Tests

Seat Leon Cupra: Spaanse peper

Seat Leon Cupra: Spaanse peper

Met de woorden ‘Rijplezier staat voorop’ besloten wij onze test van de nieuwe Seat Leon in oktober 2005. Het model heeft namelijk niet alleen een sportieve uitstraling maar tevens dito rij-eigenschappen. En dat biedt een prima basis voor de snelste versie van de Leon; de Cupra.

In het segment van de hete hatchbacks woedt een felle PK-strijd. Auto’s als de Volkswagen Golf GTI (200 pk), Opel Astra OPC (240 pk), Ford Focus ST (225 pk) en Mazda3 MPS (265 pk) vechten om een eerste plaats. Maar sinds kort doet ook de Seat Leon Cupra mee in het gevecht. Met zijn 240 trappelende paarden onder de motorkap is de auto goed voor een notering in de top.

Onderhuidse verschillen met Leon FR
Groot verschil met de Leon FR is er op het eerste gezicht niet te bespeuren. En eigenlijk is dat helemaal niet erg, want de FR heeft dankzij z’n diep doorgetrokken voor- en achterbumper al een heerlijke sportieve uitstraling. Het zijn slechts de zwarte spiegelkappen, de lichtmetalen wielen, de rood gelakte ramklauwen en de letters Cupra op de achterklep die het potentieel van deze Leon verraden. Hoe anders is dat onderhuids waar Seat wel degelijk flinke verschillen heeft weten te bewerkstelligen. De Leon Cupra is namelijk niet zomaar een Leon FR met 40 pk meer. Om te beginnen is de motor in de basis gelijk aan die van de FR en Audi S3 maar dan wel met een ander motormanagementsysteem, een andere turbo en een gewijzigde intercooler. Maar ook de versnellingsbak, de voor- en achteras en het remsysteem zijn aangepast. Zodoende is de Leon Cupra optimaal bestand tegen het hogere vermogen van de motor en worden de sportieve eigenschappen naar een nog hoger plan getild.

240 pk en 300 Nm
En dat merk je tijdens het rijden. Wanneer de motor wordt gestart staan er 240 paardenkrachten en 300 Newtonmeters klaar om de inzittenden te trakteren op een vlotte acceleratie (0-100 km/h in 6,4 seconden). De handgeschakelde zesbak is met veel precisie en korte slagen door de verzetten te loodsen en staat fantastisch afgesteld. Bij het op laten komen van de koppeling wordt daadkrachtig aangegrepen en is in elke versnelling meteen weer veel vermogen en koppel beschikbaar. Dat resulteert keer op keer in een ferme duw in de rug. Bocht na bocht trakteert de Leon Cupra je op meer spektakel. De snelheden die bereikt kunnen worden zonder dat onderstuur optreedt liggen bijzonder hoog en de auto lijkt aan het asfalt te kleven. Wie de grens wel overschrijdt zal merken dat de elektronische systemen ingrijpen en wat vermogen inhouden. Gelukkig totaal niet abrupt en zodra de situatie het weer hebben kan gaan alle remmen weer los. Dat zorgt voor een levendig karakter waarbij het lijkt alsof de bestuurder de controle geheel zelf weer heeft opgepakt. De besturing is daarbij lekker direct, maar helaas wel wat te licht voor een sportieve auto als deze. Wat eveneens ontbreekt is een verslavend motor/uitlaatgeluid zoals bijvoorbeeld de Focus ST dat wel heeft. De Leon Cupra mist daardoor een belangrijke belevingsfactor.

Sportieve ambiance
Sportiviteit voert ook in het interieur de boventoon. De zwarte hemelbekleding, het Cupra-logo op de versnellingspook en het stuurwiel, de aangepaste tellers en de aluminium afwerking op de middenconsole doen geen twijfel bestaan over de inborst van deze auto. Dat geldt al helemaal voor de heerlijke kuipstoelen die optimale steun bieden en ook nog eens schitterend zijn vormgegeven. Leuk detail is de centraal gepositioneerde toerenteller die het sportieve sfeertje nog eens extra benadrukt.

Dagelijks gebruik
Al deze sportieve elementen zijn echter niet ten koste gegaan van de praktische bruikbaarheid van de auto. De Leon Cupra is uiteraard steviger geveerd dan zijn minder potente broeders, maar de auto is geenszins oncomfortabel. De auto valt zelfs net zo goed ‘lui’ als sportief te rijden. Bovendien is er voldoende ruimte voor vijf passagiers en hun bagage. Voor dagelijks gebruik is de auto dan ook uitermate geschikt. Wie dan echter regelmatig gebruik maakt van het kunnen van de auto moet wel rekenen op een gemiddeld verbruik van ongeveer 1 op 10.

Conclusie
Wat een heerlijke rij-ervaring biedt de Seat Leon Cupra. De 2.0 liter TFSI-motor weet met zijn vermogen van 240 pk en koppel van 300 Nm keer op keer voor spektakel te zorgen. Daarbij versterken de korte verzetten van de versnellingsbak, de directe (maar helaas lichte) besturing en de fantastische kuipstoelen het sportieve effect. Het onderstel is prachtig afgesteld en biedt veel sportiviteit en uitdaging. Tegelijkertijd valt de auto comfortabel te rijden en is het een prima metgezel voor dagelijks woon-werkverkeer. Niet in de laatste plaats komt dat ook door de zeer riante standaarduitrusting die bestaat uit zaken als climate control, radio/CD-/MP3-speler, ESP, sportstoelen en een uitgebreide boordcomputer. Wat de puntjes op de i had kunnen zetten was een sportiever uitlaatsysteem en meer motorgeluid. Maar dat mag de algehele pret niet drukken. De Leon Cupra is een geduchte concurrent voor de andere hot-hatches in een felbevochten segment waar alles draait en om pk’s en beleving. Wat ons betreft kan de Leon Cupra daar meevechten in de top. Niet in de laatste plaats om zijn prijskaartje dat met een vanafprijs van € 33.995,- lager ligt dan dat van zijn directe concurrenten.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Seat Leon Cupra: Spaanse peper
Seat Leon Cupra: Spaanse peper
Seat Leon Cupra: Spaanse peper
Seat Leon Cupra: Spaanse peper
Seat Leon Cupra: Spaanse peper
Seat Leon Cupra: Spaanse peper
Seat Leon Cupra: Spaanse peper
Seat Leon Cupra: Spaanse peper
Seat Leon Cupra: Spaanse peper
Seat Leon Cupra: Spaanse peper
Redactie
Door Redactie

Zoeken