag de concurrentie best bang van worden.

De vorige generatie van de Ford Mondeo wist qua rij-eigenschappen absoluut te overtuigen. Maar door zijn wat saai ogende vormgeving ontbrak het de Mondeo aan een passende uitstraling. De komst van de S-Max luidde het Kinetic Design tijdperk in. Kort gezegd staat deze designfilosofie voor een vertaling van de dynamische rij-eigenschappen naar het ontwerp van de auto. Bij de Mondeo is dat de ontwerpers bijzonder goed gelukt. De Mondeo heeft een dynamische, sportieve en tegelijk ook elegante uitstraling. Het model rijdt niet alleen fijn, maar ziet er ook zo uit.

Prachtige afwerking, besmettelijke kleur
Die lijn is ook in het interieur doorgetrokken. De diepe klokkenwinkel, de ronde ventilatieroosters en de brede middenconsole geven het binnenste van de Mondeo een prachtige uitstraling. En dat geldt zeker ook voor de gekozen materialen en de afwerking. In de door ons gereden Ghia overheerst bovendien een luxe sfeer wat wordt vertaald door de aluminium en houten accenten en de lichte bekleding. Het hout is een kwestie van smaak maar de lichte bekleding is onpraktisch en snel vuil. Vooral de lichte matten zijn na een korte boswandeling nog maar moeilijk schoon te krijgen. En dan hebben we het nog niet gehad over de lichte bekleding in de bagageruimte.

Zeer ruim interieur
Wanneer het grote portier openzwaait en je een vrije blik op het interieur hebt, valt pas op hoe ruim de Mondeo is. Zowel voor- als achterin ontbreekt het de inzittenden in geen enkele richting aan ruimte. Achterpassagiers van basketballersformaat kunnen hun benen prima kwijt. De bagageruimte van de Wagon is met een inhoud van 554 liter opvallend ruim te noemen. Wanneer de banken worden platgelegd ontstaat een alleverslindende ruimte van 1.733 liter. Opbergvakjes en bakjes zien we overal terug in het interieur, al is het dashboardkastje wel wat klein van formaat. Zijn buitenmaten van 4,83 m lengte en 1,89 m breedte hebben als nadeel dat de auto relatief moeilijk is in te parkeren. Bovendien zijn parkeersensoren zelfs op de Ghia niet standaard, maar door de onoverzichtelijke carrosserie wel aan te raden.

Sportieve rijhouding
Wie plaats neemt achter het stuurwiel zal merken dat Ford het goed mogelijk heeft gemaakt om een sportieve rijhouding aan te nemen. Het stuurwiel en de stoel zijn optimaal instelbaar om een actieve rijhouding aan te nemen. Wie echter houdt van een lage zit moet teleurgesteld worden, want net als bij vele andere Ford’s kan ook de stoel van de Mondeo niet ver (genoeg) omlaag.

Fantastisch onderstel
Om het maar eens hardop uit te spreken; de Mondeo rijdt fantastisch. Ford is een prima onderstelbouwer en dat bewijst men met de Mondeo in optima forma. Het onderstel is een mooie compromis tussen comfort en sportiviteit. Zelfs op slechte klinkerwegen blijft het comfortabel in de Mondeo en in snel genomen bochten voelt de auto prettig stabiel. Wie dan ook van een sportieve rijstijl houdt zal erachter komen dat de Mondeo veel kan hebben en merkt dat de grens ver ligt. Wie te ver gaat zal merken dat de auto licht onderstuurt raakt, maar dat is eenvoudig te corrigeren. Bovendien staat het ESP altijd z’n mannetje om de bestuurder te helpen. De besturing is daarbij lekker direct en je voelt precies wat de voorwielen doen. Klasse!

2.0 liter TDCi
Voor onze test hadden wij de beschikking over de Mondeo Wagon ‘Ghia’ met onder de motorkap de sterkste Mondeo-diesel van dit moment. De 2.0 liter viercilinder TDCi-motor is goed voor een vermogen van 140 pk en een koppel van 320 Nm. Om de motor tot leven te wekken is een druk op de startknop voldoende en kan de sleutel in de zak blijven. Geheel van deze tijd, maar Ford heeft daarbij wel vergeten om ook de deuren keyless te maken. Nu moet de auto nog wel met de afstandsbediening worden ont- en vergrendeld en kan de sleutel dus niet continue in de zak blijven. Is de motor eenmaal tot leven gewekt dan valt de stille loop in positieve zin op. Ook tijdens het accelereren en tijdens constante snelheden is de motor stil en slechts op de achtergrond hoorbaar. Dat verhoogt het comfortniveau. Bij lage toerentallen moet niet teveel worden verwacht van deze krachtbron, maar eenmaal op kracht wordt menig weggebruiker zoekgereden. Daarbij heeft Ford de motor gekoppeld aan een trefzekere zesversnellingsbak die geheel past bij het dynamische karakter van de Mondeo. Wie van een beetje doorrijden houdt moet rekenen op een gemiddeld verbruik van 7,1 l/100 km.

Communicatiesystemen
In het D-segment waarin de Mondeo zich bevindt zijn moderne opties en technologieën van levensbelang. Vooral de zakelijke rijder stelt veel prijs op een Bluetooth-carkit, een goed werkend navigatiesysteem en een overzichtelijk instrumentarium met de nodige snufjes. Ford voldoet aan al deze criteria. Het navigatieysteem werkt prima en is overzichtelijk – middels touchscreen - te bedienen. Het audiosysteem heeft een prima geluidskwaliteit en de Bluetooth-carkit werkt probleemloos.

Conclusies
De nieuwe Ford Mondeo heeft het absoluut in zich om het zijn concurrentie bijzonder moeilijk te maken. De rij-eigenschappen van de Mondeo waren al van een hoog niveau, maar zijn nog verder aangescherpt. Het onderstel is een prachtige compromis van comfort en sportiviteit en de motor heeft – eenmaal op toeren gekomen - voldoende trekkracht. Het interieur is behalve prachtig afgewerkt ook opvallend ruim. Vooral de ruimte op de achterbank en de bagageruimte zijn indrukwekkend. De lichte bekleding is echter wel zeer besmettelijk en vooral met kinderen niet aan te raden. Op een enkel rammeltje en kraakje na is het in het interieur stil en dat maakt de Mondeo tot een uitstekende reisauto. Wij kunnen dan ook niet anders concluderen dan dat Ford de Mondeo naar een hoog niveau heeft getild en dat het model het de concurrentie nog maar eens extra moeilijk maakt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
De nieuwe Ford Mondeo Wagon
De nieuwe Ford Mondeo Wagon
De nieuwe Ford Mondeo Wagon
De nieuwe Ford Mondeo Wagon
De nieuwe Ford Mondeo Wagon
De nieuwe Ford Mondeo Wagon
De nieuwe Ford Mondeo Wagon
De nieuwe Ford Mondeo Wagon
De nieuwe Ford Mondeo Wagon
De nieuwe Ford Mondeo Wagon
Redactie
Door Redactie

Zoeken