Tests

Audi TT Roadster: pure emotie

Audi TT Roadster: pure emotie

De Audi TT Roadster biedt de prestaties van de TT Coupé in combinatie met een extra funfactor. Met de TT Roadster weet Audi namelijk de sportiviteit van een coupé te combineren met de emotionele waarden van een cabriolet. En dat is puur genieten.

De vroege voorjaarszon zorgt voor een heerlijk warme deken over ons land. Het felgroene jonge blad aan de bomen tekent prachtig af tegen de helderblauwe lucht. Er is geen wolkje te zien. De zeewind voelt nog koud aan, maar van binnen krijgen we het warm. Tegen die blauwe lucht staat een diepzwarte sportauto op een nog verlaten boulevard. De enkele voorbijganger kijkt met een begerenswaardige blik nog een keer extra achterom. Fietsers remmen even af en automobilisten gaan kortstondig van het gas. De zon zakt langzaam richting de zeespiegel en het lijnenspel begint steeds meer contouren te vertonen. De scherpe vormen van de neus gaan over in een vloeiende zijlijn die aan de achterzijde rond afloopt. De grille is diep doorgetrokken en de koplampen kijken je met een uitdagende blik aan. Aan de achterzijde krijgen de chromen uitlaatpijpen een goudkleurige gloed door de inmiddels steeds verder ondergaande zon.

TT-DNA
Het lijnenspel van de nieuwe Audi TT Roadster boeit. Keer op keer. Het straalt dynamiek uit. Het maakt de open sportauto tijdloos. Want de TT Roadster mag dan volledig nieuw zijn, hij is duidelijk herkenbaar. Het DNA van zijn voorganger is overgenomen en is vertaald in een nieuwe en moderne TT. Ook in het interieur is die lijn doorgetrokken. De met leer bekleedde sportstoelen omsluiten je lichaam. Door het aan de onderkant afgeplatte stuurwiel heen werpen we een blik op de sportieve tellers. De ventilatieroosters zijn rond gevormd en ook de knoppen van de climate control hebben eenzelfde vorm. Prachtige zachte kunststoffen gecombineerd met aluminium en leer bepalen de sfeer in het interieur. De afwerking is van een topniveau en de ergonomie is prima.

Elektrisch bedienbare stoffen kap
Met een druk op de knop voltrekt zich een schouwspel dat slechts 12 seconden in beslag neemt. Daarbij vouwt de stoffen kap zich bijna geluidloos en volledig automatisch in een Z-vorm op. Het voorste deel van het dak is gemaakt van hard kunststof en komt bovenop te liggen. Hierdoor is een onhandige afdekhoes overbodig. Audi heeft hiermee een unieke dakconstructie ontwikkeld. Bovendien kan het optionele glazen windscherm met een druk op de knop naar boven komen. Het zorgt ervoor dat je ook op de snelweg prima met het dak open kunt rijden.

Razendsnelle S-tronic automaat
We rijden de boulevard over en ondanks de kleine keitjes voelt het onderstel geenszins oncomfortabel aan. Ja, de TT Roadster is stevig geveerd maar dat is juist wat bij het karakter van de auto hoort. Vooral wanneer het einde van de boulevard in zicht komt en de weg smaller wordt zal dit karakter zich perfect ontpoppen. De smaller geworden weg verandert dan ook in een bochtig traject. De motor begint te grommen wanneer het gaspedaal ook maar met een minimale beweging wordt ingedrukt. De TT Roadster versnelt binnen een fractie. Met de flippers achter het stuurwiel wordt van de zes razendsnel teruggeschakeld naar de drie. Het gaspedaal wordt geheel in het tapijt gedrukt en de motor laat een diepe brom horen. De naald van de toerenteller jaagt in een razend tempo richting het rode gebied. Daar gaat de zware brom over in een prachtig hoogtoerig gejank. Vooral met het dak open klinken de motor en het uitlaatsysteem als de toegift tijdens een concert. Ver worden we achterin de stoel gedrukt en hoog bovenin toeren wordt de flipper gebruikt om razendsnel het volgende verzet van de S-tronic versnellingsbak in te schakelen. Wat een fantastische versnellingsbak heeft Audi weten te ontwikkelen. De bak (met dubbele koppeling) schakelt zo snel dat de auto in combinatie met deze S-tronic nog sneller is dan met de handbak. De sprint vanuit stilstand naar 100 km/h wordt in slechts 5,9 seconden voltrokken. Weer klimt de toerenteller snel omhoog en het volgende verzet kan worden ingeschakeld. Na een paar flauwe bochten dient zich een scherpe bocht aan. De remmen worden aangesproken en bijten zich vast in de grote remschijven. Met een minimale stuurbeweging kan de direct sturende TT de bocht in worden ‘gezet’. Bij het uitaccelereren gedraagt de TT Roadster zich als op rails. Vooral dankzij de permanente vierwielaandrijving quattro voelt dit fantastisch aan. Snel daarop volgt opnieuw een bocht en wederom is het een feest om te merken dat de techniek precies doet wat je vraagt. Dankzij de directe besturing voel je precies wat de voorwielen doen en bij het uitaccelereren is slechts een minimale beroering van het gaspedaal voldoende voor een heerlijke duw in de rug. De wind zorgt daarbij voor een heerlijke extra factor en de ondergaande zon is nog relatief warm. Al hebben wij die warmte niet nodig, daar zorgt de TT Roadster wel voor.

Puur genieten, maar wel in stijl
Het is keer op keer genieten om met de TT Roadster te rijden. Of het nu gaat om een rustige rit over een landweggetje of een sportieve rit door een bochtig duinenlandschap, de TT Roadster zorgt voor een brede glimlach op je gezicht. En dat alles in stijl. Want de TT Roadster biedt de prestaties van een sportauto in combinatie met alle gemak van een luxe sedan. Een goed klinkend audiosysteem, een navigatiesysteem, een elektrisch bedienbare kap en climate control zorgen ervoor dat de inzittenden worden verwend. Eén ding ontbreekt en dat zijn elektrisch verstelbare stoelen. Die hadden in een auto met een prijskaartje van ruim 70 mille toch zeker wel standaard mogen zijn. Evenals het elektrisch bedienbare dak waarvoor € 1.726,- extra moet worden betaald. De ruimte is voor een auto als deze redelijk goed te noemen. Want vooral dankzij het stoffen dak (in vergelijking met een inklapbare hardtop) is er nog ruimte voor 250 liter bagage. In het interieur is bovendien ruimte voor wat kleine spulletjes en dankzij een skiluik kunnen ook langere voorwerpen worden vervoerd.

Handmatig schakelen?
De Audi TT Roadster is behalve met de door ons gereden 3.2 liter V6 ook leverbaar als voorwielaangedreven 2.0 TFSI. Wie echter met de zescilinder in combinatie met de S-tronic automaat heeft gereden is op slag verliefd. Het fantastische motorgeluid streelt de oren en de supersnelle overgangen van de automaat maken handmatig schakelen verleden tijd.

Conclusie
De Audi TT Roadster is pure emotie. Het lijnenspel is sportief en dynamisch en daardoor ook elegant. Het interieur oogt als een cockpit en de afwerking en het materiaalgebruik zijn van een topniveau. Rijden met de TT Roadster betekent genieten van elke kilometer. Het heerlijke onderstel, de directe besturing en de reactie op het gaspedaal toveren keer op keer een glimlach op je gezicht. Het geluid van de motor in combinatie met het uitlaatsysteem streelt de oren. Is er dan niets op aan te merken? Jawel hoor. Een elektrisch bedienbare kap had best standaard mogen zijn en ook elektrische stoelverstelling ontbreekt. Verder zorgt de stoffen kap op de snelweg voor meer windgeruis dan verwacht en dat is op een lange reis enigszins vermoeiend. Bovendien is het verbruik van 1 op 9 geenszins zuinig te noemen. Echt een auto voor dagelijks gebruik kan de TT Roadster dan ook niet genoemd worden. Maar wie gaat rijden met de TT Roadster gaat genieten en gooit die kleine minpunten zo overboord. Ze waaien weg zoals je haren in de wind. Pure emotie!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi TT Roadster: pure emotie
Audi TT Roadster: pure emotie
Audi TT Roadster: pure emotie
Audi TT Roadster: pure emotie
Audi TT Roadster: pure emotie
Audi TT Roadster: pure emotie
Audi TT Roadster: pure emotie
Audi TT Roadster: pure emotie
Audi TT Roadster: pure emotie
Audi TT Roadster: pure emotie
Redactie
Door Redactie

Zoeken