Tests

Mercedes C-klasse: comfort ontmoet dynamiek

Mercedes C-klasse: comfort ontmoet dynamiek

De nieuwe Mercedes C-klasse is dynamischer dan ooit. Bij Mercedes ligt ook bij de C-klasse nog steeds de nadruk op comfort, maar de nieuwe generatie laat zich ook van een andere kant zien. Een smetteloze afwerking, een heerlijke dieselmotor en een uitgebreide uitrusting maken het plaatje compleet.

De introductie van de 190 (W201) in 1982 betekende voor Mercedes een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis. Het merk betrad met dit model voor het eerst het segment van de premium compacte sedan. Dat het een succes werd bleek wel uit de verkoopcijfers. Mercedes verkocht in minder dan tien jaar tijd wereldwijd namelijk maar liefst 1,9 miljoen exemplaren. In 1993 diende een opvolger zich aan. Voor het eerst werd de naam C-klasse gebruikt en bovendien werd er een stationwagon aan het gamma toegevoegd. De volgende generatie kwam in 2000 op de markt en de rechthoekige koplampen werden vervangen door twee in elkaar gesmolten ovalen exemplaren die destijds kenmerkend waren voor Mercedes. Met ruim 2 miljoen verkochte exemplaren werd dit de best verkochte Mercedes ooit en overtrof het model zelfs het succes van zijn voorgangers. Maar aangezien de jaren inmiddels weer begonnen te tellen werd het tijd om zeven jaar later met een opvolger te komen. Op de Autosalon van Genève presenteerde Mercedes begin 2007 dan ook de compleet nieuwe generatie van de C-klasse.

Design
De nieuwe C-klasse is een Mercedes in hart en nieren. De ster op de motorkap, de verchroomde grille met horizontale spijlen en de typische vorm van de achterlichtunits doen in alles denken aan het merk uit Stuttgart. Daarbij heeft de C-klasse bovendien stylingkenmerken van Mercedes’ vlaggenschip – de S-klasse – mogen lenen. Zo doen de geprononceerde wielkasten, de hoekige koplampen en ook de achterzijde denken aan de S-klasse. Het geheel oogt mede daardoor elegant, maar tegelijk ook meer dynamisch dan ooit. Vooral de Avantgarde-uitvoering toont zich van zijn sportiefste kant.

Chique en kwalitatief hoogwaardig interieur
De grootste voortgang heeft Mercedes in het interieur geboekt. De ronde vormen van de vorige generatie hebben plaats gemaakt voor strakke lijnen. De gebruikte materialen zijn van een hoge kwaliteit en de afwerking is van topniveau. Het veelvuldige gebruik van hout, leer, chroom en zachte kunststoffen geeft het interieur van de C-klasse een chique en kwalitatieve uitstraling. Over de ergonomie niets dan lof en er is duidelijk werk van gemaakt om het de inzittenden zo comfortabel mogelijk te maken. De prettig zittende stoelen zijn in alle richtingen verstelbaar en de knopjes van alle instrumenten zitten binnen handbereik. Bovenop het dashboard is een kleurenscherm gemonteerd dat een fantastische grafische weergave biedt. Slechts weinig merken kunnen hieraan tippen. Datzelfde geldt voor de bediening via de Command Controller. Dat doet door de ronde draaiknop sterk denken aan iDrive van BMW en MMi van Audi en werkt ook zeker zo goed als beide systemen van de concurrentie. In het systeem vinden we onder meer de functies van het goed klinkende Harman Kardon audiosysteem, de DVD-speler, het supersnel werkende navigatiesysteem en de Bluetooth-carkit.

Beperkte hoofdruimte
Wat het meest tegenvalt is de interieurruimte. Zowel vóór- als achterin is vooral de hoofdruimte beperkt. Zeker wanneer gekozen wordt voor de optionele glazen dakpanelen moeten bestuurders van 1.85 m en langer inschikken. Het gevolg is dat de stoel dan meestal wat verder achterover wordt gezet en de achterpassagiers hun beenruimte zien inslinken. Wel fors is de bagageruimte, die met 485 liter niet onder doet voor de concurrentie.

Comfort ontmoet dynamiek
Dat bij Mercedes comfort altijd hoog in het vaandel heeft gestaan is ook bij de C-klasse duidelijk te merken. Niet alleen de comfortabele stoelen en tal van elektronische systemen maken het de inzittenden naar het zin, maar ook het onderstel zorgt voor een belangrijke bijdrage. De vering is comfortabel en de geluiden van buitenaf zijn minimaal. Ook het geluid van de motor blijft netjes op de achtergrond. Maar Mercedes heeft meer dan ooit ook sportiviteit een belangrijke rol laten spelen bij de ontwikkeling van dit model. En dat is goed te merken. De C-klasse gedraagt zich vooral ook in de bochten dynamischer dan zijn voorganger. De auto helt niet over en blijft ook bij stevig remmen of accelereren prachtig vlak liggen. Bovendien bijten de remmen stevig, is de besturing licht maar direct en ligt de grens ver. De C-klasse rijdt comfortabel sportief en is behalve een absolute reisauto ook geschikt voor een pittige rijstijl. De auto is een uitgebalanceerde mix van comfort en sportiviteit. De door ons gereden C 220 CDI past helemaal in dit plaatje. De 2.2 liter viercilinder commonrail dieselmotor beschikt over een vermogen van 170 pk en een koppel van 400 Nm. Dankzij deze waarden weet de C 220 CDI in slechts 8,5 seconden naar 100 km/h te sprinten en een topsnelheid van 230 km/h neer te zetten. Dat merk je bij het uitkomen van een bocht, maar ook bij vlotte tussenacceleraties op de snelweg. Wanneer de motor – zoals in onze testauto – ook nog eens is gekoppeld aan de soepel schakelende 5-traps automaat weet de auto bovendien het comfort en de sportiviteit nogmaals op een prachtige manier te combineren. Het verbruik van 7,8 liter per 100 km valt daarbij zeker niet tegen.

Motorengamma
Het leveringsgamma van de C-klasse is zeer uitgebreid. Want naast de door ons gereden en vermoedelijk meest populaire uitvoering is de C-klasse ook leverbaar als C 180 Kompressor (156 pk), C 200 Kompressor (184 pk), C 230 (204 pk), C 280 (231 pk), C 350 (272 pk), C 200 CDI (136 pk) en als C 320 CDI (224 pk). Bovendien is de optielijst zeer omvangrijk en zijn tal van zaken optioneel leverbaar. Jammer genoeg is de C-klasse Classic (het basismodel) nog steeds niet al te rijk uitgerust en zorgen de vele opties voor een hoge aanschafprijs. Zeker wanneer we kijken dat de basisprijs al hoger uitvalt dan bij de concurrentie betekent dat nog steeds voor de ster op de motorkap betaalt moet worden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes C-klasse: comfort ontmoet dynamiek
Mercedes C-klasse: comfort ontmoet dynamiek
Mercedes C-klasse: comfort ontmoet dynamiek
Mercedes C-klasse: comfort ontmoet dynamiek
Mercedes C-klasse: comfort ontmoet dynamiek
Mercedes C-klasse: comfort ontmoet dynamiek
Mercedes C-klasse: comfort ontmoet dynamiek
Mercedes C-klasse: comfort ontmoet dynamiek
Mercedes C-klasse: comfort ontmoet dynamiek
Redactie
Door Redactie

Zoeken