Tests

Fiat Stilo Multi Wagon: derde Stilo-model

Fiat Stilo Multi Wagon: derde Stilo-model

De Stilo Multi Wagon is de opvolger van de Marea Weekend en het derde model in de Stilo-serie.

De concurrentie in de klasse van de Stilo is moordend. De Peugeot 307 mag wel gezien worden als de grootste en meest succesvolle concurrent. Na de 3- en 5-deurs Stilo heeft Fiat sinds kort ook een station toegevoegd aan het programma onder de naam Multi Wagon. Met deze drie modellen proberen de Italianen de concurrentie aan te gaan! Wij gaan eens kijken of de Stilo Multi Wagon daartoe in staat is.

Stationwagon met MPV-trekjes
Van voren is de Stilo MW identiek aan de vijfdeurs Stilo maar vanaf de B-stijl is hij volledig nieuw ontworpen. Uitgangspunt daarbij was natuurlijk ruimte, heel veel ruimte, en dat is te merken ook. Als je recht achter de auto gaat staan valt meteen op hoe groot de Multi Wagon is. Dat moet ook wel want de concurrentie, met name de Peugeot 307 SW, is ook alles behalve klein. Je kunt gerust zeggen dat de Stilo Multi Wagon een station is met MPV-trekjes. Maar het blijft bij trekjes. Een echte MPV is het zeker niet. Zo mist de Stilo de flexibiliteit van de achterste stoelen en een derde zitrij, twee zaken die de Peugeot 307 SW wel heeft. Ook de zitruimte achterin is minder groot dan je zult verwachten. Als je een wat langere bestuurder en bijrijder hebt, en de beide voorstoelen dus vrij ver naar achteren zet, zit je al snel met je knieën in de stoelen gedrukt. De grote bagageruimte (510 liter) is toegankelijk via de achterklep waarvan de achterruit ook apart te openen is. Open je de klep dan heb je toegang tot een zeer ruime bagageruimte zonder dat je een tildrempel hebt. Om niet in de kofferbak te kunnen kijken is een rolhoes gemonteerd. Als je nog niet genoeg bagage kwijt kunt heb je de mogelijkheid om de bank neer te klappen. Dit gaat heel simpel en snel omdat de hoofdsteunen in de rugleuning zitten als deze op de laagste stand staan. Je hoeft alleen de zitting maar voorover te klappen en daarna de rugleuning. Hierdoor ontstaat een volledig vlakke laadvloer waar je maar liefst 1480 liter in kwijt kunt. Heb je nog geen ruimte genoeg dan kun je altijd nog de rugleuning van de bijrijdersstoel omklappen.In het interieur is verder weinig opbergruimte. Het dahboardkastje is in twee delen gedeeld maar niet echt groot. Links van het stuur is een klein vakje te vinden en in de middenarmsteun kun je wat spulletjes kwijt. Verder is de middenconsole voorzien van een heel klein vakje en twee bekerhouders. De portiervakken zijn aan de kleine kant. Een stratenboek past er nog niet eens geheel in. Waar de kofferruimte zo ruim is valt de opbergruimte in het interieur erg tegen.

Hoge zit en comfortabel weggedrag
De instap in de Stilo Multi Wagon wordt extra makkelijk door de hoge zit. Dit merk je ook in het verkeer, zowel in de stad als op de snelweg. Je zit hoog en je hebt daardoor een goed overzicht over het verkeer. Het weggedrag is zeer comfortabel te noemen. De auto is vrij hoog, maar helt nauwelijks over in een snel genomen bocht. Of je nu rijdt over een zandweggetje, een oude klinkerweg of over een mooie geasfalteerde weg, de Stilo Multi Wagon voelt zich op elke terrein wel thuis. De korte en lange oneffenheden worden opvallend goed opgevangen en je hoeft niet bang te zijn dat je zit te springen in de auto. Op de snelweg voelt de Stilo zich helemaal goed thuis. Doordat je wat hoger zit kun je gemakkelijk de situatie overzien. Op de Dynamic is cruise control standaard, iets wat bovendien bijdraagt aan een comfortabele rit. Tegen meerprijs (€ 1.395,-) is de Stilo Multi Wagon ook leverbaar met een groot glazen elektrische bedienbaar schuifdak met lamellen. Dit maakt, zelfs in gesloten toestand, op de snelweg redelijk veel windgeruis op. Verder is de Stilo MW redelijk stil op hoge snelheden. 

Gasgeven en wegwezen
Fiat heeft in samenwerking met Bosch de common-rail dieselmotor ontwikkeld. Deze moderne motoren maken gebruik van een hogere inspuitdruk en presteren zeer goed in combinatie met een lager brandstofverbruik. Zo ook de 115 pk sterke 1.9 JTD uit deze Stilo MW. In elke versnelling heeft de motor voldoende trekkracht. Even inhalen op de snelweg is geen probleem. Gaspedaal intrappen en wegwezen. Het maximum koppel van 255 Nm is beschikbaar bij 2.000 toeren per minuut en dus vrij snel voor handen. De Stilo MW heeft voor een sprintje vanuit stilstand naar 100 km/h genoeg aan 11,2 seconden. Het gemiddelde verbruik van 5,6 liter op 100 km is netjes. 

Goede standaarduitrusting
De Stilo MW is goed uitgerust. Als we kijken op het gebied van veiligheid treffen we diverse zaken aan. Zo wordt deze standaard geleverd met ABS + remkrachtverdeling, remassistentie, tractiecontrole, airbag voor bestuurder en passagier, zij-airbags en hoofdairbags.

De standaarduitrusting zit het iets minder goed mee dan met de veilgheidsuitrusting. Want behalve dat de Stilo MW standaard geleverd wordt met elektrische ramen voor, centrale vergrendeling met afstandsbediening, handbediende airco, boordcomputer en een achterklep met apart te openen achterruit missen we een aantal zaken in de standaarduitrusting. We hebben hier namelijk wel te maken met het topmodel van de Stilo MW. Een met leer bekleed stuurwiel is iets wat we missen. Tegen meerprijs (€ 255,-) is dit leverbaar in combinatie met knopjes op het stuur voor bediening van het audio- en navigatiesysteem. En wat dacht je van een verschuifbare achterbank? Ook deze is alleen als optie leverbaar. Wil je de Stilo MW voorzien van nog wat extra´s dan kun je de optielijst erbij pakken. Eens kijken wat onze testauto als extra had: een elektrische bedienbaar glazen dak (€ 1.395,-), dualzone automatische airconditioning (€ 400,-) en het veelgeprezen navigatiesysteem Connect nav + (€ 1.395,-)

Conclusie
Fiat heeft goed nagedacht bij de ontwikkeling van de Multi Wagon. Op vele punten is de auto een sterke concurrent voor de gevestigde orde. De hoge zit, zeer ruime kofferruimte (die goed bereikbaar is) en soepele motor zijn in het voordeel van de Stilo MW. Helaas wordt deze standaard niet geleverd met een verschuifbare achterbank, waardoor de achterpassagiers niet zo ruim zitten, missen we opbergvakjes in het interieur en bepaalde zaken in de standaarduitrusting. Als we nog eens kijken naar een van de belangrijkste concurrenten, de Peugeot 307 SW kunnen we de volgende belangrijke verschillen opmerken. Zo is de 307 SW een stuk duurder, mist deze cruise control, een radio, middenarmsteun achter en is de 307 SW iets langzamer. Waarbij wel gezegd moet worden is dat de Stilo MW in vergelijking met de Peugeot zaken als lichtmetalen velgen en een met leer bekleed stuurwiel mist. De auto´s liggen dus heel dicht bij elkaar op het gebied van standaarduitrusting maar de nieuwprijs ligt nogal ver uit elkaar. 

Al met al is de Stilo MW een hele goede auto die degelijk overkomt, comfortabel rijdt, een goede standaarduitrusting heeft en zeker een kans maakt om de concurrentie het leven moeilijk te maken!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Fiat Stilo Multi Wagon: derde Stilo-model
Fiat Stilo Multi Wagon: derde Stilo-model
Fiat Stilo Multi Wagon: derde Stilo-model
Fiat Stilo Multi Wagon: derde Stilo-model
Fiat Stilo Multi Wagon: derde Stilo-model
Redactie
Door Redactie

Zoeken