Tests

On- en offroad kennismaking met Mercedes SUVs

On- en offroad kennismaking met Mercedes SUVs

Mercedes heeft een volledig programma aan SUV’s. En om die allemaal eens aan de tand te kunnen voelen reisden wij af naar de Oostenrijkse Alpen. Daar stonden de Mercedes ML-, GL- en G-klasse klaar voor een on- en offroad testrit.

Mercedes heeft een rijke historie aan 4x4’s die al in 1907 begon. In die tijd werd in opdracht van de Duitse ondersecretaris Bernhard Dernburg een vierwielaangedreven voertuig ontwikkeld om in het hedendaagse Namibië door het mulle zand en onder zware omstandigheden te kunnen rijden. Het van permanente vierwielaandrijving voorziene voertuig kan worden gezien als de voorvader van alle SUV’s en 4Matic-modellen die Mercedes tegenwoordig levert. En dat is een indrukwekkend gamma. Met de ML-, GL- en G-klasse heeft Mercedes een zeer uitgebreid SUV-gamma. Tijd om de modellen stuk voor stuk eens te beproeven.

Mercedes ML-klasse
Onze test begint op de Duitse Autobahn, nabij het vliegveld van München. We zakken af naar het zuiden en zetten koers richting Oostenrijk. De achtcilinder benzinemotor in het vooronder van de ML 500 is slechts op de achtergrond hoorbaar en heeft weinig moeite om de ML vliegensvlug te doen accelereren. Binnen no time bereiken we snelheden waarmee we het grootste deel van het overige verkeer achter ons laten. Het is onvoorstelbaar met wat voor gemak je met ruim 200 km/h over de snelweg zoeft. De auto voelt op dat moment niet eens groot of hoog aan en is prima controleerbaar. In het interieur overheerst de rust en stilte die in niets doet denken aan dit soort snelheden.

Als inzittende wordt je in de ML getrakteerd op alle denkbare luxe. De elektrisch verstelbare en met leer beklede stoelen zijn niet alleen voorzien van stoelverwarming, maar tevens van ventilatie. Bovendien laat het audiosysteem een heldere klank horen en wijst het mooie navigatiesysteem duidelijk de weg. Aan de ruimte is zowel voor- als achterin geen gebrek en onze bagage kunnen we dan ook gemakkelijk kwijt.
Na ruim honderd kilometer duiken de bergtoppen op. Het landschap begint zijn vlakke karakter te verruilen voor een heuvelachtig vergezicht met hier en daar een wat steilere klim. De ML geeft nog steeds geen krimp en sleurt ons zonder enige merkbare moeite naar boven. De bergen worden steiler en de Duitse grens met Oostenrijk wordt gepasseerd. De prachtige groene heuvels, de steile kale bergtoppen en de slingerweggetjes zorgen voor een uitdaging. Tenminste, als je in een sportauto met een laaggeplaatst gewicht zou zitten. Want ondanks dat de ML niet onder doet voor een gemiddelde sedan is het geen auto die uitnodigt om op dergelijke bergweggetjes tot het uiterste te gaan. Daarvoor is de auto te hoog, te zwaar en simpelweg niet sportief genoeg.

Mercedes G-klasse
In het Oostenrijkse Saalfelden betreden we het terrein van de ÖAMTC, de zusterorganisatie van de ANWB. Het testtrack is uitdagend en terreinrijden zoals hier zal in ons vlakke landje slechts bij een droom blijven. Alleen al de sfeer van hoge bergen, rotswanden en losliggend gesteente haalt het 4x4-gevoel in je naar boven. We verruilen de ML voor de ‘good old’ G-klasse. Deze vader der 4x4’s is inmiddels al ruim 26 jaar in productie en recentelijk nog vernieuwd. Daarbij werd vooral het interieur aangepakt. En dat is goed te zien. Wanneer de grote portieren open zwaaien en we instappen werpen we een blik op het instrumentarium dat geheel bij de tijd is. Natuurlijk kun je zien dat de basis al gedateerd is, maar dat de G-klasse al zo lang meegaat zal niemand hem geven. Het Comand-APS navigatiesysteem, het moderne stuurwiel met daarop de bediening van het audiosysteem en de elektrische bediening van ramen en spiegels maken de G-klasse tot een moderne SUV.

De echte kracht van de G-klasse ontdekken we als we onder begeleiding van een instructeur het terrein betreden. Om even aan de auto te wennen worden een paar simpele weggetjes genomen. De G-klasse doet daarbij meteen zijn imago eer aan. De 224 pk sterke 3.0 liter zescilinder dieselmotor onder de enorme motorkap laat een zware brul horen en zet de G met het grootste gemak in beweging. De eerste moeilijkheid dient zich aan. Op advies van de instructeur blokkeer ik met een druk op de knop het centrale differentieel. Zodoende worden alle aandrijfkrachten evenredig over de voor- en achterwielen verdeeld en is de kans op vastzitten minder groot. De steile helling die met stenen is bedekt ziet er uitdagend uit, maar de G-klasse sleurt ons onvermoeibaar naar boven. Ook niet vreemd als je bedenkt dat er een indrukwekkend koppel van 540 Nm op de wielen wordt overgebracht. En dat al bij 1.600 tpm. Ook de scherpe bochten, de diepe kuilen en de enorme keien worden moeiteloos overwonnen. Het volgende obstakel is een diepe plas water dat direct na een steile helling ligt. We blokkeren wederom het centrale differentieel, zetten de automaat in de eerste versnelling en langzaam laat ik het rempedaal los. De imposante neus duikt meteen naar beneden en voor ik het weet gaat deze bijna helemaal onder in het water. Op dat moment raken de voorwielen de bodem van de plas en trekt de auto weer recht. Bij het uitrijden van de plas gaat het gevoel van spanning over in een enorme kick. Wat geweldig dat Mercedes deze auto nog steeds blijft produceren! En eindelijk snap ik waarom er nog maar liefst 11 G-klasses per dag worden gemaakt. Om de terreinsessie met gepaste spanning af te sluiten wacht ons nog een afdaling met een percentage van maar liefst 70%. De rem zorgt daarbij voor een gedoseerde snelheid en de G-klasse weet ons zonder moeite beneden te brengen. Wat een machtige machine!

Na de offroad-rit met zowel de G-klasse als de ML-klasse vervolgen wij onze rit richting Kitzbühl. Zeer benieuwd naar zijn onroad capaciteiten nemen we de G-klasse mee. Dat vraagt echter wel enige gewenning. Waar de ML rijdt als een gemiddelde sedan merken we aan de G-klasse dat zijn jaren beginnen te tellen. De SUV voelt groot aan, stuurt relatief zwaar en alles om je heen lijkt klein geworden. Maar dat alles geeft je wel een soort van onschendbaar gevoel. Een gevoel van kracht. Je bent met de G-klasse ‘king of the road’. Maar wie veel kilometers aflegt zal dat anders zien. Een echte reisauto is de G namelijk niet. De auto helt sterk over in de bochten en de besturing is indirect. Wel is de motor in deze G 320 CDI krachtig genoeg om de 2.345 kg zware terreinreus vlot van zijn plek te brengen. Zelfs op de bergwegen in het Oostenrijkse Tirol.

Mercedes GL-klasse
Om de reis passend af te sluiten stappen we in Mercedes’ jongste SUV, de GL-klasse. Deze enorme terreinbeul heeft kenmerken van de oude G-klasse gecombineerd met de luxe en het comfort van de ML. Net als bij de G voel je je ook in de GL als een koning op de weg. De imposante motorkap, de enorme voorruit en de hoge zit zorgen hier voornamelijk voor. Maar ook het indrukwekkende vermogen van de 388 pk sterke 5.5 liter V8 in het vooronder van de GL 500 geven je een soort onschendbaar gevoel. Veel meer dan de G-klasse rijdt de GL als een moderne SUV die in beperkte mate overhelt en relatief direct stuurt. De GL is een alleskunner die zowel in het terrein als op de verharde weg zijn mannetjes staat. Hij combineert het beste van de G en de ML in één stoere en tevens exclusieve SUV.
 
Tot slot; GLK-klasse
Het SUV-gamma van Mercedes is ronduit indrukwekkend te noemen. En in tegenstelling tot veel andere SUV’s weten de modellen van Mercedes ook daadwerkelijk hun naam waar te maken. Het zijn stuk voor stuk krachtpatsers in het terrein en vooral de G-klasse overtreft daar elke verwachting. Mercedes combineert die krachtige eigenschappen met een luxueus interieur en een dito uitstraling. Op de weg zijn de modellen minder sportief dan bijvoorbeeld de SUV’s van menig concurrent, maar die laten het in het terrein veelal afweten. Bovendien zal het gamma SUV’s volgend jaar worden uitgebreid met de GLK. De kleinste SUV van Mercedes moet juist op de verharde weg laten zien waartoe de fabrikant uit Stuttgart in staat is.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
On- en offroad kennismaking met Mercedes SUVs
On- en offroad kennismaking met Mercedes SUVs
On- en offroad kennismaking met Mercedes SUVs
On- en offroad kennismaking met Mercedes SUVs
On- en offroad kennismaking met Mercedes SUVs
On- en offroad kennismaking met Mercedes SUVs
On- en offroad kennismaking met Mercedes SUVs
On- en offroad kennismaking met Mercedes SUVs
On- en offroad kennismaking met Mercedes SUVs
On- en offroad kennismaking met Mercedes SUVs
On- en offroad kennismaking met Mercedes SUVs
On- en offroad kennismaking met Mercedes SUVs
On- en offroad kennismaking met Mercedes SUVs
Redactie
Door Redactie

Zoeken