Tests

Audi Driving Experience met de Audi S5

Audi Driving Experience met de Audi S5

De Audi S5 combineert het design-DNA van Audi met een vleugje Italiaans lijnenspel. Dat maakt de Audi S5 tot een coupé die emoties oproept. En met onder de motorkap een 354 pk sterke V8 weet de S5 die emoties alleen maar verder te versterken.

Er schijnt een waterig zonnetje als we aankomen op het TT Circuit in Assen. Na de extreme regenbuien van deze natte juli-maand lijkt het erop dat het vandaag droog zal blijven. En dat treffen we, want vandaag gaan we met de Audi S5 het TT Circuit van Assen op. Dat alles in het teken van de Audi Driving Experience die behalve in Spanje, Finland en Duitsland ook in Nederland kan worden verreden. De Driving Experience zoals we die in Assen afleggen, bestaat uit een ochtend- en een middagprogramma waarbij zowel de theorie als de praktijk aan de orde komen. Het draait voornamelijk om het rijden van de ideale lijn, het beheersen van de auto in kritieke situaties maar ook het opzoeken van de grenzen van mens en machine. Die laatste betreft in dit geval de nieuwe Audi S5.

S-kenmerken
De S5 is voor Audi een nieuw model in een nieuw segment. Na vele jaren heeft de fabrikant uit Ingolstadt eindelijk (weer) een concurrent voor de 3-serie Coupé van BMW en de CLK van Mercedes. Het ontwerp is van de hand van Walter d’Silva en wordt gekenmerkt door klassieke en elegante lijnen in combinatie met sportieve accenten. Ten opzichte van de A5 kan de S5 rekenen op sportiever gevormde voor- en achterbumpers, een S-grille, nadrukkelijker geprononceerde zijskirts en 18 inch lichtmetalen wielen. Zelfs een subtiel spoilerlipje op de kofferbak ontbreekt niet. Schreeuwerig komt de S5 nimmer over. Het is een elegante coupé met een vleugje sportiviteit.

Interieur
Na even kort om de auto heen te zijn gelopen volgt de theorie in de Gold Club. De Duitse instructeurs worden aan ons voorgesteld en met een vleugje humor wordt de theorie overgebracht. Zowel over de auto, de quattro-aandrijving als over het rijden op het circuit. Na een klein uurtje lopen we richting de auto’s. Daar staan de knalrode S5’s in startpositie opgesteld. Bij het openen van het portier valt meteen het typische Audi-interieur op. Het strakke en subliem afgewerkte dashboard is in de S5 voorzien van enkele sportieve accenten als aluminium en een S5-logootje. De sportstoelen zijn speciaal voor de S5 voorzien van ingebouwde hoofdsteunen en een gestikt S5-logo. Wel missen ze wat zijdelingse steun tijdens pittig bochtenwerk. Ik stel de stoel en het stuurwiel in op de ideale ‘racepositie’ en met een druk op de knop wordt de V8 tot leven gewekt.

Slalom, onder- en overstuur en de ideale lijn
Via één van de pitboxen rijden we de pitstraat in waar we in groepen van vier auto’s mogen aanschuiven achter één van de RS4 Avant’s van de instructeurs. Middels walkie-talkies communiceert de instructeur met ons en krijgen we eindelijk het langverwachte startsein om hem te volgen en het circuit op te gaan. Met gepaste voorzichtigheid, maar wel met een redelijke snelheid maken we een verkennend rondje. Direct valt op hoe fel de S5 reageert op het gaspedaal. Maar wel met een (te) bescheiden geluid. De V8 roffelt, maar overheerst nooit. Hij wil zijn 354 pk’s en 440 Nm’s echter maar al te graag overbrengen op het wegdek. We stoppen bij onze eerste proef waar we een slalom gaan oefenen. Eerst een paar verkennende pogingen en dan voor een persoonlijke tijd. Opvallend gemakkelijk verbeter je keer op keer je eigen tijd en gaat de slalom steeds eenvoudiger. Vervolgens rijden we naar een scherpe bocht waar we het opwekken en opvangen van zowel onder- als overstuur kunnen oefenen. Met een snelheid van ongeveer 100-110 km/h moet in de bocht zo scherp mogelijk worden gestuurd en tegelijkertijd vol worden geremd. De auto breekt uit en na een aantal keren oefenen en wat instructies is ook dit onderdeel onder controle. Het is dan ook hoog tijd om het circuit wat verder te gaan verkennen. Op een stukje van de baan oefenen we achter de instructeur dan ook de ideale lijn. De snelheid wordt steeds verder opgevoerd en de spanning stijgt beetje bij beetje.

Circuitrijden
Na de lunch is het tijd om het circuit in zijn volledigheid te gaan verkennen. Terwijl wij genoten van een goede lunch waren de heren van de Audi Driving Experience druk in de weer om alle pylonen weer weg te halen en het circuit klaar te maken voor 13 S5’s en 3 RS4’s die ’s middags op hoge snelheid over het circuit zouden razen. Inmiddels is het weer er niet beter op geworden. Donkere wolken overheersen de lucht en binnen korte tijd zal de hemel openbreken. Als we naar buiten lopen om wederom in de S5 te stappen begint het dan ook te regenen. Hard te regenen. Dat verhoogt echter de spanning alleen maar meer blijkt later in de middag. Achter de instructeur maken we continue ronden waarbij de snelheid steeds verder wordt opgevoerd. Opvallend goed blijkt de S5 te sturen. De besturing is licht, maar wel direct en prima aan te voelen. Datzelfde geldt voor het onderstel. De S5 ontpopt zich als een GT die het comfort van een sedan combineert met de sportieve inborst van een sportauto. Overhellen is de auto vreemd en de bochtsnelheden liggen hoog. Het duurt lang voordat de S5 onderstuurt raakt. Zelfs op het kletsnatte circuit blijft de S5 lang neutraal en prima controleerbaar. Wanneer de snelheid toch te hoog ligt ontstaat er onderstuur dat prima is op te vangen door iets gas te liften en een beetje terug te sturen. Wie dat wenst kan overigens ook gemakkelijk overstuur opwekken en de S5 een beetje laten driften. Zelfs met alle veiligheidssystemen (ESP) ingeschakeld laat de S5 enige speelruimte toe. Heerlijk! Enige kanttekening die we moeten plaatsen is het gebrek aan snelheidsbeleving. Pas wanneer je er naast zit realiseer je hoe snel het eigenlijk gaat. Dat is enigszins te wijten aan het gebrek aan een sportief motor-/uitlaatgeluid en tegelijkertijd is het ook een compliment voor Audi. Het is binnenin zo stil dat je soms nauwelijks beseft dat je in een sportauto zit.

S5 = GT
Na een dag volop te hebben genoten op het circuit volgt een uitreiking van het Audi Driving Experience Certificaat. Wie een dag deelneemt aan de Driving Experience kan rekenen op een verder aangescherpte rijstijl. Vooral het rijden van de ideale lijn en het opzoeken van de grenzen is voor menig (sportieve) automobilist zeker een waardevolle aanvulling. Bovendien maakten we nu eens echt goed kennis met de voordelen van het quattro-systeem. De instructeurs lieten ons weten dat het verschil tussen een natte en droge baan met quattro-auto’s veel minder is. En dat hebben wij gemerkt. Want zelfs toen het circuit kletsnat was waren de 354 paardenkrachten prima over te brengen op het asfalt. De Audi S5 heeft zich op het circuit dan ook bewezen als een sportieve coupé, maar wel met een gedempt karakter. Hij is niet uitbundig om te zien, hij is niet schreeuwerig en zeker niet Spartaans. De S5 is een GT die zijn inzittenden trakteert op alle comfort en sportiviteit die we van het merk uit Ingolstadt gewend zijn.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi Driving Experience met de Audi S5
Audi Driving Experience met de Audi S5
Audi Driving Experience met de Audi S5
Audi Driving Experience met de Audi S5
Audi Driving Experience met de Audi S5
Audi Driving Experience met de Audi S5
Audi Driving Experience met de Audi S5
Audi Driving Experience met de Audi S5
Audi Driving Experience met de Audi S5
Audi Driving Experience met de Audi S5
Audi Driving Experience met de Audi S5
Audi Driving Experience met de Audi S5
Redactie
Door Redactie

Zoeken